19.5.11

Ισπανία: Οι..."harmless" διαμαρτυρίες και εμείς!



Αν και ξερω οτι στην Ισπανια το να δει κανεις μαζικές διαδηλώσεις ειναι μαλλον σπάνιο φαινόμενο, ειδα και διαβασα για τις συγκεντρωσεις διαμαρτυριας που γινονται, εκει, αυτο το διαστημα, σε καθημερινο μαλιστα επιπεδο και σε διαφορετικες πολεις, καθε φορα.

Η ανεργια στην Ισπανια ξεπερνα, διαβαζουμε, το 20% και η νεολαια συσπειρωμενη σε κινηματα οπως το "Democracia real ya! " (Πραγματική Δημοκρατία Τώρα), ή το αλλο με το ... ευφάνταστο ονομα "Estado de Malestar", (Κατάσταση αηδίας) που περιγραφει καλυτερα τα συναισθηματα πολλων (και οχι μονο στην ..Ισπανια!), φωναζουν συνθηματα οπως: "Οι υπεύθυνοι να πληρώσουν για την κρίση» και αλλα παρεμφερη, που ακουγονται και σε διαδηλωσεις στην Ελλαδα, ενα ακομα ...απροθυμο μελος της νεοσυστατης ομαδας των ..."PIIGS"!


Αναμφιβολα οι διαδηλωσεις αυτες στρεφονται ενάντια στο σύστημα, την διαφθορά των πολιτικων, (μαστιγα στις χωρες του Νοτου), απαιτωντας περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, το προβλημα ομως, παραμενει οτι συχνα τα αιτηματα τετοιων..."ουδετερων" νεολαϊστικων και τελικα καλοπροαιρετων κινηματων, ειναι αοριστα και στη πλειοψηφια τους αδιαμορφωτα, πραγμα που δεν ενοχλει τις εκαστοτε κυβερνησεις, εφ οσον δεν στρεφεται εναντια σε συγκεκριμενες πολιτικες επιλογες της ΕΕ και τoυ κεφαλαιου. 

Ετσι ακουει κανεις πολλους Ισπανους πολιτες που αντι ν´ αγανακτουν για την προδοσια που υπεστησαν (και αυτοι) απο...."Σοσιαλιστες" που ασπαζονται ομως τα...φιλελευθερα μετρα λιτοτητος και ανεργιας, πιστεψαν και αυτοι τον μυθο της ...αναγκαιας μειωσης μισθων και περικοπων στα παντα, εκτος απο τους κυβερνητικους μισθους, φυσικα που δεν πιστευω οτι μειωνονται, ουτε προκειται φυσικα να μειωθουν χαριν της..."κρισεως"! Ετσι ομως το να διαμαρτυρεται κανεις γενικα και αοριστα για τη "κριση" και τους "πολιτικους που ειναι ολοι ιδιοι" δεν ενοχλει κανεναν και τιποτα, ουτε κι εκει φανταζομαι ..ιδρωνει το αυτι κανενος τοσο πολυ ωστε να.....παραιτηθει! 


Επομενως το αποτελεσμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα γινουν αυτη τη Κυριακη ειναι μαλλον αναμενομενο, αφου ολοι πιστευουν οτι οι Σοσιαλιστες θα χασουν απεναντι στο συντηρητικο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ). 

Το εχουμε ξαναδει, ομως, το εργο αυτο και στην Ελλαδα, ουκ ολιγες φορες, οπως και εδω στη Σουηδια και ομολογουμενως ειναι πολυ ...βαρετες αυτου του ειδους οι εναλλαγες εξουσιας, στις οποιες η δεξιά και η ...ακροδεξια τελικα αντλουν τα μεγαλυτερα οφέλη από την εξαπατηση του λαου με ρητορικες και λαϊκισμους που ακουγονται ακομα πιο ...ριζοσπαστικες και απο την ιδια την αριστερα! 

