8.2.12

Το..38% των Ελλήνων, οι στατιστικές και οι Ηγέτες!



Οτι το πολιτικο σκηνικο στην Ελλαδα, εδω και πολλους μηνες,...καταρρεει (και δεν λεει να πιασει πατο), το ξερουν και οι..πετρες, οπως και το οτι σημερα κατω απο συνθηκες σκληρης λιτοτητας οι εκλογες ειναι τοσο επειγουσες ωστε επρεπε να ειχαν γινει ...χθες!

Ομως, ποτε, δεν ειναι αργα να γινουν...αυριο, σε μια ..βδομαδα, ενα ..μηνα! Μονο οταν....καποτε γινουν στην Ελλαδα εκλογες, θα φανουν καθαρα, πια, τα πραγματικα ποσοστα της καθε παραταξης, που τωρα αποτυπωνονται κυριως σε  στατιστικες, που δεν ξερει κανεις αν πρεπει να εμπιστευτει, ή οχι, ειδικα μαλιστα αν γινονται εκ μερους καναλιων, οπως το...ΣΚΑΪ! 

Ετσι, διαβαζα, στην έρευνα, της Public Issue, ότι το 58% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι μάλλον χρειάζονται πρόωρες εκλογές, έναντι του 38%, που θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται (!!)

Κατ αρχην οι στατιστικες και ο χειρισμος τους στην εκδοση συμπερασματων ειναι ενα αρκετα πολυπλοκο θεμα, που οσοι ξερουν να το χειριζονται σωστα, εχουν μεγαλες δυνατοτητες παραπλανησης της κοινης γνωμης και πιστεψτε με, αυτο κανουν!  

Ακομα και μια μικρη λεξη ειναι αρκετη, οπως π.χ η προσθηκη του "μαλλον", για να δειξει οτι ο ερωτηθεις δεν ειναι και πολυ σιγουρος για αυτη του την απαντηση. 

Ετσι, ακομα κι αν δεχτουμε οτι τα αποτελεσματα της συγκεκριμενης δημοσκοπησης εκφραζουν...αντικειμενικα ποσοστα, συμφωνα με τις στατιστικες, ο Κουβελης της Δημ.Αρ., συγκεντρωνει ενα 18% και ειναι ο πιο ...δημοφιλης απο τους πολιτικους αρχηγους με 56%, ενω ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθει σε δημοτικοτητα με ...41%! 

 Δεν παιζουν, ομως, ρολο οι ηγετες, λενε πολλοι, μονο η ...ιδελογια και η πολιτικη που χαρασσει ενα κομμα! Αυτο, θα επρεπε να κανει τη διαφορα στο ποιο κομμα, τελικα, θα καταφερει να παρει την εξουσια. 

Το ποσο ''χαρισματικος'', ή οχι, ειναι ενας ηγετης, δεν θα επρεπε να παιζει μεγαλο ρολο στην αποφαση των πολιτων να ψηφισουν για ενα συγκεκριμενο κομμα, λενε καποιοι.

Στη Σουηδια, για παραδειγμα, ολοι ξερουν τον ρολο που επαιξε η προσωπικοτητα του Οlaf Palme, στο να κρατησουν οι Σοσιαλδημοκρατες για δεκαετιες την εξουσια, εκλεγοντας τον Palme δυο φορες πρωθυπουργο!

Επισης, ειναι πασιγωστος ο καθοριστικος ρολος του Λένιν για την Οκτωβριανη Επανάσταση, οταν μεσω των πυρινων λογων του, καταφερε να εμπνευσει τους απλους εργατες με τα συνθηματα του για ειρήνη, ψωμί και την εξουσία στα σοβιέτ.

Και για να κατανοησουμε ακομη περισσοτερο τη σημασια του ηγετη στην ιστορια των λαων, ας αναλογιστουμε και το απεχθες, βεβαια, παραδειγμα του Χιτλερ, που λογω της τεραστιας απηχησης του και των κοινωνικοοικονομικων συνθηκων που επικρατουσαν τοτε, εγινε Καγκελάριος στη Γερμανία, απο το 1933 εως το 1945, εγκαθιδρυοντας τη δικτατορία του Τρίτου Ράιχ, με τα γνωστα και ολεθρια αποτελεσματα για την ανθρωποτητα.

Ετσι πρεπει να δεχθουμε οτι καλως, ή κακως, ο κοσμος εχει μάθει να αποδεχεται και να ακολουθει ηγετικες φυσιογνωμιες, που εμπνεουν και επηρεαζουν, οχι αναγκαστικα ιδεολογιες.

Μαλιστα ακουει κανεις τελευταια και σχολια, συμφωνα με τα οποια η ...ΝΔ έγινε, τωρα, πιο ..''ανθρώπινη'' (!) επειδή άλλαξε...αρχηγό, κατι που δεν πειθει εμας, αλλα ισως αυτους που τους ψηφιζουν, παρα τα μνημονια και τους..''συμβιβασμους'', που εχουν δεχτει να κανουν, ως κομμα, στην τωρινη συγκυβερνηση τους με το ..μαυρο μετωπο!

