31.8.10

Ψψψτ! Εσείς διαφημίσατε [δεόντως] τις διακοπές σας;

Ειναι σιγουρο οτι η ταση ισχυει και στην Ελλαδα, οπως φανταζομαι και αλλου στη...πολιτισμενη Δυση!
Εξ αλλου, τωρα που εχουμε γινει ολοι παγκοσμιοποιημενοι πολιτες, λιγα πραγματα, πια, διαφερουν απο χωρα σε χωρα....Εχω ομως μια απορια, γιατι ο μεσος αστος εχει τοση αναγκη να διαφημισει μεσω chat rooms, blogs και δεν συμμαζευεται, πού πηγε διακοπες, τι εφαγε, τι ηπιε, πόσο πληρωσε και δεν ξερω κι εγω τι αλλες πληροφοριες θα μπορουσαν να ενδιεφεραν τους...αλλους, εμας δλδ. που δεν πηγαμε στα μερη αυτα και για καποιο ...ανεξηγητο λογο (!) δεν δινουμε και δεκαρα για το ποσο κανει ενα ....παγωτο διακοσμημενο με ...πυροτεχνηματα και ...σημαιακια στην ...Αγια Πετρουπολη, ή στο παγωμενο Reykjavík! 

Μαλιστα μου ακουγεται το ιδιο αδιαφορο, οπως και οι διηγησεις καποιων μερικα χρονια πριν, για το ....ποσο ευκολα εβγαζε κανεις...γκομενα με ενα τζην (!) στη ταδε χωρα....Αν δε, καθε φορα, που ακουγα αυτη τη φραση μαζευα και ενα ...δεκαρικο, τοτε, θα ειχα κανει μια μικρην περιουσιαν, η γυναικα!! (Αλλα δεν...) Αυτοι που τα λενε δεν εχουν αλλαξει και τοσο, το μονο που εχει αλλαξει ειναι, ισως, οι πληροφοριες που μας παρεχονται, ακουσίως.....
Πολλοι δε, ανεξαρτητα απο εθνικοτητα, αρεσκονται πλεον να πληροφορουν φιλους και γνωστους μεσω του...Facebook (!), ή αλλων μεσων διαδικτυωσης για τις παντα ''καταπληκτικες'' διακοπες τους....τις οποιες φυσικα φροντισαν και περασαν σ ενα ακομη ειδυλλιακο και ηλιολουστο μερος του πλανητη, αφου φροντισαν να καθησουν στον ηλιο νταλα με τις ....ωρες (κακο του κεφαλιου τους βεβαια, ειδικα αν ειναι τοσο ασπροι οσο οι ...Σκανδιναβοι συμπατριωτες μου!) αλλα, σκοπος μας δεν ειναι να περιγραψουμε, εδω, τη βλακεια και τη ματαιδοξια μιας τετοιας all-day-long ηλιοθεραπειας.....
Οι Ελληνες "τουριστες", απο την αλλη και οχι οι "ταξιδευτες", [επιμενω στο διαχωρισμο των ορων], οσοι δεν περνανε τις διακοπες τους σε παραλιες της πολυπαθους αυτης χωρας, αλλα εχουν την ανεση, βρε αδερφε, να ταξιδευουν στο εξωτερικο, εχουν συνηθως τη ταση επιστρεφοντας να ξεπερνουν σε λεπτομερη περιγραφη και τους πιο απαιτητικους οδηγους ξεναγησης, περιγραφοντας ακομη και μαχες, (...με μονη εξαιρεση iσως αυτη της ...Τροιας!) που εγιναν στο παρελθον, στις τοποθεσιες που επισκεφτηκαν, οπως ισως -ακομη -και πραγματα που δεν χρειαζονται καμμια περιγραφη! (Διαβαζα σε μια αναρτηση μεχρι και για το τι ειδους νομισματα πετανε καποιοι σε συντριβανια στην ...Ιταλια !!) Eλεος! 

Πιστευα παντα (και δεν ξερω αν εκανα καλα),  οτι οταν παει κανεις διακοπες σε μια ξενη χωρα το πρωτο πραγμα που κανει ειναι να προσπαθησει να απολαυσει την εμπειρια και την μαγεια της γνωριμιας του με ενα νεο μερος....Τι να πω;
Ειναι φυσικα και θεμα χαρακτηρα, αλλα ειλικρινα εχω κουραστει να διαβαζω περιηγησεις, (εκτος μερικων φωτεινων εξαιρεσεων), που αρκουνται σε συσσωρευση ανουσιων πληροφοριων και επικεντρωνονται κυριως στις τιμες των φαγητων, ποτων σε συγκριση παντα με την Ελλαδα, για να δειξουν τι;
Ολοι γνωριζουμε οτι η Αθηνα εχει πλεον γινει απο τις πιο ακριβες πρωτευουσες σε φαγητο και ποτο, χωρις παντα να προσφερεται και η αντιστοιχη ποιοτητα.....

