4.8.10

"A Single Man’s" revelations

George: "Oχι, ο κ. Ηuxley δεν ειναι αντι σημιτης. Οι Ναζί εκαναν προφανώς λάθος που μισούσαν τους Εβραίους. Αλλά το να μισουν τους Εβραίους δεν ήταν χωρίς αιτία....Αλλά η αιτία δεν ηταν πραγματικη. Η αιτία ήταν προιον της φαντασιας καποιου. Η αιτία ήταν ο ΦΟΒΟΣ. 
Ας αφήσουμε τους Εβραίους έξω από αυτα για μια στιγμή και σκεφτείτε μια άλλη μειονότητα. Μια που μπορεί να περναει απαρατήρητη, αν χρειάζεται.

Υπάρχουν όλα τα είδη των μειονοτήτων, οι ξανθιές για παράδειγμα, αλλά μειονοτητα θεωρειται μονο αυτη που αποτελεί κάποιου είδους απειλή για την πλειοψηφία. Μια πραγματική απειλή, ή μια φανταστικη. Και εκεί μεσα βρίσκεται ο ΦΟΒΟΣ. Και, αν η μειονότητα είναι κατά κάποιον τρόπο αόρατη ο φόβος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Και ο ΦΟΒΟΣ είναι ο λόγος που καταδιωκεται η μειονότητα. Έτσι, υπάρχει πάντα μια αιτία. Και η αιτία είναι ο φόβος. Οι μειονότητες είναι απλώς άνθρωποι. Ανθρωποι σαν κι εμάς.

Ο φόβος, σε τελική ανάλυση, είναι ο πραγματικός εχθρός μας. Ο φόβος εχει καταλαβει τον κόσμο μας. Ο φόβος χρησιμοποιείται ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινωνίας μας. 
Ειναι το πως οι πολιτικοί πλασαρουν τις αποψεις τους και πώς η Madison Avenue μας πoυλα πράγματα που εμείς δεν εχουμε ανάγκη. Σκεφθειτε το. Ο φοβος ότι υπάρχουν κομμουνιστές που κρύβονται σε κάθε γωνία, ο φόβος ότι κάποια μικρή χώρα της Καραϊβικής που δεν πιστεύει στον τρόπο ζωής μας συνιστά απειλή για εμάς. Ο φόβος ότι η μαύρη κουλτούρα μπορει να μας κανει καταληψη. Ο φόβος των…γοφων του Elvis Presley, ίσως αυτος είναι ένας πραγματικός φόβος. Ο φόβος ότι η κακή μας αναπνοή θα μπορούσε να καταστρέψει τις φιλίες μας ... Ο φόβος του οτι γερνάμε και θα μεινουμε μόνοι..... "

Aποσπασμα απο τη ταινια "A Single Man

by Christopher Isherwood (''I often feel that worse than the most fiendish Nazis were those Germans who went along with the persecution of the Jews not because they really disliked them but because it was the thing'').
 

26 σχόλια:

