22.10.10

"Αποσκότισόν με "


"Βγάλε με δηλαδή από το σκότος, δειξε μου την αληθεια"....Δε ξερω ποσοι, ακομα, θυμουνται τη φραση που ειχε πει ο Διογένης ο Κυνικος, οταν συναντησε τον Μ. Αλέξανδρο. Που τη θυμηθηκα; Μα οταν διαβασα οτι 1 στους 3 καταναλωτές, στην Ελλαδα, δεν μπορει να πληρώσει το ρεύμα, με κινδυνο φυσικα να μεινει στο ...σκοταδι!

Ναι, αλλα το λογοπαιγνιο, αυτο, που χρησιμοποιησε ο ευφυεστατος Διογενης, μπορεί και να εκληφθει, οπως θυμαμαι και ετσι: “Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο”, αφου οι κυνικοί πίστευαν πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη λιτότητα, την αυτογνωσία, τη ζεστασιά του ήλιου και δεν επιζητουσαν τα υλικά αγαθα και τον πλουτισμο...Χρησιμοποιούσαν, μαλιστα, αστεια και λογοπαίγνια στη διδασκαλια τους. 

Παντως η παρακατω, δηλωση μονο ως δειγμα κακως εννοουμενης ...κυνικης φιλοσοφιας μπορει να εκληφθει: 


Και για να λυσουμε καποιες αποριες περι του ποιου ειδους ηγετη θεωρουσαν οι κυνικοι ως χρησιμο για τον λαο, ο Δίονας ο Πλουσαραίος, ευτυχως  διεσωσε τη συζητηση Διογενη και Μ. Αλέξανδρου, στην οποια ο Διογενης αποδίδει την ωφελιμότητα ενός βασιλιά στο “Εάν είναι ωφέλιμος στο λαό”. Θελοντας να δώσει μαλιστα ένταση σε αυτόν τον ισχυρισμό του λέει: “Εάν κατακτήσεις όλη την Ευρώπη και δεν ωφελήσεις τον λαό, τότε δεν είσαι ωφέλιμος. Εάν κατακτήσεις όλη την Αφρική και την Ασία και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος. Ακόμα και εάν περάσεις τις στήλες του Ηρακλέους και διανύσεις όλο τον ωκεανό και κατακτήσεις αυτή την ήπειρο που είναι μεγαλυτέρα της Ασίας και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι  δεν είσαι ωφέλιμος γιατί δεν ωφελείς το σύνολο”.
 
Διαβαζω σημερα και για τον διακαη ποθο δυο ηγετων για τον..εξανθρωπισμο της παγκοσμιοποιησης, δλδ του καπιταλισμου( !!), αν ειναι δυνατον, και ..συγκινουμαι πραγματικα, οταν ακουω οτι και ο επισης ..οικολογος Ερντογαν ενδιαφερεται για τετοια φλεγοντα ζητηματα. 

Επειδη, ομως, εχουμε, πια,..ξεφυγει πολυ, προτεινω να αναφωνησουμε ολοι μαζι: 
"Αποσκότισόν μας" (..που να παρει!)

(Πηγη: wikipedia)



30 σχόλια:

  1. Ουφ, καλά που μένω σε μέρος με μεγάλη ηλιοφάνεια, και έχω μικρά φωτοβολταϊκά φώτα.... (Α, και λάμπες πετρελαίου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Είμαι πολύ αισιόδοξος και σίγουρος ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι μια χώρα πολύ πιο δίκαιη, ευνομούμενη, πιο χαρούμενη και οι πολίτες της θα είναι πιο ευτυχισμένοι» (απο ομιλια του ΓΑΠ στον Πορο, 16 Ιουλ 2010).

    Τι ακριβως πινει, ακομα και μετα απο ενα χρονο δεν μπορω να το καταλαβω.
    Οποιος μπορει να μας διαφωτισει, καλο θα ειναι.

