4.8.11

ΣΟΥΗΔΙΑ: Το σκανδαλο της Lomma eternit/ H αξία μιάς ζωής


Xθες εμαθα, απο τη τηλεοραση, (που σπανιοτερα στην Ελλαδα, βεβαια, αλλα μερικες φορες εδω τυχαινει να ειναι και..εκπαιδευτικη), για ενα παλιο σκανδαλο που δεν γνωριζα και που θεωρειται ισως το μεγαλύτερο στον τομεα της υγειας στη Σουηδία. Σχετιζεται με ενα εργοστασιο που παρηγαγε υλικα αμιαντοτσιμεντου, που αν δεν κανω λαθος ειναι τα τυπου..ελλενιτ, που λεμε στην Ελλαδα.

Δέκα χρόνια πριν ο Janne Josefsson, ενας απο τους καλυτερους, κατα τη γνωμη μου, ρεπορτερς στη Σουηδια, ειχε ξεκινησει μια ερευνα για το εργοστασιο αμιαντοτσιμέντου Lomma Eternit στη Lomma, που βρισκεται 24 χλμ. περίπου βόρεια του Malmö, στη περιοχη Skåne, στο νοτο της Σουηδιας.

Το εργοστάσιο αυτο έκλεισε το 1977, μετα τα περιστατικα εκατονταδων εργαζομενων που ειχαν αρρωστησει από τον αμίαντο, παθαινοντας πνευμονοκονίωση, ή καρκινο του πνευμονος. Σήμερα, έχουν χτιστει σπίτια στην περιοχή και χρησιμοποιείται απο χρονια ως λιμανι για μικρα σκάφη και ως βαση για διαφόρες επιχειρήσεις.

Προσφατα ο ιδιος ρεπορτερ σε ενα ακομα ντοκυμαντερ του επεστρεψε στην  Lomma και σ αυτο που ονομαστηκε τοτε ''το μεγαλυτερο σκάνδαλο της υγείας, στη Σουηδια''.

Το μόνο που τώρα παραμένει στο εργοστασιο αμιαντοτσιμέντου της Lomma είναι τα παλια γραφεια της εταιρειας. Εκεί, μετακομιζει συντομα μια άλλη επιχείρηση - μια εταιρεία που προσελκυθηκε από αυτό που ονομαζεται τωρα μια απο τις πιο ... "ελκυστικές κοινότητες της Σουηδίας". Τα παλια γραφεία της εταιρειας θα μετονομαστουν τωρα σε ..."Place of Vision".

Η περιοχη Lomma είναι πλέον ενα  πλούσιο κατοικημένο προάστιο του Malmö. Σε μια έκθεση πριν από λίγο καιρό για τη παλια Lomma και το εργοστάσιο δεν αναφέρθηκε πουθενα η δυσάρεστη ιστορία των νεκρών και των ανθρωπων που υπεφεραν από τον αμίαντο.

Οι νέοι που ο ρεπορτερ Janne Josefsson ειδε στο σχολειο, δεν έχουν μάθει τίποτα για το εργοστασιο και τους εργατες που αρρωστησαν....

Το εργοστάσιο λειτουργουσε για 70 χρονια, οταν αρκετοί από τους εργατες αρρώστησαν εχοντας δυσκολιες στην αναπνοή. Ένας από αυτούς ήταν Gunnar Nilsson, ο οποίος πεθανε απο ασφυξια στα 1979.



Ένας από τους λόγους για τους οποίους το εργοστασιο μπορούσε να συνεχισει για τόσο διάστημα ήταν ότι οι εργατες ήταν οπως διαβασα ''πιστοι και εμπιστευοντουσαν τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι δεν ήταν επικίνδυνο. Ακομα και δύο χρόνια πριν να κλεισει το εργοστάσιο ειχε αναρτηθει μια προκήρυξη στον πίνακα ανακοινώσεων στο εργοστάσιο, όπου ελεγε ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος στο εργασιακο περιβαλλον''. 

Μια έκθεση που ειχε γραφει απο τη πλευρα του εργοστασιου μιλουσε για ...«αμιαντο-ψύχωση» που θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον της εταιρείας....

Η Euroc, η εταιρεία στην οποια ανήκε το εργοστάσιο, δεν ήθελε να καταβάλει αποζημίωση, την οποία το σωματειο είχε αρχικά ζητησει. Θα ήταν αλλωστε σαν να παραδεχοταν  το εργοστασιο ότι έκαναν λάθος...

Η Euroc, ωστόσο, συμφώνησε να πληρώσει αυτό που ονομάζεται «ανθρωπιστική αποζημίωση» στα θύματα που είχαν ανεπαρκή ασφάλιση.