Ετσι για μενα, η κατηγορια των "ταξιδευτων" και οχι oι "τουριστες", ειναι αυτοι που καταφερνουν να περιγραψουν μεσω της προσωπικης τους ματιας, πολεις του εσωτερικου και του εξωτερικου και τοποθεσιες, που τους εντυπωσιασαν, χωρις να γινονται βαρετοι, ή να ακουγονται σαν... βιβλια-οδηγοι διακοπων !

Ισως τελικα καποιος να πρεπει να τους μιλησει για την…Wikipedia, που λεει τα ιδια χωρις ξιπασμους και φωτογραφιες γευματων που μονο ο ...Γαργαντουας θα καταφερνε να ''κατεβασει'', οπως και αλλες φωτογραφιες απο μπαναλ ηλιοβασιλεματα, τα ...καναλια της Βενετιας και εισοδους μουσειων, που ας ελπισουμε μετα την επισκεψη τους οι επισκεπτες να αποκομισαν κατι, ή μηπως να αναρρωτηθουμε, με αρκετη καχυποψια, ΑΝ οντως επισκεφθηκαν ολα αυτα τα μερη που με ξεκαθαρη διαθεση εντυπωσιασμου μας παρουσιαζουν.
Τελικα ενω απορουμε για το ενα και το αλλο, το ερωτημα παραμενει και σ αυτη την αναρτηση αναπαντητο, για ποιους, ρε παιδια, ειναι τελικα αυτη η...κριση;

33 σχόλια:

  1. Τι να πω τωρα, οταν συμφωνω με το κειμενο;
    Τελος παντων, εμεις που δεν πηγαμε πουθενα ΔΕΝ εχουμε και τι να διαφημισουμε...

    Πολυ σωστο το ερωτημα περι του ποιους τελικα αφορα η κριση.

    Καλως σε ξαναβρισκω Ελβα.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Ελβάκι!!!
    Ρε αφού πήγα στην αρχοντική Σύρο να μη σου μιλήσω για το θέατρό της το στολίδι των Κυκλάδων, να μη σου στείλω(αύριο φωτό απο τις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματά της, τα πανέμορφα κτίριά της) και τους ανεκδιήγητους υπεύθυνους της???
    Τι θέλεις να σου γράψω βρε Ελβάκι μου???
    Αφου γύρισα κουκλίτσα μου απο ένα μαγικό νησάκι ...δεν θέλεις να μοιραστούμε την μαγεία που είδα εκεί???
    Καλό Φθινόπωρο κοριτσάρα μου...του χρόνου στην Ελλαδίτσα μας εύχομαι να περάσεις το Καλοκαιράκι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva, φίλη μου,

    για το ποιους αφορά η κρίση... έχω αναρωτηθεί πολλές φορές και απάντηση δεν έχω βρει -ή οι συμπατριώτες μας δεν έχουν μπατζάκια... ή εγώ είμαι πλέον πολύ πτωχή και η κρίση με αφορά προσωπικώς, άντε το πολύ και μερικές χιλιάδες συνταξιούχους!

    Έχω κάνα-δυο ταξιδευτές... και πολλούς τουρίστες γνωστούς - φίλους.
    Μου αρέσουν οι διηγήσεις τους από μέρη που δεν έχω επισκεφτεί ή και ποτέ δεν πρόκειται -το πιθανότερο- να επισκεφτώ... μέχρι το σημείο που αρχίζουν τα ανατριχιαστικά του στυλ: "κι εκεί που περπατούσαμε, στραβοπατάω στο πεζοδρόμιο, πέφτω..." (και η διήγηση περιορίζεται πλέον σε μια, λεπτό προς λεπτό εξιστόρηση μέχρι που... με μπανταρισμένο πόδι/χέρι/whatever, επέστρεψαν στην Ελλάδα).

    Άλλο χαριτωμένο... οι ανακριβείς διηγήσεις! Να 'χεις φάει τώρα τα νιάτα σου στο Παρίσι (εντάξει... τρόπος του λέγειν το "φάει", θαύμα ήταν!) και να σου 'ρχεται ο/η άλλος/η και να σου περιγράφει με... ανατριχιαστική ανακρίβεια, περιοχές που, αν μη τι άλλο, είχες την ευκαιρία να τα δεις και με λιακάδα, και με βροχή και με χιόνι, και νύχτα και μέρα, και με κόσμο και χωρίς... Κι επειδή δεν είχε χρειαστεί να παρευρεθείς σε κάποιο... happening (από αυτά που κυνηγούν τα τουριστικά γραφεία), να σου λένε "ααα! Δεν ξέρεις τι χάνεις! Αν δεν έχεις δει αυτό, δεν έχεις δει τίποτα!"
    Έζησα για να τ'ακούσω κι αυτό...

