4.3.11

Περί...δολοφόνων / "Armadillo"


1. Ενω χθες  διαβαζα οτι ο διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ & του ΝΑΤΟ, στο Αφγανιστάν, ζητησε ...συγγνώμη (!) για την αεροπορική επιδρομή οπου εννέα αμαχοι εχασαν τη ζωη τους διαβασα σχεδον ταυτοχρονα και τη περιπτωση της ...ΔΕΗ, που έκοψε το ρεύμα στο σπίτι ενος...90χρονου γέροντα, στην Αθηνα, διακόπτοντας τη λειτουργία της συσκευής οξυγόνου που είναι απαραίτητη για την υγεία του!!
Δολοφονοι οι μεν, (το.."συγγνωμη" ελειπε!), αλήτες, οι δε (και λιγα λεω)! Δεν ξερω τι εγινε τελικα με το θεμα του αρρωστου γεροντα, ελπιζω να βρεθηκε μια λυση....αν μπορει κανεις να ελπιζει στην Ελλαδα για λυσεις πια...Βλεπουμε τι γινεται και με τους 300 μεταναστες....
Exει φτηνηνει τοσο πολυ η ζωη που δεν εχει πια καμμια αξια ουτε στην Ελλαδα, ουτε στο Αφγανισταν, ουτε πουθενα. Βεβαια μιλαμε για απλους ανθρωπους επειδη δεν ισχυουν, τα ιδια κριτηρια για ηγετες και πολιτικους που γι αυτους δεν υπαρχει περιπτωση να κοπει το ρευμα με κινδυνο της ζωης τους! Αλλωστε τι θα καναμε χωρις αυτους; Ποιος θα μας εσωζε απο τους ......σωτηρες;
Η ζωη μας δεν εχει την ιδια αξια, το συνειδητοποιουμε καθημερινα πια και το πολυ πολυ να αγανακτουμε ριχνοντας..δεκα φασκελα στη TV, ή την οθονη του PC και μετα παμε για ...υπνο, ελπιζοντας να ...ονειρευτουμε, εκει, πια, τι ειναι ΖΩΗ, αφου στο ξυπνιο μας ειναι συχνα απανθρωπη και εφιαλτικη, σε σημειο που δε ξερουμε αν ειναι καλυτερα να διαβαζουμε, ή να μη διαβαζουμε πια το τι γινεται και στην χωρα μας σε πολιτικο επιπεδο, αλλα και αλλου, οπου οι ανθρωποι βιωνουν τη δυστυχια μακροχρονιων πολεμων π.χ Αφγανισταν στελνοντας τη χωρα δεκαετιες πισω χωρις ελπιδα για το μελλον.

2. Συμπτωματικα προχθες ειδα απο κρατικο καναλι, (τα μη κρατικα δεν ...βλεπονται!) ενα εξαιρετικο, βραβευμενο και στις Καννες, (Grand Prix de la Semaine de la Critique), ντοκυμαντερ, το  ''Armadillo'' (2010) Δανεζικης και Σουηδικης παραγωγης, που ακολουθει τη ζωη μιας ομαδας νεαρων στρατιωτων απο τη Δανια, μεχρι τη βαση τους στο Camp Armadillo, στο Helmand, επαρχια του Aφγανισταν.
Τον Φεβρουαριο του 2009 ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Janus Metz έφτασε στη βαση Armadillo και μαζι με τον οπερατέρ Lars Skree περάσαν 6 μήνες ακολουθωντας τη ζωή νεαρών στρατιωτών που βρισκοντουσαν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τις θεσεις των Ταλιμπάν. 

Η ταινία ειναι ένα πραγματικο ταξίδι στην ψυχολογια του...πολεμου! Συχνα αναρρωτιεται κανεις πώς μεσω της πολιτικης προπαγανδας φθανει κανεις στην ωμη πραγματικοτητα και τι συμβαινει οταν οι δικαιολογιες "εκδημοκρατισμου και ανάπτυξης" συγκρούονται με το τρομακτικό πρόσωπο του πολέμου στο πολύπλοκο και επικινδυνο Αφγανιστάν.

Βλεπουμε τους νεαρους στρατιωτες, στον ελεύθερο τους χρόνο, να συντηρουν τον εξοπλισμο τους, να γυμναζονται, να τηλεφωνουν στους δικους τους, να παίζουν...πολεμικα παιχνίδια "shooter" στον υπολογιστή και να βλέπουν πορνογραφικά videos, μεταξύ άλλων.