Και ειναι πολυ ευκολο γι αυτους να τα καταφερουν οταν, οπως δυστυχως ξερουμε, υποσχονται ψεμματα με σκοπο να κλεψουν ψηφους. Μερικες φορες απορει κανεις για το αν οι απανταχου ψηφοφοροι ενημερωνονται, εχουν προσβαση στο ...Ιnternet, και πως παρ ολα αυτα που εχουν παθει εξακολουθουν να μη τολμουν να διαχωρισουν στο μυαλο τους την χρόνια απατη, απο την εστω και μικρη ελπιδα για κατι νεο, κατι που να μην υποτιμα τη νοημοσυνη τους ως πολιτες; 

Οσο ομως ο κοσμος στην Ισπανια, στην Ελλαδα, στην Ιταλια και αλλου δεν τιμωρει με τον τροπο που πρεπει και εξακολουθει να ψηφιζει ακομα πιο ...συντηρητικα, δεν προκειται να υπαρξει ποτέ η ευκαιρια να δει κανεις την αλλη πλευρα του νομισματος, αυτην που οι λαοι ειναι αφεντικα και οχι δουλοι. 
Ουτοπια; 
Δεν ξερω και ισως να μη μαθω ποτε, ομως αυτο που ξερω ειναι οτι μας περιμενουν ακομα πιο δυσκολα χρονια αν συνεχισουμε να μη τιμωρουμε την αναλγησια, ή αν θεωρουμε ως δικαιη τιμωρια το να ψηφισουμε τη ...δεξια, τους εναλλαξ δημιους μας, δλδ! 

Τις …αγριαδες καποιοι στο Νοτο φαινεται τις κρατουν για το σπιτι τους...Ειναι φυσικα πολυ πιο ευκολο να ...ξυλοφορτωνει κανεις γυναικα και παιδια, αντι να ...ταρακουναει το συστημα! 

Θα τολμησουμε αραγε ποτέ να παμε παρακατω;

10 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, η επικοινωνιακή πολιτική, οι "πρόθυμοι", οι "βολεμένοι", τα παπαγαλάκια τους, έχουν προς το παρόν καταφέρει και ύπνωσαν ολόκληρους λαούς !

    Τελικά, έχει αποδειχτεί η διαχρονική αλήθεια του Γκέμπελς: Όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό γίνεται !

    Που θα πάει όμως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19.5.11

    ελα ντε, θα πάμε παρακάτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Αλέξανδρος Δελάρζ

    Όλοι αυτό λέμε αλλά απάντηση καμιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Elva,μιας που το θεμα σου
    (διαδηλωσεις στην Ισπανια) σχετιζεται με το θεμα της αναρτησης στο globbing
    (του Αλεξανδρου Δελαρζ),
    θα μεταφερω εδω το σχολιο που εκανα κ εκει.

    Αλεξανδρε λες οτι το ποταμι δε γυριζει πισω.
    Αν το ποταμι ειναι η Ιστορια, οντως δε γυριζει πισω γιατι καθε μερα ειναι διαφορετικη απο τη προηγουμενη.
    Ταυτοχρονα ομως θυμαμαι αυτον τον στιχο που λεει ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ.
    Ο μονος τροπος για να καταρριφτει η αληθεια αυτου του στιχου ειναι η επανασταση, ολα τα αλλα ειναι πασαλειμματα.

    Ολες αυτες οι διαδηλωσεις και οι διαμαρτυριες, απο τα γιαουρτια, τις κινησεις πολιτων τυπου ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΩ Η DEMOCRACIA REAL YA,
    ολες οι φωνες και η κριτικη και οι ΕΛΕ
    και οι καταγγελιες για τη "Διεθνη Τοκογλυφια" και το νεοφιλελευθερισμο και τις Γκολντμαν Σαξ,
    δεν ειναι παρα
    εκφραση μιας συλλογικης βουλησης για εναν
    "καπιταλισμο με ανθρωπινο προσωπο"

    Οι παλαιοι κ εμπειροι κομμουνιστες το γνωριζουν καλα αυτο.
    Κ αυτοι που φωναζουν κ αυτοι το γνωριζουν.
    Το ΚΚΕ ανεβαινει στις δημοσκοπησεις ,εγω πρωτη φορα βλεπω κατι δωδεκαρια.
    Αλλα η οργη εναντιον του νεοφιλελευθερισμου και των Τροικανων, δεν εχει ακομα μετουσιωθει σε θεληση για ανατροπη του καπιταλισμου.