  1. "Φοβάμαι αυτά που θα γίνουν για μένα ,χωρίς εμένα"!
    Ο φόβος είναι ανεξέλεχτη κατάσταση.Το θύμα με την ανεξέλεχτη δύναμη του φόβου γίνεται θύτης,η αδικία με την παντιέρα του φόβου νομιμοποιείται και γενικά όταν ο φόβος κατοικοεδρεύσει γίνεται ανακατωμένος ο ερχόμενος!
    Το δέος επιβάλλεται!Ο φόβος όμως είναι κάτι ρευστό,μπορεί να πνίξει την ίδια την πηγή του!
    Elva,ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Elva . Να πω και γώ τα δικά μου, σχετικά με το θέμα που θίγεις.Ο φόβος, είναι ένα συναίσθημα που,πρωτόγονα πηγάζει από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.Είναι το συναίσθημα εκείνο, που μας προφυλάσσει από φυσικούς κινδύνους.Καθώς όμως ο άνθρωπος είναι ένα έλλογο ον που μπορεί και εκπαιδεύεται, τότε πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα,που την απάντησή τους θα την πάρουμε αν εξετάσουμε το θέμα της ελευθερίας του ατόμου.Εγώ προσωπικά είμαι θιασώτης του όρου "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ"
    Ο άνθρωπος βρέθηκε αντιμέτωπος με το ποτάμι.Ο ποταμός φούσκωνε και του κατέστρεφε τις σοδειές, του έπνιγε τα ζωντανά,του χαλνούσε το βιος του.Θυσίες να κατευνάσει την μήνιν του ποταμού.Ο άνθρωπος φοβήθηκε τον ήλιο, το φεγγάρι, τον σεισμό, ότι φοβήθηκε το θεοποίησε.Ήταν σκλάβος των φυσικών και όχι μόνον φαινομένων.Υπήρξε σκλάβος, σε ότι δεν έλεγχε.Όταν γνώρισε τους φυσικούς νόμους, για παράδειγμα τον ποταμό, τότε το έλεγξε,το καθυπόταξε,το αξιοποίησε προς όφελός του. Όσο λοιπόν ο άνθρωπος γνωρίζει, τόσο ποιο πολύ απελευθερώνεται, τόσο ποιο δύσκολα μπορεί να χειραγωγηθεί.Ποιος όμως έχει συμφέρον να χειραγωγεί τους ανθρώπους, ποιος έχει συμφέρον να είναι όσο γίνεται λιγότερο ελεύθερος ο άνθρωπος,από φοβίες, από προκαταλήψεις,από στρεβλώσεις. Είναι ακριβώς εκείνοι, που διαθέτουν τους μηχανισμούς της παιδείας,του ελέγχου και της καταστολής. Η κοινωνία μας είναι ταξική.Είμαστε εμείς και αυτοί που έχουν συμφέρον να μας χειραγωγούν, να μας εκμεταλλεύονται, γιατί δίχως την υπεραξία που προκύπτει από την εργασία μας, αυτοί δεν μπορούν να υπάρχουν. Ποντάρουν λοιπόν σ΄αυτό το αρχέγονο ένστικτο και το εκμεταλλεύονται. Αν λοιπόν μας φοβούνται, έχουν απόλυτο δίκιο και μακάρι να μπορούσαμε να το αποδείξουμε και στην πράξη όσο ποιο σύντομα γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα Ελβα..
    σωστα ολα αυτα..αλλα αυτο ειναι ο ανθρωπος..
    αν δεν ειχε τα αρνητικα του οπως ο φοβος,δεν θα ηταν ανθρωπος αλλα Θεος.
    Καλος ειναι ο φοβος αλλα καλυτερο στο τελος να νικιέται..
    καλα να περνας Ελβα
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, Elva, φίλη μου!

    Από την άγνοια κινδύνου, στο φόβο του άγνωστου... Φάσεις που τις περνάμε και -ελπίζω- τις ξεπερνάμε!

    Ο φόβος χρησιμοποιείται ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινωνίας μας, βεβαίως... και ας σκεφτούμε τα καταστροφολογικά σενάρια και την τρομολαγνεία της τελευταίας -κυρίως- 20ετίας!

    "Πίστευε και μη ερεύνα", "πίστευε και μη, ερεύνα", "πίστευε, και μοι ερεύνα"... ; Οι απόψεις διίστανται -γεγονός όμως είναι ότι για αιώνες, η Εκκλησία έντεχνα "αποφεύγει" την ερμηνεία, στοχεύοντας στη χειραγώγηση -με άλλον ένα ακόμη τρόπο- της μάζας.
    (Ας μην ξεχνάμε και την ενοχή -προπατορικό αμάρτημα- και το φόβο για τη... σωτηρία της ψυχής και τη μετά θάνατον ζωή!)

    Ο φόβος είναι σκοταδισμός. Στην αντίπερα όχθη, η γνώση.

