15.10.11

''Στο ΚΚΕ μείναν οι ..80άρηδες'' (!??)

 

 

(Αναδημοσιευση απο Ελευθεροτυπία)


'' Μπέσα, ακεραιότητα κι αντρίκεια συμπεριφορά. Ισως γι' αυτό είναι τόσο οργισμένος ο Δημήτρης Μητροπάνος. Με βίωμα και φωνή που συνοψίζει τις ιστορίες, τις περιπέτειες, τις καψούρες, τα γλέντια και τα λάθη της λαϊκής ψυχής, στέκεται συνεπής στην προέλευσή του. Πάντα. Και τώρα που ο κόσμος του πλήττεται. Θίγεται δηλαδή προσωπικά και το δείχνει, χωρίς να στρογγυλεύει τις απόψεις του.


Αυτό ήταν και το μεγάλο του ταλέντο. Οτι ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τις ρίζες του. Αυτές τιμά και στα τραγούδια που επιλέγει να λέει. Να, σαν κι αυτά που θα πει, μαζί με τον Δημήτρη Μπάση και τον Γιάννη Κότσιρα, από τις 27 Οκτωβρίου στο «Κέντρο Αθηνών». «Θα κάνουμε ένα πρόγραμμα διασκεδαστικό για να φτιάξει κάπως το κέφι του κόσμου - γιατί όπου να γυρίσει κανείς βλέπει μαυρίλα και σκυμμένα κεφάλια», λέει. Εννοείται ότι θα συμπεριλαμβάνονται και τα λαϊκά από το τελευταίο του άλμπουμ με τον Σταμάτη Κραουνάκη, «Εδώ είμαστε», απ' όπου προέρχεται και το περίφημο... 

..«Βάλε κατσαρόλα»: κατηγορήθηκε, όμως, για λαϊκισμό.
 
«Το τραγούδι είχε γραφτεί ένα χρόνο πριν. Αυτά είναι γελοία. Υπήρχε περίπτωση να δεχτώ τέτοιο πράγμα; Κοιτάξτε την ιστορία του καθενός μας κι αφήστε τους μικρόψυχους. Τέτοιοι θα υπάρχουν πάντα». 

Το παλιό λαϊκό είναι διαχρονικό. Ενα ρεπερτόριο όμως όπως του Καζαντζίδη, π.χ., ξαναγίνεται κι επίκαιρο;
 
«Ο Καζαντζίδης τραγούδαγε μοναδικά τη φτώχεια και την προσφυγιά. Οταν οι εποχές άλλαξαν, μοιραία αυτά τα τραγούδια δεν ακούγονταν. Τώρα που ξανάνοιξε το ίδιο κεφάλαιο, αφορούν πάλι πολύ κόσμο». 

Θα ξαναζήσουμε τη μετανάστευση;
 
«Την ξαναζούμε. Ολα τα νέα παιδιά θέλουν να φύγουν έξω. Κανένα δεν σκέφτεται να κάτσει εδώ. Και γιατί να κάτσει; Για να μείνει αμόρφωτο κι άνεργο; Εμένα και τα δυο μου τα παιδιά μού είπαν ότι θα φύγουν στο εξωτερικό. Στενοχωριέμαι, αλλά μήπως δεν το καταλαβαίνω; Δεν ζούμε μια κρίση που θα περάσει». 

Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση;



