5.3.12

ΚΥΝΗΓΟΙ της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ! (..Περάστε!)



Δεν ειναι μυστικο οτι η διαφθορα είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές της Δημοκρατίας.  
Ειναι γνωστο, επισης, οτι οσοι αμφισβητούν τους διεφθαρμένους ηγέτες διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Ωστόσο, καποιοι ανθρωποι δε φοβουνται και συνεχίζουν.  
Μερικοι από τους κορυφαίους κυνηγούς της διαφθοράς στον κόσμο σχηματισαν ένα μυστικό δίκτυο για να υποστηρίξει ο ένας τον άλλον στον αγώνα κατά της δωροδοκίας και της κατάχρησης εξουσίας. 

Η εκπομπη Dokument utifrån προβαλλε το Νορβηγικο ντοκυμαντερ ''Korruptionsjägarna'',  και μας εδωσε μια μοναδική εικόνα του μυστικου δικτυου που εργάζεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον κόσμο. Τα μέλη διακινδυνεύουν τις ζωές τους με το να εργαζονται εκει και να πορευονται, συνειδητα, ενα δύσκολο και επικίνδυνο μονοπάτι.



Κάθε χρονο πανω απο ενα δισεκατομμυριο (1 000 000 000 000) δολλάρια πληρωνεται σε δωροδοκίες σε όλο τον κόσμο!

Η Γαλλο-Nορβηγη, ανωτατη νομικος, Eva Joly, με τεράστια δημοτικότητα στη Νορβηγία και την Ισλανδια εχει αναδειχθεί σε σύμβολο στη μάχη κατα της διαφθορας των ελιτ και υπηρξε επισης ειδικη σύμβουλος της Ισλανδικής κυβέρνησης στις ερευνες για τη αναμιξη υψηλα ισταμενων προσωπων στην Ισλανδική κρίση, 2008-2011.

Η Εva Joly ειναι επικεφαλής της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και το 2005 ιδρυσε ένα μυστικό δίκτυο προστασίας με δικαστες που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της διεθνους διαφθοράς.

Το δίκτυο εξετάζει τις περιπτωσεις μερικων από τους πιο πλούσιους, τους πιο απληστους και πλέον σημαίνοντες ηγέτες και εταιρείες στον κόσμο. Οι πιο επαγγελματίες και ατρόμητοι κυνηγοί της διαφθοράς από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο και επιλεγμένες χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική εργάζονται σκληρά για την καταπολέμηση κατάχρησης της εξουσίας. 

Δυο φορές το χρόνο συναντουνται οι εισαγγελείς και ανακριτές αυτοι με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και με σκοπο να συζητήσουν τις περιπτώσεις που καθε φορα παρουσιαζονται.
Δίνουν ο ενας στον αλλο στήριξη και ψάχνουν τα καταλληλα εργαλεία για περισσότερη δημοκρατία και θα ηθελαν να δουν να μειωνεται το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών.

Στο πρόγραμμα, συναντάμε εκτός από την Eva Joly και την επίσης Εισαγγελέα Helen Garlick, απο τη Μ, Βρετανια, τους νομικους Φάμπιο ντε Πασκουάλε απο Ιταλια, τον Juan Carlos Cubillo και τον Nuhu Ribadu απο τη Νιγηρια.

Όλοι εργάζονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μεταξύ των θεμάτων, που ερευνησαν ειναι η οικονομική κατάρρευση στην Ισλανδία, το σκάνδαλο δωροδοκίας της British Aerospace, οι έρευνες εναντίον του πρώην Ιταλου πρωθυπουργου Σίλβιο Μπερλουσκόνι και εναντιον του Προεδρου της Κόστα Ρίκα, Rafael Calderon, o oποιος απο το 2009 βρισκεται σε πενταετη φυλακιση για δυο πραξεις διαφθορας. 
Η Νορβηγική Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (NORAD) υποστηρίζει το ανεπίσημο δίκτυο οικονομικά με ετήσιο ποσό 400.000 ευρώ, ως συμβολή στην καταπολέμηση της διεθνούς διαφθοράς.

Η Eva Joly είναι τωρα υποψηφια των Πρασινων για τις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές την άνοιξη και εχει λαβει αρκετες απειλητικες  επιστολες, μαλιστα  μια απ αυτες περιειχε και σφαιρα μεσα!

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5.3.12

    Ας κοπιασουν μια βολτα και απο τα μερη μας προς Νοτο μερια. Εκει να δεις Ελβα τι χρυσες δουλειες που θα κανουν! Εχουν υλικο για μια ζωη, αρκει να εχουν ΧΡΟΝΟ και ορεξη για ΔΟΥΛΕΙΑ!



    Mανωλης Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5.3.12

    Κατ αρχάς πολλα μηδενικά έβαλες :)
    (Κάθε χρονο πανω απο ενα δισεκατομμυριο (1 000 000 000 000) δολλάρια ....).
    Απλά μία απορεία θα εκφράσω και μαζί ερώτηση.
    Το άρθρο για θετικό το έγραψες η ως αρνητικό???
    Εμένα μου θύμιζει τους δικούς μας γενικώς αδιάφθορους....
    ¨Αντε μη πώ οτι πρέπει να διαγράψεις την ανάρτηση.
    Καλά ξέρω τώρα μή ορμήξετε να με φάτε....Γιάννης από Κολινδρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mανωλης Χ.

    Ειμαι σιγουρη οτι ξερουν το δρομο για το Νοτο! :)
    Απλα δεν εχουν..ευκαιρησει απο τις περιπτωσεις που μεχρι τωρα ασχολουνταν! Τσπ, συν Αθηνα και χειρα κινει, δε λενε; Ας μη περιμενουμε αλλους να κανουν τη δουλεια που ο λαος πρεπει να κανει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιαννη απο Κολινδρο

    Ευχαριστω για τη διορθωση, οντως εβαλα, εκ παραδρομης, παραπανω μηδενικα! :)
    Σχετικα με την απορια σου, ομως, να πω οτι δεν χρειαζεται μια αναρτηση να ειναι παντα θετικη, ή αρνητικη.
    Υπαρχει και κατι που λεγεται ενημερωση, αν και στην Ελλαδα τα μεγαλα καναλια καθε αλλο παρα αντικειμενικη ενημερωση παρεχουν, οποτε καταλαβαινω οτι εχεις λιγο μπερδευτει...
    Παντως αν δεν βρισκουμε κατι χρησιμο και του γουστου μας, δεν ειναι αναγκη να αφηνουμε σχολιο, πιστευω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)