    Φιλιά πολλά! :)

    ΥΓ. - άσχετο! Έχω κάτι μικροενστάσεις με τον Φρομ και το Φόβο μπροστά στην Ελευθερία, αλλά δε νομίζω ότι είναι της παρούσης να αναλυθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημερα "πνευματικε συνδαιτημονα"
    & φιλε Triton ;)

    Και εγω αυτα ακριβως που λες φοβαμαι...Φοβαμαι τα μνημονια και τα παντος ειδους ΔΝΤ που αποφασιζουν για το.... "καλο" μας χωρις τη συγκαταθεση μας..Το δεος ειναι κατι αλλο παλι, συνοδευεται κι απο ενα βαθμο σεβασμου..Ο φόβος όμως είναι κάτι ρευστό οπως λες και πολλες φορες επικινδυνο για την υγεια οσων φοβουνται...Ας ελπισουμε οτι δεν ειμαστε εμεις που φοβομαστε....αλλα οι αλλοι......

    Y.Γ Ακομα δεν εφυγες για διακοπες; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Black Bedlam

    Βεβαια και εχεις δικιο οτι ο φόβος σαν συναίσθημα, συχνα, μας προφυλάσσει και από φυσικούς κινδύνους και συμφωνω με τον ορο οτι γνωση ειναι η ελευθερια της αναγκαιοτητας, αλλα οταν ο φοβος χρησιμοποιειται σαν μεσο χειραγωγησης τοτε αλλαζει το ολο σκηνικο και τοτε πρεπει παση θυσια να μη πεσουμε στη παγιδα που μας ετοιμασαν καποιοι πριν απο εμας για μας και οπως ειπα και στον Τriton πιο πανω μακάρι να ειναι η αλλη πλευρα που φοβουνται και οχι ...εμεις! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλη σου μερα Laplace

    Φυσικα και ειναι ενα συναισθημα που δε θα πρεπει να παραβλεπεται, αλλα οχι και να τρομοκρατει σε βαθμο που να ....παραλυει! H γνωση ειναι δυναμη και αυτο και μονο μπορει να νικησει καθε φοβο για καθε τι που ειναι "διαφορετικο", ή φαινεται οτι μας απειλει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλη Ντρουσίλα

    Καλημέρα! Μακαρι μερικα πραγματα που μας προκαλουν φοβο να ...περνάνε ευκολα και να τα ξεπερνάμε σαν φασεις, ξεκινωντας oπως γραφεις απο το φοβο για.. εκκλησιαστικα θεματα, που δεν ειναι καθολου το ...φορτε μου ;) και φτανωντας στα κοινωνικο-πολιτικα, που εκει ειναι κατα τη γνωμη μου ολη η ουσια...
    Δε ξερω αν εχεις δει τη ταινια
    "A Single Man", αλλα βρηκα ευκαιρια να θιξω το θεμα του φοβου επειδη αφορα πολλους τομεις και ειναι ενας λογος για τη συνεχη δημιουργια μειονοτητων ασχετα αν αυτες αποτελουν απειλη για τη πλειοψηφια, ή οχι.

    Φιλια απ το Βορρα ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραιο θεμα φιλη elva!Με ενεπνευσες να σε "κλεψω" κ να γραψω κατι παρομοιο!!
    Eννοειται οτι πισω απο τη μισαλλοδοξια κ την αρνηση να δεχτουμε οτι οι ,μειονοτητες εχουν τα ιδια δικαιωματα με εμας,
    πισω απο αυτα λοιπον κρυβεται ο φοβος,
    φοβος μηπως οι μουσουλμανοι μας "θιξουν" την ορθοδοξη πιστη μας.
    φοβος μηπως ο ομοφυλοφιλος εκφραζει κατι απο μενα που εχω απωθησει κ δεν θελω να ανασυρθει στην επιφανεια,
    φοβος μηπως ο μαυρος αποδειχτει καλυτερος εραστης απο εμενα τον λευκο.