«Η κυβέρνηση μάλλον δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή τουλάχιστον έτσι φέρεται. Λένε "θα δημιουργήσουμε". Ρε σεις, δεν έχουν οι άνθρωποι να φάνε, τι θα δημιουργήσετε; Πήρατε από το μισθωτό και το συνταξιούχο, τους τσακίσατε. Τώρα τι; Θα τους θάψετε και θα πάρετε φόρο θαψίματος; Απ' την άλλη μεριά είναι πρόκληση οι επιχειρηματίες να χρωστάνε δισεκατομμύρια, να μην ξέρουν τι είναι το ΙΚΑ και όχι μόνο να μην τολμάει κανένας να τους πειράξει, αλλά ούτε να αναφέρεται το όνομά τους. Μετά βγαίνει η κυβέρνηση και σου λέει "εμείς θα σώσουμε την Ελλάδα". Αστε το, ρε παιδιά, αρκετά τη σώσατε. Ασ' το, ρε Γιωργάκη, τράβα σπιτάκι σου».
Είναι μόνο οικονομική η κρίση;
«Απ' την ώρα που ξεκίνησε μια οικονομική κρίση δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Ολα θα τσακιστούν κι ό,τι καλό υπάρχει θα φύγει έξω. Εδώ θα μείνουμε τα γερόντια και θα ξανανοίξουν τα καφενεία για να καθόμαστε, να παίζουμε πρέφα και να κλαίμε τη μοίρα μας. Και οι άλλοι θα κοκορεύονται ότι κυβερνούν εμάς. Τους γέρους».
Για τη δική σας γενιά, του Πολυτεχνείου, τι γνώμη έχετε;
«Οτι ήταν η πιο άχρηστη γενιά. Αυτή κυβέρνησε τόσα χρόνια. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μάθαμε να κλίνουμε το ρήμα "βολεύομαι" σε όλους τους χρόνους. Και τώρα βγαίνει ο καθένας και λέει το μακρύ του και το κοντό του. Βγαίνει η Ν.Δ. και λέει "μας τιμώρησε ο λαός και δεν μας ψήφισε". Τι λέτε ρε; Θεωρείτε τιμωρία ότι δεν βγήκατε μια φορά και τώρα ελπίζετε να ξαναβγείτε για να κάψετε κι ό,τι απέμεινε; Δεν ντρέπεστε, ρε, κι εσείς κι οι άλλοι που ζητάτε απ' τον κόσμο να σας ψηφίσει; Αλλά καλά να πάθουμε κι εμείς, αφού τους ψηφίζουμε».
Και η Αριστερά;
«Πιο χάλια δεν νομίζω να ήταν ποτέ. Ποια είναι η πρόταση της Αριστεράς για να πει ο κοσμάκης "έχω κάπου να ακουμπήσω" ; Κι ύστερα στο ΚΚΕ μείναν οι 80άρηδες. Γιατί για να σου επιτρέψει το ΚΚΕ να εκλεγείς πρέπει να 'χεις περάσει τα 50. Ελεος».
(οι υπογραμμισεις, δικες μου)
Πάντως αποκατέστησαν τον Ζαχαριάδη και μερικώς τον Βελουχιώτη.
«Γελοία πράγματα! Ο κόσμος καίγεται και ξαφνικά αυτό ήταν το πρόβλημά μας; Μα, γι' αυτούς έχει αποφασίσει μόνος του ο κόσμος που 'χει διαβάσει. Δεν περιμέναμε να 'ρθει πίσω πίσω το ΚΚΕ να μας τα πει».
Την κίνηση στο Σύνταγμα πώς τη βλέπετε;
«Ποια από τις δύο; Γιατί έγιναν δύο Συντάγματα: ένα που κατέβηκε ο κόσμος κι ένα που κατεβαίνουν τα ΜΑΤ και τον μαυρίζουν στο ξύλο. Αυτό δεν είναι δείγμα ότι η κυβέρνηση φοβήθηκε και γι' αυτό, μόλις μαζεύονται 5-10, τους πλακώνουν στο ξύλο για να μην προλάβουν να γίνουν περισσότεροι; Τέτοιο άγριο ξύλο, χωρίς λόγο, δεν το έχω ξαναδεί! Δηλαδή, απαγορεύεται να απεργούμε και να διαδηλώνουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι αποφασίσει ο Γιωργάκης; Ε όχι, ρε φίλε, δεν θα το κάνουμε. Και μη μας πει μετά ότι θα πτωχεύσουμε. Γιατί, δεν είμαστε σε πτώχευση και τώρα που υπογράφει και δίνει τα πάντα;».
Υπάρχει όμως η απειλή της επιστροφής στη δραχμή.
«Κι επειδή; Θα είμαστε πιο φτωχοί, αλλά δεν θα 'χουμε τον κάθε κερατά να μας λέει τι να κάνουμε. Κι άλλη φορά πτωχεύσαμε και πεινάσαμε. Κι όσο σκατολαός κι αν είμαστε, όταν χρειάζεται, και δουλεύουμε και πατριώτες είμαστε».
Σωτηρία υπάρχει;
«Μα, ποιος θα μας σώσει; Θα πάει ο Σαμαράς να το κουβεντιάσει; Πήγε κι ο Βενιζέλος και του 'παν "άντε από δω". Και ποιοι του το 'παν; Κάτι τσογλάνια, τρίτης διαλογής γραμματείς. Κι όμως οι δικοί μας κάθονται προσοχή. Μόλις δουν ξένο, κάθονται κλαρίνο, χωρίς να σκεφτούν τι θέλει και ποιος είναι. Γραμματέας είναι, ρε, κι έρχεται να μας γελοιοποιήσει. Γιατί εμείς το "Οχι" το είπαμε μια φορά το 1940 και τελείωσε. Βγήκε στην αρχή ο Γιώργος και μας είπε "λεφτά υπάρχουν". Είχε συμφωνήσει να κόψει τη σχέση με τη Ρωσία, είχε δώσει κι άλλες υποσχέσεις κι έτσι τον έβγαλαν. Κι εκείνος προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός τα πούλησε όλα. Αλλά ο χρόνος θα τα ξεκαθαρίσει όλα. Σαν προδότης θα μείνει στην Ιστορία».
Τουλάχιστον θα υπάρξει αλληλεγγύη;
«Αλληλεγγύη ποιος να δείξει; Οι πλούσιοι; Ο κόσμος που θα μπορούσε να δείξει αλληλεγγύη ανήκει από τη μεσαία τάξη και κάτω, αυτήν που την τσακίζουν καθημερινά, μέχρι που μια μέρα θα βγει στο δρόμο κι όποιον πάρει ο Χάρος».
Ο χώρος σας πώς προχωράει σ' αυτές τις συνθήκες;
«Οταν δεν υπάρχει οικονομία, δεν προχωράει τίποτα. Αν πάει ο μισθός από 1.500, 500 ευρώ, τι να προχωρήσει; Η ντομάτα, όμως, το ψωμί και το γάλα ανεβαίνουν. Πώς γίνεται; Δεν καταλαβαίνω πώς ανεβαίνουν αυτά ενώ πέφτουν οι μισθοί. Μ' όλα αυτά, το τελευταίο που θα σκεφτεί ο κόσμος είναι να πάει σινεμά ή θέατρο».
Φοβάστε και για το φετινό σας πρόγραμμα, παρ' ότι είστε τόσο λαοφιλής;
«Εγώ θεωρώ ότι φέτος δεν θα πάει καλά κανένα μαγαζί».
Ηταν καλομαθημένη η μουσική πιάτσα;
«Κακομαθημένη. Τα 'χαμε όλα, αλλά δεν προσέξαμε τι αφήνουμε πίσω μας. Το θέμα δεν είναι να διατηρηθείς μόνον εσύ, αλλά ό,τι τραγουδάς».
Μήπως, όμως, τώρα αρχίσουν να γράφονται πάλι καλά λαϊκά τραγούδια;
«Η Ιστορία δείχνει ότι δυστυχία κι άνθηση των τεχνών πάνε μαζί. Αυτό είναι καλό για την τέχνη, αλλά κακό για τη ζωή μας».

