1.3.11

ΣΟΥΗΔΙΑ: Πολυεθνικες, εκμεταλλευση και ανεργια των νεων!


Πολλοί από τους σημερινούς νέους σε χωρες της ΕΕ αισθάνονται εξαπατημενοι και ανασφαλεις οσον αφορα την αγορά εργασίας.  
Αυτο που βλεπουν να ισχυει ολο και περισσοτερο ειναι η ...δωρεαν εργασια, η εργασιακή ανασφάλεια και οι κακές συνθήκες! Ομως παραλληλα με τις χαμηλα αμειβόμενες θέσεις εργασίας καλλιεργείται και ο μύθος των "τεμπεληδων νέων''!! Eιναι φυσικα μια βολικη δικαιολογια για το κεφαλαιο. 
Η λογικη πολλων επιχειρησεων και στη Σουηδια, ειναι να εχουν οσο πιο λιγους υπαλληλους γινεται για να γλυτωνουν μισθους. 
Τους εργαζομενους, ομως, που ηδη απασχολουν φροντιζουν να τους..."ξεπατωνουν" στη δουλεια, επειδη "πάντα υπάρχει κάποιος άλλος", μας λεει ο Svante Ahlman, βοηθός διευθυντή στο κατάστημα Lidl σε ενα προσφατο ντοκυμαντερ της  SVT.
Επισης πρεπει να ειναι κανεις...διαθεσιμος οποτε τον καλεσουν για δουλειά, ή για...δουλεία, μονο ο τονος, πια, κανει τη διαφορά.....

H Sanna εργαζοταν τρία χρόνια στα McDonald´s, (για τα οποια εχουμε γραψει στο blog αυτο και στο παρελθον!) Παρά το γεγονός ότι εργαζοταν μόνο με μερική απασχόληση ο εργοδότης της απαιτουσε να ειναι παντα διαθέσιμη, της ζητησε ακομα και να κοιμαται με το κινητο τηλεφωνο της κάτω από το ....μαξιλάρι, (!) έτσι ώστε να μπορει γρήγορα να ειδοποιηθει και να ερθει στη δουλειά, οποτε χρειαζόταν επιπλεον προσωπικο, συχνά μαλιστα εργαζοταν εξτρα και χωρίς αποζημίωση

"Ειναι κανεις συνεχως σε καθεστως προσωπικου ασφαλειας ,μηπως και μας χρειαστουν", λεει αλλη υπαλληλος των McDonald´s, η οποια θυμαται οτι ετυχε να ειχε φιλους στο σπιτι οταν την πηραν απο τη δουλεια της και της ζητησαν να ερθει. Οταν εκεινη εξηγησε τη κατασταση, της απαντησαν οτι οι φιλοι και η οικογενια ειναι σε ...δευτερη μοιρα και οτι επρεπε να παει στη δουλεια επειδη αυτο που προεχει ειναι η ...εργασια!!
"Η λογικη τους, ειναι οτι και να προσφερει καποιος εργαζομενος κατι εξτρα ειναι μερος των καθηκοντων του δεν εκτιμαται ιδιαιτερα ουτε επαινειται απο τα αφεντικα", λεει η ιδια.
Αλλοι εργαζομενοι, στο Lidl, μιλησαν στο ντοκυμαντερ και για το στρες που ενιωθαν οταν ηξεραν οτι επρεπε να πιεσουν τους συναδελφoυς τους σε κατωτερες θεσεις απο αυτους να εργασθουν σχεδον απο το πρωι μεχρι το ...βραδυ επειδη οι εργοδοτες πιεζαν και τους ιδιους! Καποιοι παραιτηθηκαν για το λογο αυτο, παντα ομως θα υπαρχουν αλλοι που παιρνουν τη θεση τους. Αλλοι αρρωσταινουν με ψυχοσωματικα προβληματα, αλλοι παραιτουνται....

"Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα, λέει η Sanna, είναι οτι μας ελεγαν να μη δισταζουμε να εκφοβιζουμε αλλους εργαζομενους, να τους κανουμε να παραιτηθουν, επειδή δεν είναι αρκετά καλοι"
Στο ντοκυμαντερ μιλησαν ακομη και για ...καψονια σε υπαλληλους που αυθαδιαζουν. Μια εργαζομενη κοπελλα στα McDonald´s διηγειται οτι της ζητηθηκε να καθαρισει ενα WC με..... οδοντοβουρτσα!!

Οι προσωρινες θεσεις εργασιας μαθαινουμε οτι αυξανονται και στη Σουηδια, ενω οι μονιμες θεσεις εργασιας μειωνονται!
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Per Skedinger τα τελευταια χρονια βλεπουμε ενα διπλο μοντελο  αγοράς εργασίας σε ολη την ΕΕ, συμφωνα με το οποιο για να κρατηθει ο πληθωρισμος χαμηλα, κατι που επιβεβαιωσε και ο Ηans Karlsson (υπουργος εργασιας, 2002-2006), οι πολιτικοί των μεγαλυτερων γενεων επιλεγουν, συνειδητα, να αφήσουν τους νέους οπως και τους μετανάστες στο περιθωριο ενω οι ανασφάλειες και η ανεργία χτυπουν κοκκινο

H Lotta Björk διευθυντρια προσωπικου των McDonald´s στη Σουηδια, απαντωντας σε ερωτηση δημοσιογραφου ειπε οτι τα McDonald´s εδω εχουν 12.000 υπαλληλους και οτι αυτες οι περιπτωσεις ειναι μεμονωμενες και εξαιρεσεις, δεν αποτελουν τον κανονα...Ομως σε προηγουμενο ντοκυμαντερ της τηλεορασης οπως  της υπενθυμισε ο δημοσιογραφος ειχε αποκαλυφθει η απατη με τη πληρωμη των μισθων των υπαλληλων τους. Η Björk επεμενε οτι η εταιρια δεν λειτουργει ετσι....

Προς το τελος του ντοκυμαντερ βλεπουμε διαφορους σοσιαλιστες και συντηρητικους πολιτικους στη Σουηδια να δηλωνουν στο Κοινοβουλιο "ποσο καλη επιχειρηση" ειναι τα McDonald´s και τι "καλα που υπαρχουν και ..δινουν δουλειες σε νεους"!

Αν καποτε πιστευα οτι υπαρχει ελπιδα, μετα κι απο το ντοκυμαντερ αυτο ειδα οτι οι πολιτικοι των δυο μεγαλων κομματων ξεκαθαρα πια ξεπουλανε τη νεολαια, τα δικα μας παιδια, γιατι φυσικα τα δικα τους δε θα χρειαστει να δουλεψουν ποτε σε επιχειρησεις που εκμεταλλευονται κοσμο, οπως τα McDonald´s, τη Phone House, τη Lidl και τοσες αλλες πολυεθνικες !

Το κρατος προνοιας που μας παραμυθιαζαν τοσα χρονια, δεν υπαρχει πια....


28 σχόλια:

  1. Ολοένα και πιο πολύ θυμίζουμε τα μυθιστορήματα του Άπτον Σινκλέρ της εποχής της βιομηχανικής επανάστασης στην Αμερική του 19ου αιώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elva καλημέρα!Τι μου θύμισες τώρα!Τα νιάτα μου!Εγω δούλευα εργάτης(1985-πτυχιούχος ηλ.μηχ/κός) σαν τον σκύλο,νυχτερινή βάρδια και οι συνδικαλιστές της μεταπολίτευσης διόριζαν τους ημέτερους στα γραφεία!Δεν ήμουν γραμμένος σε κόμμα βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα, Elva!
    Παντού τα ίδια, λοιπόν! Η ολιγαρχία έχει ξεσαλώσει και απειλεί να σαρώσει τα πάντα! Αλλά «οι λαοί δεν θα αυτοκτονήσουν, θα αντισταθούν»! Ας έχουμε υπομονή. Την υπομονή του συνειδητοποιημένου αγωνιστή, όχι τη μοιρολατρία. Και πίστη στη δύναμή μας. Δεν υπάρχει, εξάλλου, άλλος δρόμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ισως αν έγραφε σήμερα ο Στάινμπεκ, Ελβα, να έγραφε το "Η Εκμετάλλευση της Οργής"... Καλό σου μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Swell
    Ευτυχώς που σταμάτησε η λογοτεχνική γραφή του στον καιρό των «Σταφυλιών της Οργής», αλλιώς ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να είχε γράψει από τη στιγμή που μετέτρεψε την πένα του σε όπλο κατά των Βιετκόγκ!
    Καλό σου μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκοτάδι, σκοτάδι και στο βάθος σκοτάδι πάλι. Μεγάλη πληγή (και) αυτές οι πολυεθνικές.

    Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο σου Κουμπάρα, δημοσιεύω το λινκ στο twitter.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απο τη μια λυπαμαι οσα διαβαζω ,αλλα απο την αλλη χαίρομαι γιατί επιτέλους πρεπει να τελειωσει αυτή η καραμελιτσα που λεει πως αυτα τα κρατη είναι πιο ανθρωπινα. Σκατά στα μουτρα τους είναι και τα χειροτερα θα ρθουν και κει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι...;;;
    Γινονται και στη...Σουηδια τετοια...;;;
    Τωρα....Απογοητευτηκα...
    Μας χαλασες το...Μοντελλο...
    Τωρα...;;Σε ποιον θα μοιασουμε εμεις...;;
    Αφου οι Σουηδοι...
    Εμοιασαν σε μας...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σελιτσάνε

    Πραγματι, θα βρεθει ομως κανεις .... Upton Sinclair της δικης μας εποχής για να περιγραψει το ποσο πισω πηγαμε στα 2011; Μιλανε και για..προοδο, οχι ομως για ... θεματα εργασιας! Εκει σηκωνουν τα χερια, "εχουμε κριση" μας λενε....
    Οπως ομως ειπε και ο Upton Sinclair, καποτε:

    "It is difficult to get a man to understand something when his job depends on not understanding it"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Triton

    Χαιρομαι που σου θύμισα τα ….νιάτα σου, oπως λες, αν και δε πιστευω οτι εισαι...ηλικιωμενος! :) Οι διορισμοι ημέτερων σε γραφεία ειναι πιο παλιοι κι απο τις...λασπες, στην Ελλαδα! Κι εσυ βρε Τriton χαθηκε να γραφεις σε ενα....κομμα, ...τωρα θα ησουν (ακομα) στην Ελλαδα!! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλωσηρθες Λευτέρη-Δικαίο Παπαδέα

    Παντού τα ίδια, οπως λες για να μη ...ζηλευετε κι εσεις στο Νοτο! :) Ολοι να γινουμε ....προθυμοι και ευελικτοι για να μας..εκμεταλλευονται καλυτερα και να λεμε κι ευχαριστω απο πανω για το ξεροκομματο που μας πετανε! Οτι εχουν ξεσαλώσει ειναι σιγουρο. Δε ξερω ποσο χρειαζεται η υπομονη, εγω νομιζω οτι η υπομονη εχει φτασει πια στα ορια της για πολυ κοσμο, ειδικα στην Ελλαδα οπου η ακριβεια, η αναξιοκρατια και η ανεργια ειναι μαστιγες!
    Αγωνας χρειαζεται και πολυ κουραγιο!

    Καλό μήνα, επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπερα και καλό μήνα Swell

    Ο Στάινμπεκ, ισως έγραφε το "Η Εκμετάλλευση της Οργής" αλλα εμεις ολοι που υφισταμεθα την εκμεταλλευση, τι και ποιους θα πρεπει να ....γραψουμε; ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kαλησπερα κoυμπαρε Μανο

    Χαιρε χαος αμετρητο, οι πολυεθνικές και...oυ μπλεξεις!
    Τι εχουμε να δουμε ακομα αν δεν αντιδρασουμε σε μνημονια και μετρα.