Στις στρατιωτικες επιχειρησεις, ομως, που πηραν μερος, εκει, καταγραφεται η ψυχολογία των νεαρών στρατιωτων στη μέση ενος παράλογου πολέμου του οποίου τα θύματα είναι κυρίως οι κατοικοι στα χωρια και οχι οι ..Ταλιμπαν!
Οταν μαθαινουν οτι απο δικα τους πυρα σκοτωθηκε ενα κοριτσακι ορισμενοι αντιδρουν ανθρωπινα, αλλοι οχι.

"Ι came here with the attitude that war includes civilian losses, when it happened to me it was something totally different" λεει ενας στρατιωτης φανερα σοκαρισμενος απο το γεγονος.

"If you can live in a closed world where you watch the news with thousands of people who die all the time it doesn’t bother me if a girl dies! " λεει κυνικα ενας αλλος.

Η ταινια προκάλεσε πολλες συζητησεις, στη Δανία, σχετικά με την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά ορισμένων Δανων στρατιωτων κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους Ταλιμπάν. 
Οι κινηματογραφιστές πολλες φορες διακινδύνευσαν τη ζωή τους στα γυρίσματα αυτής της ταινιας και υπαρχουν σκηνες στις οποίες οι σφαιρες των Ταλιμπάν σφυρίζουν γυρω απο τις καμερες, αλλα αυτο που ειναι πιο συγκλονιστικο ειναι τα πλάνα των νεαρων στρατιωτών, όπου ο καθενας προσπαθεί, με τον τρόπο του, να συμφιλιωθεί με την ιδεα οτι ρισκαροντας τη ζωή του, συνεχώς σε ενα τετοιο πολεμο ειναι  "το σωστο". 

Ειναι ομως πραγματι ετσι και μεχρι που μπορει να φτασει κανεις σε τετοιους βρωμικους πολεμους οπου μισθοφοροι στρατιωτες σκοτωνουν αμάχους και συχνα σκοτωνονται και οι ιδιοι, στο Αφγανισταν και οπου αλλου τους στελνει το κεφαλαιο.

16 σχόλια:

  1. Hej Elva!
    Jag har också sett Armadillo! Den var grymt bra!

    P&K

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4.3.11

    Το ρεύμα ξανασυνδέθηκε στον γέροντα μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ

    http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6134620

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4.3.11

    Όλοι οι πόλεμοι και ειδικά οι ιμπεριαλιστικοί είναι βρώμικοι !

    Γεια σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παλι θα με βαλεις...
    Να σου διηγηθω...Προσφατα...Και πιο "κοντινα" γεγονοτα...
    ΕΜΦΥΛΙΟΣ..ΕΛΛΑΔΑ...
    Σ ενα..βορεινο..Αρβανιτοχωρι...
    Προσφυγγες, μανα και κορη..Τσακωνονται...Γιατι η κορη..
    Στην ..πρωινη βολτα της στο κεντρο
    της Αθηνας...Λερωσε την "καλη" της μπλουζα..
    ΚΟΡΗ...
    Ναι..Ηταν ενας νεαρος στρατιωτης..
    Με πηρε και με "εχωσε" με τη βια...Σε μια "Κωχη" μιας εισοδου...
    Κοντα στη..Βιβλιοθηκη, στη "Σκομπια"...Με εβαλε στην "κωχη"
    και μου ελεγε...
    -Μην περνας, απο δω...Υπαρχουν πολλοι.."ελευθεροι σκοπευτες"...
    Καθησαμε στην "κωχη" καννα δεκαλεπτο..Μετα...Εβγαλε με προφυλαξη, το κεφαλι του..
    Για να δει, αν ηρεμησαν τα πραγματα, ωστε να φυγουμε...

    Ακουσα, ενα βουισμα σαν της μελισσας το πεταγμα...