    Άλλο, εξίσου άχρηστο! "Πήγαμε Νέα Υόρκη", σου λέει ο άλλος. "Έχουμε φέρει φωτογραφίες!"
    Περιμένεις κι εσύ να δεις ένα κάτι από το Μήλο... και βλέπεις τον... Κίτσο και την Κίτσα σε καμιά πενηνταριά φωτο να τρώνε πρωινό, σε καμιά εικοσιπενταριά να... σούρνουν από ένα καροτσάκι με βαλίτσες στο αεροδρόμιο, σε άλλες τόσες το δωμάτιο του ξενοδοχείου ("εκείνες οι πετσέτες... άλλο πράγμα!" -το ξέρουμε, φέρανε και μαζί τους εκείνες τις πετσέτες!!!)... και στο τσακίρ κέφι, άντε να δεις και καμιά κουνημένη από το Άγαλμα της Ελευθερίας (τι πρωτότυπο!!!)

    Όσο για τα ηλιοβασιλέματα και τις ανατολές... Ωραία, θαυμάσια αλλά... λιγώσαμε πια!
    "Το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα του κόσμου, στη Σαντορίνη" -το 'καναν όλοι καραμέλλα. Ναι, συμφωνώ είναι μοναδικό, το 'χω απολαύσει... αλλά, επειδή ήμουν εκεί, επειδή αυτή είναι μοναδική αίσθηση... κι όχι όταν το δω τυπωμένο σε φωτογραφικό χαρτί! Στη φωτο, κάτι το μάτι και το χέρι του φωτογράφου, κάτι τα φίλτρα της μηχανής του, κάτι τα special effects του Photoshop, μπορούν να δώσουν "παππάδες"! (Άμα ο άλλος είναι καλλιτέχνης... μπορεί να σου βγάλει ηλιοβασίλεμα τύπου Σαντορίνης... από το Κριεκούκι!!!)

    Και για να επανέλθω στο θέμα της κρίσης. Υπάρχουν πολλά καλοπληρωμένα στελέχη εταιρειών, τραπεζών, αρκετοί επιχειρηματίες που, παντός καιρού, χρήμα βγάζουν. Με ερωτηματικό στους τελευταίους, οι άλλοι και δουλεύουν και φορολογούνται αναλόγως... αλλά επειδή... είναι πολλά τα λεφτά, Άρη(!) κι επειδή πολλοί εξ' αυτών έχουν λύσει ουσιώδη θέματα (κατοικίας, διατροφής, εκπαίδευσης παιδιών κλπ)... μπορούν και διαθέτουν τρεις, πέντε, δέκα χιλιάδες ευρώ για ένα "μεγάλο" ταξίδι. Συνήθως, επειδή ο "κύκλος" τους αποτελείται από ομοίους τους... έχω καταλήξει ότι κάνουν απλά, επίδειξη.

    Κι άλλο ένα ερώτημα (άσχετο με το θέμα, σχετικό με την κρίση): περιοδικά δεν αγοράζω, αλλά μου πέφτουν κάποια στα χέρια... Και βλέπω κάτι απίστευτες τιμές (αρωματικό κερί, από 75ευρώ, φόρεμα τάδε 650ευρώ, αντιηλιακό τάδε 102ευρώ).
    Πού απευθύνονται;!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γλυκό μου κορίτσι, είναι πολύ απλό: άμα κάτι δεν το μοιράζεσαι, δεν το χαίρεσαι το ίδιο... Αυτό, β΄λεβαια, ισχύει για τους καλοπροαίρετους, όχι για τους απλώς επιδειξίες...
    Δεν είδες τι λέει κι η Καρυάτις;
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερίζουμε τη νεολαία!

    Elva, πραγματικά αυτό που περιγράφεις το είχα στο μυαλό μου εδω και 2 χρόνια, και μου έχει δημιουργήσει μια αηδία για όλο αυτό το συνονθύλευμα τουριστών και ταξιδευτών...

    Αλλά από την αλλη, όπως έχουμε ξαναπεί, πως είναι δυνατόν να περιμένεις κάτι καλύτερο από αυτή τη σαπιιλα που κυκλοφορει?

    Τέλος, εγώ θα κάνω ενα αφιερωματάκι για τις διακοπές που πήγα αλλά πάντα με στόχο το απεχθές και αηδιαστικό ΠΑΣΟΚ μαζί με τον πολιτισμό που υποτίθεται πως πρεσβεύει!

