22.6.12

Kτήνη-''γονείς'' και η ατιμωρησία στην Ελλάδα!

(Αναδημοσίευση απο ΠαραλληλοΓράφος)

Βράδυ, σε ένα σπίτι στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης… «Δι’ ασήμαντον αφορμήν» – (κάτι, λέει, για ένα παιχνιδάκι) ένας πατέρας ξυλοκοπεί άγρια το 7χρονο αγοράκι του και το διώχνει από το σπίτι. Για όσους δεν πιστεύουν αυτό που διαβάζουν, επαναλαμβάνω: Ενας πατέρας πρώτα σαπίζει το παιδάκι του στο ξύλο και μετά το πετάει έξω από το σπίτι μέσα στη μαύρη νύχτα με την συνενοχή – συναίνεση της μάνας.

Το 7χρονο πλανιέται, οι ώρες περνάνε και τότε – μόνο τότε – οι «γονείς» αποφασίζουν να καλέσουν την Αστυνομία. Υστερα από έρευνα, το βρίσκουν να πλανιέται έντρομο πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι. Σε άθλια κατάσταση, διηγείται κλαίγοντας τα γεγονότα. Το εξετάζουν. Το κορμάκι του, γεμάτο από σημάδια, μώλωπες, ξύλο, μπουνιές, γροθιές, διηγείται κι αυτό τη δική του ιστορία…

Ο πατέρας οδηγείται στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Στην ανάκριση ομολογεί και παραδέχεται τη φρικαλέα πράξη του. Σχηματίζεται δικογραφία, αποστέλλεται στην Εισαγγελία Εφετών και…
… και, εδώ λογικά, η επόμενη φράση θα έπρεπε να είναι «προφυλακίζεται και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης». Λογικά. Με την πιο κοινή, με την πιο στοιχειώδη λογική. Κι όμως… Η επόμενη φράση είναι: «ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ». Αφού ομολογήσει, δηλαδή την κακοποίηση, πάει σπιτάκι του. Γιατί; Γιατί, λόγω της ιδιότητάς του εμπίπτει σε ειδική δωσιδικία


Σε απλά ελληνικά, το κτήνος αυτό είναι δικαστικός. Πρωτοδίκης. Το ίδιο και η μάνα. Η επαγγελματική ιδιότητα και των δύο προβλέπει ασυλία για το έγκλημα που διαπράξανε. Τόσο απλό!
Και το κερασάκι; Η εισαγγελέας Ανηλίκων έκρινε ότι – με την προϋπόθεση ότι το παιδί θα παρακολουθείται από παιδοψυχίατρο – μπορεί να ξαναγυρίσει στο σπίτι. Ναι, στο ίδιο ακριβώς σπίτι όπου το χτύπαγαν αλύπητα, στο ίδιο ακριβώς σπίτι απ’ το οποίο το διώξανε μες στη νύχτα. Τώρα που μιλάμε, λοιπόν, το παιδί είναι σπίτι κι οι γονείς στην έδρα να δικάζουν εσένα κι εμένα. Κι όχι μόνο φύγανε κύριοι, αλλά κανείς ΦΥΣΙΚΑ δεν έμαθε τα ονόματά τους. Κανένα στοιχείο δεν δημοσιοποιήθηκε, οι βασανιστές κυκλοφορούν ανάμεσά μας και το 7χρονο θύμα βρίσκεται και πάλι στα χέρια τους.

Αν προσπαθήσεις να μπεις έστω και για λίγο στην ψυχολογία ενός κακοποιημένου παιδιού, τρελαίνεσαι. Ο φόβος, ο τρόμος, η μοναξιά, η πεποίθηση ότι φταις εσύ, η βεβαιότητα ότι άξιζες την τιμωρία. Και πάνω απ’ όλα, η αίσθηση ότι δεν έχεις πουθενά να στραφείς… Δεν έχεις κανέναν να μιλήσεις… Δεν μπορεί κανείς να σε βοηθήσει… Από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, καμία πρόβλεψη, καμία στήριξη για τα κακοποιημένα παιδιά. Δεν υπάρχει κανένας να τους πει «αν συμβαίνει κάτι, οτιδήποτε, έλα να μου μιλήσεις, χωρίς να φοβηθείς. Εγώ θα σε βοηθήσω. Εγώ είμαι εδώ για σένα!». Γι’ αυτό, όσο όλοι εμείς κυκλοφορούμε, πάμε στις δουλειές μας, γυρίζουμε σπίτι μας, βάζουμε την τηλεόραση, ένα σκοτεινό έγκλημα μπορεί να διαπράττεται στη διπλανή πόρτα. Αλλά ο ήχος της τηλεόρασης είναι δυνατός. Και πνίγει την κραυγή!