Ετσι, ενω για μερικα κομματα, οπως το ΚΚΕ, το θεμα της δημοτικοτητας ενος ηγετη ειναι δευτερευουσας σημασιας, για πολυ κοσμο, ομως, που δεν ειναι ταγμενο στο ΚΚΕ, δεν παυει να ειναι ενα θεμα που παιζει ενα καποιο ρολο στις εκλογες.

Ας μη περιμενουμε να αντιληφθουν ολοι οτι το σημαντικο ειναι η ιδεολογια και οχι η αλλαγη προσωπων στην ηγεσια! Ισως, oμως, να ειναι καιρος να γινει και μια αλλαγη...

Δεν ειναι παντα κακες οι αλλαγες, ή μηπως ειναι;




Σημ. Αφορμη γι αυτην την αναρτηση ηταν τα σχολια που διαβασα στο Redfly

10 σχόλια:

  1. Από Δευτέρα μετακινήσεις των αποφάσεων. Γελοιοποιείται η Ελλάδα μαζί τους.
    Για αλλαγές χρειάζεται πρωτίστως αλλαγή Ιδεολογίας. Ανανέωση. Αλλάξαμε αιώνα,ας αλλάξουμε και μυαλά!
    Επίσης: συνδιασμός Ηγέτη,Ιδεολογίας και Εργατικότητας,αυτό είναι σίγουρο.
    Διότι αν είσαι αποβλακωμένος από Ιδεολογία,δέχεσαι αδιαμαρτύρητα τον Στάλιν. Αν μαγεύεσαι από την Ηγεσία,δέχεσαι και την Επιστροφή του Βασιλιά στην Ελλάδα.

    ...
    Δεν πιστεύω στην ιδεολογία και την τακτική της αγέλης.Πιστεύω πως ναι,υπάρχουν μονάδες που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο.
    Τα επίθετα "δεξιός" κι "αριστερός" θα έπρεπε να περάσουν στα ράφια της ιστορίας,στα κάτω κάτω,να μην τα βλέπει κανένας,να λησμονηθούν.
    Να ξέφευγε επιτέλους ο Νεοέλληνας από τα πολιτικά κόμματα και να δινόταν η ευκαιρία σε ικανούς ανθρώπους ή ομάδες που πιστεύουν στο καλό της πατρίδας. Βέβαια, η πατριδολατρεία,θεωρείται δεξιό κακό. Λάθος. Αν δεν θέλουμε το καλύτερο για την πατρίδα,τότε φτάνουμε εκεί που φτάσαμε.

    Δες τί γίνεται και στην Κύπρο, όπου κατάφερε η Αριστερά να αναστήσει όλα τα εκτρώματα της Σοβιετικής Ένωσης.
    Διαθέτουμε "Παρακολούθηση της Γειτονιάς" και Τηλεφωνική Γραμμή για Κάρφωμα,Καταγγελία,που γίνονται δεκτές και από ανώνυμους πολιτες. Ανώνυμα μπορείς να καταγγείλεις όποιον θέλεις,όποτε θέλεις!
    Ο Πρόεδρος είναι πάνω από τη Δικαιοσύνη.Ακόμη κι αν ευθύνεται προσωπικά για την ανατίναξη του βασικού κραφτβερκ του νησιού,ακόμη και όταν "η μονομελής επιτροπή" που ο ίδιος επέλεξε,αποδείξει ακριβώς αυτό. Πατερούλης κανονικός,προστατευμένος από τα τυφλά μέλη του κόμματος του.
    Κάθε βρισιά για τον Πρόεδρο, και συγκεκριμένο πρόστιμο. Σε χρήματα και φυλάκιση. Αντισυνταγματικό; Ναι. Αηδιαστικά ανελεύθερο; Βεβαίως! Πραγματικότητα; Εννοείται!
    Κι αναρωτιέμαι: για τέτοιες πρακτικές είναι που παλεύουν τα μέλη και οι πιστοί του ΚΚΕ;
    Αν βγει ποτέ το ΚΚΕ στην εξουσία,θα απαγορευτούν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις γιατί θα θεωρείται πως γίνεται το καλό για τον λαό; Κι αν ο λαός διαφωνεί; Θα αρχίσουν κι εκεί να πέφτουν πρόστιμα και φυλακή όπως στην Κύπρο;
    Στην Κύπρο του 2012!

