25.11.10

Η πουλημένη Rossana & ο ρατσισμός [σ´ ενα σύστημα σε πλήρη αποσύνθεση]!


Η Rossana, 14 χρονων πουλήθηκε, το 2008, στο Malmö σε πάνω από 100 άνδρες! 
Η εκπομπη  Uppdrag granskning σοκαρε, χθες, και παλι τη κοινη γνωμη, οταν αποκαλυψε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες της χωρας παρα τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις που ειχαν λάβει, σχετικά με το τι μπορει να συμβαινει, δεν αντεδρασαν!

Η περιπτωση μιας 14 χρονης που εξαναγκαζεται σε πορνεία - ηταν αρκετα ασυνήθιστη, οπως και για το οτι οι προαγωγοί της ήταν δύο ...νεαρές κοπέλες, 17 και 19 ετών! 
Όταν η Rossana, στα 2008, γνωριστηκε για πρωτη φορα με τις μετεπειτα...προαγωγους της πιστευε στην αρχη, τουλαχιστον, οτι ευρισκε στο προσωπο τους αληθινες...φιλες, αφου η ιδια ζουσε μακρια απο τους γονεις της, σε ανάδοχη οικογένεια, μαζί με την μικρή αδελφή της! 
Οι γονεις της εξετειαν, τοτε, ποινη φυλακισης, για κατοχη ναρκωτικων. Οι νεαρες προαγωγοι της την περιγράφουν ως ...αδύναμη, δεν ειχε γνωμη για τιποτα και ηταν ενας εύκολος στόχος, για αυτες, ωστε να βγαλουν χρηματα!

Τα δυο μεγαλυτερα κοριτσια, χρειαζοντουσαν τα χρηματα, οπως ειπαν, αφου οι γονεις τους τις πεταξαν στο δρομο και δεν ειχαν αλλη εκλογη (!) 
Ετσι βρηκαν  τη Rossana την οποια πουλουσαν για ...500 κορωνες, (50 ευρω) για μιση ωρα και 800 κορωνες για μια ωρα! Παρα τις επανειλημμενες  κλησεις στις κοινωνικες υπηρεσιες υπηρχε μεγαλη αδιαφορια....

Η Rossana πρεπει, εδω, να πουμε οτι ειναι ρομά και ισως να ειναι κι ενας απο τους λογους που οι κοινωνικες υπηρεσιες έκαναν τα...στραβά μάτια, όταν το 14χρονο κοριτσι εξαναγκαζοταν σε πορνεια! 

Το φθινόπωρο του 2008 και για τρεις μηνες τα κοριτσια-προαγωγοι επαιρναν τη Rossana απο το σχολείο, της εβαζαν μακιγιάζ, την εντυναν και την επαιρναν σε διάφορα μερη, σε αποθήκες, σε πιτσαρίες, σε πάρκινγκ, σε αυτοκίνητα, ή σε ξενοδοχεία, στο Malmö,  για να τη δειχνουν σε πιθανους πελατες! Φυσικά, αυτή δεν επαιρνε σχεδον τιποτα από τα χρήματα που ζητουσαν οι προαγωγοι της.

Μόνο οταν μετά από μια επίσκεψη σε υγειονομ. κεντρο αποκαλυφθηκε ότι η Rossana ηταν έγκυος και χρειαστηκε να γινει άμβλωση, άρχισε τοτε να φαινεται η πραγματικοτητα για τη κοπελλα, μετα και απο συζητήσεις με την πρώην αναδοχη μητερα της, Μαρία Βάργκας. 
Μαζί έκαναν τοτε μια καταγγελια στην αστυνομία..Το ίδιο διαστημα, αρχισε και η ιδια να συνειδητοποιει τι της ειχε συμβει και τοτε αρχισε να ...πλενεται μανιωδως! Μπορούσε να μεινει στο ντους για ....τρεις ώρες, λέει η αναδοχη μητερα της.

Η εκπομπη αποκαλυπτει, ομως, οτι το δραμα της Rossana θα μπορουσε να ειχε σταματησει νωριτερα! Η πρώτη περιπτωση ήταν οταν ένας εργαζομενος κατα τις ωρες φυλαξης των παιδιων, στο σχολείο, ακουσε φήμες οτι η Rossana πουλουσε σεξ με πληρωμη.
Η δεύτερη, από τον πατέρα της, ο οποίος εξέτειε ποινή φυλάκισης και τηλεφωνησε στις κοινωνικές υπηρεσίες για να τους ζητήσει να παρέμβουν – ματαια, ομως. Οι σημειωσεις των κοινωνικων υπηρεσιων δείχνουν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αξιολόγησαν την υπόθεση ως «μη επείγουσα»!!

Η τρίτη ήρθε από τον σχολ. κοινωνικο λειτουργο, ο οποίος επικοινωνησε με τις υπηρεσίες, επειδη ειχε  υποψίες οτι κατι δεν παει καλα. Και υπήρχαν και άλλες προειδοποιησεις, οπως φανηκε απο την εκπομπη.