    Καλησπερα Ελβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά τα είπε ο ΓΑΠ εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ τριγυρνούσε το Αιγαίο (πήγε και σε αρκετά μέρη ο ..άτιμος εφέτος), μέσα στην χαλαρότητα που τον διακρίνει.. Και ως γνωστόν ποτέ δεν είχε μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα του μέσου Έλληνα, ακόμη και τώρα εξακολουθεί να μην έχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σημειώσω ότι ο Μ.Αλέξανδρος αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα της παγκοσμιοποίησης.Το που και πως κατέληξε η αυτοκρατορία του το ξέρουμε.Είχε επίσης την εξυπνάδα να μην συμπεριλάβει και τους Λακεδαιμονίους στην εκστρατεία του,ασχέτως άν στην ιστορία πέρασε, ότι αυτοί αρνήθηκαν.Γιατί δεν τους συμπεριέλαβε?Γιατί το know how σε χέρια επαγγελματιών είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα!Συνέπειες οδυνηρές για τον σημερινό κόσμο,με πρώτη την Αμερική, τις ζούμε τώρα!Άς διαβάσουν σωστά την ελληνική ιστορία οι φέρελπεις κυβερνήτες,γιατί το μόνο που καταφέρνουν μέχρι τώρα είναι να κομίζουν γλαύκας εις Αθήναν και αυτές υπο μορφή τουριστικών σουβενίρ.Άμ με edit-copy-paste δεν φτιάχνεις φασολάδα...:))
    Καλό σ/κ Elva!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αποσκότισον ή Συσκότισον!

    Ο Γιωργάκης έχω αρχίσει και πιστεύω ότι μας προκαλεί κάθε φορά όλο και περισσότερο και κοιτά μέχρι που μπορεί να φθάσει η ανοχή και η αποβλάκωση!

    Και σε αυτό ότι και να λέμε, τα έχει καταφέρει πάρα πολυ καλά!

    Αναφορικά με το Διογένη, αυτό ισχύει για την Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια ( για να μη πω 190)!

    Εlva φιλια και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βρίσκω περισσότερο επικίνδυνη την επιχειρούμενη συσκότιση των εγκεφάλων μας παρά την πραγματική λόγω αδυναμίας πληρωμής της ΔΕΗ. Αν μείνουμε χωρίς ρεύμα ίσως σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τους συμμετέχοντες στο Big Brother και ίσως ανοίξουμε κανά βιβλίο έστω και υπό το φώς των κεριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Sophia

    Eυτυχως! Να και καποιοι που δεν εχουν αναγκη τη...ΔΕΗ! Τις λάμπες πετρελαίου τις ακουγαμε κατι χρονια πριν οταν οι γονεις μας ηταν μικροι, αλλα βλεπω οτι θα τις θυμηθουμε και παλι με τετοιες καταστασεις...
    Παλι καλα που εχετε ηλιο, ειστε ετσι πιστοι και στη..κυνικη φιλοσοφια, που θεωρει τον ηλιο απο τα λιγα αγαθα που χρειαζομαστε στη ζωη! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σουαντωνη

    Και τι δεν...πινουν και και τι δεν ...τρωνε, θα ελεγα εγω! ;((

    Καλο σου απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλη μου Road

    Και εν μέσω ....χειμερινων διακοπών να τα ελεγε παλι, κατι αναλογο, πιστευω, θα ελεγε..Οσο για την επαφή με τη...
    πραγματικότητα και το πως ζει ο κοσμος, (που δεν εχει να πληρωσει βασικους λογαριασμους του σπιτιου), οι οποιοι ειναι δυσαναλογοι με τους μισθους, αν δεν θελει κανεις να εχει τοτε ειναι πολυ ευκολο!

    Kαλο πσκ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα Triton

    Ποιαν ιστορια, βρε Τriton; Ποιος νοιαζεται γι αυτα; Το μονο που ξερουν ειναι το..edit-copy-paste απο Αμερικη και σιγουρα αυτοι δεν τρωνε...φασολάδα!
    Την εχουν για ..μας! :)

    Καλό σ/κ και στο Βελγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια χαρα ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    To…"συσκότισον", το γνωριζουν μια χαρα, αφου το χρησιμοποιουν μια ζωη,...το αντιθετο του ειναι ενιοτε.. "προβληματικο"!
    Και εγω νομιζω οτι προκειται περι ...ροκλησης στην ανοχη και περι συστηματικης αποβλάκωσης!

