11.10.11

Οι "Αllätare", η κοινή γνώμη κλπ. ιστοριες!



Οταν παει κανεις σε καποια γιορτη, στα μερη μας, (καθ´ ημας, fest ), τοτε εχει, ισως, τη μοναδικη ευκαιρια να συναντηθει και με αρκετους... "Allätare", δηλαδη με...ατομα που τους αρεσουν ΟΛΑ τα μουσικα γουστα, δεν εχουν γνωμη για τιποτα, (ειτε εχουν ακριβως τη γνωμη που καλλιεργουν γι αυτους τα ΜΜΕ) και συνηθως αποφευγουν να ...διαφωνουν, επειδη η διαφωνια δεν ειναι και τοσο....politically correct, στις μερες μας!

Το περασμενο Σαββατοκυριακο ετυχε να βρεθω σε μια τετοια συναξη και να ξαναβιωσω, εκτος των αλλων και το τυπικα Σουηδικο στυλ γνωριμιας οπου πρωτα ρωτα κανεις να μαθει με τι ασχολειται ο αλλος για να τον / την τοποθετησουν στο αντιστοιχο ..."κουτι".

Περιττο να πω οτι το να ειναι κανεις παντρεμενος, ή οχι, δεν ειναι και τοσο σημαντικο θεμα. Στη Σκανδιναβια οι σχεσεις ερχονται και...παρερχονται και πολλα ζευγαρια που συγκατοικουν, θεωρουνται, εδω, νομικα ισαξιοι των παντρεμενων, οποτε υπαρχει πολυ... "ευελιξια" σε αυτο το θεμα και ειναι ενδιαφερον να βλεπει κανεις τις διαφορες με την Ελλαδα, οπου τα παντρεμενα ζευγη συνηθως φαινονται...μιλια μακρια (οτι ειναι ...παντρεμενοι!)...

Στη Σουηδια αυτο που χαρακτηριζει το ατομο ειναι η δουλεια του κι ετσι αρκετοι ειναι αυτοι που βρισκουν το θεμα της εργασιας καταλληλο για τη συνεχεια μιας συζητησης. 
Δε ξερω, βεβαια, πως θα εξελισσοταν μια συζητηση στη περιπτωση που καποιος απαντησει οτι ειναι....ανεργος!..
 
Γενικα η πλειοψηφια των Σουηδων χαρακτηριζεται απο ενα "θετικο πνευμα" για τα παντα σε βαθμο που..."σπαει τζαμια", οπως θα λεγαμε στην Ελλαδα, ειδικα οσον αφορα τις πολιτικες και αλλες αποψεις!

Για παραδειγμα, καποιοι στη συναξη αυτη δεν θεωρησαν....μεμπτο το οτι ο Βασιλιας της Σουηδιας, που ολα τα ΜΜΕ κατεκριναν, επειδη στη διαρκεια της επισκεψης του στη Σαουδικη Αραβια, βραβευσε (με προσκοπικο μεταλλιο) τον απολυταρχικο βασιλια Abdullah, οταν τα δικαιωματα του λαου της Σ. Αραβιας καταπατωνται καθημερινα, πραγμα που εκτος των αλλων τονισε και η Διεθνης Αμνηστεια, ενω ο υπ. Εξωτερικων Carl Bildt δεν εδειξε να ενοχλειται καθολου απο το γεγονος.

Αρκετοι καλεσμενοι αρκεστηκαν να πουν οτι δεν μετρουν και τοσο πολυ οι πραξεις του βασιλια επειδη δεν ειναι πολιτικες, εφοσον δρα σαν μονο σαν πολιτιστικος πρεσβης της χωρας!
"Ναι, αλλα τι μηνυμα δινει για τη Σουηδια", ειπαμε καποιοι, προσθετωντας με την ευκαιρια οτι θα πρεπει να καταργηθει καποτε στη χωρα αυτη ο θεσμος της Βασιλειας, αλλα εκει εισπραξαμε αμεσως ακομα πιο ....λιγη συμπαρασταση, επειδη αρκετοι στη χωρα, για καποιο περιεργο λογο που εγω δεν καταλαβαινω, θεωρουν τη βασιλικη οικογενεια κατι σαν .....διακοσμητικες γλαστρες και αντιπροσωπους της Σουηδιας στο εξωτερικο!
"Η βασιλικη οικογενεια ειναι καλη για το κλεισιμο εμπορικων συμφωνιων της Σουηδιας, ειναι κατι σαν μασκοτ" ειπαν καποιοι και νομισαν οτι εμεις οι αλλοι θα πειστουμε......

Σε ενα αλλο θεμα, καποιοι εδειξαν μεχρι και....συμπαθεια στο ζητημα του τωρινου ηγέτη των σοσιαλδημοκρατων Håkan Juholt, που τωρα η Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Riksenheten mot korruption) ερευνά την υπόθεση του, εφοσον αυτος κατηγορειται οτι επαιρνε επι χρονια επιδομα ενοικιου που δεν δικαιουτο.
Το συνολικο ποσο ανέρχεται χονδρικα σε 160.000 κορωνες (16.000 ευρω). Μετα την ερευνα που ξεκινησε μενει βεβαια να αποδειχθει αν οι πράξεις του Juholt αποτελουν απάτη. Ο ιδιος λεει οτι ειναι αθωος, διοτι δε γνωριζε τους κανονες.

Παντως στα ΜΜΕ υποστηριζουν τωρα οτι ισως αυτο σημαινει και το τελος της πολιτικης του καρριερας ως ηγετη των Σοσιαλδημοκρατων και κρινοντας απο αλλες περιπτωσεις μαλλον εχουν δικιο!