Ακομα και γείτονες στα σπίτια όπου η Rossana εξεδιδετο, μερικές φορές στραφηκαν στις κοινωνικές υπηρεσίες, λογω υποψιων τους ότι ένα νεαρό κορίτσι που εμπλεκοταν σε υποθεση πορνειας. 
Αλλά τιποτα δεν ληφθηκε σοβαρά υπόψη! Και δεν εγινε καμμια αναφορα στην αστυνομία! Οι κοινων.υπηρεσίες το μονο που εκαναν ηταν να μιλησουν με τον κοιν. λειτουργο και με τον μπαμπά του κοριτσιου. Εφ οσον η Rossana δεν τους ελεγε κάτι, σταματησαν εκει οι ερευνες. 

Η επικεφαλής Εύα Stener, της ατομικής και οικογενειακής φροντίδας στην περιοχή Fosie του Malmö, παραδέχεται σήμερα ότι εγιναν λαθη.
- Πιστεύω ότι επρεπει να ειχαμε μιλήσει περισσότερο με αυτό το κορίτσι, λέει.
[Nα προσθεσω εδω, με την ευκαιρια, οτι για μενα και το οτι δεν αναφερει το κοριτσι με το ονομα του ειναι μια ενδειξη...ρατσισμου!]
-Μα ειχατε πολλες ενδειξεις οτι το κοριτσι το ειχαν εκμεταλλευτει πολλοι ανδρες, λεει ο δημοσιογραφος.
- Νομίζω ότι όλοι, όταν εμαθαν τι συνέβη, πιστευουν ότι επρεπει να είχαμε κάνει περισσότερα, λεει η Eva Stener
-Δεν κανατε στη περιπτωση αυτη, ουτε μια κατ 'οίκον επισκεψη, οπως συνηθιζεται για να ρωτησετε πως είναι τα πράγματα;
-- Δεν μπορώ να απαντήσω, λέει η Eva Stener.

Τα κορίτσια που πωλούσαν τη Rossana καταδικάστηκαν σε κοινωφελή εργασία και ειναι υπο την επιβλεψη των κοινωνικων υπηρεσιων. Θα πρεπει επίσης να καταβάλλουν αποζημίωση 60. 000 κορωνων (6000 ευρω) στη Rossana.

Όλοι, ομως, οι κατηγορουμενοι πελατες εχουν διαφυγει. Τωρα η εισαγγελεας Ulrika Rogland, η οποια επιθυμει επανεξεταση της υποθεσης, αποκαλυπτει οτι η αστυνομια δεν εχει τα απαραιτητα κονδυλια και εφοδια για τετοιου ειδους εγκληματα. 
Οι λιγοι αστυνομικοι που ασχοληθηκαν με τη περιπτωση της Rossana λεει, δεν ειχαν τη καταλληλη εκπαιδευση για ανακρισεις τετοιου ειδους και θα ηθελε να δει τους πελατες να καταδικαζονται, κατι που το οφειλουν αλλωστε στο κοριτσι.

Η Rossana ζει τώρα με την οικογένειά της, πηγαίνει στο σχολείο και προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, οσο ...φυσιολογικη γινεται μετα απ αυτο που της συνεβει και εχοντας υπ οψιν οτι θα εχει δυσκολιες τωρα και απο τα μελη της ιδιας της κουλτουρας στην οποια ζει...

43 σχόλια:

  1. Ok, εκτός από τα προφανή, θα μείνω και σε κάτι άλλο... "σχολικός κοινωνικός λειτουργός"???? Εδώ, ούτε στον ύπνο μας... γιατί ακόμα και αν υποψιαζόμαστε τέτοιες περιπτώσεις (ή όποιες περιπτώσεις) στα σχολεία μας, είναι πολύ δύσκολο να απευθυνθείς σε κάποιον φορέα και να έχεις αποτελέσματα θετικά για τα παιδιά....
    Και κάτι παράπλευρο... είναι λυπηρό σχεδόν, είμαι εδώ στην περιοχή 9 χρόνια, και κάθε χρόνο μετράω και ένα πιτσιρίκι έξτρα στα φανάρια, μιας μικρής που δεν είναι παραπάνω από 21 χρονών πλέον... Ρομά. Αλλά, έχει σημασία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και λόγω αντικειμένου, η επαφή μου με τις κοινωνικές υπηρεσίες είναι όχι μόνο καθημερινή, αλλά σχεδόν τους έχω... παντρευτεί!

    Λοιπόν, πιο γραφειοκράτες, χαρτογιακάδες δεν έχω γνωρίσει στη ζωή μου! Του χειρίστου είδους, υποκριτές, ευθυνόφοβους και λακέδες του συστήματος, ειδκά του ασφαλιστικού ταμείου FK, που το μόνο που ξέρουν είναι να γυρνάνε τις αναρρωτικές άδειες πίσω για... συμπλήρωμα και αποσαφήνιση!

