21.1.12

Οι..Mαφιόζικες εξουσίες (δεν έχουν σύνορα!)



Τα εχουν βαλει ολοι με τον καπετανιο του Costa Concordia! Ο ανθρωπος το μονο που ηθελε ηταν να .....«ευχαριστήσει» (!) ένα φίλο του με καταγωγή από το νησί Τζίλιο και ...απλα έκανε το «λάθος» να προσεγγισει πολυ κοντα το νησι!  Ποσοι και ποσοι δλδ. δεν κοιτανε οταν εχουν το μελι (βλ. εξουσια) στα χερια τους, να κανουν το ...καπριτσιο τους;

Oι κακες γλωσσες λενε, παντως, οτι ολα συνεβησαν για τα..ματια μιας 25χρονης Μολδαβής ξανθιάς, (παντα υπαρχει μια ...ξανθια! :), που ως αλλη...σειρηνα μαγεψε τον captain και αντί να βρίσκεται στο πόστο του, οπως επρεπε, αυτος τα επινε στο ...μπαρ με την εν λογω κυρία, αφηνοντας το γιγαντιαίο κρουαζιερόπλοιο να προσκρουσει στα βράχια, έξω από το νησί!

Το πλοιο, τελικα, βουλιαξε και αυτος τωρα κατηγορειται για δειλία και εγκατάλειψη, εφ οσον αντι να μεινει και να βοηθησει αυτος...εφυγε και αφησε τους 3200 επιβατες του κρουαζιερόπλοιου!
Μεταξυ των επιβατων υπηρχαν και 300 ανθρωποι που δεν ήταν σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν, (παιδιά, ανάπηροι και ηλικιωμένοι). Κατηγορειται επισης και για το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων, ενω 20 ακομη αγνοουνται!

Ο ιδιος βεβαια, οπως ...αναμενοταν, αρνειται τις κατηγοριες: «Δεν το έσκασα, απλά μπήκα σε μια βάρκα!», λεει ο...ανθρωπος!!

Περα, ομως, από το ζητημα των αγνοουμένων, στην περιοχή υπαρχει και η ανησυχια για την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής, εφ οσον βρισκονται ηδη 2.400 τόνοι πετρελαίου, στις δεξαμενές του κρουαζιερόπλοιου.

Ο Φραντσέσκο Σκετίνο, αυτο ειναι το ονομα του καπετάνιου του Costa Concordia, οπως διαβασα, εργαζοταν στην Costa Cruises, εδω και 11 χρόνια. Το 2002 ειχε προσληφθει ως υπεύθυνος ασφαλείας, ενω απο το το 2006, φόρεσε τη στολή του καπετάνιου (ελπιζω να ειχε ...παρει διπλωμα και να μην εγινε ''καπετανιος'' με...κονεξια!!)
Δεν πρεπει να ηταν συμπαθης στους συναδελφους του, εφ οσον τον επικρίνουν ότι χρησιμοποιούσε το πλοίο «σαν να οδηγούσε ...Φεράρι!!».

Μενει να δουμε τι πορισμα θα βγει απο τις ανακρισεις στην υποθεση αυτη, παντως η συμπεριφορα του Φραντσέσκο Σκετίνο μου θυμιζει αναλογες περιπτωσεις ατομων με ...εξουσια στα χερια τους και φυσικα δεν αναφερομαι μονο στο ...ναυτικο!
Συμπεριφορες, που ολοι εχουμε παρατηρησει και ακομη και σημερα βλεπουμε τις τραγικες συνεπειες της καταχρησης εξουσιας, π.χ στην Ελλαδα, μια χωρα οπου ενω συμβαινουν τα πιο παραλογα πραγματα και συνηθως απο...''πολίτες υπεράνω υποψίας", παρατηρει κανεις οτι δεν κουνιεται φυλο και ενω γινονται τα πιο τερατωδη, τελικα δεν....τιμωρειται κανεις!


«Μεταξυ των 53 συλληφθέντων της Μαφίας της Θεσσαλονίκης συγκαταλέγονται: ένα διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίες, δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη και ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, αστυνομικοί, ένας δημοσιογράφος,ένας εφοριακός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και ένας υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ». 

Στη..μαφιοζικη Ιταλια, τουλαχιστον ο καπετανιος φυλακιστηκε, ενω στην ακομη πιο...διεφθαρμενη Ελλαδα, οι ενοχοι τη γλυτωνουν, μερικοι ουτε καν φυλακιζονται, επειδη-κατα το τραγουδι-δεν ειναι ισως αρκετα...λεβεντες (;!!) 

Αντιθετα, κυκλοφορουν ανενοχλητοι, αναλαμβανουν ποστα, μερικες φορες μαλιστα φτανουν και στα πιο ψηλα σκαλια της ηγεσιας, για να μας κρινουν ως..επιγειοι αντιπροσωποι καποιας..''θεοσταλτης'' εξουσιας, (με τις ευλογιες της εκκλησιας παντα!) και τελικα να μας τιμωρησουν, ΑΥΤΟΙ , εμας τους υπολοιπους, οταν οι ιδιοι και οι  πραξεις τους...βρωμανε (και ζεουν!!)  

