4.2.12

Μονο για 5 πράγματα μετανοιώνει κανείς;



Το να εχει δουλέψει κανεις πάρα πολύ, το να καθοδηγειται από άλλους και το να μην επιτρεψει στον εαυτο του να είναι ευτυχισμένος. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που οι άνθρωποι μετανοιωνουν περισσότερο, σύμφωνα με το πρόσφατα δημοσιευμενο βιβλίο «Τα 5 πιο σημαντικα πραγματα που μετανοιωνει κανεις πριν πεθανει".

Στο επαγγελμα της ως νοσοκόμα, η Aυστραλη νοσοκόμα, Bronnie Ware, ηρθε σε επαφή με πολλούς ασθενείς στο τελος της ζωης τους. Μέσα από τις συνομιλίες μαζι τους, παρατήρησε, μετα απο μερικα χρόνια, ότι υπήρχε μια κοινη αντιληψη, σε ό, τι οι άνθρωποι μετανοουσαν στο τελος της ζωής τους.

Άρχισε να παιρνει σημειώσεις και στο βιβλιο της, "The top five regrets of the dying", περιγράφει τις σκέψεις που πολλοί άνθρωποι έχουν πριν από το θάνατό τους. 
Η κοινή αντιληψη ειναι οτι πολλοι άνθρωποι δεν τολμούν να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν, αλλά έζησαν για τις προσδοκίες των άλλων κοντα τους. Δεύτερη σημαντικοτερη θεση στον κατάλογο, και κυρίως όταν επρόκειτο για τους άνδρες, ήταν ότι θα προτιμουσαν να μην ειχαν εργαστεί τόσο πολύ και τόσο σκληρά στη ζωη τους.

Το τρίτο, πιο συχνο πραγμα που πολλοι μετανοιωναν, ηταν ότι δεν είχαν το θάρρος να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Πολλοί άνθρωποι παραγκωνιζαν τα συναισθήματά τους για να τα   ''πανε καλα'' με άλλους ανθρωπους, κοντα τους. Σαν αποτελεσμα αρκουνταν σε μια μέτρια ύπαρξη και ποτέ δεν εξελίχθηκαν σε αυτό που θα μπορούσαν να ειχαν εξελιχθει. Πολλοι ασθενησαν εξ αιτιας αυτης της πικριας και της απογοητευσης που κατι τετοιο σημαινε. 

Ο αριθμός τέσσερα στον κατάλογο είναι για πολλους το γεγονός ότι δεν διατηρησαν επαφή με τους φίλους τους. «Συχνά δεν συνειδητοποιούν καποιοι πόσο σημαντικoι ηταν οι φίλοι τους, παρα μόνο εβδομάδες πριν πεθάνουν και τότε ήταν μερικές φορές αδύνατο να βρεθούν οι φιλοι. 

Πολλοί ανθρωποι ηταν τόσο απασχολημένοι με τη ζωή τους, ώστε  αφησαν να χαθουν σημαντικές φιλίες που ειχαν. 
Υπήρξαν πολλοι που εξεφρασαν βαθιά λύπη που δεν εδωσαν στις φιλίες το χρόνο και την απαιτούμενη προσπάθεια. Σε ολους λείπουν οι φίλοι τους όταν πεθαίνουν, γράφει η  Βronnie Ware.  
Τελευταίo στον κατάλογο, ίσως και λιγο αναπαντεχο ειναι το οτι δεν επετρεψαν στον εαυτο τους να είναι ευτυχισμένοι.

«Πολλοί δεν συνειδητοποιούν μέχρι το τέλος της ζωής, ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή», γράφει η Ware.

Βλεποντας, για αλλη μια φορα, τη ταινια Τhe age of Innocence, του Scorsese, συνειδητοποιει κανεις οτι τελικα πολυ λιγα πραγματα αξιζουν στη ζωη. Ας μην αφησουμε τη ζωη να προσπερασει χωρις να τα ζησουμε.