    Σ ευχαριστω για το λινκ στο twitter!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλωσηρθες Takis X

    Η...καραμελιτσα αυτη, οπως λες, κρατησε αρκετα χρονια και ειχε τοτε το σκοπο της αντιπαραθεσης της Δυσης με τη Σοβιετικη Ενωση. Τωρα που δεν υπαρχει ''αντιπαλο δεος'' και ειμαστε ολοι στο ελεος της ΕΕ δεν υπαρχει λογος για εξαιρεσεις, οποτε ολοι λιγο πολυ βαδιζουμε στο χειλος του γκρεμου, αλλοι πιο γρηγορα, αλλοι πιο αργα....
    Εσεις, oμως, στην Ελλαδα εχετε πολιτικους που βιαζονται λιγο περισσοτερο, ή κανω λαθος; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε μαχαιρη

    Συγγνωμη που σας απογοητευουμε κι ...εμεις, στη Σουηδια, (εκτος απο τη κυβερνηση σας), αλλα οι πολυεθνικες ετσι λειτουργουν στη..μητερα Αμερικη! Αυτο δε θελουν ολοι στην ΕΕ;
    Να γινουν οπως η …Αμερικη σε θεματα εργασιας; Ε, λοιπον ιδου η ..ευκαιρια!
    Παρτε ..μαθηματα για να ξερετε και να μη πηγαινετε ουτε να ψωνιζετε τιποτα απο πολυεθνικες που…ξεπατωνουν τους υπαλληλους/ μαθητευομενους στη δουλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στο μάθημα "παγκόσμιας ιστορίας" όποτε μιλάμε για τις σκανδιναβικές χώρες..σε σκέφτομαι! Η προσήλωση στον προτεσταντισμό, στην ικανότητα του ατόμου, στην αυστηρότητα, στην εργασία.. Πριν 10 περίπου χρόνια μια φίλη ήρθε στο Gothenburg, οι εντυπώσεις της ήταν οι καλύτερες.. η ανεργία τότε ήταν ελάχιστη. Επίσης αυτό που της έκανε εντύπωση ήταν πως (τότε) δεν υπήρχαν διακρίσεις.. Άλλαξαν λοιπόν τόσο πολύ και εκεί τα πράγματα; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλη μου roadartist

    Πριν 10 χρόνια, oντως, η ανεργία ήταν ελάχιστη. Μεσα ομως σ αυτα τα δεκα χρονια εγιναν πολλα. Οι σοσιαλιστες (που τωρα ειναι μονο κατ ονομα πια!) εχασαν τις εκλογες δυο φορες απανωτα και ηδη απο τις τελευταιες εκλογες, οπως ειχα γραψει, εχουμε και ακροδεξιους στο κοινοβουλιο! Οι διακρισεις εχουν γινει τα τελευταια χρονια πιο φανερες, δεν ειναι βεβαια τοσο φανερες οπως στην Ελλαδα, αλλα και η Σουηδια δεν ειναι πια οπως ηταν πριν 15, 20 xρονια οταν το κρατος προνοιας προσφερε περισσοτερα ωφελη στον μεσο πολιτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παει λοιπον και το σκανδιναβικο μοντελο,ενας ενας ολοι υποκυπτουν στο νεοφιλελευθερο φασισμο.
    Παντου λοιπον το συνθημα ειναι η "Κινεζοποιηση",εξολοθρεψτε και εξαθλιωστε ολον τον κοσμο.Για τα υπερκερδη των γουρουνιων,των βιομηχανων,των τραπεζιτων και των διεθνων τοκογλυφων.

