7.3.12

ΡΩΣΙΑ:"Fear & loyalty". Eνας blogger εξομολογείται



Ο Alexei Navalny, ειχε δηλωσει στο Reuters oτι το πολιτικο συστημα του Πουτιν ειναι τοσο εξασθενημενο απο τη διαφθορα, ωστε μεσα στα επομενα πεντε χρονια ειναι πιθανο η Ρωσια να βιωσει μια εξεγερση, σαν τη λεγομενη ''Αραβικη Ανοιξη''. 

Βεβαια τετοιες φωνες και δηλωσεις δεν εμποδισαν τον Πουτιν απο το να εκλεγει προεδρος της Ρωσιας, αλλη μια φορα, παρα τις φημες και τις διαμαρτυριες για νοθεια και σ αυτες τις εκλογες!

Ο Alexei Navalny ειναι γνωστος Ρωσος blogger, αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και του κόμματός του ''Ενωμένη Ρωσία''. 

Ο Navalny, μέσω των μηντια και της ιστοσελίδας του, εκθέτει την πολιτική διαφθορά του καθεστωτος ΠουτινO Ηarry Smith, δημοσιογραφος του ''Rock Center'', NBC news, πηγε στη Μοσχα και πηρε, εκει, τη συνεντευξη που ακολουθει.



(Φωτο απο διαδηλωση κατα του Πουτιν)

Τον Δεκεμβριο του 2011, μετα απο τις βουλευτικες εκλογες και εφ οσον υπηρχαν κατηγοριες για εκλογικη νοθεια, περιπου 6.000 ατομα διαδηλωσαν στη Μοσχα. Η αστυνομια συνελαβε 300 ατομα και τον Navalny μαζι, ο οποιος εμεινε στη φυλακη 15 μερες. 
Ενω o Navalny ηταν στη φυλακη, γινοντουσαν μαζικες διαδηλωσεις διαμαρτυριας στους δρομους. Τελικα απελευθερωθηκε πριν τα Χριστουγεννα και προετρεψε τους χιλιαδες διαδηλωτες να κανουν ολοι μαζι καταληψη του Κρεμλινου, πραγμα που δεν εγινε, εφ οσον ο κοσμος διστασε, τοτε. 

Ο αντιπαλος, ομως, ξεκινησε  μια εκστρατεια συκοφαντισης του φτιαχνοντας ενα βιντεο οπου τον παρομοιαζαν με τον Χιτλερ! Τον ειπαν εθνικιστη, ρατσιστη, αλλα ο ιδιος ισχυριζεται οτι ολα αυτα ειναι σκευωριες εναντιον του. 

Ο εκπροσωπος του Πουτιν, Dmitry Peskov, που δεχεται οτι ενα ποσοστο νοθειας υπαρχει παντου, μιλαει για ''δακτυλους'' απο τη Δυση, που σκοπο εχουν "να αποσταθεροποιησουν τη Ρωσια", χωρις να δινει, ομως, περισσοτερες λεπτομερειες. 

Ο Alexei Navalny και η γυναικα του παρακολουθουνται καθημερινα, απο ατομα σε αυτοκινητα, (που, οπως λεει, αλλαζουν μεν πινακιδες, χρησιμοποιουν, ομως, τα..ιδια αυτοκινητα!!)
''Προσπαθω να αγνοησω τον κινδυνο για τη ζωη μου, σκεφτομαι ομως τη γυναικα μου και τη μητερα μου'', λεει.

''Αν ο Πουτιν ηθελε να τον εξουδετερωσει θα ηταν μεγαλο σκανδαλο, εφ οσον ο Navalny εγινε, πια, διασημο προσωπο στη Ρωσια'', δηλωνει στην ιδια συνεντευξη, η Lilia Shevtsova, καθηγητρια Πολιτικων Επιστημων, Moscow State Institute of International Affairs, ΜFA

Η Ρωσια ειναι ενα επικινδυνο μερος να ζει κανεις και ολοι θυμομαστε, τη δολοφονια της Anna Politkovskaya, στις 7 Oκτωβρη του 2006, η οποια ερευνουσε περιπτωσεις καταχρησης εξουσιας και η Shevtsova, λεει, οτι "η Ρωσικη κοινωνια εχει χτιστει πανω σε δυο αρχες. To φοβο και την αφοσιωση. (Fear and loyalty). Ειτε υπακους και εισαι ασφαλης, ειτε δεν υπακους και το μελλον σου ειναι αβεβαιο".