    Μεχρι ενα σημειο,οι φοβιες ειναι ανθρωπινες κ επομενως αποδεκτες.Οταν παραγινεται ομως το κακο κ αναδυεται ο ρατσισμος,εκει θελει αντιμετωπιση του πραγματος.Κ πολεμο απεναντι σε οσους εκφραζουν τον φοβο τους μεσα απο τη βια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλε μου φιλε celin

    By all means! ;)
    'Kλεψε' ο τι θελεις και περιμενουμε νεα αναρτηση σου με παρομοιο θεμα!
    Ξερεις, ολα τα παραδειγματα που αναφερεις ειναι πολλα απο αυτα που σκεφτομαι κι εγω πολυ συχνα,
    ειδικα οσον αφορα την ομοφυλοφιλια
    στην Ελλαδα, ισως αναρτησω κι αλλο θεμα αργοτερα πανω στο ζητημα
    αυτο αλλα με τρομαζουν οι αποψεις που ακουω εκει και που φυσικα δεν εκπροσωπουν ολους,αλλα μια μεγαλη μεριδα του κοσμου στην Ελλαδα που θεωρει μεγαλο μειονεκτημα την ομοφυλοφυλια και οχι τον..φασισμο για παραδειγμα! Δεν μπορω να δεχτω κατι τετοιο επ ουδενι και με εκνευριζουν κατι macho αποψεις περι...ανδρικοτητας,που οπως την εννουν καποιοι ειναι τελικα για..
    γελια! Οπως λες κι εσυ, ολα αλλαζουν οταν το κακο εχει παραγινει και αναδυεται ο ρατσισμος, που δεν ειναι καθολου αμελητεο θεμα και χρειαζεται πραγματικο ..πολεμο για να αντιμετωπισθει σαν φαινομενο βιας στις κοινωνιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. elva,οσον αφορα την ομοφυλοφιλια,
    οι αποψεις ενος μεγαλου τμηματος των Ελληνων ειναι αποψεις πρωτογονων νεαντερταλ-κρομανιον.
    thank god,οι νεες γενιες,απο 18-30 αλλα κ ligo μεγαλυτεροι,ειναι αρκετα πιο προοδευτικοι
    κ τα ποσοστα ομοφοβιας ειναι εν πολλοις μειωμενα,αν τα συγκρινεις με τους μεγαλυτερους.
    Η ομοφοβια ειναι ενδειξη οτι δεν εισαι σιγουρος για τον ανδρισμο σου.
    Οποιος εχει δει τη ταινια ΑΜΕRICAN BEAUTY,καταλαβαινει τι λεω,
    δεν ειναι μονο ζητημα οπισθοδρομησης/συντηρησης/παλαιολιθικων μυαλων,
    ειναι ΚΑΙ ζητημα φοβου μηπως τελικα ειμαστε κ εμεις ομοφυλοφιλοι αλλα δεν το γνωριζουμε(κ ουτε θελουμε να το μαθουμε)

    θελει cojones για να αποδεχτεις τη φυση σου σε ενα περιβαλλον νεαντερταλ οπως το Ελληνικο(το οποιο,οπως ανεφερα βεβαια,σιγα,σιγα,εκπολιτιζεται.

    Δε θελω να το παιξω προοδευτικος ουτε ελευθερο πνευμα κ ανοιχτομυαλο,εχω κ εγω τα κολληματα μου,τις ιδιοτροπιες μου κ τα περιεργα μου!
    Αλλα στο συγκεκριμενο ζητημα,το να μου πει καποιος οτι ειναι gay,ειναι σα να μου λεει οτι εχει ως αγαπημενο φαγητο το παστιτσιο.
    Δηλαδη,ειναι κατι που δε προκειται ουτε να με κανει να τον δω με μεγαλυτερη συμπαθεια
    ουτε με μεγαλυτερη αντιπαθεια.
    whatever that works!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ομοφυλοφιλία είναι ένα από τα θέματα που και παλαιότερα, σε άλλους διαδικτυακούς χώρους είχα ασχοληθεί και αναφερόμουν συχνά σε αυτό (με αντιδράσεις, από αδιαφορία μέχρι... κράξιμο).
    Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει/ουν θέμα/τα και στο δικό μου "σπίτι", το θέλω και το χρωστάω σε ανθρώπους πολύ αγαπημένους μου -και ίσως και στον εαυτό μου.

    Celin, φοβάμαι ότι και στο ηλικιακό range που αναφέρεις (18-30) είναι -ακόμη- ανησυχητικά υψηλό το ποσοστό ομοφοβικών, φταίνε οι καταβολές, φταίνε και τα μέσα που -όχι βέβαια στο βαθμό που συνέβαινε παλαιότερα- ακόμη προβάλλουν τους ομοφυλόφιλους σαν "καρικατούρες", δημιουργώντας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αλλοιωμένη -σε βαθμό βαρβαρότητας!...- εικόνα.