    Την καληνύχτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elva καλημέρα,
    μου άρεσαν πολύ όσα έγραψες. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά δεν ξέρω πού να με κατατάξω. Βλέπεις όχι μόνο ήρθα στα μέρη σας το καλοκαίρι (Σκανδιναβία), αλλά ήρθα και με γκρουπ. Και σα να μην έφτανε αυτό, έγραψα και μια σύντομη περιγραφή αυτών που μου έκαναν εντύπωση στο blog μου. Σαφώς και δεν ήμουν ταξιδευτής, ούτε και φιλοδοξώ η ανάρτησή μου να παίξει το ρόλο ταξιδιωτικού οδηγού, αφού όπως καταλαβαίνεις (λόγω γκρουπ) είμασταν διαρκώς με την ψυχή στο στόμα. Και ότι έγραψα ήταν καθαρά ενημερωτικό για τους διαδικτυακούς φίλους και όχι για τους φυσικούς "γνωστούς" μου, αφού η σχετική ανάρτηση δε δημοσιεύτηκε στο facebook.
    Τέλος πάντων, αρκετά με τις απολογίες. Όσα θίγεις είναι πολύ εύστοχα και σε αυτό που θέλω να μείνω είναι σε αυτή την ψυχαναγκαστική μανία όλων να δείχνουν πόσο τέλεια περνάνε πάντα όπου κι αν πηγαίνουν, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
    Παρεπιμπτόντως, η Σκανδιναβία ήταν ταξίδι ζωής για μένα και με αυτό το σύντομο tour μπόρεσα να ανακαλύψω μέρη που σίγουρα θα ξαναεπισκεφθώ, ως ταξιδευτής πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι διακοπές (και όχι τα "ταξίδια" όπως πολύ σωστά διαχωρίζεις), είναι για τον μέσο αστό ένα μικρό επίτευγμα. Όπως ο περισσότερος κόσμος σκάει ένα σκασμό λεφτά στο γάμο του για να είναι όσο πιο φαντασμαγορικός και αξεχαστός γίνεται... όπου ο γαμπρός και η νύφη νοιώθουν για λίγες ώρες ότι είναι στο κέντρο της προσοχής ολόκληρου του σύμπαντος.

    Οι διακοπές δίνουν την ευκαιρία στον αστό, να "ξεχωρίσει" για λίγο από τον διπλανό του, και ενδεχομένως να επιδείξει μία οικονομική άνεση ή ένα πλήθος εμπειριών που (και καλά) αποκόμισε.

    Οι πιο εκνευριστικές περιγραφές δε, είναι αυτές που αναφέρονται στα εμπορικά κέντρα (λες και έχουν φοβερές διαφορές με τα ελληνικά), αλλά και το αναλυτικό ψυχογράφημα των ντόπιων (λες και γνώρισαν τόσο καλά πολύ κόσμο εκεί που πήγαν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας πω λοιπόν κι εγώ το λογάκι μου....

    Σίγουρα υπάρχουν απόψεις και απόψεις για το πως και το τι πρέπει να δημοσιοποιείται
    κατά καιρούς μάλιστα έχω θελήσει να αναρτήσω ένα κείμενο που να λέει έλεος βρε παιδιά!
    Τι πατάτες είναι αυτές που γράφετε;
    Κι ύστερα σκέφτηκα πως αυτές "οι πατάτες" για κάποιους είναι σημαντικές και αυτό με σταμάτησε
    Ύστερα
    Δόξα να χει ο Γιαραμπής υπάρχουν σελίδες για όλα τα γούστα
    Νομίζω είναι προτιμότερο να αποφεύγει κανείς αυτές που δεν του ταιριάζουν παρά να χάνει χρόνο και να αναλώνεται δίχως νόημα....

    Όσο για τα ταξίδια
    όπως τα λες
    έχει να κάνει με τη φιλοσοφία το χαρακτήρα την ιδιοσυγκρασία του άλλου
    Κι όσο για την κρίση ....
    ας μην το συζητήσουμε....

    πονεμένη ιστορία.........

    την καλημέρα μου στα βόρεια μέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημερα φιλε αντωνη

    Δεν εχει σημασια, ολο και κατι μπορεις κι εσυ να διαφημισεις, αν μιμηθεις τη ταση, φιλε αντωνη! ;)

    H κριση αφορα χαμηλομισθους και συνταξιουχους....Οι αλλες κατηγοριες ειναι υπερανω, φαινεται ;)

    Καλο φθινοπωρο και σ εσενα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου φιλη kariatida

    Εσυ καλα εκανες και εγραψες για την αρχοντική Σύρο και συναμα εθιξες και καποια θεματακια εκει οπως γραφω και στο σχολιο της αναρτησης σου....Εγω μιλαω ομως για τους επιδειξιες νεοπλουτους που αντιγραφουν βιβλια και βγαζουν φωτος απο γευματα και ποτα που καταναλωσαν και που γινονται για επιδειξη! (Ελπιζω να μη θιγεστε ολοι οσοι εχετε κατα καιρους αναφερθει σε ταξιδια!) ;)

    Καλό φθινόπωρο και σ εσενα ευχομαι, σ ευχαριστω για τις ευχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλη μου Ντρουσίλα

    Kαι εγω την ιδια απορια εχω και γι αυτο αναρρωτιεμαι καθε φορα για το ποιοι τελικα γκρινιαζουν, αφου μαζι με τη γκρινια τους διαφημιζουν και τις πολυδαπανες διακοπες τους σε μερη που ουτε κοντα ειναι, ουτε φθηνα!
    Με τους...συνταξιούχους λοιπον εμεις! ;)

    Δεν ειναι ευκολο να γνωρισει κανεις ...ταξιδευτές,πιστεψε με, αλλιως, απο..τουρίστες γνωστούς και φιλους, τιποτα αλλο...

