15.7.10

Mεγάλος ...μπελάς τα όνειρα!

''-Mεγαλος μπελας τα ονειρα, συμφωνησε ο Βουλίμιος Βλήμας- ηταν παχουλος, ροδοκοκκινος, με σακουλες γυρω απο τα ματια και στηθος γεματο παρασημα. Κατι ονειρακια τοσα δα, που δε σου γεμιζουνε το ματι, φουντωνουνε καμμια φορα, φουντωνουνε σαν τη φωτια, γινονται σιφουνας, λαιλαπα γινονται και κανουνε τον κοσμο ανω κατω! Ο Αρπατιλαος αλλαξε χρωμα κοιταξε πισω απο τον ωμο του και ξεροκαταπιε.

- Τι εχετε να προτεινετε; ρωτησε πιπιλωντας την ακρη του σκηπτρου του ανησυχος.

-Μονο αν τους στερησετε τα ονειρα, τοτε μονο θα ησυχασετε, τον συμβουλεψε ο Βουλιμιος Βλημας με τη βροντερη φωνη του. Προτεινω να βγαλετε ενα νομο που θα απαγορευει αυστηρα τα ονειρα. Και εγω θα αναλαβω την εφαρμογη του.  Θα οργανωσω ονειρικες περιπολιες που θα σπανε τις πορτες, θα μπαινουν στα σπιτια και θα "περιποιουνται" οσους παραβαινουν τον νομο!

-Εγω προτεινω να βαλουμε ονειρικα παρκομετρα, συμβουλεψε ο Τiλιος Ξεφτιλιος, που ειχε φημη οικονομολογου. Ετσι, δε θα τους συμφερει να ονειρευονται και θα τους κοπει αυτη η κακη συνηθεια. Ο Αρπατιλαος ζυγισε με το νου του τις δυο αυτες προτασεις.

-Εσυ, Σαυριλιε, τι λες, ρωτησε τον τριτο αυλικο του.

-Λεω οτι τα μετρα που προτεινουν οι εκλεκτοι συναδελφοι ειναι σοφα αλλα ανεφαρμοστα. Το προβλημα με τα ονειρα ειναι οτι δεν υποκεινται ευκολα σε ελεγχο. Ειναι κρυμμενα πισω απο τα μετωπα, πισω απο τις ρυτιδες, βαθια, πολυ βαθια μεσα στα κεφαλια.
-Θα προτεινα να τους σπαμε τα κεφαλια, αλλα δεν το προτεινω, γιατι ποιος θα πληρωνει μετα τους φορους; Ποιος θα σκαβει στα αδαμαντωρυχεια; Ποιος θα πλεκει συρματοπλεγματα;...ειπε ο Ξεφτιλιος επιβεβαιωνοντας αλλη μια φορα τη διορατικοτητα του..

Ο Αρπατιλαος χλωμιασε ακομα πιο πολυ.

-Δηλαδη δε γινεται τιποτα; ρωτησε.

-Πως δε γινεται! Αμα υπαρχει κακη θεληση, ολα γινονται, δηλωσε ο Σαυρατιλιος. Δωστε μου λιγο χρονο και σας υποσχομαι να κανω μια καταχθονια εφευρεση που θα μας απαλλαξει μια και καλη απο τα ονειρα των υπηκοοων σας.....

-Μια βδομαδα σου αρκει; 

-Οχι, το κακο πραγμα αργει. Οι μαγικες εφευρεσεις δεν ειναι ευκολη υποθεση. Χρειαζονται χρονο, σκεψη και εμπνευση.......''

(Αποσπασμα απο τα Μαγικα μαξιλαρια, του Ευγενιου Τριβιζά)

32 σχόλια:

  1. ..Εξαιρετική η επιλογή του αποσπάσματος.. Καλησπέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμορφο, Elva - και σοφό. Δεν το είχα διαβάσει - σ'ευχαριστώ που το μοιράστηκες. Μ'αρέσει ιδιαίτερα που ο ΕΤ πηγαίνει στο κέντρο του θέματος: το φόβο του Αρπατήλαου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα μαγικό μαξιλάρι ψάχνω κι εγώ, Ελβα. Που θα μου επιτρέπει να ονειρεύομαι κάθε βράδυ ότι ο ΓΑΠ ήταν ένα κακό όνειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλη μου φιλη Road

    Εχεις κι εσυ διαβασει τα..'Μαγικα μαξιλαρια'; (Καλο γουστο στη παιδικη (και οχι μονο) λογοτεχνια!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Prths

    Χαιρομαι σου αρεσε. Εμεις εδω κατι τετοια βιβλιαρακια τα διαβαζουμε ανελλειπως! :)
    (Ποιoυς μας θυμιζει ο Αρπατιλαος, ποιους;) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλε μας Swell

