20.11.10

Α reflection of America that was changing:Ο φωτογράφος M. Disfarmer


Οταν η Αμερικη στα μεσα του 1900 αλλαζε και οι αγροτες της αρχισαν σιγα σιγα να μετατρεπονται σε...στρατιωτες, ενας φωτογραφος που εμεινε γνωστος στην ιστορια ως Disfarmer ειχε τη τυχη να αποτυπωσει στο φακο του εκεινη τη χρονικη περιοδο.

Ο Disfarmer (1884-1959) θεωρειται σημερα ενας εκκεντρικός φωτογράφος που επελεξε να ειναι μυστηριωδης. Γεννήθηκε ως Mike Meyers και ηταν το εκτο από τα επτα παιδιά μιας οικογένειας Γερμανων μεταναστων. Ο Disfarmer  για καποιο λογο απέρριψε τον αγροτικο κοσμο του Αρκάνσας και την οικογένεια που μεγαλωσε.

Μάλιστα σε καποια φαση της  ζωής του ισχυριστηκε οτι ότι ένας ...ανεμοστρόβιλος τον σήκωσε από τόπους άγνωστους και τον αφησε στην οικογένεια...Meyers! 
Με τον καιρό ο Mike εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με την οικογένεια του και την ανατροφή του, αλλάζοντας το όνομά του σε ...Disfarmer! 
Στα σύγχρονα γερμανικα "Meier" σημαίνει γαλακτοπαραγωγός, και αφού σκέφτηκε τον εαυτό του ως ούτε "Meyer", ούτε "αγρότη", ο Mike Meyer αλλαξε το ονομα του σε "μη αγροτη", κατεληξε στο... "DIS" -"farmer".

Ίσως, η επιθυμία του να απελευθερωθεί από τις ρίζες του Αρκάνσας τον οδήγησε στην φωτογραφία. Αυτοδιδακτος στη τεχνη της φωτογραφιας και στο να εμφανιζει τις πλακες, σύντομα δημιουργησε ένα στούντιο στην πίσω βεράντα του σπιτιού της μητέρας του στο Heber Springs.

Στη δεκαετία του 1930 ένας πραγματικος..ανεμοστρόβιλος σάρωσε την κοιλάδα Heber Springs καταστρέφοντας το σπίτι του Meyer και αναγκάζοντας τη μητέρα του να μεινει σε σπιτι καποιου συγγενη. 
Λίγο αργότερα ο Disfarmer έχτισε ένα στούντιο στον κεντρικό δρόμο και εργαζοταν σαν φωτογράφος. Χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες, στο εμποριο, γυάλινες πλάκες, ο Disfarmer φωτογραφησε τα θέματά του σε άμεσο βόρειο φως δημιουργώντας μια μοναδικη και συναρπαστικη οικειότητα. 

Ήταν τόσο παθιασμένος με το να πετυχει τον σωστό φωτισμο, ωστε οι προσαρμογές που εκανε για μια φωτογραφηση κρατουσαν μερικες φορες πανω από μία ...ώρα με αποτελεσμα τη δυσφορια των πελατων του!  
 Oι περισσοτεροι ανθρωποι εκεινης της εποχης, ηταν αληθεια, δεν χαμογελουσαν στις φωτογραφιες επειδη οπως ελεγαν και "δεν υπηρχε τιποτα τοτε που να τους εκανε να χαμογελασουν" αλλα και επειδη θεωρουσαν το χαμογελο σαν μια μασκα που εκρυβε την αληθινη προσωπικοτητα του ατομου. 
Αν σκεφτει κανεις οτι σε πολυ λιγες φωτογραφιες της εποχης αυτης τα ατομα χαμογελουσαν, τοτε συνεδητοποιει οτι η τοτε νοοτροπια ηταν εντελως διαφορετικη απο τη σημερινη. 

Στη μικρή ορεινή πόλη του Heber Springs, ο καλλιτέχνης απο το Αρκάνσας κατεγραψε τη ζωή και τα συναισθήματα των ανθρώπων της αγροτικης Αμερικής στα χρονια 1939-1945. Σημερα, οι κριτικοί χαρακτηριζουν τα αξιοσημείωτα ασπρόμαυρα πορτραιτα του Disfarmer ως "ένα έργο καλλιτεχνικής ιδιοφυίας" και "ένα κλασσικό επεισόδιο στην ιστορία της αμερικανικής φωτογραφίας" !

