19.6.12

Η..(άγνωστη) ΚΗΔΕΙΑ της ψυχής ΜΑΣ!


Aπο χθες νιωθω το περιεργο συναισθημα του να αισθανεσαι...''άδειος'', σαν να γυριζει δηλαδη κανεις απο μια κηδεία...

Μονο που δεν ξερω ποιον και τι ακριβως..''κηδεψα''.

Ισως να ηταν οι προσδοκιες μου οτι στην Ελλαδα μπορει να αλλαξουν, κάποτε, προς το καλυτερο τα πραγματα...
Πιστεψα, μαλλον, πολυ στην αναγκη να ξεφυγει η χωρα απο τα νυχια του συστηματος, κατι που μετα απο καθε εκλογικη διαδικασια δειχνει να "ξεμακραινει" απο τον οριζοντα ακομα  περισσοτερο.

Οπως εχω γραψει και παλιοτερα, οταν πρωτοηρθα στην ''μακρινη αυτη χωρα του Βορρα'', σκεφτομουν, συχνα, πως θα αντεξω τη διαφορετικη νοοτροπια, το μουντο κλιμα, τους ανθρωπους, που εμοιαζαν "συγκρατημενοι", σε συγκριση με τους Ελληνες που ηξερα τοτε, πολλοι απο τους οποιους ηταν αυτο που λεμε «εξω καρδια», χωρις να υπολογιζουν χρηματα και "τυπους".

Με τα χρονια, ομως, ειδα και καταλαβα οτι τοπος σου μπορει να θεωρηθει κι εκει που ετυχε να μεινεις αρκετα χρονια. 

Η Σουηδια, μπορει να μην ειναι η χωρα που γεννηθηκα και δεν μπορει να ειναι μεσα στη καρδια μου με τον ιδιο τροπο που ειναι η Ελλαδα, αλλα ειναι μια χωρα που ΔΕΝ με κανει να ντρεπομαι για τις αποφασεις  και τις αντιδρασεις των πολιτων της στους μεταναστες (οχι, ακομα, τουλαχιστον..).


Δε ξερω ακριβως τι ηταν αυτο που "εφυγε" χθες και δεν ειμαι σιγουρη οτι θα μπορεσω να το ξαναβρω. Το ψαχνω, ομως, ηδη απο σημερα.

Πως ομως φτασαμε εδω, ειναι κατι που αναρρωτιεται συχνα κανεις, φιλοι bloggers
Καποιοι απο εσας μου κανετε παρεα εδω και χρονια στο..dashboard. Φανερα, μερικες φορες,..διακριτικά, αλλες...
Ειμαι σιγουρη οτι πολλοι απο εμας, κύρια αντιφασιστες και ανθρωποι κατα της βιας, κανουμε παρομοιες σκεψεις αυτες τις μερες, ειδικα μετα τις προσφατες εκλογες, οπου φτασαμε να βιωσουμε μεσα απο δυο αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, στα 2012, την σταθερη ανοδο του φασισμου, σε μια χωρα, που αν κατι την τιμουσε μεχρι τωρα, ηταν η εννοια της φιλοξενιας, της εγκαρδιοτητας και το χαμογελο στα χειλη των ανθρωπων, που το χασαμε τελικα κι αυτο, μεσα στην αλλοφροσυνη της ...μαχης! 

Γιατι, για μαχη, προκειται! 

Η Ελλαδα ειναι σε ενα συνεχη, ειρηνοφανη, ισως, αλλα παντως πολεμο, εδω και χρονια και δεν λεω κατι το πρωτοφανες, νομιζω.

Ειτε ομως μενει κανεις στην Ελλαδα, ειτε εκτος, δεν μπορει παρα να θλιβεται καθημερινα με οσα συμβαινουν στη χωρα. 
Ακομα κι οσοι απο εμας μενουμε μακρια, εχουμε, στην Ελλαδα οικογενειες, φιλους, γνωστους, που υποφερουν καθημερινα απο τις συνεπειες αναλγητων αδικων πολιτικων, που μια πλαστη «πλειοψηφια» επιβαλλει, καθε φορα, ως τιμωρια σε οσους σαν ατομα, σαν ιδεολογιες, επιλεγουν να αντιστεκονται ΑΚΟΜΑ στη βαρβαροτητα που μας θελει ολους υποταγεις στη βια, τη μιζερια, την ανεργια και τον ρατσισμο!

Και αυτα ακριβως τα κοινα μας γνωρισματα ισως να ειναι το πρωτο απαραιτητο συστατικο που στη πορεια πρεπει να ξαναβρουμε ολοι μαζι, ασχετα απο διαφορες, που παντα θα υπαρχουν, (ας μη γελιομαστε!), ομως ο αντιφασιστικος αγωνας ειναι το πρωτιστο μας καθηκον αυτη τη στιγμη, ενα καθηκον που θα πρεπει να ενωσει τους περισσοτερους απο εμας, που διαφωνουμε σε πολλα άλλα ζητηματα, μεταξυ μας.


