21.9.11

Οταν οι Αμερικανοί μιλούν για...χούντες!



''Η πολιτική αστάθεια και η εξέγερση έχουν απλωθει κατά μήκος των ακτων της Μεσογειακης Βόρειας Αφρικής και μέχρι τη Συρία, αλλά γιατί να σταματήσουν εκεί; Γιατί να μην επεκταθουν και προς την Ελλάδα, για παράδειγμα'', (αναρωτιεται ο συντακτης του αρθρου της Wall Street Journal).

To αρθρο συνεχιζει:  

''Αξίζει να θυμηθούμε ότι Ελληνες στρατηγοί οργάνωσαν ένα πραξικόπημα το 1967 και στη συνέχεια κυβερνησαν στη χώρα ως χούντα . Η δημοκρατία δεν αποκαταστάθηκε μέχρι το 1975. Αυτό δεν συνεβει πολύ καιρό πριν.

Ο ελληνικος στρατος εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική δύναμη στη χώρα. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα για τις ένοπλες δυνάμεις της, ως ποσοστό του ΑΕΠ της, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- 3,2%, ενω ο μέσος όρος στην ΕΕ ειναι 1,6%, -σύμφωνα με τα στοιχεια του Stockholm International Peace Research Institute (Διεθνους Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης στη Στοκχόλμη). 

Η ημέρα που η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα- σταματωντας άλλη μια τεράστια εισροη κεφαλαιων από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, πλησιάζει μέρα με τη μέρα. Όταν οι γραφειοκράτες δεν θα πληρώνονται, βαζουν κάτω τα εργαλεία τους και πάνε σε απεργία. Αλλά τι συμβαίνει όταν τα χρήματα σταματήσουν να ρεουν στο στρατο;.....

Τον Ιούνιο μια έκθεση από την CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν δυνατό να συμβει στην Ελλάδα. Αυτη δημοσιευτηκε στο blog Business Insider, για παράδειγμα.



Κάθε επιπρόσθετο κομμάτι της αναφοράς από την Αθήνα δείχνει πόσο ακυβέρνητη ειναι η χώρα. Οι φοροεισπράκτορες αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά λενε ψέματα σχετικά με τα εισοδήματά τους όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθον για να ελαχιστοποιησουν το φόρο που θα καταλήξουν να πληρώσουν. 
Μια απελπισμένη κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τους φόρους μέσω των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας του κοσμου, αλλά τα συνδικάτα ηλεκτρικής ενέργειας λένε ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συλλογές φορων.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περικόψει ακόμα και το εργατικό δυναμικό της. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Εφημερίδας Wall Street Journal, η Ελλάδα, η οποία συμφώνησε να απολύσει 80.000 εργαζομένους του δημόσιου τομέα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το περασμενο Μάρτιο, επίσης έτυχε να προσλάβει 25.000 εργάτες τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπάρχουν άφθονοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα τηρησει τις απαραίτητες υποσχέσεις για να πάρει τα χρήματα από την τρόικα για να τα καταφερει τους επόμενους μήνες. Οι προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης μπορεί κάλλιστα να είναι έντιμες. Αλλά δεν έχουν καταφέρει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι σήμερα, κυρίως επειδή επιβάλλοντας ακόμη περισσότερη λιτότητα σε μια συρρικνωμενη οικονομία, ακριβως ενισχύει το φαύλο κύκλο. Περισσότερα χρήματα απλα αναβάλλουν τωρα την πτωχευση.

Η μόνη επιτυχημενη εναλλακτική λύση θα ήταν η Γερμανία να αναλάβει τις υποχρεώσεις στην Ελλάδα, με τη μορφή ενός ομολόγου της ευρωζώνης και ενος ενιαίου φορολογικού συστήματος για το ενιαίο νόμισμα. Το πρόβλημα εδώ είναι η επιβολή. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι ήδη ειναι εκνευρισμενοι να εκλαμβανονται ως κοροιδα απο αυτό που θεωρουν ως μια απερισκεπτη περιφερεια.

Θα ηταν πρόθυμοι να δωσουν ακομη περισσότερα χρήματα σε μια οικονομία στην οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο και την οποία δεν εμπιστεύονται; Επειδή ένα ομολόγο ευρωζώνης μεσα στην τρέχουσα δομή του ευρώ με την υπάρχουσα σύνθεσή των μελων της, σημαίνει πανω κατω μόνιμες μεταβιβασεις από τον πυρήνα προς την περιφέρεια.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να πτωχευσει και να παραμένει στη ζώνη του ευρώ; Μερικοί σχολιαστές υποστηριζουν οτι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό, αν και, για άλλη μια φορά, χωρίς ομολογα ευρωζώνης η Ελλάδα όχι μόνο θα αποκλειστει από τις αγορές, αλλά θα πρέπει να "αποπληθωρισει" το δρόμο της προς την ανταγωνιστικότητα πολύ γρήγορα και στη συνέχεια να συνεχίσουν να ειναι υποχρεωμένοι να ζουν με επαχθείς περιορισμούς που επιβάλλονται από μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη προς τη γερμανική οικονομία. Και η λιτότητα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο χάος στους ελληνικους δρόμους και να δώσουν στο στρατο ακόμα περισσότερο κίνητρο για να παρέμβει. Ειδικά αν η δική τους θέση διαβρωνοταν.

Είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πιθανό στην Ελλάδα; 
Ίσως όχι. 
Αλλά είναι μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και αν συνεβαινε αυτό, πόσο ευτυχής θα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να έχει μια στρατιωτική δικτατορία, στην ομαδα της'';

14 σχόλια:

  1. Βλακείες της WSJ. Πρώτον η χούντα δεν τέλειωσε το 1974 (κι όχι το 75 που λέει η εφημερίδα). Το πότε τέλιωσε, ακόμα το ψάχνουμε... Δεύτερον, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Αυτό ισχύει και για τους στρατιωτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21.9.11

    και το 50-60 νηστικοί ήταν οι αξιωματικοί... προ χούντας είχαν μισθούς πείνας... με το ανέβασμα της χούντας απέκτησαν τα περισσότερα από τα προνόμια που έχουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Swell

    Βλακειες, ξεβλακειες, αυτοι κανουν ομως τη προπαγανδα τους και ολο και καποιοους καημενους θα φοβισουν να μεινουν στα σπιτια τους και να μη διαδηλωσουν,αλλα να δεχτουν τη γραμμη της ΕΕ και των τραπεζων, αδιαφορωντας για το οτι χιλιαδες ανθρωποι δεν εχουν να πληρωσουν τα...χαρατσια που αυτοι επιβαλλουν καθε τρεις και λιγο!
    Για το τι θα κανουν οι στρατιωτικοι θα σε γελασω, δεν εχω ιδεα και ελπιζω να μη χρειαστει ποτε να ...μαθω! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρουλιτα

    Δε νομιζω να χασουν τα προνομια τους, ετσι ευκολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλλο έμα εντελώς διαστρεβλωτικό άρθρο για τη χώρα,όπου ανάμεσα στα άλλα κουλά του,μια χαρά ξέρει να γενικεύει και να επιρρίπτει ευθύνες (εκεί που δεν έχουν),στους Έλληνες πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως η αφέλεια του άρθρου το κατατάσσει στην κατηγορία "τα λέω της νύφης,να τ' ακούσει η πεθερά".Και η πεθερά δεν είναι ο έλληνας-ποιος ασχολείται μαζί του;-αλλά μάλλον οι "εταίροι" μας και οι "αγορές".Παιχνίδια CDS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τι θέλει να κάνει ο αμερικάνικος (και όχι μόνον) ιμπεριαλισμός, είναι γνωστό !

    Ας αντιδράσουμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι, βαράτε μας με τη σκούφια σας, τώρα!
    Ποιος μας υποχρεώνει να αγοράζουμε όπλα; Οι Κενυάτες;
    Πότε έμειναν νηστικοί οι στρατιωτικοί; Βέβαια, κάποιοι ίσως θα ρωτούσαν πότε δούλεψαν οι στρατιωτικοί. Επειδή, όμως, δουλειά τους είναι ο πόλεμος, καλύτερα να κάθονται!
    Όσο για τα υπόλοιπα, Έλβα, έχει καταντήσει ρουτίνα: ο κάθε τυχάρπαστος ρίχνει και μια φτυσιά στους Έλληνες, περνώντας! Έτσι, για να του βρίσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσπαθωντας να σκεφτω λογικα, δεν νομιζω να γινει κανενα πραξικοπημα γιατι φανταζομαι η υπαρξη του θα ειναι μετρημενη με τους μηνες, παρα πολυ γρηγορα θα καταρευσει...
    Η Ελλαδα ΔΕΝ ειναι οικονομικα και ιδιως ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ αυταρκης για να δημιουργησει μια μικρη δικτατορια που να μην υπολογιζει κανενα και να κανει του κεφαλιου της...
    Ελπιζω να μην δουμε κατι τετοιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου 7Demons

    Εχει μεινει και τιποτα οπως ηταν σ αυτη τη χωρα;
    Ολα τα εχουν ...διαστρεβλωσει και πρωτα απ ολα τα μυαλα πολλων που ακομα τους...
    υποστηριζουν! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σελιτσάνε

    Aς ελπισουμε να ειναι της κατηγορίας "τα λέω της νύφης,να τ' ακούσει η πεθερά" και ας τ ακουσει οποια ...νυφη και οποια ....πεθερα θελει! ;)

    Εμεις δε θελουμε παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια χαρα faro

    Σωστα φιλε μου, ελπιζω αυτο που λες να το...θυμομαστε, ακομα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλε μου Λωτοφάγε

    Σιγουρα οι καλοι μας ...φιλοι και οι καλοι μας...εταιροι! :( Oσο για τους στρατιωτικους δεν εχω καμμια καλη γνωμη γι αυτους και οπως λες κι εσυ καλυτερα να μεινουν...ανεργοι, παρα να σκοτωνεται καθε μερα αθωοι και παιδια σ ολο το κοσμο!

    Θα συμφωνησω επισης και με το οτι ολοι μας λοιδορουν! " Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται"! Eκει τελικα μας εφτασαν, να πρεπει να ανεχομαστε του καθενος το..φτυσιμο! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Ephemeron

    Λογικα κανεις δε πιστευει οτι ...στεκει,
    αλλα παρ ολα αυτα για εκφοβισμο οσων δεν γνωριζουν και δεν ασχολουνται (και ειναι πολλοι αυτοι), δεν παυει να ειναι ενα ..σεναριο (τρομου) και ακριβως αυτον το ρολο παιζει! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)