    Το κεφαλι του...Εγινε, ζωγραφια...
    Στον απεναντι τοιχο...
    Και το σωμα...Επεσε, σαν..κουτσουρο...Μπροστα στα ποδια μου..!!
    Η μπλουζα...Καταστραφηκε, απο τις ..Πισιλιες...Ολουθε, μυαλα...Και αιματα...
    Χαλια με εκανε...Ο μαλακας...
    ..Παει...
    Η καινουρια μπλουζα...!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Exει φτηνηνει τοσο πολυ η ζωη που δεν εχει πια καμμια αξια ουτε στην Ελλαδα, ουτε στο Αφγανισταν, ουτε πουθενα."
    Ναι, δυστυχως ετσι ειναι... :(
    αλλα δεν εγινε ξαφνικα, εχει αρχισει εδω και αιωνες...
    Καλο Σαββατκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elva καλημερα, ζουμε ''περιεργους'' καιρους, μολις πριν λιγο διαβασα οτι η interpol, εβγαλε εντολη συλληψης του Κανταφι και 15 συνεργατων του, ''ξεχασαν'' οτι εχει ''στηριξει'' ενα σωρο εταιρειες τους με τα πετροδολαρα, τους εκοψε ο πονος για τους Λυβιους και τις ελευθεριες τους, ''βλεπω'' μετα απο δυο-τρια χρονια να δειχνουν στην Σουηδικη τηλεοραση, "Armadillo" νο2.
    Τα γ...καναλα και οι φυλλαδες τους, κρατανε τον κοσμο στο σκοταδι, απο την Μυτιληνη, εως την Αθηνα και απο τον Εβρο, εως την Κρητη, με παρεμβαση του ΠΑΜΕ, εχει ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ η ΔΕΗ, να ''ενωσει'' πολλα ''κομμενα'' ρολογια, λογω αδυναμιας να πληρωθουν οι πανακριβοι λογαριασμοι και μας ετοιμαζουν νεα αυξηση.
    Ειναι οι κυβερνωντες, πολυ....................................................μασκαραδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kära vän Nik

    Jag håller med! Trevlig helg! :)

    P & K

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Gianni

    Σ ευχαριστω για την ενημερωση.

    Eυτυχως που παρεμβη το ΠΑΜΕ. Καποια πραγματα θα επρεπε να ειναι αυτονοητα. Τοση αναλγησια και σε ανθρωπιστικα θεματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σουfaro

    Οι περισσοτεροι πολεμοι ειναι ιμπεριαλιστικοί, οποτε ας μη περιμενουμε ..λογικη! Το θεμα ειναι οτι πολλοι νεοι γινονται θυματα της προπαγανδας αυτης και ειναι κριμα γι αυτους και τις οικογενειες τους, για να μη πω, βεβαια, για τα θυματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σουμαχαιρη

    Συγκλονιστικη διηγηση, οπως και πολλα παραλογα γεγονοτα που συνεβησαν και στην Ελλαδα στα χρονια του εμφυλιου, αλλα και αλλου, οπου γινονται πολεμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε Ephemeron

    Εχεις δικιο, φυσικα, αλλα με τη λογικη αυτη δε θα επρεπε να διαμαρτυρομαστε για τιποτα...εφ οσον ισχυε απο παλια...
    Εγω πιστευω οτι θα πρεπει να καταγγελουμε οσο συχνα και οπως μπορουμε τη παραλογη "λογικη" του ιμπεριαλιστικου πολεμου σαν ... "λυση" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε Δημητρη

    Καλημερα, ελπιζω να μη χρειαστει να δουμε αλλα ντοκυμαντερ πολεμων α λα ..."Armadillo"! Δεν ειναι και η καλυτερη προοπτικη για οσες χωρες στελνουν στρατο, ουτε φυσικα για οσες βιωνουν πολεμους και εχουν θυματα σε καθημερινο επιπεδο.
    Για ολα αυτα φταινε οι πολιτικες που ενισχυουν τα πολεμικα κανονια με νεο..αιμα καθε φορα, κατι που πολλοι ακομα δεν εννοουν να καταλαβουν οταν ψηφιζουν πολιτκους που μιλουν προεκλογικα για τη προασπιση της "ειρηνης και της ευημεριας" σε μια χωρα αλλα μετεκλογικα τελικα ειναι υπερ των...κρισεων, υπερ των ξενων πολεμων και υπερ της ανεργιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γεια σου Ελβα!!!