    Και απο οτι βλεπω, δεν υπαρχει καμια περιπτωση να μετουσιωθει, παρα μονο αν τα πραγματα χειροτερευσουν και οι πολλοι αγγιξουν την εξαθλιωση.
    Αν δε γινουν οι αστεγοι κ οι ανεργοι εκατονταδες χιλιαδες, το προταγμα θα παραμεινει απαραλλαχτο:ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Μακαρι να ζουσαμε ωραια κ ανετα κ ας μην υπηρχε ποτε η σκεψη για ανατροπη του καπιταλισμου.
    Αυτο δεν ακουγεται κομμουνιστικο αλλα εγω ποτε δε δηλωσα ουτε ιδεολογος ουτε αγωνιστης ουτε απτα γεννοφασκια κομμουνιστης.
    Και ειμαι βεβαιος οτι πολλοι κομμουνιστες στα λογια, στη πραξη φοβουνται να ερθει η επανασταση, το αιμα κ ο θανατος που η επανασταση συνεπαγεται,
    δεν αναφερομαι σε εσας τους γλομπερς εδω ,αλλωστε οι περισσοτεροι ειστε και φιλοι μου.
    Αλλα, πιστευω οτι υπαρχουν πολλοι βολεμενοι που φωναζουν ετσι απλα για να φωναζουν, διχως τη παραμικρη πιστη στο περιεχομενο της φωνης τους.

    Μακαρι λοιπον να μη χρειαζοταν να αλλαξει τιποτα, αλλα, με τα μακαρι δε γινεται δουλεια:αλλωστε αυτο που παρακολουθουμε ειναι αναποφευκτο, η καταστροφη μερους των παραγωγικων δυναμεων και η εξοντωση λαικων στρωματων αλλα κ ασθενεστερων καπιταλιστων ειναι αναποφευκτη, οπως μαθαινω σιγα σιγα απο αυτα που διαβαζω.

    Επομενως, τι γινεται;Θα παρακαλαμε να εξαθλιωθει ο λαος για να γινει επανασταση;
    Οχι, δεν το παρακαλαμε. Απλα, απ'τη στιγμη που ειναι αναποφευκτο, ας συνεχισουμε τον ρολο της Κασσανδρας
    κ ας ελπισουμε η αναποφευκτη εξαθλιωση να στρεψει τον λαο στον κομμουνισμο.
    Γιατι συνηθως ο λαος στρεφεται απο την αλλη μερια.

    ΥΓ Η Κασσανδρα δεν εκανε λαθος στις προβλεψεις της, ο μυθος εχει διαστρεβλωθει απο τους αγραμματους που δε ξερουν τι λενε και μιλανε για διαψευσεις Κασσανδρων.
    Η Κασσανδρα ειχε παντα δικιο απλα οι πολλοι που την ακουγαν, δε την υπολογιζαν.
    Ισως αυτος να ειναι ο βαρυς ρολος των κομμουνιστων:Να ειναι οι Κασσανδρες της εποχης τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα faro

    Aς ελπισουμε οτι οι εξελιξεις θα αφυπνισουν οσους ακομα ενημερωνονται απο τα καναλια και κυριως ..πιστευουν ακομα οσα τα ''παπαγαλακια'' λενε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aλεξανδρε Δ.

    Ρητορικη η ερωτηση και δεν εχω τι να απαντησω εφ οσον κι εγω για το ιδιο αναρρωτιεμαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. elf

    Eσυ ομως δεν μας ειπες τι πιστευεις! Back to homework! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. celin

    Eιναι οντως ...αχαρος ο ρολος των κομμουνιστων, επειδη λενε την αληθεια, αλλα οπως δεν θελουμε να κοροιδευουμε κανενα, δεν αρεσει και σε εμας να μας κοροιδευουν καθημερινα με υποσχεσεις για καλυτερα χρονια, στην Ελλαδα, οταν φθασουμε στα...γεραματα μας (και αν)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. DEMOCRACIA REAL δεν σημαίνει "αληθινή δημοκρατία", σημαίνει "βασιλική δημοκρατία". Κάτι που με προβληματίζει, εκτός αν το σύνθημα είναι "Democracia Reel".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλωσηρθες LULI

    Δεν αντιλεγω, εφοσον εγω απλα μετεφερα τα ονοματα απο ειδησεογραφικα πρακτορεια που θα επρεπε να γνωριζουν τη σωστη μεταφραση καλυτερα!
    Οπως ξερουμε, ομως, κανουν συχνα πολλα λαθη! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)