    συγγνώμη για το τριπλοσέντονο,έπρεπε να ειπωθούν.
    Καλή σου μέρα! :))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα thalassamov

      Θεωρω οτι το σχολιο του Τrash πρεπει να σε καλυπτει! Μην ανησυχεις για το..τριπλοσέντονο! Δεκτο! ;)

      Διαγραφή
  2. Νομίζω κουμπάρα πως το μόνο που κοιτάμε στις μέρες μας είναι (α) τον/την αρχηγό, (β) κάποιες γενικές θέσεις του κόμματος και (γ) ο σκληρός πυρήνας που περιβάλλει το πρόεδρο. Όλα τα υπόλοια περνάνε στα ψιλά γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Κουμπαρε Μανο!

      Καπως ετσι βλεπουν τα πραγματα οι συμπατριωτες, στη πλειοψηφια τους...

      Διαγραφή
  3. @thalassamov:
    -Η Κύπρος δεν έχει σοσιαλισμό, είναι τόσο αυτονόητο όσο και ότι είναι ...νησί!
    -Στην Ελλάδα γραμμή ανώνυμων καταγγελιών (504) έχουμε από την εποχή του Μητσοτάκη, ενώ ο Χρυσοχοΐδης την έκανε και επ'αμοιβής! Παρακολούθηση γειτονιάς δε, διαθέτουμε από ...πάντα (είστε πολύ πίσω στην Κύπρο :-) )Μήπως ήταν κομμουνιστές αυτοί που τα θεσμοθέτησαν;
    -Στην Ελλάδα τιμωρείται (όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) η αμφισβήτηση του πολιτεύματος (του καπιταλισμού). Μήπως στην εξουσία είναι το ΚΚΕ;
    -Στην Ελλάδα είναι θεσμοθετημένη η ασυλία όχι μόνο του Προέδρου, αλλά και των βουλευτών, σχεδόν από πάντα. Μήπως το μετεμφυλιακό κράτος που την καθιέρωσε είχε "κομμουνιστικές" επιρροές;
    -Φυσικά, και στην Ελλάδα η προσβολή του προέδρου της δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα. Μήπως την θεσμοθέτησε η ...Παππαρήγα;
    -Στην Ελλάδα υπάρχει νόμος που κυρήσει τις απεργίες παράνομες από την πρώτη κυβέρνηση του Αντρέα Παππαντρέου.
    -Ολα τα παραπάνω τα αντιπαλεύει ακριβώς το ΚΚΕ, εδώ και δεκαετίες. Δεν θα γυρίσουμε την πραγματικότητα με τα πόδια επάνω, επειδή βολεύει τις σοφιστίες μας...
    -Μόνο κάποιος "αποβλακωμένος από ιδεολογία" δεν γνωρίζει πως εάν δεν υπήρχε ο Στάλιν, η πιθανότητα να κάναμε αυτήν την κουβέντα στα γερμανικά, μόνο αμεληταία δεν θα ήταν...
    -Μόνο κάποιος "αποβλακωμένος από ιδεολογία" θα υποστήριζε πως μπορούμε να πάμε "όλοι οι έλληνες μαζί", αυτοί που θα πρέπει να ζήσουμε με τα 300 ευρώ το μήνα, με αυτούς που θα θησαυρίσουν από αυτό.
    -Το "δεν έχω ιδεολογία", ιδεολογία είναι και αυτό και μάλιστα αντιδραστικότατη, αφού σημαίνει να αφήνεσαι στα χέρια της εξουσίας και ταυτίζεσαι με την δική της, αντικειμενικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΕLVA:
    Ο εκάστοτε ΓΓ του ΚΚΕ επιλέγεται από την ΚΕ με βάση τις οργανωτικές του, και άλλες ικανότητες. Σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα, δεν χαράζει πολιτική, αφού αυτή διαμορφώνεται στην βάση από τα μέλη (δημοκρατικός συγκεντρωτισμός).
    Η Αλέκα έχει ζητήσει εδώ και δύο χρόνια να απαλλαγεί από τα καθήκοντα της ΓΓ, αλλά δεν έχει δεκτό από το κόμμα, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους. Ο σ.Παφίλης π.χ. μπορεί να είναι πολύ περισσότερο "μπαλκονάτος" , αλλά οι οργανωτικές-ιδεολογικές του ικανότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TRASH

      Γνωριζω οτι το εχει ζητησει, οπως και οτι ειναι δυσκολο να βρεθει ικανος αντικαταστατης της. Αν δεις τα σχολια στο Redfly, παντως, η συζητηση εγινε για τον..Μπογιο, οχι για τον Παφιλη! :)

      Διαγραφή
  5. Elva καλή σου ημέρα.
    Δεν ξέρω ίσως να έχεις δίκηο για τους ηγέτες. Εγώ πάντως που ήμουν ενάντια στον Τσίπρα όταν πήρε τηνΠροεδρία, τώρα είμαι αναφανδόν υπέρ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα ippoliti

      Μενει να δουμε αν οι στατιστικες εχουν δικιο, αλλα αυτο που σιγουρα μπορω να πω ειναι οτι δεν εμπιστευομαι με τιποτα τα ..ευρηματα τους!

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)