5.5.11

ΣOYΗΔΙΑ: "Απασχόληση", ή πραγματικη εργασία;

 

Υπαρχει ενα προγραμμα του Σουηδ. Γραφ. Απασχολησης, το FAS 3, (φάση 3) που ξεκινησε την ανοιξη του 2009, τοτε δηλαδη που η κριση αγγιξε περισσοτερο κοσμο, εδω.
Συμφωνα με αυτο το προγραμμα οι επι μακρο διαστημα ανεργοι, που για διαφορους λογους δεν βρισκουν εργασια, εντασσονται μετα απο 450 ημερες ανεργιας, αυτοματα στο προγραμμα Fas 3.

Σημερα μιλαμε για περιπου 26.000 ατομα στη Σουηδια, στο προγραμμα αυτο. Σε οσους συμμετεχουν στο FΑS 3, καταβαλλεται από το ασφαλιστικο ταμειο το 65% των προηγούμενων αποδοχών τους, (μινιμουμ 320 και μαξιμουμ 680 SEK την ημερα) ενω και οι εργοδοτες ...πληρωνονται με 225 SEK (σουηδ. κορωνες) το άτομο την ημέρα. Στο τελος εχει κερδος δλδ. ο εργοδοτης 5000 SEK το μήνα!

To προγραμμα αυτο ειναι τουλαχιστον για δυο χρονια, στα οποια ο ..απασχολουμενος εχει δικαιωμα 20 ημερων αργιας το χρονο, χωρίς καμμια συλλογική σύμβαση, διακοπές, επίδομα αδείας ή δικαιωμα για συστατικη επιστολη. Επισης ο εργοδοτης δεν είναι υποχρεωμένος μετα το περας του προγραμματος να προσφερει στον εργαζομενο μόνιμη απασχόληση.

Οτι ενα τετοιο προγράμμα θα συμβαλλει στο να βρει κανεις μονιμη εργασια, είναι πολύ δύσκολο να το πιστεψει κανεις και οπως λεει η εφημεριδα Αrbetaren, σε αρθρο της, "το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό και ειναι αφελες να πιστεύει κανεις ότι από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να αλλαξουν συστήματα στο τομεα ευρεσης εργασιας".

Μπορει οι εκαστοτε κυβερνησεις Σοσιαλιστων και Συντηρητικων να δινουν διαφορετικα ονοματα στα προγραμματα με το να τα ονομαζουν "Plus jobb", "Fas 3 jobb", ''Gröna jobb'' (πρασινες δουλειες), ομως το προβλημα παραμενει ιδιο, χωριζουν τους εργαζομενους σε καποιους που πληρωνονται κανονικα και εχουν δικαιωματα και σε καποιoυς αλλους που απλα πεφτουν θυματα εκμεταλλευσης, με μικροτερους μισθους, λιγοτερα δικαιωματα ακομα και απο αλλους συναδελφους τους στον ιδιο χωρο και αντικειμενο εργασιας, μονο και μονο για να μπορεσουν να κρατησουν το δικαιωμα να εχουν ασφαλιση και ας μη ξεχναμε οτι ετσι φαινονται ...καλυτερα και τα στατιστικα υπηρεσιων και τελικα ορισμενων χωρων!

Η "φάση 3" είναι ένα από τα προγράμματα για οσους κυριως κινδυνευουν να χασουν την ασφαλιση τους. Αυτοί οι άνθρωποι ''βρισκουν μια θέση εργασίας'', λεει η κυβέρνηση. Τους εκμεταλλευονται αδιστακτα, ομως, λενε, απ την αλλη, οσοι ειναι εξοικειωμενοι με αυτες τις... "νέες μορφές απασχόλησης", που θεωρουνται σκετη...σκλαβια! 

Η γενικη διευθ. στο Σουηδ. Γραφειο Απασχολησης, Angeles Bermudez-Svankvist, ειχε παντως δυσκολια να απαντησει σε ερωτησεις-παρατηρησεις ρεπορτερ, της εκπομπης Uppdrag granskning.  

Το Γραφειο Απασχολησης ειχε, βεβαια, κανει ερευνες και πηραν δειγματα (απο τα οποια εμφανιζεται ενα ποσοστο 76% απο τους ερωτηθεντες ''ικανοποιημενοι'' απο το προγραμμα αυτο), ομως τελικα, απο αυτα που ακουσαμε και ειδαμε, φανηκε οτι η ερωτηση δεν ηταν  ακριβως αυτη, αλλα παραπλησια. 
Καποιοι εργαζομενοι, παραδεχθηκαν στην εκπομπη, οτι με το να "απασχολουνται" και οχι να "προσλαμβανονται", ειναι σαφες οτι οι στατιστικες της κυβερνησης για την ανεργια, δειχνουν πολυ ...καλυτερες!

Μετα απο καταγγελιες και μεσω της εκπομπης  Uppdrag granskning και την αυστηρη κριτικη, η κυβερνηση, λεει τωρα, οτι θα επανεξετασει το θεμα και η υπ. Εργασιας, Hillevi Engström, παραδεχεται τα μειονεκτηματα του προγραμματος. 

Στην ιδια εκπομπη μιλαει για ενα ακομη προβλημα, την τακτικη των εργοδοτων στο να μη προσλαβουν ατομα μεγαλυτερης ηλικιας. Η Engström θα εχει επίσης επαφές με τα συνδικάτα, όσον αφορά τις τοποθετήσεις εργαζομενων στο προγραμμα "Fas 3", το οποιο θα πρεπει να προσφερει καλυτερους ορους και δυνατοτητα εκπαιδευσης, σε οσους εχουν μεινει χρονια ανεργοι...

