17.3.11

Σουηδια, πυρηνικά (& hiphop) ''Οι πολιτικοί δεν ξέρουν τι κάνουν!''


1. Η Σουηδια ειναι απο τις πρωτες χωρες στον κόσμο στην αύξηση της ισχυος των πυρηνικων σταθμων της, λεει ο Frigyes Reisch, Σουηδος εμπειρογνώμονας του ΙΑΕΑ (International Atomic Energy Agency) σε συνεντευξη του στην εφημεριδα  aftonbladet.

Οι πολιτικοί δεν ξέρουν τι κάνουν! Θέλουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και δεν τους νοιάζει οτι ετσι εξαναγκαζομαστε να προσεγγίζουμε τη θερμοκρασία κατάρρευσης, λέει ο Frigyes Reisch.
Στις 29 Απριλίου του 2010, η κυβέρνηση ενέκρινε την αύξηση της ισχυος σε 28% μεσα σε δυο χρονια στον αντιδραστήρα 2 στο Oskarshamn . Ηταν ρεκορ σε παγκοσμιο επιπεδο!
Όλες οι άλλες χώρες ανεβαζουν την ισχυ το πολυ κατα 10%. Αλλά εμεις πρέπει να είμαστε ...πρωτοι στον κόσμο!! Η Σουηδία είναι σε επικίνδυνο δρόμο, λέει o καθηγητης Reisch.

Οταν αυξανει κανεις τη παραγωγη εχει επιπτώσεις και στην αύξηση της θερμοκρασίας του καυσίμου. Και τοτε προσεγγιζει κανεις τη θερμοκρασία κατάρρευσης. Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτό μειώνει τα περιθώρια ασφάλειας.
Ο λόγος είναι ένας συνδυασμός οικονομικών συμφερόντων και άγνοιας μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με τον Reisch.

Ακούγεται πολυ καλο με ελάχιστη επένδυση να αυξανει κανεις σημαντικά την ηλεκτρική ενέργεια. Ομως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπαρχουν μεγαλύτεροι σωλήνες για περισσότερο ατμό, μεγαλύτερες τουρμπίνες και να αύξηθει η θερμοκρασία του πυρηνικού καυσίμου.

Η θερμοκρασια απο την ηλεκτρική ενέργεια που παραγεται στον αντιδραστήρα είναι συνήθως μεταξύ 700 και 800 βαθμων

 - Δεν ξέρω πόσο πρέπει να αυξηθεί η θερμοκρασία για να φτασει κανεις το 30% της απόδοσης. Αλλά σε 1100 βαθμούς λιώνει το zircaloy, υλικό σε ράβδους καυσίμου που περιεχει το ουρανιο.
Συμφωνα με τον Frigyes Reisch οι αρχες ειναι οι ...μαριονετες των πολιτικων.

- Υπάρχει η βούληση που εκφράζεται σαφώς από την κορυφή για να αυξηθει η παραγωγή. Τοτε οι αρχές κάνουν τη δουλειά τους για να βρουν στοιχεία για τη διατήρηση της ασφάλειας, ακόμα και σε περιπτωση αύξησης της παραγωγής. Το ξέρω. Παρόμοια πράγματα συνέβησαν και σ εμενα όταν ήμουν στον οργανισμο SKI (Svensk Kvalitetsindex). 
Ξέρετε πώς είναι, οταν εχει κανεις μια οικογένεια για να συντηρησει και κανει αυτο που του λέει το αφεντικό! 
Η βουλευτής των οικολογων Μαρία Wetterstrand συμφωνει:
- Τα περιθώρια ασφάλειας σιγουρα μειώνονται. Υπάρχει λογος που οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θέλουν να ασφαλίσουν πυρηνικους σταθμoυς για ατυχήματα, χωρις διαβεβαιωσεις απο το κρατους.