42 σχόλια:

  1. Μετα τη συμμετοχη του καλλιτεχνη στο προσφατο φεστιβαλ ΚΝΕ- «Οδηγητή»

    http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6442166

    μου κανει εντυπωση η εκτιμηση του αυτη, για τον χωρο που τον φιλοξενησε και παραθετω μαλιστα και την απαντηση του Pιζοσπαστη πανω στη συνεντευξη της Ελευθεροτυπιας:

    ''Συνέντευξη του Δ. Μητροπάνου φιλοξενεί η χτεσινή «Ελευθεροτυπία», και σε ερώτηση για το ΚΚΕ, ο τραγουδιστής απαντάει: «...χάλια η αριστερά... Στο ΚΚΕ μείναν οι 80άρηδες. Γιατί για να σου επιτρέψει το ΚΚΕ να εκλεγείς πρέπει να 'χεις περάσει τα 50. Ελεος». Δεν ξέρουμε από πού ο κύριος Μητροπάνος αντλεί τις εκτιμήσεις του για την ηλικία των στελεχών και των μελών του ΚΚΕ, αλλά φαίνεται πως κρίνει εξ ιδίων, της δικής του ηλικίας δηλαδή, τα αλλότρια. Αλήθεια κύριε Μητροπάνο από την εξέδρα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» που σε φιλοξένησε πρόσφατα, σαν 80αρηδες έβλεπες τους χιλιάδες νεολαίους κομμουνιστές, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πλημμύρισαν το χώρο; 'Η δεν έβλεπες καλά, βρέθηκες σε σύγχυση και έφτιαξες δική σου εικόνα, αυτήν που λες των 80άρηδων στο ΚΚΕ;''

    http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6496879

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oταν γερνάει ο άνθρωπος τι περιμένεις;; Να έχει διαύγεια μυαλού ; ή να ξεκολλήσει από κεί που ειναι κολλημένος;;;δλδ σε προπαγανδιστικές αντι ΚΚΕ ατάκες προ τριακονταετίας και…. βάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μήπως θα πρέπει η ΜΑΣ στις 19 να τον καλέσει στο Μπλόκ της..!

    Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να τον πάρουμε με τις πέτρες τον Άνθρωπο και να τον στείλουμε απέναντι.

    Μητροπάνος είναι αυτός!

    Elva χαθήκαμε :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου στελλα νικ

    Δε ξερω με ποια λογικη γινονται τετοιες δηλωσεις, ειδικα μαλιστα οταν συμμετειχε σε φεστιβαλ του ΚΚΕ!
    Δεν ακουω το ειδος μουσικης του, αλλα ειχα την εντυπωση οτι ηταν φιλοΚΚΕ, καλλιτεχνης...Τι να πεις; Εχουμε να ακουσουμε πολλα απο δω και περα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε albatrus

    Δεν εχω καταλαβει τι εννοεις με το ''μήπως θα πρέπει η ΜΑΣ στις 19 να τον καλέσει στο Μπλόκ της! ''

    Δεν πηραμε κανενα με τις ...πέτρες, απλα αναρρωτιεμαι γιατι μια τετοια δηλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς αυτός είναι ο Μητροπάνος. Ανάθεμα εάν έχει αντιληφθεί για τι είδους κοινωνία παλεύει το ΚΚΕ και το ποιοι είναι πραγματικά υπεύθυνοι για την καπιταλιστική κρίση.
    Οι δηλώσεις-τοποθετήσεις του ήταν, είναι και θα είναι το λιγότερο ρηχές, δείγμα της πολιτικής του υστέρησης.
    Χάρηκα που φέτος στο φεστιβάλ παρεβρέθηκε ο "ΠΑΣΟΚΟΣ" Μικρούτσικος που σε κάθε πολιτικού περιεχομένου συνέντευξη θα αναφερθεί στο εκμεταλλευτικό σύστημα που δεν είναι άλλο από τον καπιταλισμό ενώ θα αναφερθεί στις τραγικές συνέπειες της παλινόρθωσής του στην ΕΣΣΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15.10.11