Στην περίπτωση αυτή το σωματειο εκανε πίσω και την άνοιξη του 1981 ηρθαν σε συμφωνία με την Euroc.

Στην αρχή γινόταν λόγος για 50 εκατομμύρια κορωνες, (5.474.411 ) αλλά αυτό δεν συνέβη. Μετα λιγότερο από δύο εκατ. κορωνες για κάθε εργαζόμενο, ελεγαν. Τελικα η ολη αποζημιωση ηταν μεταξυ 4 και 5 εκατομμυριων κορωνων δλδ απο  20.000 κορωνες (2189 €) μεχρι 50.000 (5474 €) για καθε εργατη που ειχε ασθενησει.

Πηγη SVT

17 σχόλια:

  1. Για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο από το καινούριο βιβλίο του Μπογιόπουλου ... "Είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε" Νομίζω αυτό μας απαντά κάθε ερώτηση κι απορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. marco

    Ειδες χθες μηπως το Uppdrag granskning?
    A, το βιβλιο του Μπογιό, δεν το εχω διαβασει ακομα και σιγουρα πρεπει να το προμηθευτω..Ολοι οι γνωστοι το συστηνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eιδες, ομως, τι χανεις, καμμια φορα, οταν αξιζουν καποιες εκπομπες; Δεν ειναι και πολλες, μετρημενες στα δαχτυλα ειναι εδω που τα λεμε..
    Για την Ελλαδα, ομως,ουτε να με πληρωνουν δε καθομαι μπροστα στη Τιβη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :)))) Δεν αμφιβάλλω... Αλλά και πάλι προτιμώ να κάνω κάτι άλλο απο το κουτί.

    Κι έπειτα ούτε καν ξέρω τί είναι αυτή η εκπομπή :((((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eυκαιρια να τη δεις,τοτε και να μαθεις και τον προοδευτικο δημοσιογραφο Janne Josefsson. Απο τους λιγους, που αξιζουν να λεγονται...δημοσιογραφοι και οχι παπαγαλακια, σαν κατι ..φρουτα στο Νοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η εταιρεία δεν είναι άγνωστη στην ελλάδα.Πριν την ελλενιτ,όλες τις αμιαντοκατασκευές τις λέγαμε "από ετερνίτη".Δυστυχώς ακόμα υπάρχουν κάποια χωριά στην ελληνική επαρχία-λίγα όμως-που πίνουν νερό από αμιαντοσωλήνες της εταιρείας.
    (Μην είστε τόσο γενικευτική με τους έλληνες δημοσιογράφους.Έχουμε κι εμείς τους Αυγερόπουλούς μας...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Σελιτσανε

    Aφου ξερετε και τα παραλειπομενα με τον..ετερνιτη,που κακως χρησιμοποιεται
    -ακομα-σε καποια χωρια, στην Ελλαδα, λετε να μας περνατε σε ηλικια; :))

    Εχετε, ομως, δικιο για τους δημοσιογραφους! Πολλες φορες ξεχναμε τις εξαιρεσεις, αφου ο κανονας, εκει, τεινει να ειναι τα αμετρητα..
    παπαγαλακια του συστηματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και που να δεις κι άλλα σκάνδαλα όπως το Hallandsåsen, τα κανόνια της Μποφόρς στην Ινδία και άλλα πολλά. Όπως έγραψε και ο Marco "Είναι ο καπιταλισμός, Ηλίθιε!"
    Επίσης καλός είναι ο Josephsson αλλά τα αναγάγει στους κακούς καπιταλιστές που δεν προσέχουν τους εργάτες και τους ανθρώπους. Είναι φανατικός αντικομμουνιστής. Βέβαια αποκαλύπτει μερικά ζητήματα αλλά εδώ στη Σουηδία, μιας και δεν υπάρχει μια ισχυρή πολιτική παρέμβαση από το σουηδικό ΚΚ, δεν μπολιάζονται συνειδήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Giannis

    Kαλημερα!
    Φυσικα και υπαρχουν πολλα τετοια σκανδαλα, αλλα για το συγκεκριμενο στη Lomma, εγω, τουλαχιστον, δεν γνωριζα τιποτα, γι αυτο το ανηρτησα για να δουν και καποιοι αλλοι που πιστευουν, ισως, οτι ολα ειναι... τελεια στον καπιταλιστικο παραδεισο της Σουηδιας...