    Ξεφτιλισμένα υποκείμενα που δυστυχώς δεν μπορούν να διαβάσουν ούτε το ποστ ούτε τα σχόλια... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλη Sophia

    Εδώ, ο θεσμος ειναι συνηθισμενος απο χρονια μαλιστα και να πουμε οτι τα σχολεια δεν ανηκουν στο κρατος, αλλα ειναι ειτε ιδιωτικα, ειτε ανηκουν στους δημους! Καλα το ξερω οτι για την Ελλαδα αυτα ακουγονται σαν πολυτελεια αλλα εδω ειναι...must! Eιναι ομως μια αλλη συζητηση αν και κατα ποσο κανουν ολοι καλα την δουλεια τους..Θα πει κανεις ειναι αυτονοητο αλλα το λεω επειδη γραφεις οτι θα ηταν "πολύ δύσκολο (και σε περιπτωση που υπηρχαν στα Ελλ. σχολεια) να απευθυνθείς σε κάποιον φορέα και να έχεις αποτελέσματα θετικά για τα παιδιά"! Oυτε και εδω ειναι σιγουρο παντως και εξαρταται πολλες φορες και για τι περιοχη μιλαμε. Δε πιστευω βεβαια οτι στις πλουσιες περιοχες τα πραγματα υπολειτουργουν, εκει υπαρχει και ελεγχος και πιεση για καλυτερα αποτελεσματα παντου.. Στις λεγομενες... "no go areas" (που λενε oι Αγγλοι), εκει τα πραγματα δεν λειτουργουν παντα τοσο καλα οσο θα επρεπε και αυτο, δυστυχως, το εχω δει κι εγω.
    Φυσικα καιδ ε θα επρεπε να μετραει αν η καταγωγη ειναι...Ρομά. Αλλά, δυστυχως για καποιους απ ο τι φαινεται, δεν εχουν ολοι οι ανθρωποι την ιδια αξια... ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. marco

    Eσυ που τους ξερεις πολυ καλυτερα, λογω αντικειμένου, οπως λες, τι εχεις να πεις για την υποθεση, που φανταζομαι την εχεις ακουσει/ διαβασει;
    Eτσι και εγω τους χαρακτηριζω, αλλα δε θα ηθελα να το περιορισω μονο στην Σουηδια...Τετοιοι ανθρωποι γραφειοκράτες, χαρτογιακάδες υποκριτές, ευθυνόφοβοι και λακέδες του συστήματος, οπως λες και εχεις δικιο, υπαρχουν παντου , σε καθε χωρα. Ισως ξερεις και τη τραγικη περιπτωση του Baby P. στην Αγγλια, μια ακομη εγκληματικη περιπτωση αδιαφοριας των κοινων. Υπηρεισιων!! Και να ηταν οι μονες...Καθε μερα για τετοιες περιπτωσεις διαβαζουμε...παντου πια σε χωρες της ΕΕ. Γιατι συμβαινει αυτο; Οταν περικοπτονται κονδυλια των κοινων. κλπ Υπηρεσιων και προσλαμβανουν ασχετα παιδια σε...μαθητεια να κανουν τη δουλεια φθηνα, part time, η και δε ξερω με τι αλλους ορους, τι περιμενει κανεις; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λες κι έγινε στην Ελλάδα, ακούγεται Ελβα. Κι έχεις δίκιο όταν λες πως θα έχει προβλήματα στον κοινωνικό της περίγυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25.11.10

    Θα μου επιτρέψεις να τονίσω μια άλλη πλευρά του θέματος "πορνεία"!
    Ειδικά σ΄ό,τι αφορά την ανήλικη !

    Ξέρεις, υπάρχουν κάποιοι άντρες (κυρίως μεγάλης ηλικίας) που για διάφορους λόγους - ας μην τους αναλύσουμε εδώ - πρέπει να καταφύγουν στην "πληρωμένη αγάπη"!
    Πόσοι, όμως, είναι αυτοί ;
    Πέντε ; Δέκα ; Δεκαπέντε ;
    Οι άλλοι ;

    Οι άλλοι, πως μπορούν και "χρησιμοποιούν" ειδικά ένα μικρό κοριτσάκι που θα μπορούσε να ήταν κόρη τους ;
    Ή και εγγόνα τους ;
    Θα σκάσω μ΄αυτό το θέμα !
    Πόσο αρρωστημένοι μπορεί να είναι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσως να ακούγεται κουραστικό ή και υπερβολικό, να κάνει κανείς διαρκώς αναφορά στο ίδιο πράγμα. Αφού όμως, πίσω από κάθε διαστροφικό φαινόμενο είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα, ένα σύστημα απάνθρωπο που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στην βάση αυτών των αξιών αναθρέφει, διαπαιδαγωγεί, τα μέλη του, τους πολίτες;Και φυσικά, αυτό δεν εμφανίζεται μονάχα σε μία ή δυο, τρεις χώρες.Αφού το σύστημα, έστω και με μικρές διαφοροποιήσεις, εμφορείται από τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες.Αυτός είναι ο κόσμος μας και πια δεν μας χωρά όλους και καλούς και κακούς και πλούσιους και φτωχούς απατεώνες θύτες και θύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Elva καλησπερα, περασαμε οπως φαινεται στον ''αιωνα'' της αδιαφοριας και του ωχαδερφισμου, τιποτα δεν μας κανει εντυπωση, απο την ''εκθεση'' μιας κοπελιτσας εως την αναισθησια ενος χρηστη στην μεση του δρομου.

    Χρονια πριν ολα αυτα τα ειχαν κανει ενα ''πακετο'', οπως το μη σε νοιαζει ο διπλανος σου, ο χρονος σου ειναι χρημα, οποιος κοιταει την δουλεια του ''παει'' μπροστα και ποσα αλλα ''τετοια'' ηθικοπλαστικα και φτασαμε σε τετοια σκληρα καθημερινα γεγονοτα, ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Elva!