    έχουμε καιρό να τα πούμε...κατά την γνώμη μου σε αυτήν την χώρα έχουμε χάσει τ'αυγα και τα πασχάλια...είμαστε ότι θέλουν 5 με 10 άνθρωποι...το γεγονός αυτό με τον παππού που ανέφερες όταν το έμαθα και μάλιστα το είδα σε ξένο κανάλι (στο κρατικό της Γαλλίας) ήμουνα έτοιμος να βάλω τα κλάματα..(στο κανάλι το ανέφεραν ως ανέκδοτο για τα ελληνικά χάλια.Στην Θεσσαλονίκη έχουν γίνει οι βλακείες..έχουμε βαρεθεί να γίνονται πορείες και σε κάθε πορεία να έχουμε φοιτητές τραυματίες και μετά από 10 λεπτά στις κυβερνητικές εφημερίδες και κανάλια ζητάει η αστυνομία συγνώμη που που χτύπησε άσχημα νέους ανθρώπους...και πως τα καταφέρνουν να το γυρνάνε πάντα υπερ τους...την άλλη φορά αναφέρανε οι δεξιοί ''μπαμπούλες'' οτι η καταστροφή της οικονομίας έγινε εξαιτίας της γενιάς μας και των αργόσχολων φοιτητών...Ξεχνάνε μάλλον οτι η γενιά που δεν δημιουρήσε και πάτησε πάνω στα έτοιμα είναι αυτοί που τώρα είναι στα 60...και οι φοιτητές και η δική μας γενιά θα είναι οι άνεργοι και οι ''πάμφτωχοι α.ε''.

    είσαι πολύ τυχερή που ζεις μακριά απο την Ελλάδα...

    φιλιά απο τον ''οτι να ''ναι νοτο''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα φιλε distefano

    Tα εμαθαν κι εξω τα ..χάλια της ΔΕΗ;
    Κι εγω δεν πιστευα στα ματια μου οταν το διαβαζα και η περιπτωση αυτη σιγουρα δεν ειναι και η μονη! Οταν βλεπει κανεις πως φερονται σε Ελληνες πολιτες καταλαβαινει κανεις τι πιστευουν για τους μεταναστες!
    Δεν ξερω αν ειναι 'τυχη' το να φευγει κανεις απο το τοπο του,δεν ειναι μια ευκολη αποφαση. Υπαρχουν αλλου ειδους δυσκολιες σε ξενες χωρες και τις εχω περιγραψει, φιλε distefano, κατα καιρους. Παντως θελω να ελπιζω οτι δεν θα εφταναν στο σημειο να κοψουν το..ηλεκτρικο σε ανημπορους γεροντες!

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εlva μου όταν το διάβασα λιγώθηκα και τα μάτια μου γέμισαν όχι από λύπη μα από θυμό.
    Δεν προλαβαίνουμε πια τα γεγονότα.Είναι εγκληματίες, είναι δολοφόνοι και προδότες. Προδότες όχι της πατρίδας, αλλά του γένους, του ανθρώπινου γένους και της ιστορίας της ανθρωπότητας.Και δεν μιλώ μόνον για τους δικούς μας,άλλωστε οι πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου είναι.
    Μιλώ για όλη τη φάρα τους.
    Το μόνον που μας μένει είναι να αναπτυχθούν αγώνες, με όποιον τρόπο ο καθένας μας μπορεί, με όλες τις δυνάμεις μας επιστρατευμένες να πείσουμε, όσους περισσότερους μπορούμε να συστρατευθούν στο πλευρό των υγειών δυνάμεων, για αγώνες που θα μας βγάλουν από αυτόν τον εφιάλτη.
    Και μετά και τι δεν θάδινα για κείνη την στιγμή που θα δω, τα όνειρα να παίρνουν εκδίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φιλη blackbedlam

    Το λογικο ειναι να ειναι κανεις αγανακτισμενος με οσα συμβαινουν γυρω μας και ειναι τοσα πολλα που δεν τα ...προλαβαίνουμε πια, οπως λες. Οι εγκληματίες και οι προδότες εχουν γινει πλειοψηφια παντου και πανε να ξαναγραψουν την ιστορία της ανθρωπότητας οπως τους βολευει. Σιγουρα οι αγώνες του κοσμου ειναι η μοναδικη λυση και μακαρι να το συνειδητοποιησουν ολοι που ειναι θυματα των ανισων πολιτικων που ακολουθουνται . Μακαρι να ερθει η στιγμη που θα μπορεσουμε να δουμε τα όνειρα μας να παίρνουν εκδίκηση για τα αθωα θυματα σε πολεμους και σε ειρηνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)