    Ολα αυτα που λες για τις... ανακριβείς διηγήσεις και τα πλασματικα happening των τουριστικων γραφείων τα εχω ακουσει και εγω και δεν αντεχονται, αλλα ο καθενας με το επιπεδο του , τι να πεις...

    Εμενα αυτο που με εκνευριζει ειναι οτι υπαρχει μια ταση πολλων να αναφερονται στα πολυ βασικα που ειναι το τι εφαγαν και το τι ηπιαν! Iσως ειναι πολυ γενικο αυτο αλλα το κλιμα αυτο ηθελα να καυτηριασω...Μα αυτοι οι ανθρωποι σκεφτεται, κανεις, πεινουσαν στη χωρα τους και πηγαν στο εξωτερικο μονο για να φανε και να τα φωτογραφησουν μετα; ;)

    Για τα ηλιοβασιλέματα και τις ανατολές ειναι οντως ενα θεματακι, ισως επειδη εχουν χρησιμοποιηθει υπερ του δεοντως και θα συμφωνησω οτι η αισθηση που εχει κανεις οταν ειναι εκει μετραει πολυ περισσοτερο...

    Για το θεμα της κρισης συμφωνω οτι δεν αφορα καλοπληρωμένα στελέχη εταιρειών, τραπεζών, και μεγαλοεπιχειρηματίες και κυριως οι κατηγοριες αυτες ενδιαφερονται για..επίδειξη πλουτου!

    Υ.Γ Και εγω απορω μα ποιοι αγοραζουν επιτελους τετοιου ειδους περιοδικα σαν κι αυτα που αναφερεσαι; :)

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλε μου Asteroid

    Να μοιραστει κανεις, δε γινεται θεμα και εμεις της ιδιας γνωμης ειμαστε :)
    αλλα, οπως σωστα λες, αυτο ισχυει για τους καλοπροαίρετους ανθρωπους που εχουν ψυχικο πλουτο και όχι τους επιδειξίες χρηματος, ή δε ξερω τι αλλο θελουν να επιδειξουν στους αλλους......;-)

    Kαλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα στους ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Ακριβως γι αυτη τη κατηγορια μιλαω και εγω επειδη κουραστηκα με την επιδειξη καποιων που το παρακανουν με το τροπο τους και δεν μιλαω για καποιους που με καλη διαθεση θελουν να μοιραστουν καποιες ομορφες στιγμες αλλα αναφερομαι στη ...φιγουρα καποιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλως τον φιλο Netco

    Χαιρομαι που συμφωνεις και δεν με αδικεις για τα οσα σερνω στους.. τουριστες, που ομως ελπιζω να μετατραπουν σε ταξιδευτες οπως εσυ στο μελλον! ;) Ετσι ειναι οταν δει κανεις καποια αρνητικα πραγματα καλα ειναι να προσπαθησει να τα απορριψει και να σταθεις τα θετικα της υποθεσης..
    Αυτη ακριβως η ’’ψυχαναγκαστική μανία’’ όλων να δείχνουν πόσο τέλεια περνάνε πάντα όπου κι αν πηγαίνουν, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό οπως λες κι εσυ ειναι ενα μυστηριο πραγμα...Γιατι υπαρχει τετοια αναγκη να προβαλλουμε παντα οτι κανουμε στους αλλους και να λεμε οτι ΠΑΝΤΑ περναμε καλα; Κανεις δλδ δεν περασε ...ασχημα στις διακοπες του; ;))

    Το βλεπω πολυ συχνα και εδω στη Σουηδια, παρεπιμπτόντως,οχι μονο στην Ελλαδα..Χαρηκα που σου αρεσε τοσο και η Σκανδιναβία και σου ευχομαι να ξαναερθεις στο Βορρα,ως ταξιδευτής, πλέον, οπως λες κι εσυ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου ellinaki

    Οι διακοπές, εγιναν τελικα θεμα status και επιδειξης, οπως και τα fancy weddings με events και δε ξερω κι εγω τι αλλο για τον μεσο αστο, που σωστα λες οτι εστω και για λιγο ’’θελει να ειναι στο κέντρο της προσοχής ολόκληρου του σύμπαντος’’!!

    Δεν το καταλαβαινω, αλλα ισως τελικα καποιοι να εχουν αναγκη οπως λες να "ξεχωρίσουν" από τον διπλανό τους, επιδεικνυοντας μία οικονομική άνεση, ή ένα πλήθος εμπειριών, ΑΝ, οπως ειπαμε, το εκαναν κι αυτο τελικα και δεν περιγραφουν μονο...Ας μη πω τη γνωμη μου και παλι για τα .... εμπορικά κέντρα και τα...
    ψυχογραφηματα καποιων για αλλους λαους, οταν πηγαν μονο για λιγες μερες/ ωρες και φυσικα δεν μπορουν να ξερουν πως σκεφτεται, εκει, ο περισσοτερος κοσμος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλως τηνmeril