    Τραγική περίπτωση η Rossana όπως και χιλιάδες παιδιά σε πολλές χώρες του κόσμου!

    Το ενθαρρυντικό είναι ότι τουλάχιστον η εισαγγελέας έχει διάθεση να ερευνήσει την υπόθεση!

    Ας ελπίσουμε να "...αμήσουν" τους πελάτες-βιαστές του κοριτσιού.

    Στην Μπανανία, και δη στην Αμάρυνθο, η κοπελίτσα (εκ Βουλγαρίας, έχει τη σημασία του)βιάστηκε και τώρα είναι και κατηγορούμενη!

    Αυτή είναι η Ελλάδα, το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας.

    Φαντάσου, δε, την αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα! Ρομά και με δικαιώματα δεν υφίσταται στη Μπανανία!

    Τα χαιρετίσματα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν βλέπω τηλεόραση, παρά μόνο Bolibomba... :)

    Εφηεμρίδες διαβάζω (Σουηδικές το πρωί με τον καφέ). Το λέω για να σου πω ότι αυτή την ιστορία την έμαθα από σένα. Τη συγκεκριμένη. Ναι, δεν μου κάνει εντύπωση, ξέρεις. Εδώ μπορώ να ακούσω και να δω το ο,τιδήποτε. Θεωρώ πως η κοινωνία της Σουηδίας μπορεί να κρύβει τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα.

    Θα μου πείς η Ελλάδα πάει πίσω; Όχι βέβαια! Χειρότερα πάει κι αυτό γιατί απλά εδώ, όπως είπα, μπορείς να δείς και τα καλύτερα...

    Δεν ξέρω αν φταίει το καπιταλιστικό σύστημα, ή αν φταίει που οι περισσότεροι "πελάτες" είναι ψυχοπαθείς (με όποια έννοια της λέξης κι αν θέλεις) ή η κακούργα η κοινωνία. Ξέρω όμως και το ξέρω καλά, ότι υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Είτε εδώ είτε στην Ελλάδα ή στην Αφρική, την Αμερική ή το Βόρειο Πόλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου Swell

    Πραγματικα οι περιπτωσεις εκμεταλλευσης του αλλου, δεν εχουν...πατριδα. Μπορει να συμβουν οπουδηποτε, ασχετα απο το βιωτικο επιπεδο, παρολο που πολλοι πιστευουν οτι τετοια πραγματα δεν συμβαινουν στις ..."προηγμενες χωρες"! Παντου τα παντα! Εκεινο που θα περιμενα εγω ειναι να λειτουργουν οι εδω κοιν. υπηρεσιες καλυτερα και δικαιοτερα για ολους τους πολιτες! Ομως φαινεται οτι καποιοι δεν τους θεωρουν ισαξιους. Ο δε κοινωνικός περίγυρος των ρομα ειναι επιεικεστερος στους ανδρες απ ο τι στις γυναικες, οπως εχω ακουσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπερα φιλε faro

    Και για μενα τετοια θεματα με εκμεταλλευση και ειδικα παιδικη, με θυμωνουν πολυ σε σημειο που αν ημουν εγω ο γονιος δε ξερω πως θα αντιδρουσα! Μιλαμε για αρρωστο κοσμο που χρειαζεται επειγοντως ...ψυχοθεραπεια, οπως και δικαστικη καταδικη. Ομως στη Σουηδια συχνα διαπιστωνει κανεις οτι η δικαιοσυνη ειναι οχι τυφλη αλλα θεοτυφλη. Οι ποινες ειναι εξαιρετικα μικρες και πολλες φορες, οπως εχω διαπιστωσει, ο κοσμος αγανακτει με τους δικαστες και τις ηπιες ποινες που απονεμονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλη Black Bedlam

    Ουτε..κουραστικό, ουτε υπερβολικό το βρισκω να αναφορεται κανεις στο σαπιο πολιτικό σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αφου το βρισκουμε συνεχως μπροστα μας σε καθε δραστηριοτητα και καθημερινη πραξη. Αν προσεξες στο κειμενο τα κοριτσια-προαγωγοι της μικρης εδρασαν ετσι επειδη οι γονεις τους τις ..πεταξαν στο δρομο και χρειαζοντουσαν χρηματα, οπως ειπαν στη συνεντευξη! Εγω τα εχασα ακουγοντας τις εφηβους αυτες που και ωμα μιλησαν στη καμερα και δεν εδειχναν να συνειδητοποιουν ποσο λαθος ειανι να εκμεταλλευεσαι και μαλιστα κατα τετοιο τροπο ενα παιδι που ειχε τα χιλια δυο προβληματα απο το σπιτι του....Μια μαλιστα ειπε οτι αν δεν το εκανα εγω καποιος αλλος θα εκμεταλλευοταν το κοριτσι αυτο ετσι αδυναμο που ηταν και χαμενο απο οικογενεια... Εκει φτασαμε πια, τα παιδια να εκμεταλλευονται μικροτερα τους παιδια!! Για μενα ειναι χειροτερο και απο καταντια οταν αυτα διαδραματιζονται στη Σουηδια που υποτιθεται οτι τα παιδια ειναι σε καλυτερη μοιρα και απο βιωτικο επιπεδο, αλλα και απο εκπαιδευση, απ ο τι τα παιδια σε αλλες χωρες! Λεω ομως, υποτιθεται, επειδη ζω εδω και βλεπω τη πραγματικοτητα που γινεται χειροτερη, οσο περνανε τα χρονια, και οχι τη...θεωρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα Δημητρη