    Βασικα,ολοι εχουμε καταλαβει οτι,ειτε θα τους αφανισουμε,ειτε θα μας αφανισουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα, αλλά νοιώθω την ανάγκη να διαφωνήσω λιγάκι

    Ζω στην Σουηδία τα τελευταία 3 χρόνια, και εργάζομαι στον τομέα της πληροφορικής. Στην εταιρεία που είμαι τώρα έχουμε αυτή την στιγμή 21 θέσεις εργασίας ανοιχτές, τρέχουμε στα recruitment fairs και κάνουμε μέχρι και σποτάκια για να βρούμε κόσμο. Αποτέλεσμα ως τώρα: Εισάγουμε κόσμο από την Ινδία, γιατί δεν βρίσκουμε στην Σουηδία

    Δεν είδα το βίντεο που λες, αλλά είδα προχτές μια είδηση ότι το 2011 θα ανοίξουν στην Σουηδία 65000 νέες θέσεις εργασίας, οι πιο πολλές στο ΙΤ

    Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και εδω και εκει και παντου!
    Γι αυτο το λογο πριν πολλα χρονια, ειχα πει σε ενα αφεντικο μου, οτι δεν εχω κινητο τηλεφωνο... οποιος θελει ας αφηνει μηνυμα στο τηλεφωνο του σπιτιου. Και φυσικα ποτε δεν σηκωνα το τηλεφωνο του σπιτιου. Το παθημα μου ειχε γινει μαθημα... Ειπαμε η δουλια δουλια, αλλα απο εκει και περα, δεν μου κανεις χαρες δεν σου κανω κι εγω... Δυστυχως ειναι ελαχιστοι, ελαχιστοτατοι οι εργοδοτες που σεβονται και αμοιβουν τους εργατες με δικαιο τροπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό μήνα κι απο μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kαλημερα φιλε μου celin

    Ναι, το το σκανδιναβικο μοντελο, δυστυχως, βαδιζει κι αυτο πια, προς τη... νεοφιλελευθεροποιηση ,"Κινεζοποιηση", και ολα τα αλλα που μονο...''ποιηση'' δεν ειναι!
    Ας το συνειδητοποιησουν και οι Σουηδοι και οι Δανοι και ολοι οσοι βλεπουν λιγο πιο μακρια οτι οι κυβερνησεις τους πανε να σωσουν το.. κεφαλαιο και οχι τους ανθρωπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλωσηρθες Dimitri Stergiou

    Κανενα προβλημα, να διαφωνήσεις.
    Ο τομέας της πληροφορικής, οπως θα ξερεις, ειναι ενας πολυ ιδιαιτερος τομεας και εδω και αλλου στον κοσμο, ακριβως απο τη φυση των υπηρεσιων που παρεχει και που επειδη ειναι τοσο πολυ διαφορετικες δεν ειναι ευκολο να μιλησει κανεις με ασφαλεια για ολο το τομεα. Ναι, μεν υπαρχει συνεχης αναγκη για επανδρωση, οπως ξερω και συνηθως προσλαμβανουν ατομα απο χωρες οπως Ινδια και Κινα που εκει διαθετουν οπως φαινεται τα προσοντα που χρειαζονται. Ομως γιατι αραγε και παρα τις προτασεις των συνδικατων οι Σουηδικες εταιρειες ΙΤ δεν φρονιζουν να εκπαιδευουν το ηδη υπαρχον προσωπικο απο Σουηδια; Οπως εχω διαβασει στο κλαδο αυτο ισχυει πολυ η νοοτροπια ’’σε καλες χρονιες δεν εχουμε χρονο για επιμορφωση των στελεχων μας και σε δυσκολες χρονιες δεν εχουμε οικονομικη δυνατοτητα!’’. Χωρις να ξερω πολλα για το κλαδο, θα ηθελα να ρωτησω αν γνωριζεις λεπτομερειεςγια τη μισθολογια των υπαλληλων που εισαγουν απο Ινδια και Κινα, που οπως καταλαβαινω δεν θα επαιρναν τον ....ιδιο μισθο στη χωρα τους, ουτε φανταζομαι βεβαια να τους πληρωνουν το μισθο που θα εδιναν σε εναν Σουηδο με ιδια προσοντα!
    Μετα ξερω καλα οτι ο κλαδος αυτος ανδροκρατειται και εχει συνηθως πολυ απαιτητικα ωραρια εργασιας, (αν θελει κανεις να παραμεινει και να εξελιχθει) με ολα τα προβληματα αλλα και τις ανισοτητες που κατι τετοιο εχει ειδικα οσον αφορα τις γυναικες οι οποιες αμοιβονται λιγοτερα απο τους ανδρες αλλα και σε αναλογη θεση θα πρεπει να στερηθουν την οικογενειακη ζωη για να ανταπεξελθουν στις απαιτητικες υποχρεωσεις της δουλειας αυτης.