    Θέλουμε πολύ δρόμο, μέχρι το σημείο που δε θα χρειάζεται να "δηλώσει" / εξομολογηθεί κάποιος/α ότι είναι g/l. Όπως σήμερα, δε χρειάζεται να "δηλώσει" κάποιος στην παρέα του αν έχει ή δεν έχει σχέση, ποιος/α ή πώς είναι ο/η σύντροφός του -αύριο, θα είναι ιδανικό να είναι εξίσου αυτονόητο και ο,τιδήποτε έχει να κάνει με το φύλο του/της συντρόφου του/της.

    ΥΓ. Συγνώμη για το σβήσιμο του προηγούμενου post, αλλά ξαναδιαβάζοντάς το, το βρήκα ελαφρώς ασύντακτο :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα, αγαπητή Elva.
    Ωραία ανάρτηση! Λιτή, σύντομη, λίγο απόμακρη ("αυτά άκουσα - αυτά μεταφέρω"), γραμμική. "Σκανδιναυική' στο στύλ - αν επιτρέπεις το χιούμορ, χεχε.
    Το θέμα είναι ο φόβος. Ναι. ΤΟ θέμα. Σχετικά ίσως έχω έναν πιο "εσωτερικό" προβληματισμό. Πιστεύω ο φόβος εκδηλώνεται όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων, στερεότυπων, προκαταλήψεων, άμεσης ή (πιο διαδεδομένης) υπόγεια βίας. Αλλά πρώτα και με αφετηρία τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων - αρχής γενόμενης από τη σχέση με τον εαυτό μας. Γιατί φόβος; Όντως αρχικά μηχανισμός αυτοσυντήρησης - γραμμένος στο κυτταρό μας. Όμως έχει ξεφύγει - έχει την τάση να καταλαμβάνει όλο το "είναι" μας. Και όταν του αφηνόμαστε μας πάει σε τέτοιες ακρότητες που άλλες δυνάμεις μέσα μας τον αναγνωρίζουν ως παράλογο. Ανεδαφικό. Και (αυτο)καταστροφικό.
    Έτσι, ακόμη και το "πίστευε και μη ερεύνα" (από το σχόλιο της Dru) παίρνει και μια διαφορετική ανάγνωση. Σε καιρούς που το "ερεύνα" σημαίνει έλεγχο του (φοβισμένου) νού, η "πίστη" (οι βαθύτερες - και γι'αυτό ανερμήνευτες φυσικές τάσεις μας) μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημερα αγαπητοι φιλοι celin και Ντρουσίλα

    Συμφωνω, celin οτι οι αποψεις ενος μεγαλου τμηματος Ελληνων σχετικα με την ομοφυλοφυλια, ειναι πολυ πισω ακομα, αν και οπως λες κι εσυ, οι νεοτερες γενιες, (ας μη βαλουμε ηλικιακα πλαισια), δειχνουν να ειναι πιο προοδευτικες σε τετοια θεματα. Πιστευω, ομως, οτι εχει δικιο η Ντρουσίλα, πιο κατω, που μιλαει για καταβολες και στερεοτυπα που ακομα υπαρχουν και θα συνεχισουν δυστυχως μεχρι καποτε να ενηλικιωθει η κοινωνια μας σε τετοιο βαθμο που να δεχεται τη "διαφορετικοτητα" με οποιο τροπο κι αν εκφραζεται.
    Οπως σωστα λες δεν πρεπει να αναγεται μονο σε οπισθοδρομηση/συντηρηση/παλαιολιθικων μυαλων, αλλα και για μενα ειναι ζητημα φοβου σε τετιο βαθμο που δεν θελουμε, ουτε καν τολμαμε να ερευνησουμε μη τυχον και ανακαλυψουμε κατι που δε θα θελαμε........