Η προσωπικότητα του Disfarmer, το γεγονος οτι ηταν ενας μοναχικος ανθρωπος που δεν ελεγε πολλα, δεν πηγαινε στην εκκλησια, οπως ολοι οι αλλοι και η πίστη που ειχε στη δικη του υπεροχή ως φωτογράφο και ως άνθρωπο, τον έκαναν κάπως ξεχωριστο και ισως αυτο εξηγει το οτι πολλοι στη περιοχη του τον εβλεπαν ως ...εκκεντρικο και απομακρο! 

Παντως το να φωτογραφηθει κανεις στο στούντιο του Disfarmer ηταν τοτε ένα από τα κύρια αξιοθέατα ενος ...ταξιδιου, απο την επαρχια, στη πόλη!

Μπορειτε να δειτε και αλλες φωτογραφιες του εδω.

Πηγη: Κ special *(SVT)


26 σχόλια:

  1. Το χαμόγελο μπορεί να μπήκε στα πρόσωπα των Αμερικάνων, αλλά παραμένουν το ίδιο μαλάκες και καθάρματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν πολύ ενδιαφέρον οι φωτογραφίες του. Καταγράφουν την εποχή με ιδιαίτερο τρόπο.

    (Πολύ φοβάμαι όμως ότι θα εξαφανιστούν και πάλι τα χαμόγελα από φωτογραφίες)

    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ marco,
    συγνωμη αλλα κανεις μεγαλο λαθος...
    Ειμαι Ελληνας μεταναστης και ζω στην Αμερικη και μεσα απο τις εμπειριες που ειχα ολα αυτα τα χρονια (ειμαι 51 χρονων) εχω να πω τα παπαρακατω...
    Με εχουν βοηθησει οι Αμερικανοι -οταν ειχα αναγκη- πολυ περισσοτερο απ οτι οι Ελλληνες οταν ημουν στην Ελλαδα... Το μονο που αρπαζα απο τους Ελληνες "φιλους", οταν ειχα καποια αναγκη, ηταν "αχ... δεν μπορω" κλπ κλπ... τα γνωστα παραμυθια...
    Οι Αμερικανοι σαν λαος ειναι οπως ολοι οι αλλοι λαοι... τυφλωμενοι απο τους διαφορους πλουτοκρατες και ψευτες πολιτικους...
    Ας το σκεφτουμε για μια στιγμη... Θα επρεπε εγω με τη σειρα μου να ονομασω ολους τους Ελληνες "μαλάκες και καθάρματα", επειδη υπαρχουν μερικα καθαρματα σαν τους Χρυσαυγητες ή μερικοι τρισαθλιοι πολιτικοι που πουλανε στο κοσμο φυκια για μεταξωτες κορδελες;;;
    Παρακαλω... αν η κυβερνηση ενος κρατους, ή μερικοι πολιτες ειναι διεφθαρμενοι δεν φταινε ολοι οι αλλοι... ελεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικες φωτογραφιες...Απο τεχνητη που καταλαβε νωρις το ρολο της φυσης πανω τους..
    Προς το Μαρκο..
    Αιτιολογησε, οταν χαρακτηριζεις, γιατι σε παρεξηγουν..Δεν ειναι συμβουλη..Απαιτηση ειναι...
    Προς τον Εφημερο..
    Δεν φταινε οι Αμερικανοι[ο λαος] για τιποτε αλλο παρα για ενα μονο...
    Με το "καλυτερο" Συνταγμα στον κοσμο..Καταφεραν με την αποχη και την αδιαφορια τους για τα "κοινα"
    να αφησουν τους πλουτοκρατες τους να γινουν "χωροφυλακας" ολου του κοσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους!

    @Ephemeron: Θα διαφωνήσω μαζί σου ειδικά στο ρήμα που χρησιμοποίησες. "τυφλωμένοι"
    Το ότι βρέθηκαν κάποιοι Αμερικάνοι και σε βοήθησαν δεν αναιρεί κάποια πράγματα, ούτε δικαιολογεί κάποια, άλλα.

    Είναι αυτός ο λαός που έβγαλε δύο φορές τον Μπούς, που θεωρεί ότι οι Άραβες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, ότι το Ισραήλ δρούσε σε αυτοάμυνα όταν λίγα καλοκαίρια πριν έκανε ρημαδιό το Λίβανο, που χρηματοδοτεί τους καλλιεργητές ηρωίνης στο Αφγανιστάν, προκειμένου να πολεμούν ενάντια στους Ταλιμπάν.