    "Ελεος βρε παιδιά" λεμε και εμεις κι ας καταλαβαινουμε καλα αυτο που λες οτι δλδ. "οι πατάτες" αυτες για κάποιους είναι ισως ..."σημαντικές", αλλα πιστευω οτι υπαρχουν και ορια για το τι αντεχεται και τι δεν αντεχεται και ενω σιγουρα δεν χρειαζεται να διαβαζει ανελειπως κανεις αυτες τις σελιδες που δεν εχουν νοημα, γιατι θα πρεπει απο την αλλη καποιοι να γραφουν πραγματα που δεν στεκουν και να προβαλλουν λαθος πληροφοριες και προτυπα;
    Το να πω για παραδειγμα οτι η ζωη στην ταδε χωρα οταν εγω πηγα εκει ως τουριστας για μια εβδομαδα ειναι "φανταστικη και φθηνη", "το φαγητο ειναι φθηνο", "ο κοσμος ειναι πολυ φιλικος" σιγουρα δεν δημιουργει εντυπωσεις και προτυπα που δεν ειναι αναγκαστικα σωστα, αλλα ειναι ετσι επειδη εγω τα ειδα ετσι, ή επειδη δεν καταλαβα αρκετα καλα πως ειναι μενοντας τοσο λιγο.....
    Συμφωνεις φανταζομαι...

    Καλη σου μερα, φιλη meril!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος1.9.10

    Ωραίο μπλογκ! Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου Elva,
    Νομίζω καταλαβαίνω για ποιο πράγμα μιλάς. Είναι όταν ξεκινάς να διαβάζεις ένα ταξιδιωτικό άρθρο (για τα οποία τρελαίνομαι) με την ελπίδα να δεις φωτογραφίες από τον κόσμο μας και ωραία κείμενα που σε ταξιδεύουν και καταλήγεις να παρατηρείς τη ζωή κάποιων μέσα από την κλειδαρότρυπα.

    Συνήθως όταν μου τυχαίνει κάτι τέτοιο έχω στο τέλος ένα περίεργο αίσθημα αμηχανίας. Το ίδιο βέβαια μου συμβαίνει κι όποτε βλέπω στο προφίλ κάποιου ένα κουρικουλουμ βιτε που θα περνούσε κάλλιστα σε αίτηση εργασίας...

    καλό μας μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Aδωνις Λαζαρου

    Σ ευχαριστω και καλωσηρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου & καλο μηνα Mαριανα!

    Eτσι οπως τα λες ειναι..Αλλα μας υποσχονται και αλλα διαβαζουμε, πολλες φορες, οταν πεσουμε σε κειμενα που ωραιοποιουν τα παντα στις διακοπες και τελικα κανουν μονο επιδειξη lifestyle και πλουτισμου.

    Επισης συμφωνω και στο οτι μερικοι/ες ισως προσβλεπουν στους δυσκολους καιρους μας σε καμμια.. προσληψουλα, ετσι μονο εξηγειται το τελειο προφιλ τους ως bloggers,
    ή ως μελη του (μακρια απο εμας)..Facebook! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. δεν θα αφόριζα συλλήβδην όσους περιγράφουν τις διακοπές τους γιατί κάποιοι το κάνουν και όμορφα και χωρίς διάθεση επίδειξης ή διαφήμισης. Ευτυχώς (για άλλη μια φορά) που δεν έχω πάντως Facebook να τα βλέπω αυτά σε πραγματικό χρόνο. Καλό σου απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα Έλβα μου!

    Μου αρέσει πολύ να διαβάζω για ταξίδια, τόπους που δεν έχω ακόμη επισκεφτεί, και ίσως κάποιους να μη τους δω ποτέ..να μαθαίνω νέα πράγματα σε blogs, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σας διαβάζω..

    Μα αυτό διαφέρει από την επιδειξιομανία, που είναι κάτι που πραγματικά απεχθάνομαι.. Την επίδειξη, το τουπέ, τον νεοπλουτισμό, όπως και τον σνομπισμό.. που συνήθως έχουν επίσης τέτοια άτομα..

    Παρεπιπτόντως η Μαριάνα (από πάνω) έκανε κάποια φοβερά posts για το Άμστερνταμ, το οποίο θα ήθελα πολύ να είχα επισκεφτεί, και μέσω των αναρτήσεων της, έμαθα, ένιωσα, αισθάνθηκα πανέμορφα (της το έγραψα..)

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ορίστε φτάσαμε να διαφημίζουμε και να περηφανευόμαστε για τις διακοπές... Σε λίγο θα λέμε "πήγα σε μια ταβέρνα, πού να σου λέω...".

    Και να σου πω Κουμπάρα, σκόπευα να φτιάξω ένα βλογ μόνο με ποστ διακοπών, φωτογραφίες μου κτλ. Να μην το κάνω ε; :P:P:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μου αρέσει και μένα να ταξιδεύω. Η ίδια η ιδέα του ταξιδιού με "ταξιδεύει", αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Κάποτε έκανα 5 χρόνια να κάνω διακοπές. Οι διακοπές μου λείψανε, όχι όμως και τα "ταξίδια".
    Πάντα έλεγα, επίσης, ότι ένα ωραίο δειλινό, για παράδειγμα, το χαίρεσαι όταν το απολαμβάνεις μόνο σου αλλά, όπως και να το κάνουμε, άμα το μοιραστείς, είτε επιτόπου είτε αφηγούμενος το μετά, το απολαμβάνεις διπλά. Είναι αυτό που λένε "αν το μοιραστείς έχει άλλη χάρη"...