Τον Μάιο του 1998, στα πλαίσια του Συμποσίου Ευρωπαϊκού Δικτύου για τα Παιδιά με τη φωνή των ίδιων των παιδιών, συντάσσεται το παρακάτω κείμενο:

«Είμαστε παιδιά και νέοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απαιτούμε από την ΕΕ να ακούσει με προσοχή τις φωνές των 90 εκατ. παιδιών και νέων κάτω στων 18 ετών. Κάθε παιδί πρέπει να είναι υποκείμενο σεβασμού και προσοχής… Στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα δικαιώματα των παιδιών για προστασία από κακοποίηση, βία, έγκλημα, εκμετάλλευση δεν εξασφαλίζονται.
Προτρέπουμε τους πολιτικούς και τους υπεύθυνους για την πολιτική στην Ευρώπη και σε κάθε χώρα μέλος να λάβουν μέτρα για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και για την αντιμετώπισή μας με ισοτιμία και σεβασμό».

Αυτό λένε τα παιδιά… Αλλά οι «μεγάλοι» λένε άλλα. Με συνένοχο μια μαλθακή κοινωνία, οι «μεγάλοι» συνεργούν ή σιωπούν. Κι ας ξέρουν πως η σιωπή είναι έγκλημα: Οταν γνωρίζω ότι ένα παιδί κακοποιείται και δεν το καταγγέλλω για να μην «μπλέξω», είναι σαν να το κακοποιώ εγώ ο ίδιος!

Δεν ξέρω και δεν με νοιάζει τι λένε οι νόμοι. Ενα ξέρω κι ένα με νοιάζει: Σε κάθε κρούσμα παιδικής κακοποίησης πρέπει να δημοσιοποιούνται ΠΑΝΤΑ τα στοιχεία των γονιών. Αδιάφορο αν είναι δικαστής ή χασάπης, φτωχός ή πλούσιος, λούμπεν ή μεγαλοαστός. Θέλω όνομα, θέλω διεύθυνση, θέλω τη φάτσα τους στη φωτογραφία. Κι απαιτώ – ναι, απαιτώ – να μας δοθεί μια απάντηση: Ποια ασυλία κατά τον νομοθέτη επιτρέπει στον οποιονδήποτε εγκληματία να χτυπάει αλύπητα ένα αβοήθητο παιδάκι; Που ακόμα κι αν τα τραύματα στο κορμάκι επουλωθούν, της ψυχής τα τραύματα θα τα σέρνει μια ζωή σαν αλυσίδα στο πόδι.

Ζητώ συγγνώμη για την φόρτιση, αλλά το συγκεκριμένο θέμα πέρασε στα ψιλά με τον χαμό στα πολιτικά. Κι αυτά τα ψιλά βολεύουν. Και το σκοτάδι εκτρέφει την κτηνωδία… Και το έγκλημα συνεχίζεται… Χωρίς τιμωρία!

5 σχόλια:

 1. Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να διαφωνήσω από αυτό το άρθρος;Εκτός μόνο από ένα σημείο το οποίο για λόγους ιδιοσυγκρασίας και προσωπικής αντίληψης του τι είναι δημοκρατία,στη δημοσιοποίηση των δεδομένων.Δεν ξέρω αλλά από τη στιγμή που ο άνθρωπος αυτός χάσει την κηδεμονία του παιδιού του (και ενδεχομένως και το δικαίωμα στο να αναλάβει την κηδεμονία άλλου βιολογικού ή υιοθετημένου παιδιού),λάβει την ποινή που του αρμόζει και το παιδί είναι πλέον ασφαλές, δε νομίζω ότι χρειάζομαι κάτι παραπάνω για να νιώσω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.Ο άνθρωπος αυτός που τόλμησε να κάνει αυτό το βάναυσο έγκλημα νομίζω ότι πρέπει να έχει μια ευκαιρία όχι να ξαναποκτήσει το δικαίωμα που δίκαια έχασε(και εννοώ του να είναι γονιός)αλλά να συνειδητοποιήσει το λάθος του και να μπορέσει να λειτουργήσει μέσα σε αυτή την κοινωνία είτε με ίσους όρους ενός πολίτη είτε με κάποιους,ανάλογα με την περίπτωση,περιοριστικούς όρους.Και όλα αυτά γιατί κατά τη γνώμη μου και ο εγκληματίας έχει δικαίωμα στο να διορθωθεί ,στην αξιοπρέπεια και να προχωρήσει παρακάτω,κάτι που θα του το αναιρέσει με βάναυσο τρόπο η δημοσιοποίηση των προσωπικών του στοιχείων και ειδικά σε περιπτώσεις με αυτής της αποτρόπαιας κακοποίησης παιδιού.Όχι την τιμωρία αυτή και την αποκατάσταση τέτοιων ανθρώπων την αφήνω σε ανθρώπους που έχουν και τις γνώσεις,την πείρα και την υπακοή στις νομικές και ανθρωπιστικές αρχές ώστε να τα εφαρμόσουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σου Περσεα