    Έχε χάρη που είναι καλός τραγουδιάρης αλλιώς θα μαγάριζα τα σχόλιά σου Ελβα. Ήταν ποτέ υποψήφιος πριν τα 50 στο κουκουέ και δεν τον εκλέξανε;
    Ασε μας ρε Μητροπάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δουλεύοντας χρόνια στο ραδιόφωνο που είναι κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας και γνωρίζοντας από κοντά όλο το καλλιτεχνικό συνάφι, έχω να σας πω μερικά πράγματα:
    1)Μετά τον θάνατο του Βάρναλη και του Ρίτσου, έμειναν οι μέτριοι...
    2)Ο Καλιτεχνικός κόσμος έχει μείνει στην εποχή της ΕΔΑ και ακόμα έτσι πορεύεται.
    3)Παρά την αγραμματοσύνη τους(δηλαδή την έλλειψη γραμματείας και καλλιέργειας) θεωρούν ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος.
    4)Τρομερά μίζεροι, εγωπαθείς και εγωκεντρικοί, αποτέλεσμα του καιρού τους, μικροαστικά κατάλοιπα που επιβαιβεώνουν το επιμύθιο του Νάρκισσου και της ηχούς.
    5)Ειδικά οι τραγουδιστές πέραν της ερμηνείας που μπορεί να έχουν, δεν έχουν κάτι αλλο να τους χαρακτηρίζει.
    Για μας η τέχνη και ειδικά το τραγούδι τελείωσε με το πολυτεχνείο άντε και μέχρι το 1980.
    Μέχρι το 1974 αναμασούσε τον καλό του εαυτό και απο εκεί και μετά ευτυχώς δηλαδή μέχρι το 1980 ακολούθησε τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, ο οποίος πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα.
    Δυστυχώς η δεκ του 1980 ήταν δικλείδα για την γενικευμένη πνευματική ασυναρτησία που βιώνουμε σήμερα.
    Αν ο κ Λαζόπουλος είναι ο υπ'1 νέος πνευματικός ταγός τότε ακόμα μας κυνηγούν τα κουσούρια της δεκ του 1980 και σωσμός απ' εκεί δεν προβλέπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ένα μουσικοσυνθέτη ακόμα και σήμερα έχουμε εναποθέσει τις ελπιδες μας αν και μεγάλος πια, ο Χρ.Λεοντής που ευτυχώς ακόμα και σήμερα παραμένει συνεπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ήταν από τους πρώτους στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ. Τον θυμάμαι το 1977 στο Άλσος Περιστερίου.Λυπήθκα ιδιαίτερα με τις δηλώσεις του. Θεωρώ την απάντηση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ιδιαίτερα σκληρή, αλλά δίκαιη γιατί αν ένας ενήλικας δεν μπορεί να διακρίνει σε μια λαοθάλασσα ότι δεξιά από την εξέδρα του φεστιβάλ έχει πλημμυρήσει από τη σπουδάζουσα τότε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος15.10.11

    Εγώ πάντως βλέπω έλλειψη γνώσεως των ηλίθιων κλισέ για το ΚΚΕ, από τον Μητροπάνο. Ξέχασε π.χ να μας πει για τις τριχωτές κνίττισες με τα ταγάρια... Δεν κάνουν τέτοιες παραλείψεις ρε Μητροπάνο... Στο φεστιβάλ ήσουν... Δεν τις είδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλως τονmikiskke

    Δυστυχώς πολλοι καλλιτεχνες τελευταια καταφερονται ετσι σ ενα κομμα που και ιστορια εχει, αλλα και απηχηση στη νεολαια!
    Ειναι κριμα που διαλεγουν να μη βλεπουν τη πραγματικοητα, αλλα τι να πεις, ας τους κρινει ο κοσμος για αυτες τους τις δηλωσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου ΑλεξΔ

    Τι να σου πω, ποτέ δεν ακουγα τετοιου ειδους μουσικη, οποτε και να ελεγες
    ο τι ηθελες δεν θα ηταν για μενα προβλημα!
    ''Ήταν ποτέ υποψήφιος πριν τα 50 στο κουκουέ και δεν τον εκλέξανε'', ρωτας...
    Τι να σου πω, να ρωτησουμε για να μαθουμε! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλε Radio Collectiva

