19.9.11

Πώς φεύγουν από το ..μαντρί;





Tο τελευταιο διαστημα, περα απ οσα διαβαζουμε και ακουμε καθημερινα, για ...απανωτους φορους και χαρατσια που δεν τελειωνουν ποτέ, εχουμε καθε λογο, οχι, μονο να αγανακτουμε, (πια), αλλα να ...εκνευριζομαστε φοβερα και με το γεγονος οτι γινομαστε μερα με τη μερα, ακριβως αυτο, που μας θελουν να γινουμε....

Τι εννοω;

"Προβλεψιμοι", "κακομοιρηδες", "υπερβολικα προσεκτικοι", (βλεπε politically correct), επειδη δεν θελουμε να πεσουμε σε...''χαμηλο επιπεδο'' και να..τσακωθουμε με τον αλλο, να βριστουμε σε τελικη αναλυση, οπως γινοταν παλια, οταν ειχαμε ακομα ...ψυχη και ετσι φτασαμε απο την υπερβολικη ...''προσοχη'' να προτιμουμε, τελικα, το ρολο των....προβατων!

Πως ειπατε, ηταν υπερβολικο αυτο το τελευταιο;

1. Δεν ειναι υπερβολικο, ομως, που ενω η τροικα, μεσω του Μεσοπροθεσμου, πιεζει για νέα μέτρα λιτοτητος και δεσμευσεις 4 δισ. ευρώ, δεχομαστε ταυτοχρονα  απειλες του στυλ οτι «αν δεν εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, οι εταιροι θα επιβάλουν μέτρα εκβιαστικά» ;

2. Δεν ειναι υπερβολικο ομως το να εχουμε ηγετη που αφηνει αλλους να ...βγαζουν το φιδι απο τη τρυπα;

3. Δεν ειναι υπερβολικο, ομως, το να πρεπει να βλεπουμε και παλι προκλητικα εξωφυλλα απο το ιδιο περιοδικο, Focus, που ολοι θυμομαστε νομιζω, να απεικονίζει τωρα τον Παρθενώνα ...βυθισμένο σχεδόν μέχρι το αέτωμα σε μία θάλασσα, ενω προεξέχει το κεφάλι αγάλματος με ενα χαρτονόμισμα ευρώ πανω του;

4. Δεν ειναι υπερβολικο, ομως, οτι μετα απο ολα αυτα, σε κανενα μηνα και κατι θα γινουν και παλι ...παρελασεις, (!) θα εκφωνηθουν σε σχολεια λογοι..πατριωτικοι (!) και ποιος ο λογος, αραγε, oταν αυτο που λεγαμε καποτε ...''πατριδα'', δυστυχως δεν υπαρχει;
(συνεχιζεται)

Δε ξερω, αλλα τι αλλο να πει κανεις για καποιους που ενω βλεπουν που ακριβως πηγαινουν πια τα πραγματα, στην Ελλαδα, δεν φαινεται να ενοχλουνται, παρα φωναζουν, μονο οταν  θιχτουν οι ιδιοι, σε προσωπικο επιπεδο και αυτο φυσικα δεν το λεω μονο εγω, αλλα και πολλοι αλλοι στη μπλογκοσφαιρα, η οποια εκτος μερικων εξαιρεσεων, οσων ακομη ασχολουνται με πολιτικα θεματα, εχει καταντησει κατι σαν...περιοδικο ποικιλης υλης, οπου πολλοι διαβαζουν, αλλα ειναι ζητημα αν υπαρχει καμμια λογικη αντιστοιχια, πια, μεταξυ αναγνωστων και σχολιων, οπως συνεβαινε, πριν.

Μου αρεσει που ανησυχουσαμε και για την ...ανωνυμια, οταν μονοι μας "βγαζουμε τα ματια μας", με την αδιαφορια μας και την απαθεια μας για οσα συμβαινουν και οχι μονο για τα blogs, βεβαια, αλλα μιλαω γενικοτερα.

Τι φταιει που κοπηκαν ετσι τα ..φτερα μας, λιγο πολυ το ξερουμε, αλλα μηπως ειναι και το οτι δεν αντεχουμε να μας θυμιζουν καποιοι με τα κειμενα τους, το …χρεος μας, οχι το οικονομικο, (ετσι κι αλλιως αυτο φροντιζουν να μας το θυμιζουν ...καθημερινα, πια, η κυβερνηση και οι εταιροι τους!)
Για το αλλο λεω, το ηθικο χρεος, αυτο που ολοι ξερουμε, αλλα προτιμουμε συχνα να γυριζουμε ....πλευρο, γιατι ειναι πιο...''ευκολα'' να ζεις ετσι! (;)

Απο ποτε, ομως, εγινε η αναζητηση της ...ευκολιας, καθημερινοτητα στην Ελλαδα; Απ οσο εγω θυμαμαι, τουλαχιστον στην Ελλαδα τα πραγματα δεν ηταν ποτέ..''ευκολα'' για τον περισσοτερο εργαζομενο κοσμο, που εκτος λιγων εξαιρεσεων, και αυτο λογω προνομιων, δεν ενιωσε αυτο που ενιωθε, τουλαχιστον μεχρι τωρα, ο μεσος εργαζομενος, στο εξωτερικο, που και καλυτερο κρατος προνοιας, αλλα και καλυτερη ποιοτητα ζωης ειχε και (σε πολλες περιπτωσεις ακομα) εχει!


