30.5.11

Χωρίς συναίνεση [ και χωρίς...αυταπάτες! ]


"16 εκατομμυρια ειναι είναι πλέον οι άνεργοι στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, αν και η κατανομή της ανεργίας είναι όλο και πιο άνιση", διαβαζει κανεις στην ιστοσελιδα του europeanrevolution.net ενος απο τα μεγαλυτερα δικτυα που στηριζουν τις εκδηλωσεις διαμαρτυριας σε 6, προς το παρον, οπως διαβασα, χωρες της ΕΕ (Ισπανια, Αγγλια, Ιταλια, Γαλλια, Ελλαδα και Πορτογαλια). 
Ειναι καλο να το θυμομαστε κι αυτο, παντως, οπως και τους λογους που οδηγησαν σε τετοια κινηματα διαμαρτυριας για τις χωρες οπου εχει ενταχθει το ευρω, συχνα χωρις τη γνωμη του κοσμου.

Ενα νεο, ομως, κεφαλαιο διαμαρτυριων ξεκινα, τωρα, οπως φαινεται (και) στην Ελλαδα, χωρις φυσικα να γνωριζει κανεις, απο τωρα, που μπορει να βγαλει ολη αυτη η ιστορια. 

Παντως τα ΜΜΕ βρηκαν ευκαιρια να ... "αναζωγονηθουν" με ενθουσιωδεις τιτλους ειδησεων και live streams με ενημερωση απο τις πολεις και τα "στρατοπεδα" των συγκεντρωμενων, που αν και... "αγανακτισμενοι" ειναι πολυ καλα οργανωμενοι και που ελπιζω να μην αδιαφορησουν για το ζητημα των μεταναστων σ αυτες τις συγκεντρωσεις επειδη οπως διαβαζουμε ενω ολα τα βλεμματα ειναι στραμμενα αλλου, καποιοι βρισκουν ευκαιρια και βγαζουν το ρατσιστικο μενος τους πανω στους μεταναστες! 
Ελπιζω μονο να μην ειναι απο αυτους που κυκλοφορουν στις διαμαρτυριες αυτες με τις σημαιες στο χερι, γιατι τοτε κανενα προοδευτικο ατομο δε θα ηθελε να εχει σχεση με τετοιου ειδους "διαμαρτυριες".....

Κατι αλλο που δεν πρεπει να μας αφηνει ανυποψιαστους ειναι το γεγονος οτι τα ιδια ΜΜΕ που συνηθως ενοχλουνται και αγανακτουν απο τις κινητοποιησεις του ΠΑΜΕ κλπ, δειχνουν να... "ηρεμησαν" λιγο, εφ οσον εχουν τωρα κατι πιο..."σοβαρο" να ασχοληθουν και να καταμετρησουν, απο τα παλαι ποτε ...γιαουρτωματα, λιγες μολις εβδομαδες πριν, που ομολογουμενως δεν ειναι και ο πιο...politically correct τροπος διαμαρτυριας και αυτο το ξερουν ολα τα ...καλα media, βεβαια! (Βεβαια, οι πωλητες γιαουρτιων ισως εχουν αλλη γνωμη, αλλα ποιος τους ρωταει....).

Οντας, ομως, μακρια απο τις ...εξελιξεις, δεν μπορω, να ξερω τι ακριβως "παιζεται" με αυτο το νεο κινημα, στο οποιο ολοι επαιρονται ακριβως για το οτι δεν ειναι δημιουργια κανενος κόμματος, κατι που σηκωνει μεγαλη συζητηση. Ομως χαρακτηριστικο ειναι οτι στην Ελλαδα, τουλαχιστον, ξεκινησε αμεσως μετα τα ....ειρωνικα σλογκανς των Ισπανων και το ποσο τυχαιο ειναι ενα τετοιο γεγονος θα το αφησουμε να αιωρειται προς το παρον σαν ερωτημα....


Απο την αλλη, ομως, σκεπτεται κανεις, οτι και ο "ανεκμεταλλευτος" αυτος χωρος που τωρα εχει καταληφθει απο τους "αγανακτισμενους" υπηρξε  ενας χωρος αδικαιολογητα "κενος" τοσο καιρο, αλλιως δεν θα υπηρχε περιπτωση να ειχε καταληφθει απο τετοιου ειδους κινηματα, αλλα απο χιλιαδες ψηφοφορους ενος κομματος, του μονου αυτη τη στιγμη στην Ελλαδα, που η πολιτικη του θα επρεπε να αντιπροσωπευει ολους τους.....αηδιασμενους, (σωστοτερος για μενα ορος!) απο τη πολιτικη μιας κυβερνησης ασχετων και επικινδυνων. Το γιατι δεν εχει γινει μεχρι τωρα πιστευω οτι ειναι και θα επρεπε να ειναι μια ευκαιρια για προβληματισμο ολων μας.

Δεν ξερω αν πραγματι, οπως διαβαζα καπου, "η Αριστερα μπορεί να αισθανθεί «σαν το ψάρι μέσα στο νερό» και όχι «σαν τη μύγα μέσα στο γάλα» μέσα σε τέτοια κινήματα", ειναι κατι που δεν μπορει κανεις να το προεξοφλησει απο τωρα, αλλα φανταζομαι οτι θα φανει στη πορεια.

