15.12.11

Τα INTERNATIONAL...βίτσια του καπιταλισμου!



Στη σημερινη εποχη φτασαμε να θεωρειται ... εξαιρετικη τυχη το να εχει κανεις δουλεια, ασχετα αν υπαρχει φοβερη εκμεταλλευση που λίγοι εργαζομενοι ειναι προθυμοι να εξομολογηθουν σε φιλικες συζητησεις, λες κι ο εργαζομενος (και οχι το αφεντικο!!) πρεπει να...ντρεπεται για τους αθλιους ορους εργασιας, με τις ευλογιες των κυβερνησεων! 


Ετσι ακουγα απο γνωστους που εργαζονται στον ιδιωτικο τομεα, στην Ελλαδα, οτι εκτος απο ολες τις παρατυπιες δεν πληρωνονται ποτε στο τελος του μηνα, αλλα ειναι τυχεροι αν ...πληρωθουν μεχρι τις 10, 15 του μηνα!! 


Στη Σουηδια, παντως, τo Σωματειο των εμποροϋπαλληλων Handels, μηνυσε την Δανεζικη εταιρεια γυναικειων εσωρουχων Change, που ηδη απο περισυ, προσπαθησε να τραβηξει την προσοχή ολων με το να απαιτει να φορουν οι εργαζομενες κονκάρδες, οπου διπλα στο όνομα της εργαζομενης θα υπηρχε γραμμενη και η ενδειξη μεγεθους του ...στηθοδεσμου της!! 



Το Σωματειο των εργαζομενων ισχυρίζεται ότι ηταν αγραφος κανόνας, ενω η εταιρεία δηλωνει ότι ήταν ...προαιρετική η ενδειξη για το μέγεθος του σουτιεν! Αληθεια, θελουν να μας πουν οτι υπαρχουν εργαζομενες που ...αρεσκονται στην ιδεα; (!!) Τι αλλο θα ακουσουμε απο την εργοδοσια και τι αλλο θα πρεπει να ανεχτει μια υπαλληλος προκειμενου να εχει δουλεια; 

Απιστευτα κι ομως αληθινα!

Νορβηγική εταιρεία,  οπως διαβαζουμε, αναγκαζε τις εργαζόμενες γυναίκες να φορούν ..κόκκινα βραχιόλια, οταν ειχαν τη ...περίοδο τους!
Σύμφωνα με τον εργοδότη αυτο ηταν ενδειξη για επιεικια, σχετικα με το ζητημα των  συχνων επισκέψεων των εργαζομενων, στην ....τουαλέτα!!!

Διακριτικα εσωρούχα και φούστες που δεν είναι πολύ σφιχτες στην περιφερεια. Αυτες ειναι μονο δυο απο τις ...κατευθυντήριες γραμμές που η ελβετική τράπεζα UBS θεσπισε για τις γυναικες υπαλλήλους της! Δεν επιτρεπεται η καταναλωση ...κρεμμυδιου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι ένας άλλος κανόνας του βιβλιου κανονισμων που περιλαμβανει 43-έγγραφες σελίδες.

Οι εργαζόμενοι της American Apparel πρεπει να "ακτινοβολούν φυσική ομορφιά", οποτε δεν πρεπει να χρησιμοποιουν ...lip gloss και κακογουστα ρούχα! Αναλογοι κανόνες για make-up και ντυσιμο εργαζομενων εφαρμόζονται επίσης σε Σουηδικά καταστήματα.


(Πηγη Aftonbladet



7 σχόλια:

  1. Αυτά ομολογώ ούτε στην Ελλάδα δεν τα έχω ακούσει... Ρατσισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλη roadartist

    Δυστυχως αυτα ειναι τα επακολουθα της πολιτικης των πολυεθνικων που μπρος στο κερδος δεν λογαριαζουν ουτε αξιοπρεπεια, ουτε τιποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Ελλάδα, μόνο στη Βουλή έχουμε τέτοιους κανόνες. Να είναι όλοι αλήτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Ελβα,

    η κατασταση στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ξέρω άτομα που κάνουν πρακτική άσκήση σε μια εταιρία με ανανεώσημες πηγές ενέργειας και τους βάζει να δουλευουν 9 με 10 ώρες την ημέρα και σαββατα και καμιά φορά κυριακές και βέβαια χωρίς να τους δίνει μία. όταν το άκουσα είχα φρικάρει!!!! Τους έχει πει οτι θα αρχίσω να σας πληρώνω απο τον τρίτο μήνα και κανένα 50 ευρω με 100 ευρω. (ουτε σε κομμουνιστικό κράτος θα πέρνανε τόσο τα παιδιά και βεβαια τουλάχιστον εκει είναι φθηνα τα προοιοντα). Κάθε μέρα ακούω συμφοιτητές μου να διαμαρτύρωνται για δουλειες που τους βάζουν να δουλέυουν πάνω απο 8 ώρες χωρίς να τους πληρώνουν. Καλά το πιο φοβερό είναι οτι οι πιο πολλοί θα δουλέψουνε και παραμονή!!!

    τα φιλιά μου στον όμορφο βορρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17.12.11

    Και μόνο που οι εργαζόμενοι απαντούν δια της δικαστικής οδού είναι ήττα για το εργατικό κίνημα.
    Η κατάσταση πάει πίσω στο 1830.
    Αν διαβάσει κανεις Το Κεφάλαιο, εκεί που ο Μαρξ περιγράφει τις συνθήκες εργασίας παιδιών και γυναικών θα δει εικόνες απο το μέλλον....

    Πάνω απο όλα όμως η εργατικότητα...Η αυτοπραγμάτωση που έρχεται απο την ικανότητα σου να εργάζεσαι, να πετυχαίνεις, να γίνεις κάποιος.
    Τέτοιες εποχές συστήνω σε όλους να διαβάσουν "Το δικαίωμα στην τεμπελιά" του Πωλ Λαφαργκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλες φορες η κατασταση ειναι κατι σαν "μπρος γκρεμος και πισω ρεμα" Elva.
    Εγω προσωπικα σε δουλειες που ο εργοδοτης το παρατραβουσε ή με εκανε να αισθανομαι ασχημα, εφευγα και εψαχνα αλλη δουλεια.
    Το θεμα ομως ειναι οτι εγω ειμαι μονος μου, δεν εχω καμια αλλη υποχρεωση, οπως παιδια κλπ. Ετσι σε περιπτωση που ακομα και να πεινασω, δεν αισθανομαι ασχημα για κανενα αλλο, εκτος για τον εαυτο μου. Η ιστορια ομως αλλαζει ριζικα οταν καποιος εχει παιδια. Απο προσωπικες εμπειριες γνωριζω οτι εργατες που ειναι γονεις υποφερουν παρα πολλα και δεν τολμανε να πουν ή να κανουν κατι, απλα και μονο με το φοβο του "τι θα κανω με τα παιδια αν χασω την δουλεια μου". Και φυσικα εχουμε και την αλλη πλευρα, την πλευρα των εργοδοτων, που πολλα "αφεντικα της συμφορας" γνωριζουν πολυ καλα οτι οι εργατες-γονεις θα κανουν σχεδον τα παντα για την οικογενεια, και ετσι στριμωχνουν και σπρωχνουν το κοσμο ολο και πιο πολυ...
    Και μετα σου λενε... "ομορφος κοσμος, ηθικος, αγγελικα πλασμενος" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)