2. Οι Looptroop, ενα Σουηδικο προοδευτικο hiphop συγκροτημα, εφτιαξαν και ανεβασαν στο youtube ενα video οπου δειχνουν τον Χίτλερ και τον αρχηγο των  Σουηδων ακροδεξιων Åkesson, οπως και την γνωστη μας Μerkel. Φυσικα υπηρχαν θετικες, αλλα και αρνητικες αντιδρασεις, απο τους ακροδεξιους, που προσπαθησαν να το κατεβασουν.

''Ολη η διεθνης πολιτική των χωρων της ΕΕ έχει στραφει προς τα δεξια. Όταν η Μέρκελ δηλωσε ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει αποτύχει κατα τη γνωμη μας συμβάλλει σε αυτές τις αρνητικές δυνάμεις'', δήλωσε ο Promoe, ενα απο τα μελη του συγκροτηματος. 

Μαζι σας παιδια!

12 σχόλια:

  1. Aυτά, μέχρι να γίνει το "μπαμ". Και μετά εμφανίζονται όλοι έκπληκτοι. Στην Ιαπωνία γνώριζαν το πρόβλημα από το 2008 νομίζω. Και δεν έκαναν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από σεισμούς στη Σουηδία πως πάτε;..
    Τι ιστορικό έχει η χώρα;..
    Στο σχόλιο σου (του προηγ.ποστ) συμφωνώ απόλυτα για τα της Ιαπωνίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άπαιχτο το βιδεάκι!!!


    Η πυρηνική ενέργεια θα έπρεπε να χρησιμιποιείται μόνο για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς,άρα σε πολύ πιο περιορισμένη κλίμακα και με σαφέστατα αυστηρότερα επίπεδα προστασίας.

    Τα σέβη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και το πρόβλημα είναι πιο πολύπλοκο δεδομένου ότι οι κίνδυνοι δεν αναφέρονται μόνον στους σουηδούς.Δεν ρωτά πχ η σοηδική κυβέρνηση τις βαλτικές χώρες ή την Πολωνία ή την Φινλανδία αν μπορεί να πάρει το ρίσκο.Επικαλείται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ρισκάρει της ζωές των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής-για νσ μην πω όλης της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχετε και σεις τα προβλήματα σας με τα πυρηνικά αλλά πιστεύω ότι αυτό που έγινε στην Ιαπωνία θα παίξει καταλυτικό ρόλο προς θετική κατεύθυνση για όλον τον πλανήτη.
    Όσο για την κ. Μέρκελ η βιασύνη της να κλείσει για 3 μήνες όλους τους αντιδραστήρες της Γερμανίας είναι που έρχονται εκλογές και με τα δεδομένα της Ιαπωνίας μπορεί οι οικολόγοι πράσινοι να έρθουν πρώτο κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλημερα Swell

    Συνηθισμενη η τακτικη τους, δηθεν δεν ηξεραν, ενω υπηρξαν χιλιαδες θυματα μετα τη ριψη της ατομικης βομβας με τραγικες συνεπειες που περνουν και στις επομενες γενεες! Παρ ολα αυτα τα μεγαλα συμφεροντα εξαπατησαν και παλι τους απλους πολιτες στην Ιαπωνια με το γνωστο επιχειρημα που λενε και εδω οτι ..η πυρηνικη ενεργεια ειναι.. "καθαρη", δεν ειναι σαν το καρβουνο/ πετρελαιο, που μολυνoυν και προκαλουν το "φαινομενο του θερμοκηπιου".....
    Δεν υπολογιζεται η ζωη, για τους ιθυνοντες, μονο το κερδος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλη roadartist

