27.1.12

Τhe "land of opportunity" & ο..κακός καπιταλισμός!


Eνω, τελευταια στο...Νταβος προσπαθουν να μας διαβεβαιωσουν, (ή να μας..κοιμησουν με παραμυθακια!) οτι ο καπιταλισμός μπορεί να γινει..καλος, δλδ. να διορθωθει, οπως ακουσαμε να λενε γνωστοι καλεσμενοι των πανελς του CNN, οπως οι Arianna Huffington και ο Henry Blodget, του Business Insider και αρκετοι αλλοι που φιγουραρουν καθημερινα σε media, που ασχολουνται με το ..ξεπλυμα του συστηματος, οπου μεσα σε...λιγα λεπτα προτεινουν λυσεις που στοχευουν στο να επηρεασουν και να συμβαλλουν ετσι ωστε να διορθωθουν οι ...αδικιες που ο ...κακος καπιταλισμος εχει εγκαθιδρυσει χρονια τωρα, στις ΗΠΑ και αλλου! 

Καποιοι ομιλητες, τα πτυχια των οποιων τυχαινει να προερχονται απο τα μεγαλυτερα Πανεπιστημια του κοσμου, με εξ ισου εντυπωσιακα κερδη, ως επιχειρηματιες, δειχνουν τοσο επαγγελματιες στο ειδος αυτο της συζητησης, που πιστευω, θα τρομαζαν το μεσο Βορειοευρωπαιο πολιτικο συντακτη και θεατη, που εχει συνηθισει σ ενα πιο αργο και πιο ανθρωπινο, κατα τη γνωμη μου, τροπο συζητησης, απ αυτο τον εκνευριστικα γρηγορο ρυθμο και την πιεση χρονου, που προσφερoυν στον θεατη τα καναλια τυπου CNN, τα οποια κυριολεκτικα βομβαρδιζουν με ...χιλιαδες πληροφοριες που τελικα αγχωνουν τον μεσο θεατη, δημιουργωντας εντυπωσεις, αντι να ενημερωνουν!

Κοινο σημειο ολων παντως ειναι οτι κινουνται στο πνευμα του Νταβος, οπου συμφωνα με τον ιδρυτη του οικονομικου αυτου φορουμ, Klaus Schwab, ο καπιταλισμος πρεπει να αναμορφωθει, γιατι οπως ειναι τωρα δεν ανταποκρινεται στις σημερινες μας αναγκες, αφου ισχυριζεται οτι δεν μαθαμε τιποτα απο τα μαθηματα της κρισης του 2009, που για τις ΗΠΑ μονο, σημαινε το χασιμο 8.000.000 θεσεων εργασιας, ενω ακουσαμε οτι σημερα μολις 2.000.000 θεσεις, απ αυτες εχουν επανακτηθει!

Αρκετοι απ αυτους τους Αμερικανους μηντιαρχες και δημοσιογραφους των πανελς, μιλουν για την αναγκη φορολογησης των πλουσιων, την επανεξεταση των ορων που οι τραπεζες δινουν δανεια, τον δικαιοτερο καταμερισμο ευθυνων μεταξυ εργοδοτων και εργαζομενων και αλλα τετοια λογια που αμφιβαλλει κανεις αν ειναι ρεαλιστικα οταν μιλα κανεις για τις κατ εξοχη καπιταλιστικες ΗΠΑ, οπου οι περισσοτεροι δειχνουν να ανησυχουν για τη κυβερνηση Οbama, επειδη δεν ηταν αυτο που περιμεναν, για την οικονομικη κριση στην Ευρωζωνη, οπως και για την οικονομια της Κινας που δειχνει σημαδια ...κοπωσης!

Μελη τετοιων πανελς δειχνουν παντως να συμφωνουν στο οτι "ο καπιταλισμος δεν ειναι το προβλημα, αλλα ο τροπος που εχει εφαρμοστει αυτος απο τις κυβερνησεις", ετσι ακουσαμε οτι π.χ οτι ειναι λαθος να ριχνουμε ευθυνες στον καπιταλισμο γιατι σημερα εχουμε απλα....κορπορατισμό, και οχι τη μορφη του καπιταλισμου που ειχαν στο μυαλο τους οι ιδρυτες του,  Αdam Smith και Alfred Marshall, οταν μεταξυ αλλων μιλουσαν και για την ηθικη του..(καλου) καπιταλισμου, (!) και τελικα εννοουσαν οτι όταν μια εταιρεία αποτυγχάνει σημαινει και τη διαλυση της και οχι οπως συμβαινει σημερα οπου τελικα φτανουν να ...διασωζονται με δισεκατομμύρια απο τα χρηματα των φορολογουμένων, κοινωνικοποιωντας δλδ τις απώλειες και ιδιωτικοποιωντας τα κέρδη!