    Φυσικα και ολοι εχουμε τα ..."κολληματα" μας, οπως λες, αλλα αυτο δεν αποκλεει το οτι μπορουμε συναμα να ειμαστε και προοδευτικα ατομα,celin. Αλλοιμονο, αν θα επρεπε να να απαιτουμε τον ιδιο τροπο σκεψης απ ολους! Απλα, αυτο που χρειαζεται, πιστευω, ειναι να υιοθετησουμε στη ζωη μας ενα αναλογο σκεπτικο με τη γνωστη φραση του Βολταιρου, που θα επρεπε η ανθρωπότητα μονο γι αυτο που ειπε να να υποκλίνεται μπροστά του: "Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όλα όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω - ακόμα και με το τίμημα της ζωής μου - το δικαίωμα σου να λες ελεύθερα αυτά που πιστευεις!"

    Θα συμφωνησω και με εσενα, φιλη Ντρουσίλα, οτι θέλουμε πολύ δρόμο, μέχρι το σημείο που θα δεχτουμε ενα ατομο οπως θελει να ειναι και δε θα χρειάζεται να "δηλώσουν" τι ειναι και τι δεν ειναι, λες και προκειται για....φορολογικη δηλωση(!) και οχι ατομα ελευθερα!! :)


    Φιλια (εις το τετραγωνο)! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα φιλε Prths

    Ναι, η αληθεια ειναι οτι εχω υιοθετησει,πια, σε πολλα πραγματα το "σκανδιναβικο", απόμακρο, οπως λες, αλλα και λιτο στυλ και αν με γνωριζες προσωπικα θα ηξερες οτι οχι μονο...'επιτρέπω' το χιούμορ, αλλα φροντιζω και να πειραζω τους φιλους μου αρκετα συχνα! ;)

    O φόβος, λοιπον, ειναι ενα απο τα κυριοτερα θέματα και εχεις δικιο να το βλεπεις πρωτιστα σε σχεση με τον εαυτο μας και τις ανθρωπινες σχέσεις σαν αυτοσυντήρηση που ομως πρεπει να ελεγχεται και να μην αφηνεται να γινει παράλογος και (αυτο)καταστροφικός, οπως κι εσυ αλλα και αλλοι ειπαν πιο πανω. Συμφωνω επισης οτι η κλασσικη φραση "πίστευε και μη ερεύνα", οπως το αναλυεις, μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη αξία στις μερες μας.

    Καλο σαβ/ko :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Elva καλησπέρα!

    Πολύ ωραία η ανάρτησή σου και το θέμα που θίγεις θεωρώ ότι το αντιμετωπίζεις από μια κριτική και ενδιαφέρουσα οπτική, η οποία ενισχύει το διάλογο. Έτσι δημιουργούνται τα περιθώρια για να αντιληφθούμε έναν από τους σημαντικότερους τρόπους χειραγώγησης των μαζών, την καλλιέργεια του φόβου.

    Πόσες φορές αλήθεια έχουμε ενημερωθεί για την συντέλεια του κόσμου; ήταν το 1999 με τις προφητείες ενός παλιού προφήτη, το 2000 με την νέκρωση των υπολογιστικών συστημάτων, μέσα στο μιλένιουμ (ήταν το 2006 ή 2007, δεν θυμάμαι) και το επικείμενο 2012...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι κι αυτοί που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις μάζες από φόβο διακατέχονται και το επιχειρούν.Και πολλές φορές από φόβο εξίσου παρανοϊκό με τον καταστροφολογικό φόβο των μαζών.