    Οσο για τον Josefsson δεν γνωριζω τι πιστευει, το ακουσα απο εσενα, αλλα δεν παυει, στα πλαισια που ζουμε, να ειναι πολυ καλος στη δουλεια του, πραγμα σπανιο για γνωστους δημοσιογραφους, ιδιαιτερα μαλιστα στην Ελλαδα, που δεν ανθει το ειδος της..ερευνητικης δημοσιογραφιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και καλά έκανες και το ανήρτησες. Φωτίζει πολλές πλευρές του απάνθρωπου συστήματος που ζούμε. Όσο για τον Josefsson, δίκιο έχεις αλλά και αυτός δρα στα πλαίσια του συστήματος. Όπως είπα πριν αν υπήρχε ένα κόμμα μαζικό και καλά προσανατολισμένο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τέτοιες αποκαλύψεις για να βοηθήσει στον προσανατολισμό του κινήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι τσιμεντοσωλήνες ενισχυμένοι με ίνες αμιάντου (ο ετερνίτης - ελενίτ) που χρησιμοποιούνται για ύδρευση - λένε οι γιατροί ότι - δεν κάνουν κακό στην υγεία.
    Διαπιστωμένα κακό κάνουν οι μικροίνες του αμιάντου που όταν το υλικό αποσαθρωθεί, εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού δημιουργώντας καρκίνο στους πνεύμονες.
    (αυτά γνωρίζω, γιατρός, ή βιολόγος δεν είμαι ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. spiral architect

    Επειδη κι εγω ουτε γιατρος,αλλα ουτε βιολογος ειμαι, γι αυτο αντιγραφω απο το site Αrbetsmiljöverket ( Swedish Work Environment Authority )

    ''Ο αμίαντος είναι ορυκτή ίνα που είναι τόσο μικρή και λεπτή ώστε να διαπερνα το σώμα. Η σκόνη με ίνες εισέρχονται στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει διάφορες σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων.

    Ο αμίαντος είναι απαγορευμενος στη Σουηδια από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά βρισκεται κυρίως σε παλαιότερα κτήρια και αποτελει κίνδυνο για όσους εργάζονται στον κλάδο των κατασκευών.

    Εγκαταστάτες VVS, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, εργατες που στρώνουν δαπέδα, κεραμιδάδες, προσωπικό καθαριότητας είναι επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο έκθεσης στον αμίαντο....''

    Μπορεις να διαβασεις περισσοτερα σε απευθειας μεταφραση εδω:

    http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=sv&tl=el&u=http%3A%2F%2Fwww.av.se%2Fteman%2Fasbest%2F

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Elva:

    Προφανώς αναφέρονται στην δια της αναπνευστικής οδού είσοδο των ινών στους πνεύμονες και όχι μέσω οισοφάγου.

    Τώρα αν εισέρχονται και μέσω των δερματικών πόρων, τι να πω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. spiral architect

    Οσο γι αυτο, μονο οι ειδικοι γνωριζουν, αλλα καλο ειναι να μη χρησιμοποιουνται πουθενα, εφ οσον βλαπτουν και το λενε οι ειδικοι.
    Ας τα ακουν, στην Ελλαδα, που ολο και καπου, ακομα, χρησιμοποιουν ελλενιτ, κλπ υλικα αμιαντοτσιμεντου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. (άσχετο με τη ανάρτηση)

    Πάνω στις φοβίες που το σύστημα, μας έχει φορτώσει πατάνε διάφοροι για να “διευρύνουν την πίτα”.
    Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια την απόσυρση των ψυκτών νερού με το βρυσάκι για το στόμα επειδή (και καλά) οι κολλησεις των χαλκοσωληνων είχαν κάδμιο! Έφυγαν λοιπόν από τα νοσοκομεία, ή άλλα δημόσια κτήρια οι ψύκτες με το βρυσάκι και ήλθαν οι ψύκτες με τη φούσκα για να πουλούν οι εταιρείες εμφιαλωμένο νερό.
    - Άραγε δεν υπήρχαν ψύκτες με βρυσάκι και κόλληση στους χαλκοσωλήνες που δεν είχε κάδμιο?
    - Οι ψύκτες με τη φούσκα είναι σίγουρο ότι δεν έχουν κολλήσεις με κάδμιο?

    (το τονίζω, άσχετο με την ανάρτηση, αλλά τροφή για σκέψη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. spiral architect

    Καλα κανεις και δινεις ..food for thought και ετσι αυτο ισχυει παντου επειδη ειναι στους νομους της αγορας να διευρυνεται και να κερδιζει δημιουργωντας αναγκες και εκμεταλλευομενοι το πανικο και τις φοβιες, πλασαρωντας συχνα ακομα και.. χειροτερα προιοντα, απο αυτα που υποτιθεται αντικατεστησαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)