    Φιλια,καλο πσκ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου mahler

    Για το Big Brother, εχεις δικιο, αλλα εδω δεν ασχολειται ο κοσμος, πια, με αυτο, εδω και αρκετα χρονια και ετσι πιστευα οτι και στην Ελλαδα δεν ενδιαφερεται κανεις γι αυτο, πια...Κανω λαθος;

    Μακαρι να ...διαβαζαμε, φιλε mahler, εστω και με κερια, λιγο περισσοτερο για το τι συμβαινει γυρω μας και στον κοσμο, (οχι βεβαια λογω...κομμενου ρευματος απο τη..ΔΕΗ, αλλα) λογω συνειδητοποιησης οτι δεν παμε καθολου καλα και τι μπορει να γινει γι αυτο...

    Καλο πσκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. φιλη Ελβα,τι να προσθεσω,το "προβλημα" με τα αρθρα σου ειναι πως ειναι παντα μεστα,με αρχη μεση τελος,
    κ ετσι,δε μενει κατι να σχολιασεις!
    Γελασα(κ οργιστηκα) με αλλη μια πικρη αληθεια που εγραψε ο Πειρατης:ειναι βεβαιο οτι ο τυπος μας δοκιμαζει,για να δει μεχρι ποσο μπορουμε να σκυψουμε,για να αγναντεψει ευκολοτερα τη..(ας μη το γραψω)μας!!!

    υγ απανταω στο τραγουδι σου με δικο μου αγαπημενο τραγουδι απο soundgarden
    http://www.youtube.com/watch?v=ySzrJ4GRF7s&ob=av2n

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Elva
    δεν έχω παρά να ενώσω τη φωνή μου στην κραυγή: "Αποσκότισόν μας" (..που να παρει!)

    Εξαιρετικό post!

    Υ.Γ. κάτι παραπάνω ξέρετε εσείς οι υπερβόρειοι από φως! ;)
    Καλό σκ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλε μου φιλε celin

    Εφ οσον δεν ενοχλουν τα οσα κατα καιρους ακουμε, δυστυχως, απ ο τι φαινεται μαλλον μπορουμε να …σκυψουμε και παραπανω! :(
    To ποσο θα το δουμε μετα τις εκλογες, φανταζομαι....

    Υ.Γ Εννοειται οτι το "Fell on Βlack Days" ειναι και δικο μου αγαπημενο τραγουδι!
    "Μεγαλωσα" μεσα σε..black days, celin μου! :)

    Καλο πσκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαλησπερα φιλε Πορτιατη

    Εμεις oι …"υπερβόρειοι", oπως λες, ξέρουμε καλα οτι το φως μας λειπει πολυ! Γι αυτο εχουμε και μια "ευαισθησια" σε ο τι και οσους ειτε μας στερουν τα..φωτα, ειτε μας τα ....αλλαζουν! ;)

    Καλό σαβ/κο, επισης! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ εύστοχος ο συσχετισμός!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ θα κάνω ένα ελαφρώς άσχετο σχολιάκι.

    Ωραίο βίντεο. Ταιριάζει με τη δική μου σημερινή φώτο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, ε;
    Σήμερα είδα μια σκηνή που με συγκλόνισε. Βόρεια προάστια, 3 το μεσημέρι, μια καλοβαλμένη γυναίκα ηλικίας 55 - 60 ετών ψάχνει για αποφάγια στους κάδους απορριμάτων. Δίπλα της μια εργαζόμενη κοπέλα, με ένα δίσκο σερβιρίσματος στα χέρια, την κοιτάζει και μονολογεί: "Απίστευτο, αυτό είναι απίστευτο!"
    Μένω ν' αναρωτιέμαι ποιο είναι το απίστευτο... ότι η όψη της γυναίκας δεν ταιριάζει σε ρακοσυλλέκτρια; ότι τολμάει να χαλάει την αποστειρωμένη αισθητική του "καθώς πρέπει" προαστίου; ή ότι η κοπέλα γνωρίζει την γυναίκα που η πείνα έσπρωξε στα σκουπίδια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σαφως φιλη μου Elva και αλλοι λαοι ξερουν απο φως...
    Εγω αστειευομενος παντα οταν μιλω με Αμερικανους που μου λενε...
    "Aahh... you are Greek... Greeks gave the light of civilization to the world..."
    τους λεω σαρκαστικα (και με πικρα)...
    "This is truth, but unfortunately they gave all the light away and now they remain in the darkness... ...they gave it all away... "