Μια αλλη συζητηση αναφεροταν στο οτι οι ΗΠΑ δεν ειναι, πια ''the land of opportunity'', (η χωρα της ευκαιριας), οπως την αποκαλουσαν παλιοτερα, με τη λογικη του οτι ''αν δουλεψει κανεις σκληρα θα τα καταφερει''. 

Σημερα, ισχυριστηκαν, οτι υπαρχουν πολλες αλλες χωρες οπως η Δανια, Νορβηγια, Σουηδια, Φινλανδια, ο Καναδας, η Γερμανια και η Γαλλια, οπου εκει δινονται μεγαλυτερες δυνατοτητες για κοινωνικη εξελιξη, απ ο τι οι ΗΠΑ. 

Ο λογος ειναι οτι οι χωρες αυτες, επενδυουν, οπως ειπαν,  περισσοτερο στην εκπαιδευση, ελεγχουν καλυτερα, οπως π.χ η κυβερνηση του Καναδα που ενας ομιλητης ειπε οτι εχει κανει εξυπνοτερες επιλογες απο τους Αμερικανους στο να χειριζονται τις τραπεζες και να φροντιζουν για καλυτερους ορους στα στεγαστικα δανεια.
Επισης, αρκετες απο αυτες τις χωρες δειχνουν να θελουν κρατησουν τους μεταναστες και οχι να τους διωξουν, οπως οι ΗΠΑ και αλλα κρατη (βλ. Ελλαδα) που παραδειγματιζονται απο τη λανθασμενη και σ αυτο το σημειο, πολιτικη των ΗΠΑ.


6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Έλβα,

    όταν έρχονται τα πάνω κάτω, είναι λογικό να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν κάτι που εξ ορισμού είναι άσχημο (sic). Σε λίγο, όταν η διεθνής ύφεση μεγαλώσει, είναι ικανοί να μας πουν ότι under certain circumstances ο γάιδαρος πετάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σουSwell

    Και που ειμαστε ακομη! Εχουμε να ακουσουμε ακομη περισσοτερα που θα δικαιολογουν τα..αδικαιολογητα! Το θεμα ειναι οτι εκει που επρεπε να υπαρχει μεγαλυτερη κριτικη, οπως π.χ στις ΗΠΑ και σε πολλες Ευρωπαικες χωρες βλεπει κανεις μεγαλα ποσοστα αδιαφοριας, (ενω τα προβληματα ειναι τεραστια...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακούγεται γενικά ωραία μια υπόσχεση για την αναδιανομή μέρους του κεφαλαίου προς τα κάτω και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Κρίμα που η πραγματικότητα δίνει την ακριβώς αντίθετη εικόνα, διαψεύδοντας το τρέχον (τα νέα, εξελιγμένα καπιταλιστικά μοντέλα πόσο μπορεί να διαφέρουν;) μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλωσηρθες και παλι SkibLikeSand

      Aκριβως, αυτα που λεγονται σε τετοια πανελς ειναι ωραια λογια, αλλα η πραγματικοτητα δεν αφηνει και πολλα περιθωρια για ονειρα μεσα σ ενα συστημα που ευνοει τις αδικιες και τον αποκλεισμο για τους πολλους, ενω εξασφαλιζει απιστευτα κερδη για τους λιγους!

      Διαγραφή
  4. Σιγα-σιγα τα πραγματα αλλαζουν, ο κοσμος βλεπει τι γινεται. Το κακο ειναι οτι, οι αλλαγες ποτε δεν ειναι ευκολες και αυτο τρομαζει τον κοσμο. Ομως τωρα πια δεν εχουμε και πολλες εκλογες θα ελεγα. Νομιζω εχουμε φτασει στο σημειο οπου ο κοσμος εχει αρχισει να καταλαβαινει οτι οταν η βαρκα αρχιζει και μπάζει νερα ή την φτιαχνεις ή σε λιγο θα πιασει πατο... το να κανουμε τα στραβα ματια οταν το νερο εχει φτασει μεχρι τη μυτη και με δυσκολια αναπνεουμε, δεν μπορει να τραβηξει για πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εphemeron

      O κοσμος θα επρεπε ΗΔΗ να ειχε καταλαβει και δεν νομιζω οτι πρεπει να χανει το καιρο του πιστευοντας σε εναν..''καλο καπιταλισμο'',ή οποιο αλλο ονομα θελουν να δωσουν σε ενα συστημα που εχει δημιουργηθει για να εκμεταλλευεται τους πολλους και να επιβραβευει τους λιγους!

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)