    Συμφωνω απολυτα με τις πολυ σωστες παρατηρησεις σου, ειδικά στο 5ο σημειο, που λες οτι οι τραγουδιστές πέραν της ερμηνείας που μπορεί να έχουν, δεν έχουν κάτι αλλο να τους χαρακτηρίζει. και νομιζω οτι αυτο επιβεβαιωνεται καθε μερα οταν ακουμε οτι ο ταδε και ο δεινα Ελληνες καλλιτεχνες κανουν συναυλιες στο ...Ισραηλ ενω πολλοι αλλοι ξενοι π.χ Roger Waters, Costello, κ.α, εχουν δηλωσει οτι επισημα...μποϋκοταρουν τετοια μερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Radio Collectiva

    A, κι ευτυχως που υπαρχουν, ακομη, συνεπεις ανθρωποι στο χωρο, οπως ο Χρ.Λεοντής, οπως ειπες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλως τον ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΝΕΜΟ

    Μα και βεβαια λυπαται κανεις οταν ακουει κριτικη απο καλλιτεχνες που εχουν μια ιστορια και εχουν εμφανιστει πολλες φορες και σε φεστιβαλ της ΚΝΕ, που μονο το γεγονος αυτο δειχνει οτι δε μιλαμε για..80χρονους!!
    Δεν μπορω να καταλαβω, ομως, γιατι ενω εμφανιζεται χρονια, εκει, διαλεξε τωρα και κατω απο τετοιες συνθηκες να κανει μια τετοια δηλωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλωσηρθες Rocean

    Διακρινω μια εμμονη σε παλια..κλισέ για το ΚΚΕ, ετσι; ;-) Που τα θυμηθηκες αυτα, βρε Rocean, για τις..τριχωτές κνίττισες με τα ταγάρια; ;P
    Ε, τωρα θα εκσυγχρονιστηκαν, κανουν ριζικη...αποτριχωση πριν ...πανε στο Φεστιβαλ! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχ πως κατάντησε έτσι το ΚΚΕ?
    Πάνε οι ένδοξες εκείνες ημέρες που σε χρόνο dt θα είχε διαγράψει όποιο μέλος ακούει ή άκουγε Μητροπάνο.
    Πάντος τώρα τα μέλοι του κόμματος θα ακούνε στη ζούλα το σουξέ "Τι το θες τοο κουταλάκι"
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. habilis

    Στην εποχη μας που ολα εχουν...
    ...εξελιχθει,(!) αυτοδιαγραφονται και οι καλλιτεχνες απο μονοι τους και ετσι γλυτωνουν κοσμο απο το...κοπο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σε όλους!
    Ισοπεδωτικός και κομματάκι άδικος ο radio collectiva. Δεν στέκεται μόνο ο Λεοντής όρθιος σήμερα. Ούτε μπορώ να τους τσουβαλιάσω όλους. Υπάρχουν και άλλοι καλλιτέχνες με αξία και υπόσταση ανθρώπινη και αγωνιστική. Καλλιτέχνες δεν είναι μόνο όσοι υπερ-προβάλλονται από τα ΜΜΕ, ούτε μόνο οι τραγουδιστές.
    Όσο για το Μητροπάνο, τι να πω; Κρίμα. Κρίνοντας με επιείκια, ...άβυσσος η ψυχή του καλλιτέχνη.
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. μηπως φταιει και το ΚΚΕ που εχει δωσει μεγαλυτερη σημασια στο συναισθημα και στους καλλιτεχνες παρα στους πνευματικους ανθρωπους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. άστο Γιώργο λάθος το πιάνεις ... είδαμε και τους πνευματικούς ανθρώπους με την προσφατη επιστολή τους για στηριξη μέτρων κτλ ... δεν είναι θέμα καλλιτεχνών ή πνευματικών ανθρώπων αλλά θέμα παιδείας (όπως πολύ σωστα γράφτηκε παραπάνω) ... όσο για τον συγκεκριμένο κύριο ,αν και αρχαιολάγνο δεν με λές , η ατάκα "το γήρας ουκ έρχεται μόνον"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. μαλλον το ΚΚΕ το πιανει λαθος .
    τι κανει το κκε για την παιδεια? οταν
    ακουγεται , πολυ συχνα οτι ο Μαρξισμος ειναι "ξεπερασμενος" δεν ευθυνεται για την κατηγορια αυτη? ποια νεα εργα εχει εκδωση ,εκτος απο το "καταστατικο" τα "προγραμματα" και "συνεδρια" του κομματος? ετσι εννοειται η διαπλατυνση του μαρξισμου? Το μονο που κανει ,δυστυχως το ΚΚΕ ειναι να αποτεινεται στο συναισθημα και στην πιστη , με τραγουδια , εκδηλωσεις , και ποιηματα . νομιζει οτι επειδη εχει δικιο , δεν χρειαζεται μυαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιώργο μου, μία βόλτα από το βιβλιοπωλείο της ΣΕ θα σε πείσει για το πλήθος των εκδόσεων και την μεγάλη γκάμα που καλύπτουν αυτές...από πολιτικά βιβλία μέχρι παραμυθάκια (έχω χαρίσει στα ανίψια μου τουλάχιστον 10 σε διάστημα 6 μηνών ,οπότε έιμαι "ξερόλας" σε αυτό το θέμα)...δεν νομίζεις ότι η "αυτομόρφωση" πρέπει να είναι υποχρέωση σε έναν άνθρωπο που θέλει να θεωρεί τον ευατό του το λιγότερο προοδευτικό;καταλαβαίνω την "πίκρα" σου ,αλλά δεν είναι καλύτερο να μην έχει ο άλλος μασημένη τροφή,αλλά να την ψάχνει και μόνος του; (προφανώς δεν εννοώ εσένα,μιλάω για το μεγάλο μέρος του κόσμου)... και τέλος βρε Γιώργο αν το ΚΚΕ καθόταν να δώσει απάντηση στον κάθε χαρούμενο που μιλάει για τον Μαρξισμό και το ξεπερασμένο των ιδεών του ΚΚΕ,δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί με τίποτα άλλο πέρα από απαντήσεις στα αυτονόητα...εδώ ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι διάβαζε Μάρξ,ενώ το μισό παΣΟΚ ορκίζεται ότι κοιμάται με το Κεφάλαιο στο προσκεφάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όταν αντιληφθούμε ότι η Παιδεία, η ματιά δίχως παρωπίδες, η συζήτηση δίχως τσιτάτα και δόγματα (κομματικά ή οτιδήποτε άλλο) και η ακεραιότητα αποτελούν το μοχλό για να ξεκινήσει ο αγώνας για την κοινωνική ισότητα τότε είμαι βέβαιη πως ο τροχός θ' αρχίσει να γυρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Elva
    Προσπαθώ κι εγώ να καταλάβω γιατι το έκανε και δεν μπορώ. Κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου θα έλεγα πως μια τέτοια δήλωση θα "στεκόταν" το 1991-1998 περίπου. Τότε πολλοί καλλιτέχνες "αυτομόλησαν" στον εχθρό.
    θεώρησαν καλό να ..κάνουν λεφτά...ξεπουλώντας τη συνείδησή τους. Το έκαναν και κονόμησαν.
    Αλλά τώρα; Γιατί; Τι διάολο τον έπιασε;
    Aν βέβαια κοιτάξει κανείς καλύτερα θα δει ότι τον καιρό των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος έβγαλε σιντάκι με τον Κραουνάκη που κυκλοφόρησε από κάποια αστοφυλάδα αν θυμάμαι.
    Δεν ξέρω... Θα δείξει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γεια σου Elva
    Με αφορμή το σχόλιο του φίλου ράδιο Collectiva