    Για την ομοφοβία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και μπάιτς.Εκείνο που πιστεύω θα ταρακουνούσε και θα προβλημάτιζε τον μέσο έλληνα "άντρακλα" είναι η συνειδητοποίηση ότι ομοφυλόφιλος είναι και ο "ενεργητικός" της πράξης κι ας βρωμάει βαρβατίλα κι ας είναι τριχωτός σαν αρκούδα.Αν ο βαρβάτος "πηδηχταράς" το καταλάβαινε αυτό θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τις ίδιες του τις προκαταλήψεις.Και θα συνειδητοποιούσε ότι αυτοί που δηλώνουν ομοφυλόφιλοι είναι συνήθως πιο ισορροπημένοι από το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εlva καλημέρα σου .Τώρα έκανα μια βόλτα από τον tritonα.Tου είχα πει, μήπως και θα μπορούσε να κάνει μια προσπάθεια,να μας ενημερώσει για το πως αντιμετωπίζεται η κρίση στο Βέλγιο.Πρώτα πρώτα,αν υπάρχει κρίση,τι στοιχεία υπάρχουν,πως εκφράζεται από που προκύπτει,όχι τα επίσημα στοιχεία,όσο τα ανεπίσημα. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η ανεργία,τι μέτρα παίρνονται για την αντιμετώπισή της,πως πλήττονται οι νέοι,οι γυναίκες .Ξέρεις τώρα και συ και εκείνος πως μπορείτε να το πιάσετε το θέμα.
    Υπάρχει μια αντίληψη ότι η κρίση είναι Ελληνικό φαινόμενο και ότι οφείλεται στην Ελληνική ιδιοσυγκρασία,που είμαστε λαμόγια, βολεψάκηδες,ψεύτες,κλέφτες και απατεώνες.Αυτό όπως καταλαβαίνεις αναιρεί την άποψη ότι η κρίση είναι φαινόμενο του καπιταλιστικού συστήματος.Μην σου γράφω τώρα όλες τις εκδοχές, αν μπορείς να έχεις κάποια στοιχεία, θα ήταν πολύ καλό για κάποιους εδώ.
    Σε ευχαριστώ κορίτσι μου.Καλέ τι γλυκιά που είμαι, χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα Μαριανα μου

    Σ ευχαριστω, αλλα δε κανω τιποτα περισσοτερο απο το να εκεθεσω την αποψη του συγγραφεα ( Ιsherwood ) σχετικα με εναν απο τους σημαντικότερους τρόπους χειραγώγησης των μαζών, οπως λες, τον φόβο που καλα κρατει και στη σημερινη οπως και σε παλιοτερες κοινωνιες και πιστευω οτι εξαρταται μονο απο εμας να αποβαλλουμε τετοιου ειδους στερεοτυπα και σεναρια για ...συντελειες κλπ που μας κρατανε δεσμιους στο παρελθον ενω παραλληλα μας στερουν τη δυναμη για αντισταση!

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φιλε μας Σελιτσάνε

    Εχετε πολυ δικιο στο οτι και αυτοι φοβουνται, αλλα μαλλον αυτοι εχουν το λεγομενο...."poker face" και ειναι αρκετα...παρανοϊκοι τυποι ωστε δεν φαινεται οτι φοβουνται τοσο οσο οι αντιπαλοι! :)
    Για την ομοφοβία εχετε πολυ δικιο να λετε οτι οι ρολοι του..."άντρακλα" και του "ενεργητικου" δεν διαφερουν καθολου απο το ρολο του "παθητικου", απλα ειναι θεμα περιορισμενης αντιληψης και προκαταλήψεων oσων δηλωνουν αντρακλες σε μια τετοια σχεση. Δεν εχω λογο να αμφιβαλλω λοιπον οτι πολλοι ομοφυλόφιλοι είναι συνήθως πιο ισορροπημένοι από καποιους αλλους που δηλωνουν "πολυ αντρες" και δεν εχουν παρ ολα αυτα ουτε καν το θαρρος της γνωμης τους οταν τους ζητηθει κατι τετοιο... Εχουμε πολλα ακομη να μαθουμε σαν κοινωνια και δε ξερω ποσα χρονια ακομη θαχρειαστουν μεχρι να πουμε οτι ωριμασαμε-επιτελους-σε καποια ζητηματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητη φιλη Black Bedlam