    Να σου στειλω ενα ...μαγικό μαξιλάρι απο Σουηδια, που θα σου επιτρέπει να ονειρεύεσαι κάθε βράδυ ότι ολα θα γινουν οπως στη...Σουηδια; Eτσι δεν ακουγαμε στην αρχη, τουλαχιστον, προ ..ΔΝΤ ;((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Τα όνειρά σου μην τα λες
    Γιατί μια μέρα κρύα
    Μπορεί και οι φροϋδιστές
    Να 'ρθούν στην εξουσία" έλεγε κάποτε ο Δ Σαββόπουλος και το θεωρούσαμε μεγάλη εξυπνάδα.Πού να φανταστούμε ότι θα την πάθουμε από τους αντιεξουσιαστές στην εξουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ σωστή η προσέγγισή σου Elva.Το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο απο τα επίπεδα των ταξικών μαχών.Πιστεύω ότι μητέρα της ελπίδας είναι το όνειρο και πως τελικά η ζημιά που γίνεται είναι περισσότερη απ'αυτή που φαίνεται...καλό απόγευμα και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από έμπνευση άλλο τίποτα!
    Έχουμε σοκαριστεί από την αστείρευτη έμπνευση του συστήματος πλέον!

    Ας ξεκουραστούν και λίγο. Την αντέχουμε τη μονοτονία.

    Καλησπέρα Κουμπάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Elva, μαγικό κι επίκαιρο το μαγικό παραμύθι σου! Εξαιρετικός ο Τριβιζάς (πάνε χρόνια που τον διάβαζα στα παιδιά μου), εξαιρετική και η ανάρτησή σου!

    Τι προτείνει ο... Βλήμας; "Μονο αν τους στερησετε τα ονειρα, τοτε μονο θα ησυχασετε" Δεν πρόκειται (και δεν πρέπει) να τους αφήσουμε, γιατί μ'αυτά παίρνουμε ανάσα ζωής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω πως να το κάνουμε,μήπως εντομοαποθητικό,μήπως κατσαριδοκτόνο,
    μήπως ποντικοφάρμακο,να μην μπορούν να πλησιάσουν τα όνειρά μας.
    Ή μήπως μια μεγάλη αλυσίδα από χέρια σφιχτά αγκαλιασμένα,κρατημένα γερά,με βρισιές και με τραγούδια,με όπλα τα όνειρά μας...και ότι άλλο χρειαστεί.
    Καλό βράδυ απο την Ελλάδα των 38c υπο σκιάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος15.7.10

    Να αφήσουν ήσυχα τα όνειρά μου. Είναι το μόνο που μου απέμεινε. Το σχόλιο του ΒΒ (από πάνω) είναι ΟΛΑ τα λεφτά :))

    Καλησπέρα, καλή μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aποσπασμα απο παιδικο παραμυθι ειναι αυτο?τρομερα ευστοχο κ πετυχημενο,τελειο αντικαθρεπτισμα των ημερων!
    Κ εννοειται οτι συμφωνω με τη Λενα,το σχολιο του black bedlam ειναι ολα τα λεφτα,
    αλλιως προκοπη δε βλεπουμε!
    Καλο βραδυ elva!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα Σελιτσάνε μας

    Καλα ο συγκεκριμενος εχει πει διαφορα κατα καιρους, τα οποια ποιος ξερει αν πιστευει και αν τα πιστευε καν στο παρελθον....
    Οτι τη παθαμε ειναι το μονο σιγουρο, τωρα ομως πως ξεμπερδευουμε, εκει ειναι το θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε Triton

    Καλησπερα! Φυσικα και συμφωνω οτι το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο απο τα επίπεδα των ταξικών μαχών.Οταν η παραιτηση φωλιασει στις ψυχες των ανθρωπων τα πραγματα γινονται δυσκολα.Ελπιζω να μη φτασουμε μεχρι εκει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μανο

    Καταλαβες τι γινεται, θελουν να μας κρατανε αμειωτο το ενδιαφερον με νεα μετρα και νεα διαταγματα που ομως προερχονται απο....Μεσαιωνα! Να ξεκουραστούν; Μα πως θα δημιουργησουν την εντυπωση οτι ΑΥΤΟΙ και μονο νοιαζονται για τον τοπο; (Τετοιο ενδιαφερον να ελειπε!)

    Καλησπέρα κουμπάρε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλησπερα Πορτιατη

    Χαιρομαι που σου αρεσε το παραμυθι αυτο που μονο...'παραμυθι' δεν ειναι ;) Τυχερα τα παιδια σου που τους διαβαζες τοσο ομορφες ιστοριες. Οπως λες, oμως, δεν πρόκειται (και δεν πρέπει) να τους αφήσουμε να μας παρουν τα ονειρα μας, την ανάσα της ζωής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάλι καλά παιδιά!

    Σώθηκαν ο 13ος και ο 14ος...

    Πάλι καλά!

    Εlva, πραγματικά απορώ με τη φαντασία σου!

    Πολύ όμορφη η αλληγορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φιλε Black Bedlam

    Kαλησπερα! Φερε ο τι εχεις απο.. εντομοαποθητικα, κατσαριδοκτόνα και ποντικοφάρμακα! ;) Θα χρειαστουν ολα, οπως και η αλυγιστη θεληση πολλων να μην αφησουμε να μας κλεψουν ο τι ειχαμε καποτε και μας μετατρεψουν σε σκλαβους!
    Καλό βράδυ στο Νοτο που πραγματικα σκεφτομαστε καθε μερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλη μου φιλη Λένα

    Kαλησπερα! Ναι, ας αφήσουν τα όνειρα ολων μας ησυχα, αν δεν θελουν να βλεπουν οι ιδιοι σε λιγο...εφιαλτες!