    Βεβαια και περασαμε οπως στον ''αιωνα'' της αδιαφοριας και του ωχαδερφισμου αφου εχουμε προτυπα την Αμερικη, οπως προβαλλεται απο τα ΜΜΕ, οπου το χρημα και ο τροπος να το αποκτησει κανεις ειναι το ζητουμενο και οχι ο ανθρωπος και οι αξιες που πρεπει να εχει. Μαλιστα και οταν τα ανακαλυπτουμε εχω ακουσει πολλους να λενε: "Ελα τωρα, τι περιμενες απο ...τσιγγανους"; Δηλαδη πληρης απαξιωση και ρατσισμος και μαζι μ αυτα αδιαφορια, αντι για βοηθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΦιλοιΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Καλησπέρα!
    Ας ελπισουμε οτι η η εισαγγελέας θα ερευνήσει την υπόθεση της Rossana, όπως της αξιζει, και οτι θα τιμωρηθουν τα καθαρματα αυτα! Αλλιως ο πατερας της κοπελλας ελεγε στη συνεντευξη οτι θα τους σκοτωνε ευχαριστως, οπως ειπε, αλλα σκεφτεται οτι αν εμπαινε φυλακη, η οικογενεια του δε θα ειχε κανενα να τους υπερασπιστει!
    Οσο για τους Ρομα στην Ελλαδα, εχετε δικιο. Δυστυχως δεν τους βλεπουν σαν ανθρωπους με ισα δικαιωματα οπως ολοι!! Καποιοι αποφασισαν απο μονοι τους οτι ειναι καλυτερα ατομα απο τους...Ρομακαι αξιζουν περισσοτερο επειδη ισως φορανε..γραβατες! :(

    Για το περιστατικο στην Αμάρυνθο, τα ξερω και ειχα αντιγραψει τοτε ενα ποστ απο την Lifo, που μου αρεσε http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.com/2010/04/1.html

    Πολλα χαιρετίσματα κι απο εμας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα marco

    Κι εσεις....Bolibomba fans; :-)
    Δε ξερω ποσα χρονια μενεις εδω, αλλα η κοινωνία της Σουηδίας μερικα χρονια πριν ηταν πιο ανεκτικη στη διαφορετικοτητα, ενω τωρα αρχιζει να γινεται, οπως οι περισσοτερες χωρες, εξ αλλου, πιο ξενοφοβικη και ρατσιστικη σε ο τι θεωρει διαφορετικο και μη Σουηδικο! Για μενα βεβαια ισχυει το οτι υπαρχουν καλοι και κακοι παντου, σε ολες τις κοινωνιες και χωρες, οπως και ανθρωποι που χρειαζονται βοηθεια, οπως λες. Το θεμα ειναι οτι οι υοηρεσιες λειτουργουσαν καποια χρονια καλυτερα και ισως λειτουργουν και τωρα μια χαρα, αλλα οχι για ολους και οχι ειδικα για κατηγοριες ξενων οπως οι Ρομα που μαζι μετους Σομαλους ειναι στις πιο χαμηλες κοινωνικες κλιμακες, και σε περιοχες που εχουν γινει πια "ghettos", οπως το Rinkeby και το Rosengård!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κι εμείς; τι κάνουμε εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Elva καλησπέρα!
    Το θέμα βέβαια είναι θλιβερό!Όχι την επιλογή του μπλόγκ να το θίξει-,εννοώ το θέμα της παιδικής πορνείας!Δυστυχώς δεν έχει πάτο το βαρέλι της ανωμαλίας,αν διαβάσουμε την είδηση,ότι ένας πατέρας στην Βραζιλία βίαζε την κόρη του και της έκανε δέκα παιδιά...και να θυμηθούμε πιο παλιά το ίδιο δράμα που συνέβη στην Γερμανία!
    Μου προκαλεί αμηχανία βέβαια και η συμπεριφορά των κοριτσιών που έχουν εντρυφήσει στην πορνεία σε επίπεδο προαγωγού.Νόμιζα ότι το επάγγελμα της "μαντάμ" είχε ξεχαστεί στα καμπαρέ του 1900...για δές όμως, πως οι παλιοί καιροί μπαίνουν στην ζωή μας και μας επαναφέρουν στο φτου κι απ'την αρχή!Καθόλου καλή προοπτική για την κοινωνία,το μέλλον να διατάσσει επιστροφή στο παρελθόν...γιατί το μέλλον είναι τα παιδιά!Όλο και πιο πολλά παιδιά όμως ενηλικιώνονται χωρίς να ζήσουν σαν παιδιά...Καληνύχτα για αύριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλημερα φιλε Καρτέσιε

    Προφανως τιποτα, σαν κοινωνια, αν καταλαβα καλα το ερωτημα σου. Σε ποια χωρα δεχονται τους Ρομα; Ειμαστε ακομα πολυ πισω σε τετοια θεματα προσεγγισης του 'άλλου' και δεν εννοω μονο την Ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τriton