Γιατι λοιπον, εμεις, ...ξεπουλιομαστε τοσο φθηνα, οταν η ζωη μας στην Ελλαδα και πριν, ακομα, τα μετρα αυτα,  ηταν "η μερα με τη ...νυχτα", σε συγκριση με αλλων εργαζομενων, στο εξωτερικο;

Ποτε ηταν δηλαδη η...μητροτητα, κατι που δεν ..ενοχλουσε τα αφεντικα σας, (εκτος βεβαια αν μιλαμε για το δημοσιο), ποτε ηταν το να ζητησει κανεις μια αδεια, ευκολο; (ακομα και στο δημοσιο!) Ποτε σταματησε ο κοσμος να ανησυχει στην Ελλαδα για το αν θα του ...''κολλουσαν τα σωστα ενσημα'', ποτε ηταν σιγουρος οτι δεν θα προσπαθουσαν να του ...καθυστερησουν το μισθο, να του "φανε" το ρεπο, το επιδομα, το ενα και το αλλο; Παντα με τη ψυχη στο στομα ηταν στη χωρα αυτη οι περισσοτεροι εργαζομενοι....
Ποτε δηλαδη αλλαξε αυτο και εγινε η χωρα μας...Βορεια Ευρωπη(!) κι εγω δεν το καταλαβα;

Συζητωντας τις αλλες με τον φιλο  @αντιλογο, τη παθητικη μας σταση ως πολιτες της χωρας, αλλα συχνα και ως ...bloggers, μου ειπε και πολυ σωστα μαλιστα οτι πιστευει «ότι νιώθουμε ανήμποροι σαν να είμαστε σε τέλμα. Η «αντίδραση» μας σε ότι ακούμε ή διαβάζουμε είναι ένα share ή ένα like στο facebook, ή το twitter. Δεν συζητάμε πέρα από το τετριμμένο «είναι όλοι ίδιοι» ή «τα πράγματα είναι χάλια», δεν ανταλλάσουμε απόψεις και δεν βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία συνειδητοποίησης πως έχουμε ρόλο στο τι γίνεται και τι θα γίνει. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει πως γινόμαστε πρόβατα, (ειπε), πάντως έτσι από το μαντρί δεν πρόκειται να φύγουμε.... »



7 σχόλια:

  1. Συμπληρωματικα να πω επισης οτι

    Χθες στις ειδησεις της κρατικης Σουηδικης τηλεορασης ειχαν ρεπορταζ για κάποια Eλληνικα νοσοκομεια που δεν εχουν πια φαρμακα ουτε για τους..καρκινοπαθεις
    Video (Σουηδικα) http://www.nytt24.se/a/grekiska-sjukhus-utan-cancermedicin

    ενω γραφει σημερα και η εφημεριδα DN http://www.dn.se/ekonomi/medicinstopp-till-grekiska-sjukhus , οτι σε πολλα δημοσια νοσοκομεια που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους εδώ και χρόνια, θα σταματήσουν τώρα οι αποστολές φαρμακων, οπως λέει ο αντιπροσωπος της ελβετικής εταιρείας Roche CEO, Severin Schwan.

    - Έρχεται ένα σημείο όπου δεν βγαινει πια να γινονται δουλειες, λέει ο Schwan.

    Βλέπει ανάλογα προειδοποιητικα σημαδια και σε άλλες χωρες οπου πλήττονται από οικονομικη κρίση, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και θα συνεχίσει Elva μου. Η μεγαλύτερη «επιτυχία» είναι το κλίμα φόβου που έχει διαμορφωθεί. Ειδικά εδώ, μετά τον καταιγισμό μέτρων, τις συνεχείς απειλές, και τα επικοινωνιακά καραγκιοζιλίκια σαν το χτεσινό που μαζεύτηκαν εκτάκτως για να αποφασίσουν ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα που ψήφισαν και να προετοιμάσουν για καινούργια μέτρα, ο φόβος είναι παντού. Και ο φόβος ρίχνει το ηθικό ειδικά όταν πρόκειται για το αν ανταπεξέλθει κάποιος στα εντελώς απαραίτητα. Από την άλλη σαν λαός έχουμε μάθει να λειτουργούμε εντελώς συντεχνιακά. Ποτέ δεν καταλάβαμε πως είμαστε όλοι στο ίδιο τσουβάλι και την ίδια θέση. Εξάλλου, αυτό που πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου αναφέρεις ως ηθικό χρέος, είναι μάλλον άγνωστο στο νεοελληνικό πρότυπο που μας επέβαλαν εδώ και χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε μου Λεωνιδα

