12.3.12

"Τhe Boss": Mια..Σουηδικότερη Αμερική!




Στο δέκατο έβδομο στουντιο album του, "The wrecking ball" o Bruce Springsteen στρεφεται κατά της Wall Street και κατα του Αμερικανικου ονειρου. Η εφημεριδα DN τον συναντα στο Παρίσι.

"There ain't no help, the cavalry stayed home,.. "
(Δεν υπάρχει βοήθεια. Το ιππικό έμεινε στο σπίτι..)

Εισαγωγή: Tο τραγούδι, "We take care of our own" ("Φροντιζουμε τους δικους μας") παίζεται για περίπου 100 δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν σ ενα θέατρο στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα βαρύ, "καπνισμενο", σκούρο ροκ που βγαινει από τα ηχεία. 
Στα άλλα 10 τραγούδια ο Bruce Springsteen βαφει τα χρωματα της Αμερικής με μεγάλες, σκοτεινες πινελιές. Υπάρχει το παλιό γνώριμο, ο ιδρώτας, η κάπνα και ο θόρυβος του ατσαλιου πανω στη σιδηροτροχιά, φθαρμένοι άνθρωποι που ψάχνουν ο ενας τον άλλον.

Το 2012 σηματοδότησε στις ΗΠA τη κλεψιά, την απληστία και τον εγωισμό. Το αφεντικό περπατα σ έναν κόσμο που πήγε στραβά" (μεσα απ το ''Shackled and drawn''). Οι χρηματοπιστωτικές Αγορές φερνουν θανατο στις πολεις.

- Το πρώτο μισο του άλμπουμ είναι πολύ θυμωμένο. Ξεκίνησα να γράφω το "We take care of our own" στα 2009, μετά την κρίση των ακινήτων. Έχω φίλους που έχασαν τα πάντα. Ο δίσκος θετει καποια ερωτηματα που στη συνέχεια επιχειρει να απαντήσει στα παρακάτω τραγούδια, λέει ο Bruce Springsteen, μετά τη ακροαση των τραγουδιων.
Κάθεται σε ένα σκαμνί στη σκηνή φορώντας μαύρο τζιν, μαύρο μπουφάν και σκουρες μπότες. Μόνο δύο σκουλαρίκια και δύο μάτια που λαμπουν και στη συνέχεια, όταν μιλάει για το «The wrecking ball” και την κρίση. 
Ακούμε τον θυμό σου. Αλλά τι θα αλλαζες ακριβώς; Θέλεις να μετατρέψεις τις ΗΠΑ σε ένα Σουηδικό κράτος πρόνοιας, ρωταει ο δημοσιογραφος της DN.

- Χα, χα! Ακριβώς έτσι! Αυτό ακριβώς είναι το όνειρό μου! Υπαρχει αναμεσα στις γραμμες. Αλλά θα πρέπει να διαβάσει κανεις πολύ προσεκτικά, λέει ο Bruce Springsteen.

- Η οικονομική κρίση ειναι καθαρή ληστεία! Κανένας δεν έχει τιμωρηθεί, συνεχίζει.

Το μικροφωνο το κρατά σαν σφυρί. Οι λέξεις συχνα σφυροκοπουνται. Μιλά με το μυαλο για τη σημασία της εγχώριας βιομηχανίας, με το ''στομαχι'' για τους εκμεταλλευτες στις τραπεζες και με καρδιά για τη μητέρα του.

Ήταν αυτη που εφερνε τα προς το ζην στην οικογένεια. Ήταν ένα πρότυπο για μένα και τον τρόπο δουλειας μου, λέει με τη σκοτεινή φωνή του. Η κακή αυτοεκτίμηση του ανεργου πατέρα του μετατράπηκε στο σπίτι  σε ενα συναισθηματικο ναρκοπέδιο. Λιγο αργότερα τραγουδα ο Bruce Springsteen σε falsetto για να δείξει ότι ο 62χρονος εξακολουθεί να έχει δυνατοτητες.

Αυτόν που δεν θα εχει ποτέ πίσω, είναι ο σαξοφωνίστας Clarence "Big Man" Clemons. Ο συν-ιδρυτής της The E Street Band, που πέθανε το περασμένο καλοκαίρι απο εγκεφαλικο.

Όταν ο δημοσιογραφος της DN ζητά απο τον Bruce Springsteen να πει πώς κληροδοτηθηκε η διαδοχή του Clemons στον ανιψιό του, Jake Clemons βλεπει κάτι στα μάτια του. Ο Jake Clemons θα συμπεριληφθει σε ένα σύνολο πνευστών στη σκηνή.

- Υπάρχει μια μεγάλη μουσική και πνευματική σύνδεση μεταξύ του Jake και του Clarence. Νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει στο διάλογο με το κοινό, λέει ο Springsteen. Τονίζει ότι θα υπάρξουν περισσότερα πνευστά στη σκηνή.

- Χρειάζονται πολλοί για να αντικαταστήσουν τον Big Man. Χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό! Αλλά θα κάνουμε ό, τι μπορούμε.

- Η απώλεια του Clarence ήταν σαν να χάνει κανεις κάτι βασικό, σαν τη βροχή, ή τον αέρα.

Ο Springsteen δεν δειχνει συντετριμμενος. Μάλλον συμφιλιωμενος με την ιδεα. Μιλά για την καθολική ανατροφή του.

- Μπορεί να θελει κανεις ν αποτινάξει τον καθολικισμό, αλλά πάντα επανέρχεται, λέει. Ή όπως ο ίδιος τραγουδά στο τραγούδι "Depression (Kατάθλιψη)". Η πίστη μου κλονίστηκε, αλλά ποτέ δεν ειμαι χωρίς ελπίδα". Σήμερα είναι το κινημα Occupy Wall Street, κατα της οικονομικής κερδοσκοπίας που εμπνέει ελπίδα στον Bruce Springsteen.

-Ξαφνικά, όλοι συζητουν για οικονομική δικαιοσύνη! Κανείς δεν το ειχε κανει για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ακόμη και οι υποψήφιοι Ρεπουμπλικανοι αποκαλούν ο ένας τον άλλο καπιταλιστες εκμεταλλευτές, λέει ο Springsteen, γελώντας.

Κοιτάζει έξω πέρα από το βελούδινο και χρυσοποικοιλτο Belle Epoque θέατρο, Marigny, στο Champs-Elysées (Ηλύσια Πεδία) όπου συγκεντρωθηκαμε για τη συνεντευξη Τύπου. Το θέατρο ανήκει και διοικείται από τον δισεκατομμυριούχο Francois Pinault, ιδιοκτήτη της Gucci και της Yves Saint-Laurent

Ένας Νορβηγός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η συναυλία του στο Όσλο, το επόμενο καλοκαίρι, συμπίπτει σχεδόν ακριβώς με την επέτειο της σφαγής της Utøya. Θα το επισημανει αραγε;

- Δεν έχουμε σχέδια ακόμη. Ίσως καταλήξουμε σε κάτι, λεει ο Bruce Springsteen.



1 σχόλιο:

  1. Γεια σου Ελβα. Δε πιστευω να εννοει οσα λεει το Αφεντικο για Σουηδια. Εχει ερθει πολλες φορες εκει απ οτι ξερω και σαν ξυπνιο παληκαρι θα ξερει τι παιζει και στο Βορρα. Ειδικα οταν εχετε δεξιους στην εξουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)