    Kαλημερα! To θέμα της παιδικής πορνείας, περα απο ακρως εξοργιστικο, ειναι και πολυ ανησυχητικο σαν φαινομενο τα τελευταια χρονια.
    Εχουμε φτασει να μη θελουμε να διαβαζουμε ειδησεις οπως του τυπου που αναφερεις επειδη πολλοι αισθανομαστε αηδια και αγανακτηση!
    Ομως περα απο το παραλογο του συμβαντος,οπως ειπα και πιο πανω, θα περιμενε κανεις να υπαρξει πιο αμεσο ενδιαφερον απο τις υπηρεσιες για ενα παιδι που υπηρχαν πολλες ενδειξεις οτι βρισκοταν σε κινδυνο..
    Για μενα η κρατικη αδιαφορια ειναι το χειροτερο απ ολα και αγανακτω, επειδη ειμαι σιγουρη οτι οι υπηρεσιες θα εδειχναν μεγαλυτερο ενδιαφερον αν το παιδι αυτο δεν ηταν..Ρομα! Καπου υπαρχει ενα αρρωστο σκεπτικο οτι μερικες κοιν. ομαδες δεν εχουν τα ιδια δικαιωματα με τις υπολοιπες και ειναι ακομα πιο τραγικο οταν τη πληρωνουν αθωα παιδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kαλημερα ΕΛΒΑ...
    Εχω την τυχη/ατυχια...
    Να μενω σε περιοχη που εχει μεγαλους πληθυσμους ΡΟΜΑ...Για να παρετε μια εικονα...Σας λεω οτι...
    -Προσφατα οι ΡΟΜΑ απεκτησαν το δικαιωμα να...Εγγραφονται σε δημοτολογια...Και σε αντιστοιχα σχολεια...[οσοι δεν εχουν μονιμη κατοικια...]
    -Γινεται, απο μερους της πολιτειας,
    τα τελευταια χρονια, μια προσπαθεια να...Εμβολιαστουν τα παιδια τους...
    -Η θεσητης πολιτειας απεναντι στους ΡΟΜΑ ειναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ απο τη θεση της πλειοψηφιας των υπολοιπων κατοικων, της περιοχης...Η οποια
    ειναι μαλλον εχθρικη...Τους θεωρουν..Αλλοδαπους και πιστευουν οτι πρεπει να φοιτουν σε ΕΙΔΙΚΑ σχολεια...
    Αυτη ειναι η αληθεια με τους ΡΟΜΑ
    στην Ελλαδα...
    Οσο για τις κοινωνικες υπηρεσιες, του υπουργειου και των δημων...
    Απλα....Δεν υπαρχουν...
    Ετσι λοιπον...Στον υπνο τους οι ΡΟΜΑ της Ελλαδας...Ονειρευονται...
    Να ηταν τα πραγματα, οπως για τους ΡΟΜΑ της Σουηδιας...
    Να εχουν σπιτια...Δουλειες...Νερο...Ρευμα...
    Αποχετευση...Εκπαιδευση...Περιθαλψη..Σαπουνι...Ρουχα...Θερμανση...
    Για μια περιπτωση, σαν αυτη που λες...Ακομα και οι ιδιοι...
    Θα γελουσαν πικρα...Δυστυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Άμα δεν έχει δουλειά ο διάολος,πηδάει τα παιδιά του",συμβαίνει και σε επίπεδο κρατών...φευ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος26.11.10

    Elva, έχεις δίκιο ότι το καπιταλιστικό σύστημα διαπαιδαγωγεί τέτοιους "άντρες" ή και τέτοιες "γυναίκες" !
    Όμως, η γνώμη μου είναι ότι, "βρίσκει και κάνει" !

    Ή αλλιώς, έχουμε μια παροιμία εδώ πάνω που λέει:
    - Πρέπει να το ΄χει η κούτρα σου, να κατεβάζει ψείρες !!!

    Τώρα, φυσικά και τα καπιταλιστικά κράτη, μέσα σε όλη την σαπίλα που προωθούν για να διαιωνίζουν τη κυριαρχία των μονοπωλίων, βάζουν πλάτη και σε φαινόμενα γενικής πορνείας.

    Στα χρόνια της χούντας (1967-1973) είχε βγει το περίφημο:
    - Στης χούντας το αλισβερίσι, λεύτερο είναι το χασίσι, ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει !
    Στα χρόνια της "δημοκρατίας" άλλαξε το χασίσι με το ... γνωστό @@@ίσι !!!
    Συγνώμη κιόλας, παιδιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ναι. Σαν κοινωνία. Δυστυχώς τίποτα. Λαθραίες ζωές οι Ρομά μέσα στο σώμα μιας "καθαρής" κοινωνίας που ζει εγκλωβισμένη στα στερεότυπά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kαλημερα φιλε μου μαχαιρη

    Το οτι πολλοι κατοικοι δεν τους δεχονται και κρατουν απεναντι στους Ρομα εχθρικη σταση, το εχω κι εγω διαπιστωσει, δυστυχως. Εδω ομως, ζουν σε σπιτια, δουλευουν και εχουν δικαιωμα σε περιθαλψη και στην εκπαιδευση...
    Σιγουρα οι εδω εχουν καλυτερο βιωτικο επιπεδο απο τους Ρομα στην Ελλαδα, αλλα και παλι βλεπουμε πως το συστημα τους αγνοει, οπου και οπως 'μπορει'.
    Εφ οσον, ομως, ειναι Σουηδοι πολιτες, εχουν τα ιδια δικαιωματα και πρεπει οι υπηρεσιες να μην τους αγνοουν, οπως, δε πρεπει να αγνοουν κανενα πολιτη, ασχετα απο χρωμα, εθνικοτητα, φυλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φιλε Triton