    Καλο Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με το παραπανω σχολιο φυσικα δεν εννοω οτι δεν υπαρχει καθολου φως στην Ελλαδα...
    Φυσικα και υπαρχει, και φυσικα υπαρχουν ακομα και τωρα φωτισμενα μυαλα.
    Αλλα... υπαρχουν μερικοι πονηροι που δεν θελουν το φως... θελουν σκοταδισμο γιατι ετσι τους συμφερει...
    Και να ενα παραδειγμα...
    Η Ελληνικη εκκλησια μας εχει "πριξει το συκωτι" με το τι κανανε οι Τουρκοι στους Ελληνες, μεχρι που σουβλισαν τον Αθανασιο Διακο, κλπ κλπ, αλλα οταν ερχεται η ωρα να ρωτησουμε τα μοναστηρια "που βρηκατε ολη αυτη την περιουσια;" ολοι ξερουν την απαντηση... "Μας τα εδωσαν οι Τουρκοι με χρυσοβουλα"... (!!!)
    Με αλλα λογια Elva φαντασου αυριο οι Γερμανοι να επιτεθουν στη Σουηδια και αφου την καταλαβουν, να δωσουν την περιοχη μεταξυ Trelleborg και Vastervik για δωρο στην Elva, και μετα οταν η Σουηδια απελευθερωθει η Elva να γυρισει και να πει στους Σουηδους... "ααα... εγω ειμαι ιδιοκτητρια της περιοχης μεταξυ Trelleborg και Vastervik γιατι μου την χαρισαν οι Γερμανοι οταν κατελαβαν την Σουηδια και εσφαξαν τους Σουηδους, και εχω και τα χρυσοβουλα γαι να το αποδειξω "
    Αυτο μονο να σκεφτει κανεις φτανει...
    Αν το το σκεφτει, και ακομα το φως δεν τον κτυπησε κατακουτελα να ξυπνησει... εεε.. τι αλλο αν πω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Elva καλημερα και αν δεν ειναι οπως τα ''βλεπουμε'' τα πραγματα?

    Αν, λεμε τωρα, για να καταλαβουμε την ψυχοσυνθεση, ενος μικρου αγοριου, που δεν ξερει την γλωσσα, στο κρατος που το εφεραν να ζησει και μ'εναν μπαμπα πολυασχολο και εναν παππου ακομα πιο απασχολημενο, σε μια χωρα που οι κατοικοι της, φωναζουν, γελανε, κανουν χειρονομιες, πινουν, τρωνε ασταματητα, αγκαλιαζονται, φιλιουνται, χτυπαει ο ενας την πλατη του αλλου, βαρουν πιστολιες στον αερα, χορευουν με κλειστα ματια, κατι χορους περιεργους, με τσαλιμια και ωπα, σε στελνει ο μπαμπας σου, ''αντιπροσωπο'' του, σε γαμους και βαφτισια, τι θα εκανε αυτο το παιδι?

    Πρωτον απο τις πολλες φορες θα μαθαινε αυτον τον περιεργο χορο με τα τσαλιμια, οσο και να μη σου κοβει στο τελος μαθαινεις και δευτερον, σιγουρα θα σκεφτοτανε, ρε για εσας δεν ''εχω'' τον μπαμπα μου και ο παππους μου δεν εχει χρονο να μου διαβαζει το βραδυ παραμυθια διπλα στο τζακι, που θα παρει ρε, θα μεγαλωσω, θα γινω σαν τον παππου και τον μπαμπα και θα σας αλλαξω....τα φωτα.

    Δεν φταιει το μικρο Γιωργακι, εμεις φταιμε, ξερεις τι κωλολαος ειμαστε, του δημιουργησαμε τραυματα στην τρυφερη ηλικια.

    Αυτα........πληρωνουμε τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος23.10.10

    Καλημέρα Έλβα μου :)

    Εγώ τον αγαπητό ΓΑΠ τον πιστεύω!:-Ρ
    Περιμένω...έχω υπομονή, για να ευτυχήσω μέσα σε μια ευνομούμενη, δίκαιη και χαρούμενη χώρα.
    Κοιτάξτε μας...

