23.4.12

ΣΟΥΗΔΙΑ: Η Agnes ψάχνει (μόνιμη) δουλειά!



''Hταν χαρά, με τρομο, ομως, μαζι, κυριως τρομο, οταν ξεκινησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου. Το μέρος που λέγεται επαγγελματικη ζωη. Βρεθηκα ετσι στην εν λόγω αγορά, που μου ειπαν οτι είναι γεμάτη από θεσεις εργασιας. 

Έτσι τουλαχιστον νομιζα, καποτε, πολύ καιρό πριν. Το να βρει κανεις δουλεια εχει γίνει σπάνιο ειδος. Πλήρη απασχόληση. Μόνιμη απασχόληση. Καλές συνθήκες εργασίας. Υπάρχουν αραγε; Ακούγεται περισσότερο σαν μύθος, ένας θρύλος από το «κράτος πρόνοιας», που οι ηλικιωμενοι διηγουνται στους μαθητές λυκειων, για να αρχισουν να βλέπουν λιγο φως στο τούνελ. 


Ωστόσο, η μόνιμη απασχόληση είναι αυτο που όλοι αποβλέπουμε. Οι φρεσκοι αποφοιτοι ξεχυλιζουν στους καταλογους εργατικου δυναμικου. Και είμαι μια από αυτούς που κάθεται και προσπαθει να συμπληρωσει μια αιτηση. 
Γεια σας το όνομά μου είναι Agnes, εγώ είμαι αυτη που θέλετε, δεσμευομαι οτι θα κανω καλη δουλεια. Προσπαθώ να «πουλήσω» τον εαυτο μου, για να πουλήσω ετσι την εργασία μου. 

Αλλά όπως και πολλοί άλλοι, είναι κυριως ενας ευσεβής πόθος το να βρει κανεις μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή μισθό. Πώς θα τα καταφέρω με την ασήμαντη εμπειρία μου όταν αισθάνομαι οτι το μόνο που έχω να προσφέρω είναι ένα ιδρωμένο χέρι, που μπορει να να σφιξω με το αφεντικο; Ενα 25% από εμάς, τους νέους, δεν εχουμε ουτε μια σκ..δουλεια. Ουτε καν εχουμε εκεινες τις δουλειες που κανεις δεν θελει να εχει. 

Ωστόσο, πρέπει να αγωνιστουμε. Προσπαθουμε να βρουμε τις σωστές διασυνδέσεις, προσπαθουμε να γράψουμε σχετικές πληροφορίες στα βιογραφικά μας. Να βαλουμε περισσοτερο αποσμητικο πριν από τη συνέντευξη. Γιατι, που ξερει κανεις, ίσως να ειμαι εγω αυτη που θα ειναι τυχερη στην κλήρωση της ζωής και να βρω δουλειά. 

Αν πετύχω, θα είμαι τελικά μια από το συνολο των εργαζομενων, ενα ατομο που μετράει. 

Και θα εργάζομαι 8 ώρες την ημέρα, αλλά στην πραγματικότητα 9, συν το χρόνο που έχω να ταξιδεύω από και προς. Τότε, σίγουρα εγω δεν θα είμαι σε θέση να κάνω τιποτα περισσότερα οταν γυρναω στο σπιτι το βράδυ, θα χάσω την ορεξη να είμαι δημιουργικη, θα αρχίσω να βλεπω τις ''Συζυγους απο το Χόλυγουντ'' (Hollywood wives) και τον ''γαλυτερο χαμενο'' (Biggest loser).
 
Αλλά και τι δεν κάνεις για τη δουλεια; Ο πρωθυπουργός μας λέει ότι δεν υπάρχει μαζική ανεργία. Και οι φίλοι του, η Annie και ο Jan (πολιτικοι) θέλoυν να μειωσουν τους μισθούς των νέων κατά ένα τέταρτο περίπου. Αν είμαι αρκετά τυχερη θα βρω μια δουλειά, σίγουρα δεν πιστευω βεβαια ότι μπορω να ζήσω άνετα με τον μισθό αυτο. 