Ηδη πριν τις εκλογες εβλεπε κανεις συνθηματα στους δρομους oπως: Μubarak= Gaddafi = Putin!

Μηπως αυτη ειναι η αρχη της λεγομενης ''Αραβικης Ανοιξης'' για τους Ρωσους; Μπορει το καθεστως Πουτιν να πεσει, αναρρωτιεται ο δημοσιογραφος. ''Πως βλεπεις το μελλον της Ρωσιας;''  ρωτα τον Αlexei Νavalny, ο Ηarry Smith.  

-Θελουμε ελευθερες εκλογες λεει ο Νavalny, ανοικτες για ολους και να μην κυκλοφορουν ανθρωποι με οπλα στους δρομους. 

-Μονο ανθρωποι με ...κομπιουτερς και κινητα;  ρωταει, αστειευομενος ο δημοσιογραφος.

-Ναι, τα ipads θα αντικαταστησουν τα οπλα, λεει γελωντας ο Νavalny!


 

8 σχόλια:

  1. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ7.3.12

    Αυτο που καταλαβενω ειναι οτι με την ευγενηκη χορηγια του καπιταλισμου προσπαθουν να σοθουν, σαν και εμας εδω στην Ελλαδα.
    Ειναι σαν πετας ασπιρινες για να γιατρεψης τους ασθενης ανεμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @AΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

    Kι εγω αυτο καταλαβα και πιστευω οτι εχουν κανει τον κοσμο παντου ..βλακα, για να μη το πουμε σε χειροτερα..
    Γαλλικα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τραβηγμένα από τα μαλλιά μου φαίνονται όλα αυτά. Η Πουτινική Ρωσία είναι μία (και δεν το λεω για πλάκα) δημοκρατικότατη χώρα!
    Ακόμη και αν το 65% του Πούτιν είναι αποτέλεσμα νοθείας, ακόμη και οι αντίπαλοι το δέχονται πως έχει ένα 50% τουλάχιστον.
    Στην Ελλάδα με 38% σχοιματιζεις ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ (δηλαδή ενάντια στο 62%) κυβέρνηση, και κανείς δεν δοιανοήθηκε ποτέ να μιλήση για "καθεστώς" ή "δικτατορία"...
    Για να μην μιλήσουμε για τις ΕΠΑ που όλοι θυμόμαστε πως εξελέγει ο Μπους JR, με διαπιστωμένη νοθεία, με απογωγές ακτιβιστών από την CIA με τον Patriot act κλπ.
    Γιατί πάντα κρίνουμε με διαφορετικά σταθμά την (αστική) "δημοκρατικότητα" της ανατολής από αυτήν της δύσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤRASH

    Σε βλεπω να παιρνεις..κακο βαθμο, αφου αμφιβαλλεις και για οσα γραφει ο Ριζοσπαστης, περι νοθειας! ;)

    Δεν καταλαβαινω,πως εσυ βλεπεις τη..
    Πουτινική Ρωσία,ως..δημοκρατικότατη (!) χώρα, οταν ολη η αντιπολιτευση λεει οτι εχει γινει νοθεια και χιλιαδες λαου διαδηλωνουν σχεδον καθημερινα,ενω εγιναν εκατοντάδες συλλήψεις, λιγες μερες πριν.

    Δεν ξερω αν ο...Βλαδιμηρος συγκεντρωνει, οπως λες, ενα 50%, (απο που προεκυψε αυτο το νουμερο;) αλλα αν ηταν τοτε ετσι δεν θα συζητιοταν η περιπτωση της νοθειας.

