3.3.11

Οlof Palme: 25 χρόνια μετά τη δολοφονια του


Στην Αθηνα τη Παρασκευή και το Σάββατο  θα γινει η συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΣΚ, ενω στη Σουηδια λιγες μερες πριν συμπληρωθηκαν 25 χρονια απο τη δολοφονια του Olof Palme, ο οποιος στις 28 Φεβρουαρη του 1986 πυροβολήθηκε σε έναν παγωμένο πεζοδρόμιο της Στοκχόλμης. Ο δολοφονος παρα τις μακροχρονιες ερευνες παραμενει,ακομα, αγνωστος.

Πολλοι λενε οτι η δολοφονια του Palme σημανε το "τελος της αθωοτητας" για τη Σουηδία, παρ ολο που ακομα μια πολιτικος, μετα τον Palme, (η  Αnna Lindh) επισης δολοφονηθηκε στην ιδια χωρα.

Ο Οlof Palme πυροβολήθηκε δύο φορές στην πλάτη από έναν και μονο δραστη, λιγο μετά την έξοδο του από ένα σινεμά στο κέντρο της Στοκχόλμης, περπατωντας με τη σύζυγό του Lisbet στις 28 Φεβρουαρίου 1986 το βραδυ. Η Lisbeth Palme τραυματιστηκε, ελαφρα, από σφαίρα.

Ο δραστης έτρεξε μακριά, παιρνοντας το 357 Magnum μαζί και αφήνοντας τον Palme σε μια λίμνη αίματος στο χιονισμένο πεζοδρόμιο στη γωνία του δρομου, που απο τοτε έχει μετονομαστει σε οδο Olof Palme. Το όπλο του εγκληματος δεν βρεθηκε ποτε.
Η δολοφονία του Palme που τοτε κλονισε ολη τη Σουηδία, δεν εχει λυθεί, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες πληροφοριες που επεξεργαστηκε η αστυνομια εδω και εικοσι πεντε χρονια!!

Στις Σκανδιναβικες χωρες υπηρχε η μακροχρονια παραδοση οι πολιτικοι να μπορουν να περπατουν οπως ολοι οι πολιτες στο δρομο και ετσι δεν ειχαν μεχρι τοτε, σωματοφυλακες, αλλα μετα το φονο της Lindh ξεκινησαν πολλες συζητησεις πανω στο θεμα της αναγκαιοτητας σωματοφυλακων. 

Σε μια συνέντευξη της στο Ραδιοφωνο (SR, Sveriges Radio), τη περασμενη Δευτέρα, η Lisbet Palme δήλωσε ότι είναι σίγουρη πως είχε εντοπίσει το δολοφόνο και παντα πιστευε οτι ηταν ο Christer Pettersson, ενας ασήμαντος κακοποιος, αλκοολικός και χρηστης ναρκωτικών, ο οποιος αναγνωρίστηκε από τη Lisbet σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Palme, oταν ειχε συλληφθει απο την αστυνομια και χαρις στην μαρτυρια της Lisbet καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 1989.
Oμως αφεθηκε ελεύθερος μερικους μήνες αργότερα από ένα εφετείο, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και το ανώτατο δικαστήριο δεν δέχθηκε να εκδικάσει την υπόθεση του Pettersson, ο οποιος τελικα πέθανε το 2004.

Η Lisbet δεν θελησε να συζητήσει ξανα για τη μοιραία νύχτα της δολοφονιας, ή να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα του δολοφόνου. 
Ειπε οτι εχει ήδη πει όλα όσα πρέπει να ειπωθούν για το θάνατο του συζύγου της. Μιλησε μονο για το το σημαντικο έργο του Palme για την παγκόσμια ειρήνη και την εκπαίδευση των παιδιων και ειπε οτι αν ο Palme ήταν ζωντανός σήμερα ειναι σιγουρη οτι θα ασχολιοταν με θέματα προσφύγων.