Θα πρεπει να επιλέξω μεταξύ της ανεργίας, ή του να ειμαι χαμηλόμισθη. Αλλά και ο Frederick (ο πρωθυπουργος), oπως και η παρεα του, που εχουν φαει περισσότερα σάντουιτς γαρίδας, απ οσες αιτήσεις για δουλεια εχω στειλει εγω, πώς να ξέρουν πως ειναι τα πραγματα για εμάς τους νέους;

Έτσι δεν εχει κανεις παρα να κανει αιτησεις. Θα πρεπει να βλεπω την επαγγελματική ζωή ως μια περιπέτεια - που ποτέ δεν ξέρεις τι θα γινει. Ίσως να έχω απολυθεί, ίσως να με παυσουν, ίσως για αρκετους μήνες να τρώω ετοιμες σουπες, που γινονται σε ενα λεπτο. 
Τι συγκίνηση! ''


Μτφ απο Αrbetaren 

6 σχόλια:

  1. Να είσαι καλά Elva που με της δημοσιεύσεις σου , απομυθοποιείς τον παράδεισο που ζει εκεί στα βόρεια όχι μόνο ο κάτοικος αλλά και όποιος θα αποφασίσει να μεταναστεύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ drashstowraiokstro

    Την αληθεια λεω, φιλε μου. Οσο για παραδεισους δεν υπαρχουν..Οσοι προλαβαν και εζησαν λιγο καλυτερα, στο Βορρα, ηταν οι μεγαλυτεροι ανθρωποι..Για τους νεωτερους δεν εχει πια, δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ καλό, και για το λόγο που αναφέρει και ο πρώτος σχολιαστής.
    Θα πρότεινα να το αναδημοσιεύσεις και στο Γλόμπινγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελβα
    Γεια σου Εlva,με το σημερινό σου άρθρο θυμήθηκα που περίπου 2 χρόνια πριν, σου είχα ζητήσει να μας περιγράψεις την κατάσταση εκεί.
    Θα ξέρεις ασφαλώς ότι η Σουηδία αποτέλεσε ένα όραμα και ένα άλλοθι για πολλούς που αρνιόντουσαν την αναγκαιότητα του Κομμουνισμού.
    "Και γιατί Κομμουνισμός", λέγανε, η Σουηδία είναι Κομμουνιστική;
    Και άρχιζαν να απαριθμούν τα προνόμια των εργαζόμενων στην χώρα αυτή και μεις, απεγνωσμένα προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι το Καπιταλιστικό σύστημα όσο και αν μασκαρευτεί, όσο και αν χρησιμοποιήσει μεθόδους που θα καλύπτουν τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα πίσω από βιτρίνες με λαμπερά χρώματα, δεν μπορεί παρά να έρθει η μέρα που οι μάσκες θα πέσουν, που τα λαμέ φορέματα θα ξεφτίσουν , που θα βρεθεί ο πιτσιρικάς που θα φωνάξει "ο βασιλιάς είναι ξεβράκωτος"
    Και να που ήρθε η ώρα.
    Οι εργαζόμενοι και εκεί, ακόμη και αν τα προηγούμενα αρκετά χρόνια βίωσαν την ανάπτυξη του καπιταλισμού,σήμερα είναι αντιμέτωποι με την πραγματική του εικόνα.
    Είναι Elva αυτό που συμβαίνει:
    Η κρίση και στην Ελλάδα δεν χτυπά όλες τις πόρτες και όλα τα νοικοκυριά την ίδια μέρα, παρ΄ότι εμφανίζεται συγχρονισμένα.
    Έτσι δεν χτυπά την ίδια μέρα και όλες τις χώρες του Καπιταλισμού.
    Χτυπά πρωτίστως τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες και παίρνει αμπάριζα και τις άλλες.
    Αυτά όσον αφορά τις νομοτέλειες, αλλά, σκέφτομαι τα όνειρα των παιδιών, σκέφτομαι την ζωή τους την υποθηκευμένη.
    Βλέπω το σβησμένο χαμόγελο στα χείλη τους,θυμάμαι τα γέλια και τα χάχανά τους στις γωνίες, τα φλερτ τους, τα χρωματιστά μακό μπλουζάκια τους στις πλατείες, την ανεμελιά τους, όλα θυσία στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου.............
    Ρε συ Έlva ντρέπομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TRASH

    Tο ανεβασα κι εκει, οπως ειδες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. BB

    Πραγματι οσοι εχουν επιγνωση της καταστασης ντρεπονται φιλη ΒΒ. Αλλοι παλι αδιαφορουν και νομιζουν οτι θα ξαναρθουν οι καλες μερες αν ψηφισουμε κανενα αλλο..προσωπο απο τα ιδια κομματα! :(
    Tι να πω; Ας ελπισουμε οτι οι νεοι που ειναι τα θυματα αυτων των πολιτικων θα καταλαβουν και θα απορριψουν το συστημα που συνθλιβει τα ονειρα και θυσιαζει τα παντα στο βωμο του κερδους! Ειναι η μονη μας ελπιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)