    Τα έργα των δημιουργών από την στιγμή που βγαίνουν στον "αέρα" δεν ανήκουν στους δημιουργούς τους.
    Γίνονται κτήμα των πολιτών, του λαού, των εργαζομένων .....ανάλογα με το σε ποιους απευθύνονται και ποιοι τα υιοθετούν.

    Τώρα βέβαια μιλούμε για το έργο τέχνης, με όποια μορφή τέχνης και ο Μητροπάνος, σιγά τον δημιουργό ή τον εκτελεστή δηλαδή.

    Αλλά όλα τα έργα τέχνης δεν μένουν παρά μονάχα νομικά στην ιδιοκτησία του δημιουργού ή αυτού που το απέκτησε με την εμπορευματική του μορφή.

    Είναι δηλαδή δυνατόν τα τραγούδια του Μίκη που με αυτά εξεγερθήκαμε, συνειδητοποιήσαμε,τραγουδήσαμε και παλέψαμε,να ανήκουν στον ίδιο αποκλειστικά και να εκφράζουν τις κάθε φορά επιλογές του;
    Όταν για παράδειγμα έγινε βουλευτής της ΝΔ το Πνευματικό εμβατήριο άνηκε και εξέφραζε την ΝΔ,τους επικεφαλής και τους ψηφοφόρους της;
    'Η μήπως άλλαξε χαρακτήρα το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ,όταν βρέθηκε στο πλευρό του Αντρέα;
    Θέλω να πω,ότι τα έργα τέχνης,δεν είναι μόνον αυτά που φέρουν την σφραγίδα των ανθρώπων του κόμματος,φίλων και μελών του.
    Άλλωστε και το κόμμα πιστεύω ότι δεν το βλέπει έτσι.
    Ευτυχώς λοιπόν, δεν είναι ο μόνος που "έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας" ο Χρήστος Λεοντής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. μηπως το οτι λαμβανουμε στα πολυ σοβαρα τετοιες πριπτωσεις (ανθρωπων που εχουν δημοσιοτητα μονο και μονο επειδη εχουν καλη φωνη) αποδεικνυει οτι αυτη ειναι και η μοναδικη πνευματικη τροφη που εχει να προσφερει το κκε και η αριστερα γενικωτερα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα oikodome

    Φανταζομαι οτι ο φιλος @radio collectiva αναφεροταν μονο στους μεγαλους συνθετες, αλλιως σιγουρα υπαρχουν και αλλοι αξιολογοι καλλιτεχνες και αγωνιστες στο χωρο! Ευτυχως δηλαδη! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Kαλως τον giorgo