Η υπόθεση είχε οριστεί να κλεισει τη Δευτέρα, αλλά η Σουηδία πέρυσι αλλαξε το καταστατικο των χρονικων περιορισμων της δολοφονίας, και οι έρευνες συνεχίζονται.

Τη περασμενη Δευτέρα στη σκηνή της δολοφονίας, στη Sveavägen (Olof Palmes gata), στο κέντρο της Στοκχόλμης, περαστικοί αφηναν κόκκινα τριαντάφυλλα σε μια χαλκινη πινακίδα στο έδαφος, στο σημείο όπου έπεσε ο Palme.



14 σχόλια:

  1. Σίγουρα ένας άνθρωπος δεν αλλάζει τον ρου της ιστορίας.Αλλά πάλι...ποτέ δεν ξέρεις.
    Ας μας άφηναν,τουλάχιστον,να το διαπιστώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκεφτόμενος το τέλος του Πάλμε και τη μη εύρεση του (των) δολοφόνων, σκέφτομαι ότι ίσως ήταν άλλη μια περίπτωση που ενοχλούσε πολύ, όπως και ο Τζων Κέννεντυ.

    Καλό σου βράδυ Ελβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τη θυμάμαι τη δολοφονία του Πάλμε. Ήμουνα μικρός,δεν τον ήξερα, αλλά θυμάμαι την αίσθηση που είχε κάνει στην οικογένειά μου και στους τριγύρω. Σα να είχε χαθεί κάτι πολύ σημαντικό.
    Καλά κάνει και συνεχίζει τις έρευνες η αστυνομία. Μόνο που ελπίζω να μην είναι ελληνικού τύπου. Γιατί έχουν συμβεί και εδώ παρόμοια σκηνικά, αλλά...καταλαβαίνεις ποια είναι η κατάληξη, αν κρύβονται από πίσω τίποτα μεγάλα συμφέροντα. Κι αν πιάσουν κανέναν, δε με πείθουν εύκολα ότι είναι και ένοχος. Άνετα βρίσκουν κανα θύμα χωρίς κανένα στήριγμα και του φορτώνουν ότι θες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχουν περάσει 25 χρόνια!!! Το θυμάμαι πολύ καλά, η δολοφονία του έκανε αίσθηση και στην Ελλάδα αφού ήταν από τα πολύ σημαντικά και αγαπητά πρόσωπα εκείνης της εποχής.
    Λες και είναι κατάρα σημαντικοί άνθρωποι να φεύγουν νωρίς και άδικα...

    Την καλημέρα μου Έλβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ημουνα ΕΚΕΙ...
    Οταν ο ΠΑΛΜΕ...
    Εγινε...Δρομος...
    ΑΘΑΝΑΤΟΣ για παντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλημέρα Σελιτσάνε

    Μακαρι να μπορουσε ενας άνθρωπος να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Πολλοι σαν τον Palme, τον Lennon, κ.α., προσπαθησαν για το καλυτερο, αλλα καποιοι εκοψαν το νημα της ζωης τους..Ποτέ δεν θα μαθουμε πως θα ηταν ο κοσμος αν καποιοι ζουσαν μεχρι σημερα.Το οτι δεν τους αφησαν να ζησουν πρεπει να μας βαζει σε σκεψεις, παντως.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Swell

    Kαλημέρα!
    Η μη εύρεση του (των) δολοφόνων του Palme εδω παντως συζητιεται πολυ και δεν ειναι και λιγοι που πιστευουν οτι ειχαν γινει μεγαλα λαθη (;) στις ερευνες της αστυνομιας 25 χρονια πριν.
    Οπως ειπαμε καποιοι οπως και ο Τζων Κέννεντυ, που αναφερεις, φευγουν νωρις επειδη.. αυτα που πρεσβευουν ενοχλουν καποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Procrustes