    χαχαχαχα και όσο για τη ΔΕΗ είναι τόσο δίκαιη(!) στις μετρήσεις της που να φανταστείς εγώ δε πλένω, δε μαγειρεύω, δε σιδερώνω, τα κάνει όλα η μητέρα μου στο διπλανό διαμέρισμα, αλλά οι λογαριασμοί μου είναι πάντα διπλάσιοι από τους δικούς της!
    ΔΕΗ το μεγαλείο σου!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φιλε navarino

    Να σαι καλα!

    Καλό σ/κο, επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια σου ellinaki

    Οντως, μεγαλη...ταυτιση με τη φωτο της δικης σου αναρτησης! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φιλη Iθάκη

    Σιγουρα οι απληρωτοι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ δεν ειναι τιποτα μπρος σε δραματα σαν κι αυτο που περιγραφεις και που μαζι με τα αλλα σε κανει να απορεις για το ποια απο τις δυο περιπτωσεις πραγματικα ενοχλησε...
    Αυτες ειναι οι πολιτικες της ΕΕ που φερνουν τον κοσμο σε τετοια απελπισια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημερα φιλε μουEphemeron

    Κι εγω κατι τετοια λεω σε Σουηδους οταν μου αναφερουν τα ...φωτα του Ελλ. πολιτισμου που οπως φαινεται για εμας...στερεψαν και παρ οτι υπαρχουν αρκετα ...φωτισμενα μυαλα, δε φαινεται να μπορουν να επηρεασουν και πολλα πραγματα σε σχεση με εκεινους που θελουν...σκοταδισμο επειδη ετσι τους συμφερει...
    Οσο για την Ελλ. εκκλησια ειναι σε ..μονιμο σκοταδισμο και ετσι θελουν να ειμαστε και οι υπολοιποι...
    "Πιστευε και μη ερευνα", ετσι δε λενε, οποτε ο τι και να πει κανεις για το θεμα, την περιουσια τους και τα ... "χρυσοβουλα"(!) δε θα παρει ποτε καμμια λογικη απαντηση, δυστυχως. Ειναι κρατος εν κρατει και θα συνεχισουν ετσι εφ οσον δεν τους ενοχλει κανεις, ουτε για περιουσιακα ουτε για τιποτα αλλο...
    Το οτι εχουν και απαιτησεις και γνωμη για σχολικα θεματα και υλη αυτο τα λεει ολα για την επιρροη τους...

    Για ποιο φως μιλαμε; Ειμαστε, ακομα,...πισω απο τον ηλιο σε πολλα θεματα! :(

    Καλο Σαβ/κυριακο και σ εσενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημερα φιλε Δημητρη

    Λες να ειναι ετσι οπως τα λες και ....πληρωνουμε τωρα ...ψυχολογικα τραυματα; ;))
    Παντως κανεις δεν τους αναγκασε να μεινουν και να... "προσφερουν"(!) ....
    Ολο και καποιοι αλλοι.."σωτηρες" και ηγετες θα υπηρχαν αν δεν ηταν αυτοι...Ουδεις αναντικαταστατος, δε λενε; Ισως μαλιστα να μην ειχαν δημιουργηθει και τετοιου ειδους ...τραυματα σε μερικα παιδια, οποτε να ανελαμβανε καποιος αλλος που να αγαπουσε τη χωρα, αντι να τη βλεπει σαν ...διεφθαρμενη και μονο!

    Πολλα "σπασμενα" ...πληρωνουμε και πως να συνεχισει κανεις ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα Λένα μου! :)

    Με αυτα που λεγονται αναρρωτιεται κανεις αν ειναι σκετη...ειρωνεια, ή απλη αδιαφορια για τη πραγματικοτητα του καθημερινου πολιτη που δεν θελουν να γνωριζουν, αλλα θελουν να τους εκλεγει ομως, με....κλειστα τα ματια, ει δυνατον ! :/
    Eρχονται ομως εκλογες, για να δουμε αν οντως το ... "μεγαλειο της ....ΔΕΗ" θα εκφραστει και στα εκλογικα!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)