    Το ΚΚΕ δε ξεχωριζει καλλιτεχνες και απλους εργαζομενους, ουτε κανει εκπτωσεις σε ζητηματα που εχουν να κανουν με το πνευμα και τη τεχνη. Διαβασε Ριζο, ειδικα καθε Κυριακη και θα καταλαβεις τι εννοω.
    Η υλη που υπαρχει εκει ειναι πολυ αξιολογη και αυτο τα λεει ολα νομιζω. Tωρα γιατι ορισμενοι καλλιτεχνες εχουν κατα καιρους λοιδωρησει το ΚΚΕ, δεν ξερω, ισως πολλοι να βιαζονται να αποτιναξουν ...ετικεττες απο φοβο μηπως τους πουν ...κομμουνιστες; Παντως το ΚΚΕ δεν εχει..ευθυνη!
    Την ευθυνη των λογων και πραξεων μας, μονο εμεις την εχουμε!

    Οσο για τη δηλωση σου "Το μονο που κανει ,δυστυχως το ΚΚΕ ειναι να αποτεινεται στο συναισθημα και στην πιστη , με τραγουδια , εκδηλωσεις , και ποιηματα" δεν θα συμφωνησω, γιατι το ΚΚΕ δεν ειναι...ραδιοφωνικος σταθμος, ειναι κομμα που αγωνιζεται για το δικιο των εργαζομενων και εχει στοχους που προσπαθει να υλοποιησει οσο καλυτερα μπορει.
    Ριξε μια ματια στο τι λεει, ισως και να εκπλαγεις ευχαριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλως τον blogseviko

    Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου,δε λενε; :) Μαλλον εχουν δικιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλως την ekath

    Ας ελπισουμε οτι καποτε θα γινει ετσι, αλλα εν τω μεταξυ εχουμε ακομη δρομο πολυ, ως κοινωνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

    Σωστοι οι συλλογισμοι σου, αλλα ας περιμενουμε μηπως...και δείξει, οπως λες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπερα στη blackbedlam

    Συμφωνω με το γενικο σκεπτικο σου πανω στο οτι τα έργα των δημιουργών δεν ανήκουν μονο στους ιδιους αλλα γίνονται κτήμα των πολιτών, του λαού, των εργαζομένων ....
    Δεν ειχα διαβασει το σχολιο σου αλλα ειχα κι εγω απαντησει πιο πανω οτι ευτυχώς υπαρχουν ακομα αξιολογοι ανθρωποι στο χωρο και ας μην περιοριζομαστε μονο σε ενα δυο γνωστα ονοματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. giorgo

    Ελπιζω να σε καλυψε το παραπανω σχολιο που σου ειχα γραψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τι εγινε? Μπηκε ο μητροπανος στη μηχανη του Dr Who και ταξιδεψε στο 1990?

    Σοβαρα τωρα.

    Δεν ειναι κακο να μην κατανοεις την προταση του ΚΚΕ. Για να καταλαβεις σε βαθος τον επιστημονικο σοσιαλισμο θελει διαβασμα. Σε καθε περιπτωση βεβαια μπορεις να ρωτησεις για αρχη και ολο και καποιος θα βρεθει να σε κατατοπισει ικανοποιητικα. Ή μπορεις να διαβασεις ενα απο τα τοσα εντυπα με τις θεσεις του κκε που εξηγουν πραγματα απλα και κατανοητα.

    Αν τελικα δεν σε ενδιαφερει να μαθεις, το να εκφερεις αποψη επι του θεματος με σιγουρια πνευματικου γκουρου ειναι το λιγοτερο αλαζονικο (για να το θεσω ευγενικα σεβομενη το Blog της Ελβας--αν και μου ρθε στο μυαλο η αγγλοσαξονικη παροιμια με τις γνωμες και τις οπες).

    Αν παλι εχεις κατανοησει την προταση των κομμουνιστων και απλα διαφωνεις με αυτη, δικαιωμα σου. Αλλα τοτε δεν λες οτι δεν εχει προταση, αλλα οτι απλα διαφωνεις με αυτη.

