4.10.11

ΣΟΥΗΔΙΑ:Οι υπηρεσίες στελέχωσης εργατικού δυναμικού!



Δεν νομιζω οτι εχουμε ασχοληθει ξανα με τις εταιρειες που συχνα ..αυτοδιαφημιζονται με εντυπωσιακα ονοματα οπως ..."Υπηρεσιες στελεχωσης ανθρωπινου δυναμικου και παροχης υπηρεσιων", επειδη οπως λενε μονο αυτες εχουν τους καταλληλους ...συμβουλους και μονο αυτες χρησιμοποιουν...μεθόδους και τεχνολογια που προσφερει εξειδικευμενες λυσεις στην αγορα εργασιας.

Ωραια λογια πραγματι....

Εγω παντως που εχω το...''ελαττωμα'' να μη πιστευω στα ...μεγαλα λογια, τα ακουω ολα αυτα "βερεσε" και για να πω την αληθεια τοσο καιρο στη Σουηδια ουτε καλα λογια για καμμια απο τις εδω εταιρειες στελεχωσης προσωπικου, εχω ακουσει, αλλα ουτε και οτι βρηκε κανεις δουλεια, χαρις σ αυτες! 
Ενα ειδος μεσητειας κανουν δηλαδη και αυτο οχι και τοσο καλα, για να ειμαστε ειλικρινεις. Το γεγονος ειναι οτι ο κοσμος παντου αμφιβαλλει για τετοιου ειδους υπηρειες και θελει να συνεχισει να εμπιστευεται τους δημοσιους φορεις, ασχετα αν στη χωρα μας και αλλου εχουν βαλθει οι εκαστοτε κυβερνησεις να διαλυσουν ο τι εχει να κανει με το ...Δημοσιο! 

Ο ρολος των υπηρεσιων στελεχωσης προσωπικου ειναι να καλυπτουν τις ευθυνες των εταιρειων προς τους υπαλληλους τους και οπως υποστηριζει ενα αρθρο της εφημεριδας Αrbetaren, "χαρις σε εξαιρετικά αμφισβητήσιμες αποφάσεις σε δικαστηρια οι εταιρειες αυτες εχουν αναπτυχθει υπερβολικα και ετσι επηρεαζουν ενα μεγαλο κομματι στην αγορα εργασιας. Το Σουηδικο δικαστηριο υπευθυνο για εργατικα θεματα (ΑD) μαλιστα πιστευει οτι μια εταιρεια εχει το δικαιωμα να απολυσει ολους τους μονιμους υπαλληλους της και να "νοικιασει" προσωρινους"! .....

Αυτοί που εργάζονται ως προσωρινoι, μας πληροφορει το αρθρο, εχουν σε πολλές περιπτώσεις χειρότερες συνθήκες από τους μόνιμους εργαζομένους, και πολλοι κλαδοι εχουν υπογράψει κατώτερες συλλογικες συμβάσεις με τις εταιρειες στελεχωσης προσωπικου, από ό τι με τις εταιρείες που προσλαμβάνουν, για τα ίδια καθήκοντα! 
Οι μισθοι ειναι κάτωτερο, ενω χαμηλότεροι ειναι οι μισθοι για τους μήνες με τις μεγάλες διακοπές ή λιγότερες ημέρες. Το οτι υπαρχει εργασιακή ανασφάλεια και ενα αίσθημα του οτι πραγματικά οι προσωρινοι υπαλληλοι δεν "αξίζουν" τόσο όσο οι μόνιμοι, δεν συμβαλλει βεβαια σε αφοσιωση στην εταιρεία που ηδη εργαζονται, αλλα ουτε και στην υπηρεσια στελεχωσης που στελνει προσωπικο σε αλλες εταιρειες. Έτσι, η βιομηχανία στελέχωσης προσωπικου έχει ενα πρόβλημα με το ....image της.
Μια τετοια εταιρεια, ειχε πριν λιγο καιρο ανεβασει μια ιστοσελίδα με το τιτλο "Εμεις λεγομαστε" ... όπου ο επισκέπτης μπορουσε να προτείνει και να ψηφίσει για το όνομα των μισθωμένων εργαζομενων, ενω αποδεκτα ηταν μόνο ...καλα ονοματα, και οι πρότασεις «σκλάβοι», «εργάτες», ή «ψευδο προσωπικό" που εγραψαν οι εργαζομενοι σβηστηκαν γρήγορα.

Μια παρόμοια ιστοσελίδα,ομως στο facebook, που επίσης ονομαστηκε,  "Εμεις λεγομαστε", εγινε γρήγορα πολυ πιο δημοφιλής απο αυτην των Γραφείων Στελέχωσης. 
Εκει δεν υπάρχει καμμία λογοκρισία απο αδέξιες εκφράσεις, και στις δεκα κορυφαιες θεσεις ηταν, μεχρι τελευταια, λεξεις οπως ..."σκλάβος", "οικοσιτος" και "δουλος". 
Ο κλάδος της στελέχωσης είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία στη Σουηδία, αλλά εκει που αποτυγχάνουν παταγωδώς ειναι όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα είδος .. "συναδελφικοτητας" και "αφοσιωσης" μεταξύ των εργαζομένων, επειδη η επιχειρηματική ιδέα καθαυτη εχει να κανει με το οτι οι εργαζόμενοι ειναι ...ανταλλαξιμα αναλώσιμα αγαθα!  
Ευκολο ειναι να παρακαμψει κανεις κατι τετοιο;


Πηγη Αrbetaren. 