Τελικα αναρρωτιεται κανεις μηπως ο κοσμος γυρω μας εχει γινει κατα πολυ...πρακτικα ναρκωμενος (για να χρησιμοποιησω το τιτλο του τραγουδιου των Pink Floyd) και δεν ενοχλειται ευκολα απο αυτα που συμβαινουν γυρω μας;

Οι Σουηδοι allätare ( "παμφαγοι", σε μουσικα γουστα), οι Ελληνες "καλοπιστοι" πολιτες, οι "πρακτικα ναρκωμενοι", ή οπως αλλιως θελετε να τους πειτε, φερουν ευθυνη για το οτι δεν χρησιμοποιουν το...μυαλο τους για να κανουν επιλογες, οπως επισης και για το οτι ατομα οπως η Μαdonna, η Britney Spears, το ταδε "ονομα" και η δεινα "προσωπικοτητα" στην Ελλαδα και το εξωτερικο, αποκαλουνται...."καλλιτεχνες" και πλουτισαν εις βαρος της ...βλακειας και της αδιαφοριας του κοσμου σχετικα με το τι μηνυματα πλασαρουν στο κοινο.

Αν το σκεφτει κανεις θα υπηρχαν, αραγε, αυτοι οι παγκοσμιοι διαγωνισμοι Idol και αυτη η αποθεωση της ...βλακειας σε ολους τους τομεις, αν καποιοι δεν ετρεχαν προθυμα να παρουν μερος και να δεχτουν τους κανονες του συστηματος, που μας θελει ολους ερμαια των καθημερινων κριτων της ζωης μας και ...''ζητουλες'', ενω καταρρακωνεται ταυτοχρονα καθε ιχνος περηφανειας και αυτοεκτιμησης μεσα μας;

Φυσικα, αυτα ισχυουν και για τις κατηγοριες "πολιτικων" και..."καλλιτεχνων" και γενικα για ολους οσους ασχολουνται με το...show business, γιατι τελικα ολα εκει καταληγουν:

Στο SHOW, αλλα κυριως, θα μου επιτρεψετε να πω, στο...BUSINESS!



4 σχόλια:

  1. Exω ακουσει οτι και στις ΗΠΑ οπως και αλλου οπου θεοποιειται η εργασια, οι ανεργοι λιγο πολυ θεωρουνται ''ασημαντα προσωπα'', Ελβα.
    Ειναι τραγικο το που οδηγουμαστε ως κοινωνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως η αληθεια ειναι οτι στις ΗΠΑ ακομα και να εχεις δουλεια εισαι ενα "τιποτα"...
    Αν δεν εχεις ενα-δυο σπιτια πληρωμενα, μια καλη δουλεια με εισοδημα 50.000 -200.000 το χρονο και τουλαχιστον 1.000.000 στην ακρη, εισαι ενα τιποτα... εισαι οτι ακριβως ειναι εκατομυρια αλλοι, τιποτα το ιδιαιτερο, ενας ασημαντος αναμεσα σε εκατομυρια αλλους ασημαντους...
    Ετσι ακριβως βλεπει το 5% των Αμερικανων το υπολοιπο 95%
    Δυστυχως...
    Παρ ολα αυτα αν ειχα να διαλεξω για αλλη μια φορα να ζησω σε καποια χωρα, παλι την Αμερικη θα διαλεγα... Ενας απο τους κυριους λογους ειναι η ιδιομορφια αυτης της χωρας και η απιστευτη πολυμορφια της απο τις μεγαλες πολεις μεχρι τα μικρα χωρια, απο πολιτειες σε πολιτειες, τοσο μεγαλες διαφορες, που ειναι φοβερα δυσκολο να γυρισεις ολη την Αμερικη και να μην βρεις ενα μερος που να αισθανεσαι ανετα, που να μην θελεις να ξαποστασεις, που να μην θελεις να πεταξεις ριζες... Η χωρα ακομα μπορει να προσφερει αναριθμητες εναλλακτικες λυσεις ή εκλογες, κατι που σε μια μικρη χωρα σαν την Ελλαδα ειναι αδυνατο να συμβει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. marilia

    Δυστυχως ουτε κι αυτοι που εχουν.. εργασια ειναι σημερα σε πολλες περιπτωσεις ευχαριστημενοι, γιατι αν εξαιρεσει κανεις ορισμενες, ελαχιστες θα ελεγα, θεσεις εργασιας που δεν εχουν θιχτει απο τα μετρα λιτοτητας, στις υπολοιπες εχουν περικοπει αρκετα απο τα δικαιωματα που υπηρχαν πριν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε μου Ephemeron

    Κι εγω ετσι εχω καταλαβει οτι ισχυει σημερα, ειτε εχεις δουλεια, ειτε οχι σε πολλες περιπτωσεις θεωρειται κανεις ενα "τιποτα", οπως λες!

    Οσο πιο χαμηλα πληρωνεται η δουλεια τοσο πιο λιγη.. εκτιμηση, εχουν τα αφεντικα για ενα υπαλληλο!

    Παντως παρ ολα τα αρνητικα που βρισκεις για τη ζωη στις ΗΠΑ μου κανει εντυπωση το οτι δεν θα ηθελες να βρισκεσαι καπου αλλου. Iσως βεβαια ισχυει και το οτι η ιδιομορφια ενος τοπου αναπληρωνει πολλες φορες τα οποια αρνητικα σημεια υπαρχουν. Μπορει και οταν μεγαλωνει κανεις σε ενα τοπο να αρχιζει να τον θεωρει περισσοτερο σαν ''σπιτι'' του...

    Οπου ειναι κανεις πιο ευχαριστημενος, ετσι δεν ειναι; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)