    Και το οτι αυτη τη στιγμη χιλιαδες ανθρωποι υποφερουν στην Ελλαδα, με τα μετρα αυτα, αλλα, δεν...διαδηλωνουν εναντια στη λαιλαπα των χαρατσιων, αυτο για μενα ειναι μεγαλη απωλεια ψυχης και ηθικου!
    Ποτε δεν περιμενα οτι θα το εβλεπα και μαλιστα απο Ελληνες. Τωρα αλλοιμονο και σε αλλους λαους που δεν εδειξαν σημαδια αντιστασης σαν τους Ελληνες, οταν επρεπε, στον καιρο του Β Παγκοσμιου πολεμου. Τι εννοω,
    δε ξερω αν το ειχες ακουσει, αλλα ειχαν πει οτι πολλα απο τα σκληρα μετρα λιτοτητος που εχουν σκοπο να περασουν, αν δεν το εχουν ηδη κανει σε αλλες χωρες της ΕΕ, τα δοκιμαζουν πρωτα στην ...Ελλαδα, για να δουν τις αντιδρασεις, λογω του οτι η χωρα μας ειχε τουλαχιστον τη φημη σε ολη την Ευρωπη οτι δεν ανεχοταν καταπιεστικες πολιτικες και συμπεριφορες!
    Αυτα παλιοτερα, βεβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το λες και μόνη σου..Αυτά παλιότερα βέβαια.. Γιατί πολύ απλά εξελιχθήκαμε σε ένα άνευρο λαό, χωρίς ίχνος ταξικής συνείδησης και με μια πλαστή ευμάρεια που μας αποχαύνωσε. Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν, όποιος αντιδρούσε ονομαζόταν αυτομάτως γραφικός ή μίζερος. Και τώρα που τα πράγματα έφτασαν νομοτελειακά εδώ, απλά ζούμε το σύγχρονο αυτισμό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντιλογε

    Aκριβως εκει εγινε το λαθος, οταν ενας λαος ξεχασει τι περασε και που πραγματικα ανηκει, (φροντισαν βεβαια χρονια τωρα οι πολιτικοι του δικομματισμου να μας αποπροσανατολισουν μια και καλη
    με σλογκανς του τυπου ''Ανηκωμεν εις την Δυση'' κλπ.. σοφιες) ενω μετα ακολουθησαν με το να λοιδωρησουν οσους ακομα ειχαν μια καθαρη ταξικη συνειδηση ως ''γραφικους'', οπως λες, στελνοντας τους μεσω της προπαγανδας των καναλιων κλπ ΜΜΕ...«στο πυρ το εξώτερο!»

    Πολυ σωστος ομως και ο χαρακτηρισμος της βιωσης του''συγχρονου αυτισμου'',μας ως χωρα.

    Να δουμε ομως τι μπορει να γινει απο δω και περα,για να μην απογοητευτουμε ακομη περισσοτερο, γνωριζοντας (επισης) οτι ο...αυτισμος δεν.. θεραπευεται! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Ποτε ηταν δηλαδη η...μητροτητα, κατι που δεν ..ενοχλουσε τα αφεντικα σας, (εκτος βεβαια αν μιλαμε για το δημοσιο), ποτε ηταν το να ζητησει κανεις μια αδεια, ευκολο; (ακομα και στο δημοσιο!) Ποτε σταματησε ο κοσμος να ανησυχει στην Ελλαδα για το αν θα του ...''κολλουσαν τα σωστα ενσημα'', ποτε ηταν σιγουρος οτι δεν θα προσπαθουσαν να του ...καθυστερησουν το μισθο, να του "φανε" το ρεπο, το επιδομα, το ενα και το αλλο; Παντα με τη ψυχη στο στομα ηταν στη χωρα αυτη οι περισσοτεροι εργαζομενοι...."
    Έχεις απόλυτο δίκιο, Έλβα. Ποτέ δεν ήταν ρόδινα τα πράγματα εδώ, ούτε για τους υπαλλήλους στα καταστήματα ούτε για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ούτε για τις καθαρίστριες.

    Πολλοί άνθρωποι ένιωθαν ανασφαλείς σε όλη τους τη ζωή. Αυτοί είναι και οι πρώτοι που απολύονται. Πάντα! Εντός ή εκτός κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλημερα φιλε Λωτοφαγε

    Γι αυτο πιστευω, οπως ειπαμε και πιο πανω, οτι το οτι δεν υπαρχει πια ταξικη συνειδηση, ειναι ισως το μεγαλυτερο κακο που θα μπορουσαν ποτέ να κανουν στους εργαζομενους, τα δυο αυτα κομματα.
    Οταν καταφερεις να κανεις το κοσμο να πιστευει οτι ''δεν υπαρχουν ταξεις και ολοι ειμαστε ισοι'' (!) (και αυτοι τα καταφεραν, τους το αναγνωριζω!) τοτε αρχιζουν τα προβληματα, για τους εργαζομενους,βεβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)