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. celin

    Kαλησπερα! Ναι κι εγω οταν το διαβαζα σκεφτηκα το ιδιο, οτι δλδ δεν ειναι μονο για ...παιδια, εφ οσον ειναι τοσο ευστοχο και τοσο επικαιρο! Εννοειται οτι ολοι συμφωνουμε με το σχολιο του φιλου Βlack Βedlam! ;)

    Καλο βραδυ και σ εσενα, celin!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kαλημερα Εlva, απο την καυτη Αθηνα, οι σημερινοι Ελλαδιτες ''κυβερνητες'' ειναι πλασματα χωρις φαντασια, ανθρωποι[?] χωρις ποιηση στην μιζερη οικονομιστικη ''καριερα'' τους, δεν μπορουν οι ισοπεδωμενοι να ''πεταξουν'' τοσο ψηλα, εκει που συναντιουνται τα ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Αφου σώθηκαν ο 13ος και ο 14ος,τοτε ...υπαρχει ελπιδα! ;) (Aντε μηπως σωσουμε και τπτ αλλο!)

    Καλο βραδυ στο Νοτο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητε φιλε Δημητρη

    Καλησπερα! Σιγουρα καιτ τετοιοι ειναι πολυ μικροι και πολυ μιζεροι, οπως λες, για να φτασουν στο υψος πολλων απο εμας που εχουμε αλλα ονειρα για τη χωρα και τα παιδια μας και το κακο που κατι τετοιοι κανουν εχει συνηθως ..'κοντά ποδάρια', σαν τα ψεμματα που λενε και γραφουν στην εκστρατεια συκοφαντησης που κανουν καιρο τωρα..Δεν τους βγηκε οπως υπολογιζαν, ομως! ;)

    Kαλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Elva μου καλή σου ημέρα.
    Εξαιρετικό. Σε ένα μόνο διαφωνώ με τον "παραμυθατζή Εγκληματολόγο". Το κακό δεν θέλει και πολύ καιρό.
    Να είσαι καλά/
    ΥΓ/Σε διαβάζω πάντα ακόμη κι όταν δεν αφήνω σχόλιο. Απίστευτη δουλειά και μία περιπέτεια που απαιτούσε χρόνο. με κρατά προς το παρόν εδώ και καιρό σχετικά μακριά από αναρτήσεις και σχολιασμό
    Σε φιλώ από την ζεστή Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημερα ippoliti μου

    Nαι, ισως σ αυτο το σημειο να 'διαφωνουν' oι περισσοτεροι με τον Τριβιζα! ;)

    ΥΓ. Eλπιζω ολες οι περιπετειες και δουλειες να τακτοποιηθουν απο εδω και περα!


    Φιλια απ το Βορρα! ,)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. χμμμμ... κι εγώ νόμιζα ότι αυτή η εφεύρεση λέγεται τηλεόραση.
    :-(
    καλό σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φιλε sCaTterBraiN

    Δεν εχεις και πολυ αδικο για τη τηλεοραση, που ειδικα στην Ελλαδα σπαει ολα τα ρεκορ...(βλακειας)! ;)

    Καλο σαβ/κο και σ εσενα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συμφωνώ 100% με τον sCaTterBraiN!Επι τη ευκαιρία,αντίστοιχη εφιαλτική προσομείωση σχετικά με τα όνειρα υπάρχει στο βιβλίο του Μιχαήλ Έντε,ιστορία χωρίς τέλος,
    Πολύ καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τriton

    Eνδιαφερον! Θα κοιταξω να βρω το βιβλιο. Ξερω τη ''Μομο'' του Εντε, αλλα την ''Ιστορια χωρις τελος'' δεν την εχω διαβασει!

    Πολλους χαιρετισμους και να περνας καλα φιλε Τriton!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πως καταφέρνει πάντα να μιλάει για τόσο σοβαρά ζητήματα ο Τριβιζας, το ίδιο εύστοχα και άμεσα τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγαλύτερους... είναι ιδιοφυία. Θυμάμαι το σημείο που περιγράφει τι περιέχουν τα μαγικά μαξιλάρια..
    Δε θέλω να σκέφτομαι οτι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να με κάνουν να σταματήσω να ονειρεύομαι... αλλά κάτι μου λέει οτι έχουν ήδη αρχίσει να επεμβαίνουν στα ονειρά μου και να με κατευθύνουν στο τι να ονειρεύομαι και τι όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. zekia

    Δε θα καταφέρουν να μας κάνουν να σταματήσουμε να ονειρεύομαστε, οχι οσο καποιοι απο εμας αντιστεκομαστε στο να μας κατευθυνει το συστημα με οποιο τροπο μπορει!
    Ευτυχως που υπαρχουν συγγραφεις, σαν τον Τριβιζα, που μας κανουν να ονειρευομαστε ακομη σαν παιδια! :)

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)