    Εκτος και αν με το γενικολογο αριστερα, που ειναι τοσο ξεχειλωμενη σαν έννοια (όσο και το "ροκ"--χωραει μεχρι και ο Καρβελας μεσα) εννοουσε αλλους πολιτκους χωρους. Ή ολους τους χωρους μαζι λες και λενε ιδια πραγματα. Τι να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγαπητή black bedlam
    Στο ρεζουμε των λεγόμενων σας δεν έχουμε την παραμικρή διαφωνία, δεν καταλάβαμε σε τι ακριβώς μας μέμφεστε καλοπροαίρετα πάντα.
    Σε ένα από τα επόμενα αρθρα μας στο μουσικό ιστολόγιο μας, το οποίο το προετοιμάζουμε από την Άνοιξη αλλά ακόμα δεν το έχουμε τελειώσει θα ξεδιπλώσουμε την ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Collectiva Αν είναι δυνατόν να σε μέμφομαι. Ούτε γι΄αστείο, απλά στάθηκα στην άποψή σου που λέει :
    "Σε ένα μουσικοσυνθέτη ακόμα και σήμερα έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας αν και μεγάλος πια, ο Χρ.Λεοντής που ευτυχώς ακόμα και σήμερα παραμένει συνεπής".
    Σαν τι ελπίδες έχουμε εναποθέσει στον πολύ καλό και συνεπή ("που ακόμα και σήμερα παραμένει συνεπής" μου άρεσε αυτό, γιατί με όσα έχουμε δει ποτέ δεν ξέρεις) Χρήστο Λεοντή;
    Υπέθεσα ότι μιλάς για ελπίδες καλής και ποιοτικής μουσικής, στα πλαίσια του Σοσιαλιστικού ρεαλισμού.
    Τι άλλο να υποθέσω πώς να ερμηνεύσω την πρόταση;
    Γι΄αυτό είπα, ότι βρε αδερφέ,, έχουμε μουσική να ακούμε, έχουμε τραγούδια να λέμε και τραγουδώντας να αγωνιζόμαστε κιόλας να μας εμψυχώνουν να μας δίνουν κουράγιο.
    Μακάρι και ο καθημερινός αγώνας που θα διεξάγεται από τώρα και μετά να φέρει στην επιφάνεια και άλλους τραγουδοποιούς που θα εμπνέονται από τους αγώνες του λαού.
    Μήπως είμαι λίγο απότομη; Αν ναι, συγνώμη δεν ήταν στις προθέσεις μου.

    Τέλος με χαρά ακούω την προσπάθεια που κάνετε για το ιστολόγιο που προετοιμάζεται και εύχομαι τα καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ειλικρινά εκπλήσσομαι με τη σημασία που δώσατε στη συνέντευξη ενός ανθρώπου ο οποίος έχει μεν εκπληκτική φωνή, αλλά καμιά άλλη πνευματική προσφορά.
    Το ίδιο ισχύει και για τον δίσκο του με τον Κραουνάκη: μόνο ο ίδιος ο τραγουδοποιός πιστεύει πως η παπαριά που έγραψε άξιζε να αφιερωθεί στους αγανακτισμένους. Γι' αυτό, άλλωστε, έγινε δεκτή με παγερή αδιαφορία!

    Όσο για το ΚΚΕ, καιρός είναι να κάνει την αυτοκριτική του, για να μην είναι ευάλωτο σε τέτοιου είδους παρόλες! Επίσης, καλά θα κάνει να μην πιστεύει στην παροιμία "μάζευε, ας είν'και ρώγες". Λίγοι και καλοί στα φεστιβάλ του.
    Ας μάθει δε, ότι η πολιτική (και ουχί κομματική) αποκατάσταση του Άρη είναι περιττή: ο λαός τον έχει αποκαταστήσει χρόνια τώρα. Είναι ο δικός μας Τσε Γκεβάρα, ανεξαρτήτως τι πίστευε για αυτόν το ΚΚΕ και οι Ζαχαριάδηδές του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γεια σου Manny

    Κι εσυ …οπαδος της θεωριας οτι προκειται για...μηχανη του ...Dr Who με...προορισμο τα 1990; :)

    Noμιζω ομως οτι και εδω ισχυει το ρητο ο "καθενας στο ειδος του…" και οπως λες κι εσυ, οταν κανεις δεν γνωριζει καποια πραγματα, καλο ειναι να ενημερωνεται πριν βαλει ολους στο ιδιο ....τσουβαλι! Μου αρεσε το παραδειγμα με την εννοια του..."ροκ", στην Ελλαδα, που—χωραει μεχρι και ο ....Καρβελας μεσα! :)Ειναι νομιζω αρκετα ενδεικτικο του...ξεχυλωματος καποιων ορων!
    Αν ετσι, καπως, βλεπουν ορισμενοι και την Αριστερα,στην Ελλαδα, τοτε...'We got a problem, Ηouston'!! :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Φιλε μας Λωτοφάγε

    Ισως και να μην αξιζε, τελικα, το κοπο, ακριβως για τους λογους που αναφερεις και τους θεωρω πολυ σωστους, αλλα ξερεις καπου εκπλησσεται κανεις, οταν αναλογα περιστατικα εχουν συμβει κατα καιρους (ειδικοτερα μαλιστα τη περασμενη δεκαετια) και απο εκει που δεν το περιμενει κανεις, να εισπραττει.. τελικα κριτικη και απορριψη!
    Τhat´s life!

    Μαλλον χρειαζεται μεγαλυτερη αυτοκριτικη απο δω και περα και το ρητο "Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ", ειναι αναλογο μ αυτο που ειπες. Θα συμφωνησω και με το θεμα της αποκατασης του Αρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Στο κεντρικό ιστολόγιο υπάρχουν οι διευθύνσεις και την υπολοίπων, αγαπητή b.b και για την μουσική και το τραγούδι έχουμε γράψει κατα καιρούς διάφορα, δηλαδή δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι νεότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)