  Για μενα το ανηκουστο ειναι οτι καποιοι στην Ελλαδα, ειτε αυτοι ειναι πολιτικοι, ειτε πολιτες, εχουν ασυλια, ωστε να διαπραττουν ατιμωρητοι οικονομικα και αλλου ειδους εγκληματα!

  Το οτι στη περιπτωση αυτη, μιλαμε για ενα 7χρονο παιδι που ενω κακοποιηθηκε απο τους γονεις του, η Ελληνικη ''Δικαιοσυνη'' το.. ξαναεστειλε στο ΙΔΙΟ του το σπιτι, ειναι ανηκουστο!

  Στη Σουηδια το κρατος παιρνει αμεσως τα παιδια απο τετοια σπιτια και με..λιγοτερες, θα ελεγα, ενδειξεις για κακοποιηση, ουτε ισχυουν αυτα που διαβαζω για ειδικες περιπτωσεις, δωσιδικες και δικαστικους!
  Δλδ οι δικαστικοι μπορουν να ..σπανε στο ξυλο τους δικους τους, χωρις να πηγαινουν φυλακη;!! Τι ειδους Δικαιοσυνη ειναι αυτη;

  Οσο για την αξιοπρεπεια ενος εγκληματια, ας σκεφτοταν το ενδεχομενο το ατομο αυτο, οταν εσπαγε στο ξυλο ενα 7χρονο παιδι!!
  Συγγνωμη αλλα σε τετοια θεματα που εχουν να κανουν με ανυπερασπιστα παιδια δεν υπαρχει κανενα ελεος, ειδικα μαλιστα οταν τους καλυπτει απο πανω και η...Δικαιοσυνη!
  Τα δικαιωματα του παιδιου ποιος θα τα υπερασπιστει; Ωραια αλλοθι για βια και ασυδοσια δινονται σε ολους οσους εχουν δικαιωματα και οχι υποχρεωσεις!

  Οσο για τη τιμωρία και την αποκατάσταση τέτοιων ανθρώπων, μακαρι να εμπιστευομουν κι εγω ''ανθρώπους που έχουν και τις γνώσεις,την πείρα και την υπακοή στις νομικές και ανθρωπιστικές αρχές ώστε να τα εφαρμόσουν''. Δυστυχως στην Ελλαδα ειδικα δεν λειτουργει η Δικαιοσυνη, αντιθετα μπορει και να τους δεις να φιγουραρουν ως ''αθωες περιστερες'' ακομη και σε...
  ψηφοδελτια! :((

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. δες σε καμία περίπτωση δεν είπα ότι η στάση αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης υπήρξε σωστή,ίσα ίσα ήταν βάναυση και ανεπίτρεπτη για το μικρό παιδί που θα υποφέρει μέσα σε ένα τέτοιο απαίσιο περιβάλλον.Αυτά όμως τα θεωρώ μια αυτονόητη βάση και στα οποία σαν άτομο και σαν δυνάμει καθηγητής(μέχρι να πάρω πτυχίο έχω ακόμα καιρό,πρώτο έτος γαρ) δεν έχω κάτι να προσθέσω πέρα απο την αυτονόητη εφαρμογή των νόμων υπέρ του παιδιού.