    Είναι ο ίδιος λαός που θεωρεί πως η γη υπάρχει για να κάνουν αυτοί τα γούστα τους.

    Είναι ο ίδιος λαός που εγκατέστησε και συντηρεί σε όλο τον κόσμο δικτατορίες (από πού θες να ξεκινήσω;), για να μπορεί να εξυπηρετεί τα δικά της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ συμφέροντα. Είναι αυτός ο λαός που έφερε τη χούντα στην Ελλάδα και έκανε πλάτες στην Τουρκία (και κάνει ακόμη, βέβαια) στην εισβολή.

    Αν η γνώση είναι δύναμη κι η Αμερική αυτή τη στιγμή κατέχει μεγάλο ποσοστό της δύναμης αυτής, είναι ατυχές να λές ότι είναι "τυφλωμένοι".
    Μπορώ να σου γράφω κατεβατά ολόκληρα για το πώς βλέπω εγώ τους Αμερικάνους, αλλά ειλικρινά, θεωρείς ότι είναι "τυφλωμένοι" άνθρωποι, ένας λαός που επιτρέπει ακόμη τις εκτελέσεις φυλακισμένων;


    @μαχαίρης. Με κάθε καλή διάθεση, δεν είσαι σε θέση να απαιτείς το τί θα κάνω και τι θα πω. Ούτε δικηγόρους ψάχνω, ούτε κόντρες με κανέναν. Το αν επιλέγω να απαντήσω το κάνω γιατί θεωρώ καλοπροαίρτη και τη στάση του Ephemeron και τη δικιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον Μαρκο...
    Δεν ειναι βεβαια δικη μου απαιτηση...
    Οπως πολυ σωστα λες..Δεν ειμαι σε θεση...
    Αλλα και να "νομιζα" οτι μπορω...Η ιδεολογια μου δεν επιτρεπει να απαιτω...Ουτε με καποιο τροπο να κατευθυνω...
    Αλλοιως..Γινομαι σαν κι αυτους που βριζω..Και χειροτερος...Αφου εγω κατι ξερω, για μενα...
    Δικη σου ειναι η επιλογη, και η κριση...Μονο ετσι[αιτιολογωντας]
    αποκτας το δικαιωμα να κρινεις...
    Δε συμφωνεις;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ μαχαίρη: φίλτατε, εγώ εσένα είδα να απαιτείς για εξηγήσεις, ούτε καν τον ίδιο τον ephemeron που θα είχε κι ένα λόγο παραπάνω...

    Ξαναλέω πως διάθεση για κόντρες δεν έχω, πολύ περισσότερο με ανθρώπους που ιδεολογικά είμαστε ταγμένοι στις ίδιες αξίες και προσδοκίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα σε ολους και "Ειρήνη ημίν"! ;-)

    Καλοι μου φιλοι marco ,
    Ephemeronκαι μαχαιρη

    Εγω πιστευω οτι τα πραγματα δεν ειναι ..ασπρομαυρα, αλλα η αληθεια ειναι καπου στη μεση. Πολλοι Αμερικανοι ειναι σαν τους Ελληνες και σαν πολλους αλλους λαους: Aνενημέρωτοι και αδιαφοροι προς τη πολιτικη!
    Η Αμερικη,(σαν κρατος), ευθυνεται για πολλα εγκληματα κατα πολλων λαων οπως π.χ και η ..Γερμανια!
    Παντα υπαρχουν καποιες χωρες που εχουν μεγαλυτερη ευθυνη απο αλλες, αλλα αυτο δεν καθιστα ολους τους πολιτες συνυπευθυνους. Εμεις δλδ marco που δεν ψηφισαμε τα ιδια με τη πλειοψηφια των Ελληνων ειμαστε και εμεις για..αναθεμα, ενδεχομενως, απο καποιους ξενους που θα πιστευαν το ιδιο για ολους τους Ελληνες που ψηφισαν το μνημονιο;

    Παντως να θυμισω οτι το θεμα μας εδω δεν ειναι η ...πολιτικη της καθε χωρας, αλλα ο φωτογραφος...
    Disfarmer! Αν εχετε καποια σχολια για τις φωτος, τον φωτογραφο κλπ, ευχαριστως να τα διαβασουμε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου φιλε Τσαλαπετεινε

    Κι εγω τις βρηκα πολύ ενδιαφέρουσες, οπως και τη προσωπικοτητα του φωτογραφου, γι αυτο ανεβασα σχετικη αναρτηση! ;)