Αυτο που ξερω, ομως, ειναι οτι επιβαλλεται να μελετηθουν τετοιου ειδους κινηματα, οπως και να επαναπροσδιορισουμε το δικο μας ρολο κατω απο αυτες τις συνθηκες, αν θελουμε να μην μεινουμε εξω απο τις εξελιξεις και αν θελουμε να καταλαβουμε τα επικαιρα μηνυματα που στελνονται, εστω και με αυτο τον "ακατεργαστο", ακομη, τροπο.

14 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με αυτά που γράφεις αν και βλέπω με περισσότερη καχυποψία τους "αγανακτισμένους". Δεν ξέρω ίσως και να διακατέχομαι από το σύνδρομο "του όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια", αλλά δεν μου γεμίζει το μάτι αυτή η ιστορία. Μακάρι να κάνω λάθος. Αυτό που μου άρεσε πολύ όμως είναι το βιντεάκι που έβαλες. Μια μελωδική, κιθαριστική πρόταση μέσα στην επικρατούσα ανοησία του χιπ-χοπ. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου varometro

    Ισως επειδη βλεπω απο αποσταση τα πραγματα και φυσικα δε ξερω αν η δικη μου καχυποψια ειναι μεγαλυτερη, ή μικροτερη απο αλλων, ομως το οτι ειναι.."καχυποψια" (ακομη) κατι λεει για το κινημα των "αγανακτισμένων" οι οποιοι χρειαζεται να κανουν πολυ περισσοτερα ακομη για να κερδισουν κοσμο που ακομη αμφιβαλλει για το κατα ποσο θα συνεχισουν και θα καταφερουν κατι, ετσι..ακομματιστα, οπως μας λενε....

    P.S

    1.Απο το ιδιο..."σύνδρομο" πασχουμε, μην ανησυχεις, :) απλα ειναι καλο να βαζουμε μερικα ερωτηματικα μερικες φορες. Ενας προβληματισμος ομως χρειαζεται, ετσι δεν ειναι;


    2. Οσο για το βιντεάκι συνιστω ανεπιφυλακτα τις εξαιρετικες Smoke fairies! Με τη hip hop oυτε εγω τα παω καλα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva μου
    Ο "ανεκμετάλλευτος" χώρος που αναφέρεις -κατά την προσωπική μου πάντα άποψη αλλά και εμπειρία- που είναι αγανακτισμένος στις πλατείες σήμερα ασφαλώς και υπάρχει αλλά είναι πολύ μικρός. Η μεγάλη πλειοψηφία των «αγανακτισμένων»του κινήματος του "ήμουν κι εγω εκεί" (Κατι που ασφαλώς δεν ισχύει για όλους όσους είναι στις πλατείες) θα ξαναψηφίσει τα ίδια όπως κάνει πάντα γιατί πάρα πολύ απλά δεν έχει συνειδητοποιήσει πως θα έπρεπε πρώτα να αγανακτήσει με τον εαυτό της…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου φιλε Αντιλογε

    Αυτο που θελω να πω ειναι οτι εχουμε μια μεριδα ευθυνης και για τον ..''ανεκμεταλλευτο'' αυτο, εστω, μικρο, χωρο, που τελικα προτιμησε να εκφραστει στις πλατειες μαζι με χιλιαδες αλλους που, οπως λες, θα επρεπε πρωτα να αγανακτησουν με τον εαυτο τους και με οσα ψηφιζαν χρονια τωρα...
    Το ερωτημα, ομως, ειναι πως τελικα θα μπορεσει η αντιθεση αυτη του κοσμου, να εκφραστει οσο αντικειμενικα μπορει και φυσικα χωρις συμβιβασμους, με τις πολιτικες που μας εφεραν σ αυτη τη θεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγγνωμη ! μονο εγω βλεπω εναν λαο πολιτικα ανωριμο, εναν λαο που σ η μ ε ρ α αντιλαμβανεται ποσο ακριβα πληρωσε το ρουσφετι,το λαδωμα,το παρανομο παρκαρισμα,και την θεσουλα στο δημοσιο?
    Αν περιμενουμε την αλλαγη απο την μια μερα στην αλλη,ειναι σαν να πιστευουμε το "λεφτα υπαρχουν" !
    Κρυωσαν οι καναπεδες !
    και ειναι στο χερι μας να συνεχισουμε την προσπαθεια, χωρις την καθε κομματικη ταμπελα..αλλωστε ..αριστεροι,δεξιοι,θεοι κ δαιμονες,ολοι βαλαμε το λιθαρακι μας.. κ βαθεια μεσα μας το ξερουμε!