  Όμως σε αυτό που νιώθω καθήκον μου να μιλήσω και να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου είναι η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων του δράστη.Όσο βάναυσος και αν είναι κάποιος εγκληματίας,σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έκθεμα σε τσίρκο για να υποστεί τέτοια έκθεση.Χρειάζεται την ίδια ψυχολογική βοήθεια που θέλει και το παιδί αν όχι και περισσότερη προκειμένου να διορθωθούν πολλών χρόνων κακώς κείμενα.Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η ατιμωρησία θα τους βοηθήσει.Ίσα ίσα πρέπει να τιμωρηθούν,όχι όμως με χαιρεκακία και εξορκισμούς(με τα κύριε ελέησον δεν διορθώνεται το πρόβλημα)αλλά με τρόπο και μεθόδους ώστε με πρωτευόντως να εξασφαλιστεί ότι δε θα ξαναχειροδικήσει(πχ από μόνιμη αφαίρεση κηδεμονίας και απαγόρευση απόκτησή της και κάποιους συχνούς ελέγχους μέχρι τον εγκλεισμό σε κάποιο ειδικό ίδρυμα είτε προσωρινό είτε μόνιμο) και δευτερευόντως αλλά όχι μικρότερης σημασίας ότι θα μπορέσει να χτίσει μια νέα βάση ζωης απαλλαγμένη απο την καταστρεπτική για την κοινωνία βια.
  Επιπλέον ούτε εγώ δεν μπορώ να έχω εμπιστοσύνη σε άτομα που προσφέρουν υπηρεσίες που έχουν άμεση σύνδεση με τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώμενα με τέτοιες διαστροφικές διακρίσεις,ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μέσα από τις θέσεις στις οποία κάθονται κρύβεται ο πολιτισμένος-πεπαιδευμένος και ευρωπαικός τρόπος.Με άλλα λόγια χρειάζεται να αλλάξουν αρκετές μεθόδους και νοοτροπίες,ίσως και πρόσωπα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επειδή τώρα κάνουν λάθος τη δουλειά τους σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε αιώνες πίσω στα λαικά δικαστήρια της φρίκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φιλε Περσεα

  Ειναι κατανοητη η θεση σου και oι αντιρρησεις σου σχετικα με τη μη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων του δράστη, αλλα οπως καταλαβαινεις τυχαινει να εχω αντιθετη αποψη, χωρις αυτο να σημαινει οτι αποδεχομαι τις τιμωριες "λαικων δικαστήριων της φρίκης", οπως λες, ως τιμωρια!

  Εχεις ομως σκεφτει οτι κατι τετοιες τιμωριες που ειχαν συμβει στο παρελθον, μπορει να προεκυπταν, (σε μερικες περιπτωσεις) και λογω της ατιμωρησιας της..."Δικαιοσυνης" που συνηθως ευνοουσε τις ανωτερες ταξεις, των προνομιων;

  Οσο οι περιπτωσεις εγκληματιων δεν πρεπει να αποτελουν "έκθεμα σε τσίρκο για να υποστουν τέτοια έκθεση", αλλο τοσο θα πρεπει και οι ποινες που επιβαλλονται (ΑΝ επιβαλλονται!) γιατι εδω μιλαμε για ΜΗ επιβολη ποινων λογω..ειδικων περιπτωσεων κλπ, άλλο τοσο θα πρεπει αυτο το συστημα που λεγεται ..ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ(!) να προστατευει ανυπερασπιστα πλασματα, οπως τα μικρα παιδια, που δεν εχουν κανεναν αλλο να μιλησει και να δρασει υπερ τους και ειναι αυτων τα δικαιωματα που με ενδιαφερουν.

  Ειμαι σιγουρη οτι τα προνομιουχα... τερατα, ειτε ανηκουν στον πολιτικο χωρο, ειτε στον δικαστικο, εχουν τροπο να προστατευουν τα δικαιωματα τους και το γνωριζουν, γι αυτο φερονται τοσο βαναυσα χωρις δευτερη σκεψη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η φόρτιση είναι απολύτως κατανοητή όταν περιγράφεις περιστατικά με κτήνη που ασκούν φασιστική βία σε αδύναμα πλάσματα και μάλιστα σε παιδιά!

  ΥΓ. Πολύ ωραίο το ιστολόγιο.
  Από την πλευρά μας θα το αναρτήσουμε μόνιμα στη στήλη μας "ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ σε διάφορα blogs αναγνωστών μας" που βρίσκεται στην πλαϊνή μπάρα του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη".

  ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)