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Elva, συγνωμη,
    δεν εκανα μια κουβεντα για τις φωτογραφιες που τις θεωρω καταπληκτικες. Το υφος των τρομαγμενου κοσμου στις φωτο δεν με εκπλησει φυσικα. Εχω παλιες Ελληνικες φωτο που ειναι σχεδον το ιδιο. Ελληνες που κοιταζουν το φακο και μοιαζουν σαν καποιος να τους πηγαιονει για κρεμαλα... Οπως και να εχει το φωτογραφικο αυτο υλικο ειναι πολυτιμο!
    Καλο ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ marco
    Φιλε μου εχουμε δεκα ωρες διαφορα και επρεπε να κοιμηθω και εγω οπως ολος ο κοσμος, γι αυτο δεν απαντησα συντομα...
    Αν καταλαβα καλα, συμφωνα με αυτα που λες, ειναι οι Ελληνες που φταινε για το οτι η χωρα εχει φτασει σ αυτη τη φοβερη κατασταση, επειδη ψηφισαν οποιους ψηφισαν, ολες αυτες τις δεκαετιες...
    Επισης το παπαδαριο που πληρωνεται με λεφτα του φορολογουμενου Ελληνικου λαου, και για αυτο φταινε οι Ελληνες γιατι οι Ελληνες ψηφισαν την κυβερνηση που αποφασισε να πληρωνει τους παπαδες με τα λεφτα του κοσμου...
    Και... και... και...
    Και ετσι φυσιολογικα φτανει ο κοσμος να πει οτι οι Ελληνες ειναι καθαρματα επειδη αυτοι ψηφισασν την κυβερνηση τους και οχι κανενας αλλος...
    Κατι τετοιο θελεις να πεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Elva καλησπερα απο μια ΑΘΗΝΑ που θελει να φοραμε μακο κοντομανικα.
    Αυτες τις ''φατσες'' θα συνανταμε απο εδω και εμπρος σε φωτογραφιες, εγχρωμες φωτογραφιες με ασπρομαυρη διαθεση...

    υ σ που τα βρισκεις τα θεματα σου, ειδικα αυτο θελει γνωση και ψαξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ephemeron: Σαφώς και φταίμε οι Έλληνες και για όσα υπομένουμε και υποφέρουμε και για το παπαδαριό!
    Σαφώς και φταίμε οι Έλληνες που επιλέγουμε να ζούμε στον καταναγκασμό ειδικά όταν υπάρχει άλλη λύση, σαφώς πιο ανθρώπινη και κυρίως βιώσιμη!

    Εσύ νομίζεις ότι φταίει κάποιος άλλος, εκτός από τους Έλληνες;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. και για να μην αφήνω ερωτήσεις αναπάντητες, καθάρμα τα θα είμαστε (οι Έλληνες) όταν θα αρχίσουν να πνίγουμε στο αίμα άλλους λαούς. Για την ώρα είμαστε μόνο μαλάκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. marco,
    νομιζω οτι καταλαβαινω αυτο που λες, δηλαδη για την ανευθυνοτητα ή τη χαζομαρα του κοσμου, ομως πες με αγαθο ή οτι αλλο θελεις αλλα νομιζω οτι η αιτια γι' αυτη τη χαζομαρα ειναι η προπαγανδα και τα ψεματα των διαφορων δημαγωγων και ψευτων πολιτικων και θρησκευτικων αρχηγων του καθε κρατους.
    Τα πραγματα δεν ειναι συνηθως οπως τα βλεπουμε με τη πρωτη ματια... για παραδειγμα στην Αμερικη ο μισος πληθυσμος θελει να κλεισουν ΟΛΕΣ οι βασεις και να γυρισει ο στρατος πισω, η Αμερικη ειναι καταχρεωμενη οπως η Ελλαδα, αλλα ας μην ξεχναμε και κατι αλλο, αν για παραδειγμα η Κινα, η Ιαπωνια, η Αγγλια, κλπ δεν εδιναν δανεια στην Αμερικη ολες οι βασεις θα ειχαν κλεισει τωρα... Για να τα ξερει ο κοσμος ολος, η Αμερικη αυτη τη στιγμη χρωσταει 800.000.000.000 στη Κινα, επισης 800.000.000.000 στην Ιαπωνια, και αλλα 400.000.000.000 στην Αγγλια... Αν δεν υπηρχαν αυτα τα δανεια δεν θα υπηρχε ουτε μια Αμερικανικη βαση που να μην κλεισει...
    Κατι αλλο ακομα, οταν ενας λαος μεγαλωνει με το να του λενε οτι "ο Χιτλερ ηταν φασιστας και δολοφονος αλλα... ο Μεγα Αλεξανδρος ηταν διαφωτιστης που εσπρωχνε το πολιτισμο στα περατα του κοσμου" δεν φταιει ο λαος, δεν φταινε οι μικροι μαθητες που τους γινεται πλυση εγκεφαλου απο μικρα, φταινε οι γελιοι ψευτες και δημαγωγοι που σπρωχνουν το κοσμο στο γκρεμο. Και αυτοι για μενα, οι ψευτες ξκαι δημαγωγοι, ειναι καθαρματα και ας μην εχουν πνιξει αλλους λαους στο αιμα. Απλα με το να σπρωχνουν τους συμπολιτες τους στο γκρεμο φτανει να τους χαρατηρισει κανεις καθαρματα...
    Ευχομαι Καλο Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ephemeron: Αααα! Η καλή Αμερική που τόσο θέλει να γυρίσει ο στρατός στα πάτρια...