(Ας προσεχαμε!)

9 σχόλια:

  1. To "μυστικό", "Έλβα, είναι στο ποσό για το οποίο ήταν ασφαλισμένο το πλοίο. Συνήθως, σε τέτοια ναυάγια από τα αφάλιστρα βγάινουν δύο καινούργια πλοία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Swell

    Λες να ηταν μονο αυτο το..κλασσικο κολπακι της εισπραξης ασφαλιστρων
    μεσω τετοιων..ναυαγιων, που και κατι δικοι μας..''θαλασσολυκοι'' γνωριζουν καλα, ή ενας συνδυασμος.. καταχρησης εξουσιας και απατης;
    Φυσικα ο τι και να ηταν, δεν παυει να ειναι εγκλημα ο χαμος τοσων ανθρωπων!

    Ας ελπισουμε, τουλαχιστον, οτι θα τιμωρηθουν οι φταιχτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Ιταλία ίσως να τιμωρηθούν. Για το δικό μας ανάλογο, το SEA DIAMOND, ακόμα ψάχνουμε τους υπαίτιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Swell

    Aρα, ειμαστε χειροτεροι κι απο τους..μαφιοζους! :S Tι να πει κανεις και για τη δικαιοσυνη, αλλα και για οσους πολιτες δεν δυσανασχετουν,παρα τα οσα εγιναν και, δυστυχως, συνεχιζουν να γινονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα, Έλβα.
    Νομίζω ότι και στο Sea Diamond ο καπετάνιος χαριεντιζόταν με κάτι κυρίες.
    Μόνο που τότε, οι Σαντορινιοί δεν έκαναν θέμα τη ρύπανση της θάλασσας, για να μην χάσουν τους τουρίστες του καλοκαιριού.
    Το θυμήθηκαν όταν έληξε η τουριστική περίοδος!
    Βέβαια ο Σκετίνο είπε το καταπληκτικό "με έσπρωξαν και έπεσα στη βάρκα" -κάτι που μου θυμίζει οδηγούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το δέντρο, πάνω στο οποίο έπεσαν, δεν υπήρχε την προηγούμενη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολοι όσοι δεν έχουν σχεση με την θάλασσα νομίζουν ότι ο καπετάνιος τιμονεύει το πλοίο. Μέγα λάθος!!!

    Οχι πως θέλω να υπερασπιστώ τον καπετάνιο, αλλά να για την ιστορία.

    Οσο για την Αφάλεια που αναφέρει η Swell, το πλοίο ήταν καινούργιο και δεν αποκλείεται η ασφάλεια να αρνηθεί να το αποζημειώσει λόγω τέτοιας αβλεψίας.

    Δεν βουλιάζει κανείς το πλοίο του στα καλά καθούμενα. Εκτός αν το έχει διαγράψει ήδη απο περιουσιακό του στοιχείο, οπότε προσπαθεί. Οι ασφάλειες δεν είναι τόσο ανόητες. Ούτε πληρώνουν διπλά. Το αντίθετο συμβαίνει. Με τα χίλια ζόρια να πάρεις πίσω αυτά που πραγματικά έχασες.

    Εκείνο που είναι σκανδαλώδες είναι τ μέγεθος του. Τι χρειάζονται αυτά τα τέρατα να διασχίζουν τις θάλασσες; Τουρισμός είναι αυτός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για το δεύτερο μέρος συμφωνω εν μέρει.

    Στην Ελλάδα, ο καπετάνιος που είναι το εύκολο θύμα θα ήταν φυλακή, αλλά τα λαμόγια της ξηράς...........ούτε που υδρώνει τ αυτί τους.

    Αυτούς να φοβάσαι. Τους καρχαρίες της ξηράς.

    Γιατι όπως λέει και ο Μπρέχτ ο καρχαρίας έχει δόντια και τα βλέπεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elva καλησπερα, για την ιστορια, πισω απο την ιταλικη ιδιοκτητρια ητανε η αμερικανικη carnival, οι κρουαζιερες εχουν κερδος με τετοια μεγαθηρια, οταν κανουν μιλια και οι επιβατες ειναι απο χωρες ''πλουσιες'', οχι μερικα λιμανια της ιταλιας με τους περισοτερους ιταλους και εκτος σεζον, με τι κοστος πηγαινε η κρουαζιερα? Βαλε και εναν καπετανιο, που ενω το πλοιο παραπλεει των ακτων, αυτος δεν ειναι απικο, ''τυχαιο''?
    Το μιγμα, κερδος, αδιαφορια, πληρωματα ανεκπαιδευτα και κακοπληρωμενα, η ακριβια των καυσιμων και το..................''κακο'' εγινε.
    Την αληθεια δεν θα την μαθουμε ποτε, οπως και ολων των ναυαγιων και οπως ελεγε σε μια ελληνικη ταινια ο Σπυρος Καλογηρου, στον Ν. Κουρκουλο, ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ!
    Και τοσοι ανθρωποι νεκροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)