    Τώρα όταν κάποιοι το "μοιράζονται" είτε με τρόπο που δεν μου αρέσει, είτε αναφέροντας ανούσιες για μένα λεπτομέρειες, θεωρώ ότι δεν με αφορά. Οι άνθρωποι, προφανώς, προσπαθούν να μοιραστούν την εμπειρία τους με κάποιον άλλον και όχι με μένα. Θεωρώ ότι μάλλον βρέθηκα τυχαία στο "ακροατήριο" και την κάνω με μικρά και αθόρυβα πηδηματάκια. Τι θα κερδίσω αν αρχίσω να τους λέω "μα τι λέτε τώρα;" (Δες τι σου σημειώνω και στο σχόλιο σου εδώ και θα καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ...

    Για την κρίση, πάντως, Έλβα μου, σκέφτομαι ότι είναι σαν εκείνες τις αρρώστιες που προκαλούν ανοσία στον πόνο. Όταν τις πάθεις δεν καταλαβαίνεις τον πόνο, ακόμα κι αν σου κοβουν το δάχτυλο μπροστά στα μάτια σου. Κι έτσι πας διακοπές, πιστεύοντας ότι μετά θα είσαι καλά. Σε μερικούς μπορεί και να πιάνει αλλά από όσο ξέρω οι περισσότεροι εξασφαλίζουν μια καλή ψυχολογική διαταραχή, που μέχρι να την αντιληφτούν έχουν πέσει για τα καλά σε ...κρίση :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Eλεγε ο Μπερναρντ Σω,οταν οι φιλοι του τον προετρεψαν να ταξιδεψει στις εξωτικες Ινδιες,
    "μα καλα,για πειτε μου,τι μπορεις να κανεις στο Νεο Δελχι,στις 4 το απογευμα;"

    Ελεγε ο Πεσσοα,"γιατι να παω στην Κινα?κλεινω τα ματια κ τη φανταζομαι"

    Ελβα,καθε χρονο απο τα 18 μου μεχρι περσυ,επισκεπτομουν ενα με δυο νησια.Μη φανταστεις για πολυ,συνολικα οι διακοπες μου δε περνουσαν την εβδομαδα.
    Φετος δε πηγα.Οικονομικη στενοτητα,θελησα να φυλαξω λεφτα γιατι ανησυχω για το αυριο.

    Για αυτο κ τα αρχικα σχολια του Σω Κ του Πεσσοα,για να παρηγορηθω!

    Αν Κ για να ειμαι ειλικρινης,δε μου κακοφανηκε κ πολυ.Δεν περασα κ ασχημα στην Αθηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Kαλημερα φιλε mahler

    Ουτε κι εγω, (και ελπιζω να ειναι απ ολους κατανοητο!) δεν εχω σκοπο να ’’αφορισω’’ με αυτη την αναρτηση μου ολες τις περιγραφες ταξιδιων συλλήβδην ! Ο ρολος του ...πάππα δεν ειναι ακριβως μεσα στα ενδιαφεροντα μου ;) και επειτα ακριβως επειδη, οπως λες, κάποιοι το κάνουν "όμορφα και χωρίς διάθεση επίδειξης ή διαφήμισης"!
    Οταν ομως πανε στο...Facebook και τα ανακοινωνουν στην υφηλιο τι αλλο κανουν απο το να επιδεικνυουν τις διακοπες τους...
    και καλα κανουν θα πει καποιος! Ναι, αλλα η γνωμη μου (παντα και αυτην εκφραζω εδω)ειναι οτι δεν ειναι περιγραφη ταξιδιου, αλλα σκετη...επιδειξη!Κανω λαθος; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Roadartist

    Kαλημερα φιλη μου! Σε ποιον δεν αρεσει να διαβαζει για ομορφα ταξιδια που θα ηθελε και ο ιδιος να κανει; Οπως λες ομως κι εσυ αυτό διαφέρει από την.. επιδειξιομανία, τον νεοπλουτισμό και τον σνομπισμό, που και απο μενα ειναι κατακριτεα και αυτη ειναι η γνωμη μου, οσο και να "στεναχωρω" καποιους...
    Παρεπιπτόντως, τα posts της φιλης Μαριάνας για το Άμστερνταμ ειναι οντως απο τις καλυτερες περιγραφες ταξιδιου και της το εχω πει και εγω... ;)

    Πολλά φιλια και σε εσενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΚουμπάρεΜανο

    Aμα ξερεις εσυ καμμια καλη.. ταβερνα, κουμπαρε στη Κρητη, να μας το πεις να το ξερουμε...
    Θα χρειαστει! Μονο σε ταβερνες παμε, τα ξενοδοχεια και τα ακριβα ρεστωραν τα...σνομπαρουμε!! ;))

    Υes, yes, yes! Eνα μπλογκ με ποστ διακοπών σου απο Κρητη και προσωπικες φωτογραφίες απο τη πλαζ,και με καταλληλη αμφιεση....
    πλαζ θα ηταν ο τι πρεπει!!