    Λοιπόν αγαπητέ ephemeron για να σου απαντήσω περιφραστικά και χωρίς πολλές περιστροφές, όπως λένε κι αυτοί οι δυστυχισμένοι Αμερικάνοι

    ...and i fuck for virginity...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. marco,
    Nα εισαι καλα, και ευχομαι καποτε να βρεις καποια γαληνη στη ζωη σου...
    Οταν την ανακαλυψεις πες μου το...
    Αν ο Che ηξερε οτι εχεις το τατουαζ του, θα σε εφτηνε στη μουρη...
    Ξερεις γιατι;
    Τα ειπες ολα στο στο τελευταιο post σου, στα σχολια που κανεις στο bog σου...
    "it's money honey"...
    Για να στο πω και εγω στα "Ελληνικα"...
    "good for you"!!!
    Μερικοι απο εμας ειμαστε κοιμισμενοι και αποβλακωμενοι αλλα οχι οσο νομιζεις...
    Καλη τυχη... και ονειρα γλυκα..
    Και αν δεν σου αρεσει στη Σουηδια και θελεις να γυρισεις σε ενα Ελληνικο νησακι, αλλα μενεις μονο για τα "money honey" στη Σουηδια, τι να πω... κανε τατουαζ τον Che και λεγε οτι θες...
    Καλη Ανασταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. marco,
    Πεθαινω απ τα γελια οταν διαβαζω για Ελληνες κομουνιστες με τατουαζ του Che που κατεβαζουν itunes στο laptop...
    Αν εσυ εισαι κομουνιστης φαντασου τι ειμαι εγω, που κανω δουλιες με τα Disney Studios και δεν εχω ουτε καν κινητο τηλεφωνο...
    Να εισαι καλα ρε παληκαρι...
    Ο Che να σε εχει καλα και να μας γραφεις για να μαθαινουμε ποσο καπιταλιστες και ρουφιανοι ειναι ΟΛΟΙ οι Αμερικανοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ephemeron:

    Γράφεις:

    "Μερικοι απο εμας ειμαστε κοιμισμενοι και αποβλακωμενοι αλλα οχι οσο νομιζεις..."

    Ναι, είστε περισσότερο.

    "Και αν δεν σου αρεσει στη Σουηδια και θελεις να γυρισεις σε ενα Ελληνικο νησακι, αλλα μενεις μονο για τα "money honey" στη Σουηδια, τι να πω... κανε τατουαζ τον Che και λεγε οτι θες... "

    Ό,τι θέλω λέω, έτσι κι αλλιώς, θαρρείς θα ζήταγα τη γνώμη σου;
    Εσύ είσαι υπεράνω των χρημάτων, να φανταστώ;

    "Καλη Ανασταση!!! " Δεν πιστεύω στα παραμύθια...

    "Ο Che να σε εχει καλα και να μας γραφεις για να μαθαινουμε ποσο καπιταλιστες και ρουφιανοι ειναι ΟΛΟΙ οι Αμερικανοι... ¨

    Εγώ είχα γράψει ότι είναι μαλάκες και καθάρματα, αλλά για να το λες εσύ, κάτι θα ξέρεις...