    E, oλο και κατι καλυτερο θα μπορουσαν να κανουν, αλλά, τα περισσοτερα κρατη εχουν σημερα
    άλλα ενδιαφεροντα! Να ευχαριστησουν το...κεφαλαιο, για παραδειγμα...
    Οι αναγκες των πολιτων,δεν ειναι, βεβαια,στις..προτεραιοτητες τους :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Kαλημερα faro

    Αμα δεν κανουν πλατες, οπως λες, σε φαινομενα οπως trafficking, ναρκωτικα, πορνεία, κλπ, τοτε πως θα διαιωνισουν τη κυριαρχία των μονοπωλίων;
    Δεν εχεις κι αδικο για για το στιχακι στα χρονια της χουντας που τωρα εχει ..αντικατασταθει.
    Σημασια γι αυτους εχει να κρατανε το κοσμο σε...κατασταση υπνωσης και να βγαινει χρημα για τις τσεπες της εξουσιας! Ο τροπος που βγαινει δεν τους ενδιαφερει και πολυ, αρκει να μη τους εκθετει..
    Αλλα και οταν τους εκθετει, στην Ελλαδα τουλαχιστον, υπαρχει το φαινομενο της..ατιμωρησιας, οποτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Kαλημερα και καλωσηρθες Rene

    Σωστα!
    Μακαρι να ηταν οι..Ρομά το (μονο)..προβλημα της Ελληνικης εγκλωβισμένης στα στερεότυπά κοινωνιας! Εχουμε ακομη μεγαλο δρομο, μαζι και με τους Ρομα, αν θελουμε να αλλαξουμε σαν χωρα...Θελουμε ομως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος27.11.10

    Μάλιστα, στη χώρα μας, ο GAP, έβγαλε νόμο ώστε να μπορούν οι προαγωγοί πλέον να φέρνουν τα βρώμικα λεφτά τους στην Ελλάδα νόμιμα !!!

    Άστα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 14 χρονων ρε γαμωτο;
    Δε θελω να εστιασω ουτε στη Πολιτεια ουτε στα μαλακιστηρια που την εξεδιδαν(δε με νοιαζει που ηταν 17 κ 19,νταβαδες ηταν κ μπουντρουμι θελουν)
    θελω να εστιασω στους πελατες.
    Τι σοι ανθρωποι ειναι αυτοι που τη βρισκουν με 14χρονα;Ελεος εχει παραξεφτιλιστει το θεμα με τον καθε διεστραμμενο ξεφτιλα.Αυτοι κ αν θελουν μπουντρουμι.Κ οχι μονο μπουντρουμι,μαζεμα θελουν κ πεταμα σε καμιa ζουγκλα,να μην εχουν πουθενα να ξεσπουν την ανωμαλια τους παρα ο ενας στον αλλον.

    ΥΓ Θελω να γραψω εδω και καιρο ενα αρθρο σχετικο με τη παιδοφιλια.
    Ειμαι βεβαιος οτι η παιδοφιλια προωθειται παντου,αν ριξεις μια ματια γυρω σου,απο κατι σειρες στη τηλεοραση που δειχνει 12χρονα να μικρομεγαλιζουν,
    μεχρι τη γιουροβιζιον τζουυνιορ,
    εγω παρατηρω προωθηση της παιδοφιλιας κ προσπαθεια για απενοχοποιηση της.
    Δεν εχω καμια αμφιβολια για αυτο,
    τους λογους ψαχνω.Κατι εχω σκεφτει αλλα κ παλι,δεν ειμαι σιγουρος γia τις αιτιες.

    Καλο βραδυ elva.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ο σκανδιναβικός μας παράδεισος!
    Οι Μάνκελ και Λάρσον τον απεικονίζουν θαυμάσια στα αστυνομικά τους μυθιστορήματα!
    Κι όλα αυτά σε χώρες στις οποίες η γυναίκα υποτίθεται πως είναι ισότιμη με τους άνδρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Και στη Σκανδιναβία, όπως και στη Μεσόγειο και δη στην Ελλάδα, τα ίδια φαινόμενα σήψης και απανθρωπιάς και γραφειοκρατίας και εν τέλει εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο...
    Το ξανάδαμε το έργο!

    Στις αρχές του περασμένου αιώνα κάποιοι "είχαν κινήσει, είχε η πλάση κοκκινήσει", κάπως έτσι πρέπει να ξαναγίνει, για να πετύχει η απελευθέρωση μυαλών και φύλων και τάξεων (που έμεινε στη μέση)!

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος28.11.10

    Έτσι είναι celin, αυτό και με κάνει να εξεγείρομαι !

