17.4.12

Ο ανηψιός




«Oσο περνα ο καιρος αποκαλυπτεται περισσοτερο η ...σαπιλα στη χωρα αυτη», σκεφτηκε τρωγοντας Πασχαλιατικα μαζι με κατι συγγενεις, που επιασαν τη κουβεντα για τις εκλογες!  

«Τι κοινο εχω εγω με αυτα τα ατομα, αναρρωτηθηκε καθισμενος σ ενα βαρετο τραπεζι συγγενων που δεν αντεχονται, ουτε με...σφαιρες», οπως ελεγε, μετα, στους φιλους του, αλλα επειδη ειχε υποσχεθει στη μανα του οτι θα της εκανε παρεα, πηγε και φυσικα το μετανιωσε γι αυτα που ακουσε στη συζητηση!

-Tα μαθατε; Μεχρι και η γυναικα του Πασχαλη, του τραγουδιστη, καλε, πηγε στο ΛΑ.Ο.Σ, μα τι περαση εχει αυτος ο Καρατζαφερης, ειπε με φανερο θαυμασμο μια θεια του, που μερικες φορες θα ηταν προτιμοτερο να μην ανοιγει το στομα της, σκεφτοταν ο ανηψιος!...

«Κριμα που ηταν ο ανδρας της αυτος που ειχε παθει...συμφορηση και δεν μπορουσε να μιλησει, σκεφτηκε ο ανηψιος. Αυτος τουλαχιστον ηταν σωστος ανθρωπος και νεοτερος ετρεχε σε oλες τις διαδηλωσεις...Μια φορα ημουν πιτσιρικας, θυμηθηκε και με πηρε μαζι του. Μετα, αρρωστησε, εμεινε στο σπιτι...»

«Η γυναικα του, ομως, ηταν ανεκαθεν...μαυριλα, ενα αγυριστο κεφαλι που μισουσε ξενους και κομμουνιστες, χωρις να ξερει το γιατι, απλα επειδη ο πατερας της ηταν βασιλικος και λογω του οτι τον εχασε μικρη, γι αυτο ...μαλλον φροντιζε ν..αντιγραφει τη ..μαυρη του ''ιδεολογια''»!

«Ευχαριστως την επνιγα, αυτη, το πολυ πολυ να μ εβαζαν μεσα για...ζωοκτονια!», σκεφτοταν ο ανηψιος που καθοταν σ...αναμμενα καρβουνα και αν δεν ηταν η μανα του εκει, δεν θα ειχε ποτε πατησει το ποδι του...Δεν την αντεχε ουτε αυτην, ουτε οσους ''δικαιολογουσαν'' τη λιτοτητα και την ασχημη κατασταση στη χωρα!
-Μανα πρεπει να φυγω, με περιμενουν κατι φιλοι ειπε, πριν καλα καλα τελειωσει το φαγητο.  

-Μα δε θα κατσεις να πιεις κι ενα καφεδακι να μας πεις και για τις...κοπελιες σου; Ποτε με το καλο θα σε δουμε εσενα γαμπρο, ε, ποτε; ειπε η θεια που «στομα ειχε και μιλια δεν ειχε»...

-Συγγνωμη ειπε ο ανηψιος, ξεχασα οτι με περιμενουν και ηδη εχω αργησει! Χαιρετωντας πηγε προς τη πορτα, την ανοιξε..Ενοιωθε οτι αν καθοταν λιγο ακομα θα εσκαγε σ αυτο το σπιτι κι ανεβηκε βιαστικα στη παρκαρισμενη μηχανη του, που την ειχε δεσει σ ενα στυλο της ΔΕΗ, εξω απο τη πολυκατοικια.


Ο θειος συνεχισε το φαγητο, εριχνε μαλιστα αρκετο αλατι στο φαγητο του. Η γυναικα του φωναξε «φτανει, πια, βρε Παναγιωτη» και ειπε στους αλλους οτι «δεν προσεχει καθολου τον εαυτο του»
Εκεινος εκανε οτι δεν ακουσε, κοιταξε τους καλεσμενους και συνεχισε να ριχνει μπολικο αλατι στο πιατο του.... 


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17.4.12

    (Χρονια πολλα,Eλβα!)
    Μ άρεσε η ιστορία σου. Πολλές φορές εχω αισθανθεί σαν τον ανηψιό, μεσα σε ανούσιες συγγενικές μαζώξεις. Δεν ειναι μακριά απo δικές μου εμπειρίες η αφήγηση σου. Δυστυχως ειναι αλήθεια αυτό που λένε οτι τους συγγενείς δεν τους διαλέγεις!

    Μανωλης Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Μανωλη Δ.

    Χρονια πολλα! Σ ευχαριστω. Ισως αυτη η μικρη αφηγηση να ειναι μια μικρογραφια της συντηρητικης κοινωνιας που πολλοι απο εμας δεν αντεχουμε και σαν τον ''ανηψιο'' κοιταμε πως θα ξεφυγουμε μια ωρα αρχιτερα. Ο ρολος του ''θειου'' ειναι συμβολικος, για οσους απελπιστηκαν, δεν βλεπουν διεξοδο και αισθανονται εγκλωβισμενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17.4.12

    Εντάξει τώρα, υπερβολές. Δεν πρόκειται και για καμιά τρομερή θυσία να κάτσεις μια-δυο φορές τον χρόνο στο τραπέζι με (έστω βαρετούς)συγγενείς. Ούτε να υποστείς για λίγο την τάδε θεια σου που τυχαίνει καρατζαφερικιά. Στην τελική, αυτές οι εθιμοτυπικές μαζώξεις είναι και μια ψιλορεβάνς των ηλικιωμένων απέναντι στους νεότερους, που τις υπόλοιπες 363 μέρες τους γράφουν κανονικά. ;)

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητρη

    Ισως για καποιους να ειναι υπερβολικο, αλλα ο καθενας εχει τις δικες του αντοχες και αξιες και δεν ειναι ευκολο να ανεχτει, εστω και για ενα τραπεζι, τετοιες μαυρες ιδεολογιες! Οσο για τις εθιμοτυπικες μαζωξεις ειμαι κατα του να γινονται ''για να γινονται'', αν δεν υπαρχει ουσιαστικος λογος.
    Το οτι καποιοι ειναι συγγενεις με καποιους αλλους δεν σημαινει τιποτα αν δεν επικοινωνουν σε ουσιαστικα θεματα.
    Αν ειναι να μιλα κανεις για τον..
    καιρο και για το τι εχει η ...Τιβη, τοτε, καλυτερα να λειπουν τετοιες..
    μαζωξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)