23.2.12

Περί ..''περηφάνειας'' ο λόγος!



Eλπιζω ο τιτλος να μη φερει συνειρμους για το ''χαρμοσυνο...γεγονος της ημερας'', εδω στη Σουηδια, που θα επρεπε, ισως, να μας...απασχολει περισσοτερο απο καθε τι αλλο, σ αυτη τη γωνια του πλανητη. 

Ομως, οχι, δεν μας αφορα η ταξη τους.

Αφορμη για το ποστ ηταν ενα σχολιο που αφησε σε προηγουμενη αναρτηση, ο φιλος faros για το κατα ποσο μπορουμε σημερα, εν μεσω διαφορων τερατουργηματων που συμβαινουν στη χωρα, να ειμαστε, ως Ελληνες, ακομα ..."υπερηφανοι", για τη καταγωγη μας.

Εγω θα ελεγα οτι αυτα που βλεπουμε μας κανουν ν αμφιβαλλουμε οχι μονο για τη...καταγωγη μας, αλλα και για το μυαλο μας και ακομη περισσοτερο για το μυαλο και τη καταγωγη αυτων που βρισκονται στην εξουσια, χωρις την εγκριση του λαου, το υπενθυμιζουμε, αλλη μια φορα, σε οσους θελουν να το..ξεχασουμε!

Κατ αρχην να πω οτι το να ειναι καποιος..."περηφανος", σημερα, λογω καταγωγης του και μονο απο την ταδε χωρα, ειναι μεχρι και παρεξηγησιμο, εφ οσον οροι και λεξεις εχουν "ξεχυλωσει" και συχνα γινονται παντιερες...ανεγκεφαλων, που λιγο θελουν να στρατολογησουν ατομα στο χωρο τους, μονο και μονο για το οτι ολοι αυτοι εχουν "κοινη καταγωγη", κατι που βεβαια δεν ειναι παντα ουτε σιγουρο, ουτε καν απαραιτητο στους..κυκλους αυτους, που βρωμανε και ζεουν!
Μερικες φορες, βεβαια, αναρρωτιεμαι κι εγω, οπως ολοι μας σε καποια στιγμη αν οντως υπαρχει κατι και τι μπορει να ειναι αυτο που μας συνδεει ακομα, οχι με το.."ενδοξο" παρελθον", που οπως των περισσοτερων λαων, δεν ηταν, βεβαια, παντα ενδοξο, (!) αλλα με αυτους τους Ελληνες που θυσιαστηκαν για να ειμαστε εμεις σημερα στη δυσαρεστη θεση να ακουμε για μνημονια που μας...σωζουν(!) και να μην εχουμε-ακομη-στησει τις κρεμαλες, παρα σαν αφελεις να περιμενουμε τις ειδησεις απ τα καναλια να μας πουν τι δηλωσε ο ταδε και ο δεινα, που δεν εχουν καμμια απολυτως νομιμοτητα να μιλουν στο ονομα του λαου!

Σιγουρα η πλειοψηφια οσων γνωριζω να μιλανε για το οτι ανηκουν σε μια...''Ελληνικοτητα'', θεωρω οτι διχως αλλο, εννοουν την υγιη εννοια του ορου, που σχετιζεται περισσοτερο με την γλωσσα και τη λογοτεχνια. 

Θελω ομως να πιστευω οτι πολλοι απο εμας δεν μενουμε, οπως παλιοτερα μας ελεγαν στο σχολειο, στα κλασσικα "κοινη καταγωγη", "κοινη γλωσσα και θρησκεια", χαρακτηριστικα που οι κοινωνιολογοι αποδιδουν στα μελη μιας εθνοτικης ομαδας, αλλα ολο και περισσοτεροι πια ερχομαστε να πιστεψουμε στη σημασια της κοινωνικης ταξης των ανθρωπων και οχι στη.. καταγωγη τους!
Ετσι αυτα που καποιοι...εθνικιστικα αποκαλουν "Ελληνικες αρετες", (που πολυ αμφιβαλλω αν ξερουν τι εννοουν!), για μενα, δεν ειναι αλλο παρα οι κοινοι αγωνες που εγιναν στο παρελθον, που μας εφεραν σαν λαο, στο σημερα, μεσα απο τα περατα του χρονου. 
Ενα παρον που μας κανει να αγωνιουμε για τη ζωη μας και για ενα ακομα πιο αβεβαιο μελλον, οχι μονο για τους Ελληνες, αλλα για ολους τους λαους, πια, οσους δεν προβαλλουν αντισταση στα σχεδια της αρχουσας ταξης, σε διεθνες επιπεδο. 

Ας μη βλεπουμε λοιπον τα πραγματα στενα και...εθνικιστικα, πιστευοντας οτι καποιοι εχουν βαλθει να διαλυσουν τους Ελληνες, αλλά ταξικά, επειδη για πολεμο εναντια στα χαμηλα στρωματα, προκειται.

Ισως παλιοτερα που οι προθεσεις του συστηματος δεν ειχαν φανερωθει στον βαθμο που αποδεικνυονται σημερα, τα επιχειρηματα της κοινης καταγωγης, γλωσσας, κλπ, ως μεσα συσπειρωσης ενος λαου, να εστεκαν καλυτερα, τοτε.
Σημερα ομως και κατω απο το βαρος της κοινης αντιμετωπισης της εργατικης ταξης, σε ολο τον κοσμο, τετοια επιχειρηματα καταρρεουν.

Η κατασταση γινεται ολο και πιο δυσκολη για ολο και περισσοτερους εργαζομενους, ασχετα απο την καταγωγη τους και σε πολλες χωρες, οπως η Ελλαδα, συχνα οι αποφασεις των ηγετων δεν εχουν σχεση, πια, με τον λαο, που τον προοριζουν για στυγνη φορολογηση και μονο, αλλα γινονται ερημην του!

Στα προτεκτορατα, βεβαια, δεν ρωτανε ποτέ το λαο. Η ηγεσια αποφασιζει για τους...ιθαγενεις και οι ιθαγενεις συνεχιζουν να εργαζονται για να παραγουν τον πλουτο των ηγετων τους, που ζουν πλουσιοπαροχα εις βαρος των υπολοιπων, συχνα στελνοντας εκατονταδες εκατομμυρια στο εξωτερικο! Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις ειναι εντελως ....συμπτωματικη, οπως λενε και στις ταινιες.

Ετσι μπορει η δικη μας γενια να μη βγαλει....Καζαντζακηδες και Ριτσους, κατι που βεβαια κανεις δεν μπορει με σιγουρια να προβλεψει, αλλα αν υπηρχε ενα και μονο πραγμα που θα μας εκανε περηφανους, ως ταξη πια, στην Ελλαδα, θα ηταν η φημη μας  στις επομενες γενιες, ως απ τους πρωτους λαους στην Ευρωπη που παλεψαν με νυχια και με δοντια το τερας του νεοφιλελευθερισμου και το νικησαν, δινοντας ενα παραδειγμα και σε αλλους λαους που τωρα αγωνιζονται κι αυτοι ως ταξη, οχι ως χωρα!

1 σχόλιο:

  1. Για μενα, φιλη μου, η Ελληνικοτητα δεν εχει να κανει με συμβολα αλλα με αποφασεις που παιρνονται (με τον λαο μαζι) και φυσικα οταν ειναι για το καλο της χωρας.
    Αυτες ομως που παιρνονται απο τους σημερινους κυβερνωντες καθε αλλο παρα για το καλο της χωρας και του κοσμου ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)