30.8.12

Pussy Riot / "Η ρωσική κυβέρνηση φοβάται τις συγκρούσεις"


 

Η δικαστικη απόφαση κατά του ρωσικου γυναικειου συγκροτηματος Pussy Riot, ξυπνησε μνημες απο συγκρούσεις που εγιναν στην ιστορία της Ρωσίας στα 1900. Ταυτόχρονα εκθέτει το φοβο του καθεστώτος Πούτιν να χάσει τον έλεγχο του έθνους. 


Η Nadezhda Tolokonnikova, η Μαρία Alekhina και Εkaterina Samutsevich, από το γκρουπ  Pussy Riot, καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε διετη φυλακιση για χουλιγκανισμό μετά την εμφανιση-διαμαρτυρία τους εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησία Κύριλλου, στην εκκλησια του Σωτήρος στη Μόσχα.

Ένας από τους δικηγόρους της ομάδας, ο Nikolaj Polozov, μίλησε πολύ αυστηρά για την ποινη. Μέσω e-mail στο ΤΤ την περασμένη εβδομάδα, έγραψε μεταξύ άλλων ότι το γκρουπ μπορεί ενδεχομένως να έχει υποπέσει σε προσβολή των θειων, πραγμα ομως που μπορουσε να επιφερει μόνο μικρά πρόστιμα.

- Αντίθετα, το κρατος έχει χρησιμοποιήσει έναν νόμο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό είναι τρομερό. Ο νόμος έχει επανελθει σε χρηση για να αποτρεπει τα θρησκευτικα μιση μεταξύ διαφορετικών ομάδων στη Ρωσία, λέει ο Per-Arne Bodin, καθηγητής σλαβικών γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

- Υπάρχει ένα πολυεθνικό πλαίσιο εδώ όπου η κυβέρνηση φοβάται για σύγκρουσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων στη χώρα. Γι αυτο, υπάρχει μια ισχυρή νομοθεσία εναντια της βεβήλωσης ενός θρησκευτικού θεσμου, λέει.

Οτι το δικαστήριο εφάρμοσε τον νόμο αυτό στην περίπτωση αυτή οφείλεται κυρίως οτι η κριτική κατα του Πούτιν δεν είναι ένα έγκλημα κατά τη νομική έννοια, και ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αισθάνεται τόσο προσβεβλημένη ωστε η καταβολη χρηματικής ποινής στη διάθεσή τους για την καταπάτηση του νομου, δεν αρκετη, νομίζω, λεει ο Per-Arne Bodin.


Το γεγονός ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε με τετοιο απιστευτο τροπο, λέει ο Per-Arne Bodin, πρεπει βεβαια να γίνει κατανοητό, με φόντο τα 70 χρόνια της καταπίεσης που η εκκλησία υπέστη κατά τη διάρκεια των σοβιετικών χρόνων, και με τη μορφή των κρατικα επιχορηγουμενων, παρομοιων με των Pussy Riot ενεργειων, που είχαν ως στόχο να προσβάλλουν και να γελοιοποίησουν την Εκκλησία. Εν τω μεταξύ η διαμαρτυρια των Pussy Riot ειναι μονο μιια στη σειρά από παρόμοιες ενέργειες εναντίον της Εκκλησίας που εχουν γινει τα τελευταία δέκα χρόνια.


Pussy Riot at Lobnoye Mesto on Red Square in Moscow

- Έτσι, τώρα, θεωρει η εκκλησία, μεταξύ άλλων και τους καλλιτεχνες για αντιπάλους τους. Αλλα και για τους καλλιτέχνες είναι το ίδιο πράγμα. Είχαν διωχθεί κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής - και τώρα αυτο κάνουν και πάλι, λέει ο Per-Arne Bodin.

Το οτι η κυβέρνηση αισθάνεται υποχρεωμένη να υπερασπιστεί την τιμή της Εκκλησίας με μια ποινη τόσο απίστευτα σκληρα, με τη σειρά της, εχει να κανει με τις στενες σχέσεις που το κράτος και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θέλουν να εχουν μεταξυ τους.

Πολλοί φιλελεύθεροι Ρώσοι είναι πολύ επικριτικοι για τις σχεσεις εκκλησίας και κράτους, λέει ο Per-Arne Bodin και έχουν τη στήριξη του Συντάγματος, που σαφώς λέει, ότι η εκκλησία και η πολιτεία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους
Και είναι, επίσης, κατ 'ουσίαν, αυτη η παράνομη συμμαχία που τα καταδικασμενα μέλη του συγκροτηματος Pussy Riot προβαλλαν ως τους κύριους λόγους για την διαμαρτυρία τους στην εκκλησια

- Αυτό είναι πολύ περίπλοκο για το ρωσικό κράτος που είναι κοσμικο. Τόσο η εκκλησία οσο και το κράτος έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συνεργαστούν στενά, αλλά έχουν προβλήματα στο πώς να το εκφράσουν, λέει ο Per-Arne Bodin.
Εννοει ότι η εκκλησία δίνει στο έθνος του Πούτιν ενα βάθος και μια Ιστορία, κατι που το εχει μεγάλη ανάγκη. 
Η Εκκλησία θέλει απο τη πλευρα της να έχει την αιγίδα του κράτους και την υποστήριξη του για να προωθήσουν τις δικές τους απόψεις, όπως τη κατήχηση στο σχολείο, κάτι που δεν είναι συμβατό με το κοσμικό κράτος.

- Όλη αυτή η ιστορία είναι προφανώς πολύ ενοχλητικη για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία  λεει οτι επιθυμει «η Θεια Χαρη να προηγηθει του νόμου». 
Τι εννουν ως χαρη σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς, λέει ο Per-Arne Bodin, που υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια στο νόμο για μια άλλη απόφαση.


Mτφ απο Αrbetaren 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)