    Τι σκατά άντρες είναι αυτοί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπερα faro

    Tιποτα δε μας κανει εντυπωση, απο τις πολιτικες τους, πια....
    Τι άντρες είναι αυτοί, ρωτας;

    Aρρωστοι, φιλε faro, τι αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. celin

    "Τι σοι ανθρωποι ειναι αυτοι που τη βρισκουν με 14χρονα;", ρωτας; Ανωμαλοι, βρε παιδια, τι αλλο μπορει να ειναι; Το θεμα ομως ειναι οτι δεν τιμωρουνται οσο αυστηρα θα επρεπε! Στη Σουηδια μαλιστα πολλοι λενε οτι οι ποινες ειναι εκνευριστικα ηπιες για τους κατηγορουμενους και φυσικα αυτο ειναι μεγαλη προκληση!

    ΥΓ
    Περιμενουμε αρθρο σου σχετικα με το θεμα και τον ρολο των ΜΜΕ με το να προβαλλουν τετοιου ειδους προτυπα μεσω και μερικων προγραμματων...

    Καλο βραδυ και σ εσενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλως τονΛωτοφάγο

    Μη πιστευεις σε...παραδεισους, απλα δεν υπαρχουν! ;/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Φιλε Πορτιάτη

    Καλησπερα! Μα τα ίδια φαινόμενα σήψης, απανθρωπιάς και γραφειοκρατίας ισχυουν παντου οπου υπαρχει το καπιταλιστικο συστημα..
    Απλα διαφερουν λιγο οι τροποι και οι μεθοδοι, απο τοπο σε τοπο...
    Στην Ελλαδα καποια πραγματα ειναι πιο ωμα, εδω μερικες φορες πιο συγκαλυμμενα....
    Ας καταλαβουμε οτι τελικα λιγα ειναι αυτα που μας χωριζουν απο αλλους Ευρωπαιους και γινονται ακομα πιο λιγα οσο περναει ο καιρος....

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Όταν διαβάζω για τέτοια περιστατικά, χάνω την ψυχραιμία μου. Ο θυμός και η αναγούλα πάνε μαζί...
    Αντιπαρέρχομαι το φυλετικό θέμα, μιλάμε πάντα για ένα έφηβο κορίτσι.
    Αντιπαρέρχομαι τον τόπο. Όλοι οι τόποι, τόποι των ανθρώπων είναι. Αντιπαρέρχομαι τις δομές και λειτουργίες των κοινωνικών υπηρεσιών, κανονιστικά συστήματα είναι όλα για την υποτιθέμενη εύρυθμη και εύνομη λειτουργία ενός κράτους.

    Στέκομαι στον Άνθρωπο.
    Στο περιεχόμενο που φέρει.
    Στην ποιότητα της ψυχής του.
    Στην παιδεία και την κουλτούρα του.
    Στην ελεύθερη επιλογή του.

    και σκύβω το κεφάλι με ντροπή...
    Πρέπει να κατακτήσουμε τελικά, ο καθένας μας το δικαίωμα να λεγόμαστε Άνθρωποι... Συννένοχοι όλοι με την αδιαφορία μας σε καθημερινούς βιασμούς και "βιασμούς" .

    Να επανακαθορίσουμε τον όρο.
    Σε μια υγιή κοινωνία, κάτι τέτοιο θα ήταν άγνωστο. Εάν υπήρχε, η τιμωρία θα ήταν παραδειγματική και άμεση. Σε μια φιλοσοφημένη υγιή κοινωνία, θα υπήρχε θεραπεία...

    Να μην κλείνουμε τα μάτια και τ' αυτιά. Να μη διστάζουμε να μιλάμε. Να μην αποφεύγουμε την πρωτοβουλία.
    Μπορούμε. Εάν δεν μπορεί η εκάστοτε πολιτεία, κάτι μπορούμε να κάνουμε εμείς.
    Δεν είμαστε αδύναμοι!!! Μας διδάσκουν ότι είμαστε αδύναμοι.
    Μπορούμε να απλώσουμε το χέρι.
    Δεν θα μας λείψει...
    Μπορούμε να γίνουμε λίγο πιό Άνθρωποι...

    Τη ψυχή αυτού του κοριτσιού τη ρώτησε κανείς?

    ...συγνώμη για την μακρυγορία...
    χαίρομαι που σε βρήκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος29.11.10

    Προσυπογράφω και με τα δυο μου χέρια το σχόλιο του V !

    Καλημέρα σας και Καλή Βδομάδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημερα, καλωσηρθες φιλη V

    Σ ευχαριστω πολυ για το εξαιρετικο σχολιο και συμφωνω 100% με οσα γραφεις, ιδιαιτερα με την εξης φραση:

    ''Δεν είμαστε αδύναμοι!!! Μας διδάσκουν ότι είμαστε αδύναμοι.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Φιλε faro

    Καλημερα και καλη εβδομαδα, επισης!

    Πως να διαφωνησει κανεις με το πιο πανω σχολιο; Πρεπει αν μην ειναι..ανθρωπος,(αλλα..φασιστας!) :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. δεν διαβασα τα παραπανω σχολια και δεν ξερω αν θα επαναλαβω κατα μα για μενα οχι μονο οι κοπελες αλλα και αυτοι που πληρωναν για να κοιμηθουν μαζι της στην καλυτερη θελουν φυλακη και περιοριστικα απο ανηλικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλωσορισες Jenk

    Eχεις πολυ δικιο και ας ελπισουμε οτι τα ατομα αυτα θα τιμωρηθουν οπως τους αξιζει!

    Kαλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)