    "Πεθαινω απ τα γελια οταν διαβαζω για Ελληνες κομουνιστες με τατουαζ του Che που κατεβαζουν itunes στο laptop... "

    Εσύ δηλαδή μας λες ότι ο Έλληνας κομμουνιστής πρέπει να είναι ρακένδυτος, με το ριζοσπάστη στην κωλότσεπη, και να τρώει ρίζες; Σας τα έχουν μπερδέψει πολύ τα μυαλά εκεί στο Αμέρικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κι όσο για τον Τσε, α; ζούσε κι ας με έφτυνε, αλλά βλέπεις τα καλόπαιδα οι Αμερικάνοι, που τόσο τους έχεις σε εκτίμηση, φρόντισαν και τον πέθαναν...

    Επίσης να σε ευχαριστήσω για την ευχή σου να βρω τη γαλήνη μέσα μου (φαντάζομαι όλοι αυτό προσπαθούμε), ακόμη κι αν εσύ το είπες ειρωνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαριστω, να εισαι παντα καλα, να φωτιζεις το κοσμο με τη σοφια σου, απο μενα, σε σενα και στους φιλους σου καληνυχτα και ονειρα γλυκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος22.11.10

    Που λες, κάποτε ένας φίλος, μου έδειξε τον "άλλο κόσμο" της ασπρόμαυρης φωτογραφίας !
    Εντυπωσιάστηκα - όπως τώρα !

    Μια παραίνεση: Ας μην τα βάζουμε γενικά με τους Λαούς - δεν φταίει ο απλός κόσμος που παραμυθιάζεται.
    Το απόδειξαν,ειδικά οι λαού του πρώην ανατολικού μπλογκ !
    Τουλάχιστον οι έλληνες και οι αμερικανοί, είναι χρόνια τώρα κοιμόμενοι !

    Πολύ Καλημέρα και Καλή Βδομάδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Kαλημερα και καλη εβδομαδα χωρις.. τσακωμους για πραγματα που ειμαι σιγουρη ολοι συμφωνουμε,αλλα η οργη μας λογω καταστασης και γενικης αγανακτησης καπως... 'αποπροσανατολιζεται', πιστευω.
    Ας προσπαθησουμε να εστιασουμε καλυτερα στο τι και ποιος ειναι ο 'πραγματικος εχθρος', και με καλη διαθεση λεω ας βαλουμε μια τελεια σ αυτη την αντιπαραθεση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Την καλημέρα μου, πολύ ενδιαφέρον το ποστ.. Πολλά θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος.. Οι εποχές μπορεί να έχουν αλλάξει πάρα πολύ από τότε, όμως κάποια πράγματα μένουν ίδια. Όπως π.χ. η καχυποψία των ανθρώπων, η απόρριψη σε κάτι διαφορετικό από τους ίδους.. Και όμως για αυτόν σήμερα μιλάμε και όχι για εκείνους..
    Είδα τις φωτογραφίες. Πολύ κουρασμένοι κ μουτρωμένοι (ας σκεφτούμε όμως ότι περίμεναν ώρα μέχρι να τραβήξει τη φωτογραφία.....παίζει και αυτό ένα ρόλο).. Το όμορφο είναι όταν βλέπεις κάποιον να κρατά κάποιο μωρό στην αγκαλιά του, εκεί συνήθως το χαμόγελο είναι αληθινό και αβίαστο (π.χ. http://disfarmer.com/gallery/detail.asp?sp=1&pg=1&p=1051) Σπάνια, μα κάποιοι νέοι χαμογελούσαν (http://disfarmer.com/gallery/detail.asp?sp=1&pg=1&p=1057)..
    Εξαιρετικό post, ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kαλημερα φιλη μου Road

    Σ ευχαριστω και χαρηκα που σου αρεσαν οι φωτογραφιες του..δυσκολου αλλα ταλαντουχου φωτογραφου Disfarmer! ;)

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μια φωτογραφία του παππού μου με τη γιαγιά μου, απο αυτές τις κλασικες ασπρόμαυρες που στεκονται ο ένας πλάι στον άλλο και η φωτογραφία δείχνει μόνο τα πρόσωπα. Είναι και οι δυο τόσο θυμωμένοι και θλιμμένοι σ'αυτο το κάδρο, που μικρή το παρατηρούσα με τις ώρες και αναρωτιόμουν αν κάποιος τους έβαζε να βγαίνουν φωτογραφία με το ζόρι:)
    Στο βίντεο με τη συλλογή του φωτογράφου παρόλα αυτά εντόπισα μερικά χαμογελαστά πρόσωπα. Οι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες κουβαλούν ένα μυστήριο πάνω τους, κάτι που σε συναρπάζει αλλά και σε φοβίζει λιγάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)