    Τα πράγματα ισως δεν ειναι τοσο ’’τραγικα’’ στο κλαδο των ΙΤ, αν αναφερεται κανεις στην ανεργια, αλλα ισως ειναι ασχημα οσον αφορα τις απαιτησεις της εργοδοσιας απο επιχειρηση σε επιχειρηση. Δεν ειναι ευκολο να μιλησει κανεις, συνολικα, για ολες τις εταιρειες ΙΤ, στη Σουηδια, εφ οσον δεν ισχυουν τα ιδια για ολους τους εργαζομενους!
    Το ντοκυμαντερ για τα McDonald´s μπορεις να το δεις στο SVT play
    http://svtplay.se/t/103466/dokument_inifran,
    εφ οσον μενεις στη Σουηδια και το συνιστω για να βγαλεις κι εσυ ως εργαζομενος, στη Σουηδια, καποια συμπερασματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φιλε Ephemeron

    Παντου τα παντα, δυστυχως, παγκοσμιοποιηση!
    Το θεμα ειναι ποσο αναγκη εχει κανεις για να δουλεψει και πανω εκει ...’’πατανε’’ και κανουν ο τι θελουν εφ οσον τους εχει δωθει η αδεια για ...εκμεταλλευση εργαζομενων απο τις κυβερνησεις! Οπως τα λες ειναι ελαχιστοι οι εργοδοτες που σεβονται και αμοιβουν τους εργατες με δικαιο τροπο, ειναι οι ....εξαιρεσεις στον κανονα, δυστυχως.

    Καλο μηνα επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Kαλημερα και καλο μηνα, επισης, φιλε Τriton :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πριν μερικά χρόνια, στην εποχή των ολυμπιακών αγώνων, στην πάλαι ποτέ "ισχυρή Ελλάδα".. υπήρχαν κάποιοι, λίγοι είναι αλήθεια, που είδαν, έγραψαν, φώναξαν για τα μελλούμενα.. Ποιος τους άκουγε?

    Μπορεί σήμερα να υπάρχει ανελαστική εργασία και απασχολησιμότητα(!!) σε κάποιες πολυεθνικές, για κάποιους εργαζόμενους.. αλλά πολύ γρήγορα, όπως έγινε κι εδώ, οι φιλελεύθερες πολιτικές να αλώσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα των Σουηδών..

    ΥΓ..(ακόμα θυμάμαι το προεκλογικό spot του Σημίτη, με τα υπέροχα άλογα, να τρέχουν στα καταπράσινα λιβάδια του.. εκσυγχρονισμού.. sic..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλως τον και παλι τον Γαληνό

    Αυτα που ισχυουν αλλου, αργα η γρηγορα θα ισχυσουν σε ολη την Ευρωπη, οι φιλελεύθερες πολιτικές ηδη αλώνουν πολλα απο τα κοινωνικα δικαίωματα των Σουηδών..Δυστυχως ομως κι εδω λιγοι το καταλαβαινουν, οι πιο πολλοι νομιζουν οτι η μαμα ....Σουηδια θα ειναι παντα διπλα στους πολιτες για να τους ....προφυλασσει, ''ες αει'', απο τη νεοφιλελευθερη λαιλαπα! Αυταπατες δλδ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)