Πηγη: Τhe Guardian

13 σχόλια:

  1. Πού'σαι ρε κουμπαρούλα, τί κάνεις;; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανο

      Που αλλου,εδω στα..κρυα, κουμπαρε μου! Εσυ τι γινεσαι, πως πανε οι σπουδες; Τελειωνεις; :)

      Διαγραφή
    2. Αν συνεχίσουμε να'χουμε χώρα και το επόμενο διάστημα θα τελειώσουμε κάποια στιγμή :))

      Διαγραφή
  2. Για να μην πεθάνει σαν αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. SkinLikeSand

      Σωστος! :) Eλαβες το email μου;

      Διαγραφή
    2. Ναι, ξέχασα να απαντήσω εκείνη τη μέρα το ζώον γιατί ψαχνόμουν με τις πληροφορίες. Ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
    3. Παρακαλω, να σαι καλα και καλη επιτυχια! ;)

      Διαγραφή
  3. Βλεποντας, για αλλη μια φορα, τη ταινια Τhe age of Innocence, του Scorsese, συνειδητοποιει κανεις οτι τελικα πολυ λιγα πραγματα αξιζουν στη ζωη. Ας μην αφησουμε τη ζωη να προσπερασει χωρις να τα ζησουμε

    Ξεκινώντας να διαβάσω την ανάρτησή σου μου ήλθε στο νου μια άλλη ταινία.

    Δεν θα σου έλεγα για το tree of life που είναι περισσότερο μεταφορικό από τα προηγούμενα, αλλά και αυτό τα ίδια πραγματεύεται. Πριν λίγο καιρό το είχες θάψει. Εγώ διαφωνώ. Δεν είναι "εύκολη" ταινία το tree of life, όπως δεν είναι "εύκολες" ταινίες και οι τελευταίες του. Ο Μαλίκ είναι (τηρουμένων των αναλογιών) ο ... Αγγελόπουλος των ΗΠΑ. Και ο ένας και ο άλλος μιλούν με μεταφορές και παραλληλισμούς με φωτογραφικά μονοπλάνα και timelapse.
    Λόγοι που κάνουν τις ταινίες και των δυο κουραστικές στην tv και στο pc.

    Τι μ' έπιασε και σου σκότωσα την ανάρτηση; Έχω το θάρρος να εκφράσω τα συναισθήματά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα spiral architect

      Δεν εχω δει τη ταινια Big Fish, oυτε ειμαι κριτικος κινηματογραφου για να εχω καποια πιο εξειδικευμενη, πιθανως, αποψη, για τη ταινια Tree of Life, την οποια ομολογουμενως δεν αντεξα να δω! Ισως κανω λαθος, αλλα δεν μου λεει τιποτα η συγκεκριμενη του και εχω ολο το δικαιωμα ως θεατης να τη ..θαψω :)
      Ενω λατρεψα την ταινια του ιδιου σκηνοθετη,
      The Thin Red Line, οταν σ εκεινη ηταν λυρικος αλλα και ρεαλιστικος και οταν δεν τον ενδιεφερε να κερδισει τους ...κριτικους, με υπερβολικες ταινιες εντυπωσιασμου, αλλα ΜΟΝΟ τον μεσο θεατη!

      Δεν με πειραζει που διαφωνεις. Νο problem! :)

      Διαγραφή
  4. Κι εμένα μου θύμισες ένα βιβλίο με την ανάρτηση σου. Στο προτείνω ασφαλώς. Ονομαζεται perpetual euphoria του Pascal Βruckner. Ελληνικός τίτλος "Η αέναη ευφορία : Δοκίμιο για το καθήκον της ευτυχίας" Πραγματεύεται το πως η αναζήτηση μέσα απο κανόνες που μας έχουν επιβάλει για "ευτυχία" καταλήγουν να φέρουν τα εντελώς αντίθετα και ψυχοφθόρα αποτελέσματα..
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα φιλε Αντιλογε!

    Tελικα σε ολους κατι θυμισε! :)
    Ενδιαφερον το βιβλιο που προτεινεις, δεν το εχω ξανακουσει.

    (Σ ευχαριστω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elva μιας και αναφερεις την ταινια (The age of innocence) που ηταν οντως πολυ καλη (και ως μεταφορα του πρωτοτυπου και γενικα) σου πτοτεινω ανεπιφυλακτα το βιβλιο της Wharton, αν δεν το εχεις ηδη διαβασει.
    Ειναι παρα πολυ καλο.
    Οπως και το "house of mirth"
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_House_of_Mirth

    και το "Ethan Frome"
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ethan_Frome
    Γενικα η Αμερικη εχει τεραστιους συγγραφεις (και πολλες γυναικες μαλιστα) και αυτη ειναι μια απο αυτους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Manny

      Σ ευχαριστω για τη προταση σχετικα με το ''The House of Mirth''. Εχω δει την μεταφορα του στην οθονη, απο τον Terence Davies, με την Gillian Anderson ως Lily Bart, το 2000 και μου αρεσε ως πλοκη και υποθεση.

      Το αλλο, ''Ethan Frome'', δεν το ηξερα, αλλα και αυτο, απ ο τι διαβασα, ακουγεται ενδιαφερον!

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)