    Μη ξεχασεις να βαλεις και διαφημισεις!! :P:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημερα φιλεΑΕΡΙΚΟ

    Φυσικα και εμεις ειμαστε λατρεις των ταξιδιων, που και μονο οι ιδεες τους μας "ταξιδεύουν" οπως λες.
    Ομως θα μου επιτρεψεις να διαφωνησωμαζι σου στο οτι "αν το μοιραστεις εχει αλλη χαρη"!...
    Καποιοι ανθρωποι εχουν περισσοτερη αναγκη να μοιραζονται προσωπικα πραγματα ΜΟΝΟ με τους δικους τους και καποιοι αλλοι ισως δεν ενοχλουνται οταν αυτα τα βλεπει και ολο το....Ιnternet! Ετσι ισως το "ωραιο δειλινο" που αναφερεσαι να μην ειναι τοσο προσωπικο για καποιους, αλλα να ειναι ΠΟΛΥ προσωπικη αναμνηση και στιγμη για καποιους αλλους και ετσι αν το μοιραστεί κανεις ΔΕΝ έχει καμμια απολυτως χάρη! Εμενα μαλιστα μου φαινεται σαν να ...."χανω" κατι απο την αξια καποιων αναμνησεων/στιγμων, αν τις βλεπει και ολη η υφηλιος και εχει μαλιστα γνωμη που οταν την εκφρασει ισως να μην ειναι αυτο που εγω εννοω! Αυτα λοιπον τα πραγματα ειναι και λιγο προσωπικα. Καποιοι ειναι ετσι, καποιοι ειναι αλλιως...Η αναρτηση μου αυτη εκφραζει τη γνωμη μου, (αλλοιμονο ποιος θελει να το παιξει αυθεντια) και ετσι θελω να εκλειφθει, ειδικα οταν δεν προσπαθω να την επιβαλλω, μονο να την εκθεσω προς συζητηση, ωστε να ακουσω τι λενε και αλλοι επ αυτου.....


    Να σαι καλα, κι ας διαφωνουμε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φιλε μου celin

    H στενοτης αυτη που αναφερεσαι αγγιζει πολλους και εχει κανει τον κοσμο να αναθεωρει αξιες και αποφασεις,ειτε λιγοστευοντας διακοπες,ειτε επανεκτιμωντας προτεραιοτητες, επειδη "ανησυχει για το αυριο", οπως λες.
    Ομως, υπαρχει μεγαλη διαφορα να περιγραφει κανεις ενα ταξιδι που πηγε, απο το να κανει...επιδειξη πλουτου, λες και ο σκοπος του ταξιδιου ειναι να εντυπωσιασουμε τους αλλους!! Αν θελεις ειναι και μια προκληση οταν καποιοι γνωριζοντας τις ασχημες μερες στην Ελλαδα επιδεικνυουν... λεπτομερως μαλιστα ειτε προσωπικες στιγμες, ειτε και τα πλουτη τους, λες και δεν υπαρχει κριση, ανεργια, ΔΝΤ! Ομως ξεχασα αυτα ειναι για...τους αλλους! :)

    Υ.Γ Αυγουστος στην Αθηνα, η καλυτερη εποχη της πολης! Λιγος κοσμος, πολυ λιγα αυτοκινητα......

    Τελεια δηλαδη!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλή μου Roadartist, να'σαι καλά! Κι αναρωτήθηκα κάποια στιγμή -λες να με παίρνει κι εμένα η μπάλα; :p
    Και Elva σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κι από εδώ, ειλικρινά χαίρομαι που σου άρεσε το post.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Προωπικά δε χορταίνω να βλέπω φωτογραφίες απο ταξίδια, ειδικά αν είναι απο μέρη που πάντα θα ήθελα να επισκεφτω.

    Τώρα οι επιδειξίες δεν περιμένουν τις διακοπες για να διαφημιστούν, το κάνουν συνέχεια, τι κινητο αγόρασαν, τι παπούτσια, σε ποιο λουσάτο μαγαζί πέρασαν το σαββατόβραδο κλπ.

    Είχα μια γνωστή στο facebook που απο τον Μαιο και μετα δε σταματούσε να ανεβαζει φωτογραφιες απο τα 100 μέρη που επισκεφθηκε αλλά και να δινει πλήρη αναφορά και χρονοδιάγραμμα! Αποτέλεσμα ήταν να την διαγραψω και να ησυχάσω. Και μεις πήγαμε διακοπες αλλα δεν κάναμε κι ετσι!! Είμαι σίγουρη οτι μέχρι σημερα δεν εχει σταματήσει το subject καλοκαιρινες διακοπες 2010!

    Πολλά φιλιά σου στέλνω καλή μου elva:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)