    Αυτη η αίσθηση που λες ''oτι χαθηκα κατι πολυ σημαντικο'' ηταν κατι που ολοι λιγο-πολυ αισθανθηκαμε ειτε στην Ελλαδα, ειτε εδω, (πολυ περισσοτερο, εδω, φυσικα!)
    Oι έρευνες της αστυνομία συνεχιζονται και ελπιζω κι εγω να μην ειναι...’’ελληνικού τύπου’’ γιατι τοτε ξερουμε οτι δεν ειναι αναγκαστικα και αντικειμενικες! :(

    Καλη σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Margo

    Πραγματι ηταν ενας πολυ σημαντικος και αγαπητος ηγετης εκείνης της εποχής και πολλοι Σουηδοι κοιτωντας πισω στο παρελθον λενε σημερα οτι δεν εχουμε πια τετοιους ηγετες. Ηταν συμφωνα με πολλους εδω ο καλυτερος πολιτικος που εβγαλε η Σουηδια και αν και αριστοκρατικης καταγωγης ενταχθηκε απο νεος στο σοσιαλδημοκρατικο κομμα το οποιο καμμια σχεση δεν εχει σημερα (!), ουτε στη Σουηδια, με το ιδιο κομμα, επι ηγεσιας Palme.
    Πραγματι αρκετοι σημαντικοί άνθρωποι φεύγουν νωρίς και άδικα....Τι κριμα να μας μενουν οι ασημαντοι και οι ...οσφυοκαμπτες, τελικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε μαχαιρη

    Eιναι πολυ λυπηρο γεγονος να φευγουν ανθρωποι που αγωνιστηκαν για την Ειρηνη και για ανθρωπινα δικαιωματα και προσφεραν στο λαο τους, δεν τους προδωσαν.
    ΑΘΑΝΑΤΟΣ για παντα, οπως λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να είσαι καλά Elva μου που μας θύμισες το γεγονός και τον άνθρωπο που μόνο το ό,τι κυκλοφορόυσε στο δρόμο σαν απλός πολίτης δείχνει πολλά πράγματα.

    ΥΓ: πολύ καλή η μπαλάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου navarino

    Kι εγω οταν το ειχα πρωτακουσει οτι δε χρειαζοντουσαν σωματοφυλακες ειχα εκπλαγει, αλλα σημαινει ακριβως οτι οι πολιτικοι ειναι πιο εντιμοι. Αλλιως ηταν και ειναι τα πραγματα στη χωρα μας...

    Υ.Γ Χαιρομαι που σου αρεσε και η μπαλαντα της Σουηδης Anna Ternheim

    Καλο σαβ/κο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι...Χωρις φρουρα κυκλοφοραγε...
    Ειχε παρει την κυρα νομιζω και πηγανε σινεμα...
    ...Που πας βρε Καραμητρο...;;;!!!

    Σκεπτομαι καμμια φορα...
    Τι να ειναι πιο προκλητικο...
    Να εισαι καλος...Πολυ καλος...
    Η να εισαι ο πιο κακοτερος..;;

    Μα...Ο καλος βεβαια...
    "εξ ιδιων παντοτε ..Τ αλλοτρια κρινομεν.."
    Δημοσθενης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μαχαιρη

    Oπως γραφω και στο κειμενο στις Σκανδιναβικες χωρες υπηρχε η μακροχρονια παραδοση οι πολιτικοι να μπορουν να περπατουν οπως ολοι οι πολιτες στο δρομο και ετσι δεν κυκλοφορουσαν μεχρι τοτε με σωματοφυλακες.Δεν υπηρχε αναγκη,κατι που δεν το καταλαβαινουν σε αλλες χωρες και φυσικα τα πραγματα εχουν αλλαξει απο τοτε...
    Στο ερωτημα σου δεν υπαρχει μονο μια απαντηση, πιστευω. Για μερικους το να ειναι καποιος ''καλος'' ειναι προκληση, για αλλους παλι ο ''κακος''!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)