    Φυσικα και υπαρχει κρίση παντου και στην Ευρωπη και στις ΗΠΑ. Στη Σουηδια η ανεργια ειναι γυρω στο 10% στη χωρα, παρ ολο που στη πρωτευουσα ειναι σε μικροτερο ποσοστο, σχεδον στο μισο.Οι γυναικες,οι νεοι και οι μεταναστες ειναι αυτες οι κατηγοριες που πληττονται περισσοτερο χωρις να μπορω αυτη τη στγμη να σου δωσω πιο κατατοπιστικα στοιχεια . Ειναι λαθος να πιστευει κανεις οτι η κρίση είναι ΜΟΝΟ Ελληνικό φαινόμενο και η άποψη ότι η κρίση είναι φαινόμενο του καπιταλιστικού συστήματος συνεχισει να ισχυει! Αυτο που θελω να τονισω ειναι οτι τα μετρα που παιρνονται δεν διαφερουν απο αυτα που λιγο πολυ προτεινει η ...τροικα του ΔΝΤ, και οι τοπικες τροικες , αφου απο την ΕΕ ερχονται ολες αυτες οι ομογενοποιημενες συνταγες επιτυχιας για τους λιγους και αποτυχιας για τους πολλους και οσους αντιστεκονται μη ασπαζομενοι τις συμβουλες του .....πως θα γινετε φτωχοτεροι και πιο εκμεταλλευσιμοι στην ολιγαρχια και τις επιχειρησεις!
    Οταν ανεβασω πιο σχετικη αναρτηση ξανακοιταμε καποια νουμερα...

    Καλο σου βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα Έλβα!

    Πολύ καλό το ποστ! όντως μας κυριεύει ο φόβος από παντού. Και πολλές φορές δεν βλέπουμε πίσω από τα γεγονότα αλλά μόνο επιφανειακά τα γεγονότα!

    Ελπίζω να τα περνάς καλά πάνω στον Βορρά! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καλησπέρα Ελβα,

    μολις εχω γυρίσει απο το εξωτερικο και εφτασα σχεδον μεχρι τα δικα σας μέρη.Δυστυχώς γύρησα και τρωω ακομα την ζέστη της θεσσαλονίκης την οποία δεν παλεύω.Οσο για τον φόβο,δυστυχως όλο και περοσσότερο οι ανθρωποι κλείνονται στον εαυτο τους και όλο και περισσότερο δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο.Η ξενοφοβεία και ο ρατσισμός είναι κάτι που στην Ελλάδα ανεβαίνει μερα με την μέρα και μαλον δεν θα μας βγει σε καλο γιατι παρατησρώ τους Ελληνες όλο και πιο στενομυαλους και συντηριτικούς.Βεβαια σε αυτο συμβάλουν και τα μέσα ενημέρωσης στα οποία ελληνες αφιερώνουν ώρες ατελειωτες και επειδή οι πιο πολλοί δεν έχουν και πολυ καλη κριτική ικανότητα καθονται και πιστευουν οτι θα χαθει τις μειονότητες και απο ξένα στοιχεία η ελληνική κουλτούρα,(Λες και οι συγχρονη Ελλαδα έχει να δέιξει να πολλά) και φυσικα μια που το μόνιμο θέμα στην Ελλάδα είναι πλέον η οικονομική κρίση πιστευουν οτι φταίνε οι ξενοι και μόνο αυτοι.(οι ιδιοι ποτέ)

    θα πας πουθενα διακοπές?

    φιλιά απο τον καυτό νότο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kαλησπερα Δημο

    Καλως τον μετα απο διακοπες, που οπως διαβασα περασες πολυ καλα, μακρια απο..φοβους και αγχη! ;)

    Να σαι καλα και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φιλε distefano

    Καλως ηρθες μετα απο διακοπες και φυσικα εχεις δικιο που αναφερεσαι σε ολα αυτα που μας πληγωνουν στην Ελλαδα, οπως η ξενοφοβεία και ο ρατσισμός, η στενομυαλια πολλων και ο συντηριτισμος, που κι εγω παρατηρω ακομα και σε ανθρωπους που δηλωνουν...
    'προοδευτικοι' στις πολιτικες επιλογες τους! Οσο για τα ΜΜΕ στην Ελλαδα ειναι ακομα σε πολυ χαμηλο επιπεδο οσον αφορα την αντικειμενικη ενημερωση και θα χρειαστει να γινουν μεγαλες αλλαγες και εκει, (αν ποτε γινουν δλδ.)

    Διακοπές,ισως αργοτερα...

    Πολλους χαιρετισμους απο Σουηδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)