    Aντιγραφω απο τον Ριζο:

    Να σημειωθεί πως, παρά την πρόφαση «διαφάνειας» που επιχείρησε το καθεστώς, τοποθετώντας κάμερες με απευθείας παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας μέσω ίντερνετ στο 99% των εκλογικών τμημάτων, και αυτή τη φορά υπήρχαν οι μεταφερόμενες κάλπες. (Σε κάθε εκλογικό τμήμα, μια σταθερή και μια περιφερόμενη στα σπίτια, για όσους δηλώσουν ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν!) Επίσης, όσοι το ζήτησαν ψήφισαν νωρίτερα από τη μέρα των εκλογών! Ενώ πολλοί πήραν «βεβαίωση μη άσκησης του εκλογικού δικαιώματος» από την εκλογική επιτροπή της περιοχής τους για να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στους εκεί εκλογικούς καταλόγους! Τα στοιχεία αυτά κάνουν σαφώς ανεξέλεγκτο το μέγεθος της νοθείας και σ' αυτές τις εκλογές.

    Συμφωνω, βεβαια, για το οτι και στις ΗΠΑ ειχαν γινει διάφορα .."κουφά", οταν εξελέγει ο Μπους JR, που κι εκει υπηρξε διαπιστωμένη νοθεία, αλλα δεν νομιζω οτι ο κοσμος κρίνει με διαφορετικά σταθμά τη "δημοκρατικότητα" της Ανατολής από αυτήν της Δύσης!! Και τοτε κατεκριναν τις ΗΠΑ και τον Μπους JR, οπως και τωρα κατακρινουν τον Πουτιν! Δε βλεπω διαφορα δλδ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν διαφώνησα περί νοθείας. Εκείνο που είπα είναι, πως από ότι ακούω αυτές τις μέρες, θα κέρδιζε και χωρίς αυτήν, και μάλιστα με ποσοστά αρκετά πιο μεγάλα από αρκετών ευρωπαϊκών "δημοκρατικών" κυβερνήσεων. Εκτος από τις ΗΠΑ εξάλλου, ανάφερα και την Ελλάδα, που η νοθεία είναι και θεσμικά κατοχυρωμένη, και ονομάζεται "ενισχυμένη αναλογική".
    -Και το ερώτημα που με γαργαλάει από την αρχή. Αν και στην Ρωσία (όπως στην δύση), υπήρχαν δυο κόμματα ΜΕ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΑΚΡΙΒΏΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, που ενaλλασοταν στην εξουσία, θα μίλαγε κανεις για "καθεστώς"; Φυσικά όχι!
    Μας έχουν μάθει να ταυτίζουμε τον δικομματισμό με την δημοκρατία.
    Δεν είναι κοροϊδία αυτό;
    Το σχόλιο μου είχε την πρόθεση να δείξει το ψευδεπίγραφο της δυτικής δημοκρατίας μάλλον, παρα να υπερασπιστεί τον "πουτινισμο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. TRASH

    ΟΚ, εγινε παρανόηση σχετικα με τη νοθεία. Δεν ξερω βεβαια κατα ποσο εχουν δικιο οσοι λενε οτι ο Πουτιν θα κέρδιζε και χωρίς νοθεια, αλλα αυτο ειναι μαλλον αδυνατον να το μαθει κανεις κατοπιν..(νοθευμενων) εκλογων!
    Οσο για τη θεσμικά κατοχυρωμένη νοθεία σε πολλες χωρες (βλ. "ενισχυμένη αναλογική") φυσικα συμφωνω οτι ειναι σκετη υποκρισια οπως και για το οτι ο δικομματισμός σημερα ταυτιζεται με την δημοκρατία, η μεγαλυτερη κοροϊδία ολων των εποχων!


    ΥΓ
    Τελικα χρειαστηκε κι εδω ..δευτερη διευκρινηση! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα, 155 χρόνια μετά τη Νέα Υόρκη και 102 χρόνια από την καθιέρωση της Μέρας της Γυναίκας στην Κοπεγχάγη, ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, ώστε να βρει επιτέλους δικαίωση το «άλλο μισό του ουρανού» !

    Χρόνια Πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. faro

    Nα σαι καλα! Αν περιμενες λιγο θα εγραφες το σχολιο σου στη σημερινη αναρτηση,αλλα ησουν λιγο ανυπομονος! ;)

    Σ ευχαριστω πολυ, παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)