    Προσωπικα,για μενα η μεγιστη απογοητευση ειναι οι πνευματικοι ανθρωποι του τοπου και η αισθητη απουσια τους ! μουσικοι,λογοτεχνες,εικαστικοι,ακαδημαικοι..που ειστε οεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάντως Έλβα είμαι πολύ λιγότερο καχύποπτος απ' ότι ήμουν αρχικά. Στο Σύνταγμα βρίσκονται οι πανηγυρτζήδες της Αμαλίας και η ζωντανή και γόνιμη συνέλευση της πλατείας. Πήγα χτες βράδυ για πρώτη φορά και συγκινήθηκα από το ρυθμό της. Αν μπορέσει να ξεπεράσει τα σύνδρομα κατά δικαίων και αδίκων θα γεννήσει ριζοσπαστικές ιδέες.

    Μαρία θα με συγχωρέσεις αλλά μου φάνηκε ότι διάβασα Νίκο Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elva καλημέρα!
    Αυτό που με αφήνει έκπληκτο είναι οι δηλώσεις του Πάγκαλου:
    Απο Madata.GR
    [Πολιτική]
    Πάγκαλος: "Δεν είναι σαφές τι επιδιώκουν" οι Αγανακτισμένοι
    του απέναντι στις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» εξέφρασε εκ νέου ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος τη Δευτέρα, μετά τις δηλώσεις
    Διαβάστε περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @στρατολατης

    το " θα με συγχωρεσεις" που ειπες,πρεπει να μου δημιουργησει αισθηματα ενοχης?

    Αυτη ειμαι.Ετσι γραφω,ετσι σκεφτομαι.Παραλληλα,ειμαι "ανοιχτη" σε καθε επικοδομητικη συζητηση. :)

    Υγ.sorry για το μπερδεμα με τα σχολια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλωσηρθες maria

    Δεν εισαι βεβαια η μονη που διαπιστωνεις οτι υπαρχει πολιτικη ανωριμοτητα σε ενα μεγαλο ποσοστο κοσμου..Απλα πολλοι διαφωνουν στο αν οι διαμαρτυριες αυτες, οι οποιες ως διαμαρτυριες ειναι αποδεκτες, φυσικα, αν δεν παρουν αλλη ...τροπη απο την αρχικη!
    Ουτε πιστευω οτι θα επρεπε να φταιει σε καποιους η ...κομματικη ταμπελλα κομματων, που δεν εχουν συμβαλλει σ αυτο το χαος και τη διαφθορα,αλλα δυστυχως καποιοι βρηκαν ευκαιρια να αποπροσανατολισουν και παλι το κοσμο!

    Οσο για ...πνευματικους ανθρωπους ακουσα κατι ονοματα που στηριζουν τη κινηση, αλλα δεν μπορω να πω οτι τους ειχα και σε μεγαλη ...εκτιμηση απο πριν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου στρατολατη

    Δεν ξερω, βεβαια πως θα εξελιχθει το κινημα της πλατειας γι αυτο καλο ειναι να μην ειμαστε και τοσο ενθουσιωδεις γιατι οπως διαβασα σε ενα αρθρο σημερα στο e-globbing καποιοι που πηγαν εκφραζουν τους φοβους τους απεναντι σε αυτο που λενε οτ ειδαν. Ριξε μια ματια στο αρθρο και πες μας τη δικη σου γνωμη, εκει, εφ οσον εχεις δει τι συμβαινει.

    http://e-globbing.blogspot.com/2011/05/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα φιλε Τriton


    Eννοεις αυτo;

    «Σίγουρα ζητάνε να πέσει η κυβέρνηση, όμως ποτέ δεν έχει πέσει κυβέρνηση από διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση αλλάζει με εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι αυτοί που κατεβαίνουν στην συγκέντρωση διεκδικούν πράγματα που είναι αντιφατικά μεταξύ τους.

    Aν και δεν περιμενα να το πω, ισως να εχει ..''δικιο''(!) στο οτι πολλοι εκει ζητουν πράγματα που είναι... αντιφατικά μεταξύ τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Elva μου
    Δεν ξέρω αν μπορεί η αντίθεση του κόσμου να εκφραστεί αντικειμενικά για τον απλούστατο λόγω ότι οι πλειοψηφία δεν ψηφίζει με βάση ιδεολογικά κριτήρια αλλά με γνώμονα πάντα το προσωπικό συμφέρον. Σίγουρα την αλλαγή δεν την κάνουν ποτέ οι πλειοψηφίες αλλά οι μειοψηφίες. Οι πλειοψηφίες απλά είναι αυτές που μετά ακολουθούν.. Για να μπορέσουν όμως να εμπνεύσουν θα πρέπει να έχουν μια κοινή βάση στο τι θέλουν να αλλάξουν όχι κατ ανάγκη σε πλήρη ιδεολογική ταύτιση αλλά σίγουρα όχι αντίρροπη. Κάτι που την προκειμένη στιγμή και πάντα κατά την προσωπική μου άποψη δεν συμβαίνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλε Αντίλογε

    Συμφωνω απολυτα με οσα λες για το οτι οι περισσοτεροι ψηφίζουν με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον και οχι τα ιδεολογικά κριτήρια και πολλες φορες επειδη δεν εχουν ουτε κοινη βαση γινονται ευκολα υποχειρια δυναμεων που συχνα σκοπο εχουν να αποπροσανατολισουν τις μαζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)