Γιατι ΟΛΟΙ εμεις που δεν ψηφισαμε Δεξια, Πασοκ και τους λοιπους φασιστες, δυσανασχετουμε απεναντι σε αισχρα και καθημερινα, πια, περιστατικα βιας απεναντι και σε συνανθρωπους μας που, δυστυχως γι αυτους (και ντροπη σ εμας, οταν δεν τους υπερασπιζομαστε οσο μπορουμε!), ετυχε να βρεθουν αβοηθητοι και στο ελεος δολοφονων στη χωρα μας! 

Ο φασισμος χτυπα ολους, ακομη και κοινωνικες ομαδες που ασχετως εθνικοτητας, ετυχε να βρεθουν στο δρομο τετοιων ανεγκεφαλων, που τροφοδοτουνται και υποθαλπονται απο το επισημο κρατος! Ας μη γελιομαστε, ειναι ξεκαθαρες οι προθεσεις τους να σταματησουν ολες τις αντιδρασεις, απ οπου κι αν προερχονται!!

Τι πρεπει να περιμενουμε; Την είδηση θανατου ατομου..''Ελληνικης καταγωγης'', από τη Χ.Α, για να ξυπνησουμε και να υπερασπιστουμε τα αυτονοητα; 

Ισως δεν εχουμε συνειδητοποιησει, καλα-ακομη-τι σημαινει φασισμος, αλλα το σιγουρο ειναι οτι περιμενοντας κι αλλο, θα ειναι πολυ αργα!!


4 σχόλια:

  1. Ενα ποιημα που ειχα γραψει πριν απο καποιο καιρο.

    Εν τόπο χλοερό

    Στέκει αμίλητη η πορφυρή κυρά, στο βάθος, την βλέπω με την άκρη του ματιού μου.

    Μας περιμένει, όμως εμείς χαζεύουμε το φέρετρο που μπαίνει στο χώμα.

    Αυτή αναστήθηκε, μα εμείς είμαστε ακόμα στην κηδεία της…

    Τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poe

    Σ ευχαριστω για το ποιημα.. Καπως ετσι ειναι τα πραγματα σημερα, εφ οσον παραμενουμε ανικανοι να δουμε τη πραγματικοτητα και να αντιδρασουμε σε οσα μας σκοτωνουν κι εμας, αλλα και οσους ετυχε να βρεθουν κοντα μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω πόσο "κολλάει" στο άρθρο, εγώ νομίζω ότι πάει και στο στέλνω.

    Είναι ένα σχόλιο στο μπλογκ μου, που νομίζω ότι λέει πολλά.

    "Ο αέρας που αναπνέω από την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι διαφορετικός…

    Εισπνέω κάτι που δεν είχα αναγνωρίσει γιατί είχαν ατονήσει προφανώς τα πολιτικά μου αισθητήρια όργανα όσφρησης…

    Για να σου δώσω να καταλάβεις ,αυτό το συστατικό του αέρα έχει μια ελαφριά μυρουδιά κοπριάς που γαργαλάει την μύτη και σε ενοχλεί να συγκεντρωθείς στην σκέψη.Σαν να μειώνει το οξυγόνο που υπάρχει στα πνευμόνια μου.Υπήρχε πάντα, αλλά τώρα τον αντιλήφθηκα.Μετά το 4,5 % που πήρε το Κ.Κ.Ε…

    Σιγά σιγά ίσως αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα και η όραση μου και δω ότι δεν ζω σε μια πολιτισμένη χώρα στην οποία κατοίκησαν χιλιάδες χρόνια πριν σπουδαίοι φιλόσοφοι και δεκάδες χρόνια πριν φιλόδοξοι κομμουνιστές αγωνιστές που την απελευθέρωσαν από τους ναζί κατακτητές.Αυτή η χώρα ίσως έχει μόνο το όνομα και οι νέοι της κάτοικοι αρχίζουν να μου βρωμάνε πολύ…

    Παραισθήσεις που θα έλεγε και ο ξεχωριστός Θανάσης Παφίλης.Παραισθήσεις που με έκαναν να πιστέψω ότι ο λαός ,είναι λαός και μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια.Αλλά τελικά ίσως είναι κοπάδι που δεν θέλει την αλήθεια, αλλά ένα μέρος να τρώει και να αφοδεύει.

    Αλλά αυτή η μυρωδιά υπήρχε πάντα ,έμαθα όμως να ζω με αυτή χωρίς να το καταλάβω πως με έπνιγε…

    Τώρα που την εντόπισα και με ενοχλεί θα αγωνιστώ περισσότερο και εξυπνότερα για να την διώξω…"
    Red Star

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. faro

    Eιναι και ..παραειναι σχετικο!
    Σ ευχαριστω που το ανηρτησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)