    Δεν μπορω να πω οτι γινονται συχνα και οσοι γινονται ειναι συνηθως βορεια, δεν εχουν μεγαλο βαθος. Μονο για μικρες σεισμικες δονησεις εχω ακουσει. Το 1900 εγινε ο πιο ...προσφατος σεισμος στη Σουηδια, για να καταλαβεις. Παντως κι εμεις θα πρεπει εδω να ανησυχουμε εχοντας πυρηνικες μοναδες παραγωγης ηλεκτρικου ρευματος και ....θαβοντας ραβδους σε μεγαλο βαθος οπως εμαθα προσφατα κι εγω οπως και πολλοι αλλοι, απο τη τηλεοραση, και μαλιστα οσοι ζουν κοντα ειπαν οτι ανησυχουν τωρα για τη περιπτωση σεισμου, ή ατυχηματος. Το θεμα ειναι οτι θα ξεχαστει το γεγονος σε λιγο καιρο και κανεις δε θα διαμαρτυρεται..
    Ετσι δε γινεται συνηθως;......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου 7Demons

    Κι εγω ετσι πιστευω οτι μονο για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς θα επρεπε να χρησιμοποιειται η πυρηνικη ενεργεια και οχι για τη παραγωγη ηλεκτρικου ρευματος! Δυστυχως ομως ειναι ενας φθηνος τροπος γι αυτο το προτιμουν. Θα επρεπε να κοιταξουν περισσοτερο τις αλλες μορφες ενεργειας, αλλα δε ξερω γιατι δεν το κανουν. Ισως δεν καλυπτουν τις μεγαλες αναγκες μιας χωρας , τι να πω, ισως καποιος που ξερει να μας..διαφωτισει! :)

    Υ.Γ
    Χαρηκα που σου αρεσε το.. αντιφασιστικο video!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα φιλεΣελιτσάνε

    Aκριβως! Μηπως η Βουλγαρια, ή και η Τουρκια που θελει κι αυτη να κατασκευασει, οπως μαθαινουμε, μοναδες πυρηνικης ενεργειας ρωτησαν κανενα; Ακομη και αν ο κοσμος αντιτιθεται αυτοι θα το χτισουν, ασχετα αν ρισκάρουν ετσι, οπως λετε, και τις ζωές των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και τελικα όλης της Ευρώπης! Εκτος και αν υπηρχαν χιλιαδες διαμαρτυριες και χιλιαδες κοσμος εβγαινε στους δρομους και διαδηλωνε ασχετα απο χωρα, αυτο δεν αφορα μονο τους γειτονες φυσικα αφορα ολους μας!
    (Αλλα μεχρι να δουμε τετοιες διαμαρτυριες...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε navarino

    Μακαρι να συνειδητοποιησει κανεις οτι δεν μπορει να συνεχισει ετσι με τα πυρηνικα και να μπουν αυστηροτερα κριτηρια,εφ οσον δεν ειναι τα πραγματα πουθενα ασφαλη οπως καταλαβαμε αλλη μια φορα και με τη περιπτωση της Ιαπωνιας οτι ο μεσος πολιτης πληρωνει (και μαλιστα με τραγικο τροπο στη περιπτωση αυτη!) τα σφαλματα των πολιτικων!

    Η αντιπαθης σε ολους μας Μέρκελ για το μονο που νοιαζεται ειναι να κρατησει τη θεσουλα της με οποιο κοστος, μεχρι και τους οικολογους θα ''αγαπησει'', προσωρινα βεβαια, για να κερδισει αυτο που θελει. Ας εχουμε τα ματια μας και τα αυτια μας ανοικτα, μας 'δουλευουν' σε ολες τις χωρες, δεν υπαρχει, πια, αμφιβολια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος18.3.11

    Και, είναι σίγουρο, ότι μετά από μερικούς μήνες όλα θα ξεχαστούν ...

    Και η ραδιενέργεια και οι κίνδυνοι και όλα !

    Καλημέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου φιλε faro

    Ετσι, ολα ξεχνιουνται μετα απο λιγο καιρο και ξανα προς τα....πυρηνικα τραβαμε σαν να μην εγινε τιποτα, σαν να μη μαθαμε τιποτα...Εδω ολοκληρος Παγκοσμιος εγινε και παλι βλεπει κανεις τους φασιστες να σηκωνουν κεφαλι παντου! Τι να πεις........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)