10 σχόλια:

  1. αχ πού πάμε και πού θα φτάσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που θα πάει, θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός και μαζί του και όλα τα ... "λουλούδια" του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλη ange-ta

    Ας ελπισουμε οτι ο κοσμος θα αντιδρασει και θα μπει φρενο στη καθοδικη μας πορεια, αλλιως τι να πω, εχουμε ακομα πολλα να τραβηξουμε, ενθεν και ενθεν, απ ο τι καταλαβαινει κανεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλησπερα faro

    Στο μεταξυ ομως, απο τι δυσκολιες πρεπει να περασουν οι εργαζομενοι και οι...ανεργοι, ειναι μια αλλη μεγαλη ιστορια, σωστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχει προβλήματα και η Σουηδία; Φαντάσου τότε.. Μια φίλη έφυγε την προηγούμενη εβδομάδα για εκεί.. Μένουν κάτι συγγενικά της πρόσωπα και σας ήρθε.. τρέχοντας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλη Roadartist

    Ολες οι χωρες της ΕΕ εχουν προβληματα ανεργιας, ειδικα για ξενους και νεους! Αυτο το λεμε απο καιρο, οσοι μενουμε εκτος Ελλαδος, αλλα οι εν Ελλαδι δεν φαινεται να μας πιστευουν!
    Eλπιζω η φιλη σου να ξερει τη γλωσσα, αλλιως θα ειναι δυσκολο να βρει δουλεια, μεχρι να τη μαθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είστε πολύ πίσω Elva μου…
    Στην Ελλάδα αυτές οι εταιρείες άνθισαν στο τέλος της δεκαετίας του 90. Λόγω το ότι στο δημόσιο δεν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, εκτός βέβαια από τα παράθυρα... Αντί λοιπόν να προσλάβουν επιτυχόντες, απευθυνόντουσαν σε τέτοιες εταιρίες και «νοίκιαζαν» προσωπικό με εξάμηνες συμβάσεις. Μέχρι 2 βέβαια για να μην κατοχυρώσουν τότε δικαίωμα πρόσληψης με αορίστου αν ανανεώνονταν για 3 φορά. Για την ακρίβεια όμως το «απευθυνόντουσαν» δεν ήταν ακριβές… Απλά για να σου κάνουν πρόσληψη σε έστελναν στην εταιρία που παρέχει στελέχη και δυναμικό να εγγραφείς και από εκεί όλως τυχαίως σε διάλεγαν.. Έτσι δούλευες για την Α εταιρία αλλά επειδή άνηκες στη Β πληρωνόσουν από τη δεύτερη…. Και φυσικά ζούσες με την ελπίδα ότι αν ανταπεξέλθεις στις συνθήκες που ανέφερες στο post σου, θα σε κρατήσουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου φιλε Αντιλογε

    Οπως ακουω και στην Ελλαδα, αλλα και στο εξωτερικο πολλες απ αυτες τις εταιρειες χρεωνουν ενα ποσο καθε μηνα μεχρι να βουν δουλεια στους ενδιαφερομενους!

    Οπως μου ειπε ενας φιλος, στο βιβλιο του Ενγκελς "Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία", περιγραφεται οτι τέτοιες εταιρίες ύπήρχαν από τότε, και οι εργάτες τις ονομαζαν..Sweaters, γιατί αμοιβoνταν από τον εργατικό ιδρώτα!

    Μηπως αλλαξαν πολλα απο ..τοτε; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έλβα, το πιστεύω πως και στο εξωτερικό υπάρχουν προβλήματα. Αλλά από ότι λέγεται στις χώρες της Σκανδιναβίας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά από ότι στο Νότο. Από ότι γνωρίζω δεν ξέρει σουηδικά. Όλα παιδιά (φίλοι) ετοιμάζονται να φύγουν για Ολλανδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Roadartist

    Σιγουρα τα πραγματα ειναι διαφορετικα για οσους εχουν ερθει στη Σκανδιναβια εδω και πολλα χρονια, επειδη εχουν καλυτερες δουλειες, αλλα για τους νεους μεταναστες τα περιθωρια oλο και στενευουν, μια και πιο ευκολα εκμεταλλευονται τον νεο μεταναστη απο εναν που ηδη εχει μεινει καιρο εδω και ξερει τι ισχυει.

    Στην Ολλανδια ακουω οτι ειναι καλη η αγορα εργασιας, για εξειδικευμενο προσωπικο, ομως.
    Υπαρχει δυστυχως αρκετος ρατσισμος, κι εκει, οπως ισως γνωριζουν οι γνωστοι σου, εφοσον η χωρα δεν φημιζεται για την ανεκτικοτητα της στους ξενους,(απο Νοτο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)