Σε λιγα χρονια, παντως, υπολογιζεται οτι 48.000 ατομα θα μπουν στο προγραμμα αυτο και ειδικα οσοι λογω ηλικιας και εκπαιδευσης δεν θεωρουνται, πια, ως "ανταγωνισιμοι". Το μελλον, παντως, δειχνει οτι το προγραμμα αυτο δεν προκειται να λειτουργησει σαν "εφαλτηρας" για πραγματικες θεσεις εργασιας, αλλα ως ...απλη απασχοληση, οπως ακριβως δλδ ειναι τωρα.

Ειναι ομως τουλαχιστον, γελοιο, οταν καποια χρονια πριν ο Συνασπισμος των συντηρητικων, που τωρα ειναι κυβερνηση, κατηγορουσε ακριβως για τους ιδιους λογους τους ...Σοσιαλιστες, που ηταν, τοτε στη κυβερνηση.....


17 σχόλια:

  1. Πλέον συντηρητικοί και συνασπισμένοι την ίδια μούρη έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω τι να πω πια.
    Με στεναχωρεί πολύ αυτή η κατάσταση. Πόσο μάλλον εδώ να δεις που είμαστε χειρότερα. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Εκμετάλλευση" είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5.5.11

    Μάλλον, θα δούμε χειρότερα ...

    Καλησπέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σσσσ!Μην φωνάζετε και το πάρει χαμπάρι κάνας Λοβέρδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια χαρά τα πάει κι ο βοράς βλέπω .Και μετά σου λέει γιατί οι ανθρωποι εκει κάτω είναι αλκοολικοί. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα the elf at bay

    Ετσι ακριβως ειναι και οσο πιο νωρις το καταλαβει ο κοσμος τοσο το καλυτερο...
    Εξ αλλου αυτο δεν λενε και καποιες προτασεις που ...επεσαν στο τραπεζι για πιθανη ...συνεργασια; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλη μου roadartist

    Και ποιον λογικο ανθρωπο δεν στεναχωρεί αυτή η κατάσταση, ειδικα σε μια χωρα που ουτε τα στοιχειωδη προσχηματα δεν τηρουνται. Πια.
    Σιγουρα μιλαμε για.."εκμετάλλευση" και μαλιστα του χειριστου ειδους, η λεξη.."απασχοληση" ακουγεται τουλαχιστον σαν κατι πιο.."ευχάριστο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα faro

    Ας ελπισουμε οτι δεν θα δουμε, παιρνοντας παραδειγματα απο το...
    μελλον, εφ οσον αυτα που τωρα συζητανε σε εσας εχουν ηδη εφαρμοστει, κατα ενα τροπο, πρωτα εδω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε μας Σελιτσάνε

    Δεν νομιζω, βεβαια, οτι.... "κομίζω γλαύκας εις Αθήνας"! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλως τον Taki X

    Ε, βεβαια, "μια..χαρα παμε" και ημεις! Ολοι δεν ειμαστε στην ιδια ενωση; Γιατι να..διαφερουμε;

    To θεμα του αλκοολ στις Β.χωρες ειναι μεγαλη ιστορια, αλλα απ ο τι διαβαζω, τελευταια, δεν ειναι τα πραγματα καλυτερα και στον ...Νοτο! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 'Νταξ' ναούμ θα γίνει μετά και το fas fyra όπου θα στέλνουν τους μακροχρόνια άνεργους και / ή συνταξιούχους που δεν τους φτάνει η σύνταξη στο Ringhals, στο Oskarshamn και στο Forsmark να φτυαρίζουν ραδιενεργά απόβλητα.

    Έτσι και θα δουλέψουν και θα μας αδειάσουν την γωνία μια ώρα αρχύτερα, οι άχρηστοι που ούτε ένα iPad δεν μπορούν να αγοράσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πειτε τα..συμπατριωτα pølsemannen
    oτι τελικα παμε και για ...Fas 4 ετσι που μας ..πανε δλδ και, oπως τα λετε, το προβλημα δι αυτους εναποκειται, κυριως, στο οτι οι ανεργοι ουτε ενα... iPad της προκοπης δεν αγοραζουν! :((
    Τι περιμενετε, ομως, απο..ανεργους; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όταν ακούω την λέξη 'συνεργασία' πεθαίνω από τα γέλια. Στο Ελλάντα δεν υπάρχει τέτοια λέξη. Ειδικά μεταξύ πολιτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος6.5.11

    Ο σκανδιναβικός παράδεισος που πολλοί ονειρεύονταν, έχει και νησίδες κολάσεως, ε; πέστα ν' ακούει κόσμος κι εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα the elf at bay

    Eχει γινει...ανεκδοτο, δεν εχεις και αδικο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια χαρα Aλεξανδρε Δ.

    Καλο ειναι να μην εχουμε αυταπατες ουτε στη Σουηδια, ουτε φυσικα στην Ελλαδα. Ο καπιταλισμος ειναι καπιταλισμος εστω και αν καποιοι πανε να μας χρυσωσουν το χαπι. Ας μην τους κανουμε τη χαρη να το...καταπινουμε! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)