4.6.12

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: "Πανηγύρια" για την Ελισάβετ!





"God dont save the Queen", θα ελεγα, παραφραζοντας το γνωστο τραγουδι των Sex Pistols και ας ημουν παλι..μειοψηφια, εφ οσον παρα την υφεση και την ανεργια και στη Βρετανια, οπως, και σε αλλες χωρες, χιλιαδες κοσμος φαινεται να εχει..διαθεση για  πανηγυρια υπερ της Μοναρχιας! 
Στη περιπτωση της Βρετανιας τα ..πανηγυρια αντιστοιχουν στην επετειο, για τα 60 χρονια της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρονο, (the diamond Jubilee), που γινονται εκει, αυτες τις μερες. 

Λεγεται οτι η μόνη προηγούμενη μονάρχης -που γιόρτασε επισης 60 χρόνια στο θρόνο, ηταν η προ-προ γιαγιά της Ελισάβετ, η Victoria. Η Ελισάβετ ανεβηκε στο θρονο, το 1952, μολις 25 χρονων και στη μεχρι τωρα βασιλεια της περασαν 12 πρωθυπουργοι, ξεκινωντας απο τον Winston Churchill, μεχρι τον σημερινο πρωθυπουργο, David Cameron.

Πως μπορει να γιορταζει, ομως, κανεις, την ...Μοναρχια, οταν και στη Βρετανία μια μεγαλη μεριδα πολιτων ανησυχούν για το μέλλον τους;
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), οπως διαβαζα, προειδοποιεί ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλο ενα καλοκαίρι "αδικαιολόγητων" ταραχων, οπως συνηθως χαρακτηριζουν τετοια γεγονοτα αγανακτισης τα ΜΜΕ, εφ οσον χιλιαδες νέοι έχοντας χάσει την πίστη τους στην κυβέρνηση θεωρουν οτι τα μέτρα λιτότητας είναι άδικα.

 

Το 1/3 των Βρετανών ανέργων βρισκεται εκτός εργασίας για 12 μήνες, ή και περισσότερο, απ ο τι δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Η μακροχρόνια ανεργία είναι η υψηλοτερη στο διαστημα 16 χρονων, φθάνοντας τους 883.000, τους τρεις μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ περισσότερο από 1 στους 5 νέους είναι άνεργοι.
  
Μια προσφατη έκθεση από τη ΔΟΕ, δηλωνε οτι το μεγάλο και μακροπρόθεσμο ποσοστό ανεργίας στη Βρετανια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος".  
Ως χωρα η Βρετανια είναι μεταξύ των πέντε ανεπτυγμένων χωρων, οπως υπογράμμισαν από τη ΔΟΕ που αντιμετωπίζουν έντονες κοινωνικές αναταραχές, λόγω της μακροχρόνιας και σε ανησυχητικα επιπεδα ανεργίας. Οι άλλες χώρες είναι η Δανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Αμερική.

Ο Raymond Torres, συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε: “When people are out of work for more than a year they become demoralised, lose self-esteem and drop out of the labour market. These are individual effects but at some point it leads to anger with everything and with authority. This is very worrying.

Μτφ. «Όταν οι άνθρωποι είναι εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο, χάνουν τις αρχες τους, τον αυτοσεβασμό τους και φευγουν από την αγορά εργασίας. Πρόκειται για μεμονωμένα αποτελέσματα, αλλά σε κάποιο σημείο οδηγουν σε θυμο εναντιων ολων και κυριως εναντια στις Αρχες. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό".

Είπε ότι η επιστροφή της Βρετανίας στην ύφεση σημαινε οτι τα μέτρα λιτότητας δεν λειτουργησαν σωστα. "Υπήρχε η πεποίθηση ότι η λιτότητα θα καθησυχάζε τις αγορές, που θα οδηγούσε σε θέσεις εργασίας και ανάκαμψη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει και η εμπιστοσύνη δεν εχει ανακτηθει".

Ετσι να..''βρασω'' τις Union Jack σημαιες, σας και τα μασκαρεματα σας, με ασπρες, μπλε και κοκκινες μπογιες, αγαπητοι Βρετανοι, οπως και τα γεμάτα από αναμνηστικά ράφια, στα καταστήματα για το Ιωβηλαίο της βασιλισσας σας . 
Τι να τα κάνει  κανείς ολα αυτα, οταν δεν υπαρχουν δουλειες και μελλον; Οταν μεγαλωνει η ψαλιδα μεταξυ πλουσιων και φτωχων; Οταν οι αστεγοι αυξανονται, οταν το συστημα Υγειας που εισασταν περηφανοι, δεν υπαρχει πια, οταν στα πανεπιστημια σας φοιτουν πια μονο οσοι εχουν χρηματα;


Υ.Γ
Το κερασακι …στη τουρτα, η σημερινη συναυλια, στο Buckingham Palace, των Paul McCartney, Stevie Wonder, Elton John, Μadness και Cliff Richard, που οπως  δηλωσε στο ΒΒC,''δεν καταλαβαινει γιατι καποιοι ειναι εναντιον της μοναρχιας''!!

Ευτυχως δεν εχω κανεναν απο τους παραπανω καλλιτεχνες, σε ιδιαιτερη εκτιμηση, αλλα θελω να πιστευω οτι αν ζoυσε ο..John Lennon, τουλαχιστον εκεινος δεν θα πατουσε το ποδι του σε τετοιες εκδηλωσεις!!  

6 σχόλια:

  1. 8Γειά σου Elνα στο μακρινό Βορρά! Σκεφτόμουν οτι μάλλον μας αρέσει η εξαπάτηση ως πολιτες, είτε εχουμε βασιλεις εκεί που μένουμε, ή οχι! Συμφωνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2 μέτρα και 2 σταθμά. Θυμάστε τον πανικό που επικρατούσε στα social media για τις γελοιότητες με την κηδεία στην Β.Κορέα? Δεν βλέπω τίποτα τέτοιο για την Αγγλία. Που στο κάτω-κάτω για απλά γενέθλια μιλάμε... Όταν ψοφήσει, ας την κλάψουν κι αυτήν λίγο παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλη marilia

    Αυτο ελειπε να διαφωνησω! :)

    Αυτα λεμε καθε μερα και γινομαστε δυσαρεστοι, αλλα δυστυχως, ή ευτυχως η αληθεια φαινεται, οπως και το οτι αρεσουν σε πολυ κοσμο τα ωραια λογια, οι τηλεοπτικα μεταδιδομενες τελετες απο γαμους, βαφτισια και φαγοποτια των VIPS.

    ''Φατε ματια ψαρια'', δλδ και..ξερο ψωμι! Aν μας αρεσουν ολα αυτα,γιατι διαμαρτυρομαστε;
    Μονο ανουσιες επιδειξεις πλουτου θα βλεπουμε απο δω και περα, γιατι ο κοσμος δεν εχει τα χρηματα πια ουτε για να γιορτασει τις μικροχαρες του, οπως εκανε κατι χρονια πριν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. rocean

    Παντα ετσι ηταν..2 μέτρα και 2 σταθμά!
    Εννοειται οτι δε θα ζησει αιωνια και τοτε θα εχουν ευκαιρια οι Βρετανοι, (οσοι απ αυτους αντεξουν να ειναι..ανεργοι και αστεγοι και κυριως αμορφωτοι),να..κλάψουν την δισεκατομμυριουχο βασιλισσα τους, Ελισαβετ, οσο καιρο θελουν!

    Εμεις να μην τα βλεπουμε, μονο, γιατι δεν αντεχεται τοση ...βλακεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. spiral

    Ωραιο, πως τα καταφεραν αραγε να αναρτησουν εκει μια σημαια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)