10.10.12

EAT, SLEEP, DIE «Εμείς ποτέ δεν κάναμε τίποτα άλλο»!



Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος συσκευάζει τις φρέσκες, σφραγισμένες μεσα σε πλαστικό, σαλάτες που πολλοι προτιμουν για το μεσημεριανό τους γεύμα; Ποιοι ειναι οι άνθρωποι που θα χάσουν τις δουλειές τους σε εργοστάσια μικρων απροσωπων πόλεων;

Ειστε τοτε ετοιμοι για μια επίσκεψη στη "νέα" Σουηδία

Όταν η μαχητικη 20χρονη Raša, μια μουσουλμάνα Σουηδο-Βαλκάνια εργατρια σε εργοστασιο, χάνει τη δουλειά της, αντιμετωπίζει την ανεργία. Χωρίς απολυτήριο λυκείου, χωρίς δουλειά αλλά με τις μπότες της βαθιά μεσα στη λάσπη της μικρής πόλης που μεγάλωσε, η Raša βρίσκει τον εαυτό της σε πορεία σύγκρουσης με την κοινωνία και τις αντιφατικες αξίες και προσδοκίες.  

Πρώτη φορά ερασιτέχνες ηθοποιοί παίζουν όλους τους κύριους χαρακτήρες στην ταινία: ÄTA, SOVA, DÖ (EAT SLEEP DIE).

H ταινια της πρωτοεμφανιζομενης νεαρης σκηνοθετιδας Gabriela Pichler ειναι παραγωγης 2012 και εχει ηδη παρει αρκετες διακρισεις. Μαλιστα βραβευτηκε και στο Φεστιβαλ Βενετιας απο το κοινο. 

Η 30χρονη Gabriela Pichler, που καταγεται απο μεταναστες γονεις, (η μητερα της ειναι από τη Βοσνία και ο πατερας της από την Αυστρία, ειναι δηλαδη 50% Βοσνια και 50% Αυστριακή=100% Σουηδη, ( ετσι λενε εδω!)  σε συνεντευξη της, λεει, οτι ηθελε να κάνει μια ταινία για τους ανθρώπους που πάντα αγαπούσε, αλλά ταυτόχρονα ντρεποταν που ηταν ενα κομματι τους. Θέλει να παρει εκδίκηση για όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι ''δεν υπάρχουν ταξεις σε αυτήν την χώρα και σ αυτους που λενε οτι ολοι εχουν τις ίδιες προυποθεσεις".

Στην οικογένειά μου, λεει η Gabriela, το φαγητό ήταν το πιο σημαντικό. Βασικα δουλευε κανεις για να έχει καλό φαγητό στο τραπέζι. Εμείς ποτέ δεν καναμε τίποτα άλλο. Ποτέ δεν πήγαμε για διακοπές, ποτέ δεν πήγαμε πουθενά, δεν είχαμε χόμπυ. Το φαγητό ήταν το αποκορύφωμα της ημέρας. Αν κοιτάξει κανείς την καθημερινή ρουτινα, ήταν φαγητο, υπνος, εργασια.  
Και μετα όταν η δουλεια χανεται...Ημουν άνεργη για ένα διάστημα, στη συνέχεια, ήταν απλά φαγητό και ύπνος. Αντικατοπτρίζει λιγο τη ζωή. Ο χρόνος που έχουμε στη γη αφιερώνεται μόνο σε αυτά τα «πρεπει». Και αυτό σιγα σιγα οδηγεί στο θάνατο.   

Δεν είναι ομως μόνο ο τίτλος, αλλά και το περιβάλλον της ταινίας που η Gabriela Pichler εχει αποκομισει από δικη της  εμπειρία.

 -Δούλεψα στο Gillebagaren, ένα εργοστάσιο μπισκοτων στην Örkelljunga, περιπου για έξι χρόνια. Τόσο το καλοκαίρι, οσο και σαν ωρομισθια. Τότε σκέφτηκα οτι αν μία μέρα κάνω μια ταινία θελω να δείξω αυτή την προοπτική.
 
Η Gabriela Pichler θεωρειται από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιες αναμεσα στους νέους κινηματογραφιστές με τον ιδιαίτερο τρόπο της, και τον αντισυμβατικό τροπο δουλειας της, ως επί το πλείστον με ερασιτέχνες μπροστα στην κάμερα. 

Η σκηνοθετης από την Örkelljunga, στο νοτο της Σουηδιας, ζει τώρα στο Γκέτεμποργκ. Η μητέρα της που εμφανιζεται και στη ταινια, εργάστηκε μια ζωη ως καθαρίστρια και ο πατέρας της ηταν οδηγος και χτιστης. 
Η Gabriela Pichler είναι η πρώτη στην οικογένειά που συνεχισε τις σπουδες της, έχει πανεπιστημιακό πτυχίο σε κινηματογραφικες σπουδες και τώρα ζει απο το επάγγελμα της σαν σκηνοθέτης. 

Η ταινία EAT SLEEP DIE,  είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ της Anagram, της τηλεορασης SVT και του Κινηματογράφου στη Skåne, με τη στήριξη της παραγωγής από το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, τη σύμβουλο Suzanne Glansborg. Μικροτεροι συμπαραγωγοι είναι η Pirayafilm, η Film i Väst, Boost Hbg και η Solid Entertainment


INFO:
Γυριστηκε: την ανοιξη του 2011.
Πρεμιερα:  5 οκτωβρη 2012.
Σεναριο και σκηνοθεσια: Gabriela Pichler
Φωτογραφια: Johan Lundborg
Πρωταγωνιστούν: Nermina Lukac, κ.α

4 σχόλια:

  1. Μάλλον εμείς δε θα τη δούμε στην Ελλάδα.
    Ο τίτλος είναι ο πρωτότυπος,ή όλοι οι σκανδιναβοί έχουν εγγλέζικους τίτλους?
    Πάντως αν η σκηνοθέτης ήταν στην ελλάδα,δεν θα κατάφερνε αυτά που κατάφερε στη Σουηδία.Κι αυτό είναι λυπηρό για τους έλληνες,περαν της ταξικής δομής της κοινωνίας,είναι και η κινητικότητα ή η κάστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλως τον Ικτινο

    Ποτέ μη λες ποτέ! Εσυ δεν μου ελεγες τις αλλες, για μια Δανεζικη ταινια που βραβευτηκε μαλιστα απο το κοινο, στην Ελλαδα; Αρα υπαρχει ελπιδα να τη δειτε και αυτη! ;)

    O Σουηδικος τιτλος ειναι ''ÄTA, SOVA, DÖ'', αλλα πλασαρεται ως ''EAT SLEEP DIΕ'' στο εξωτερικο! Χωρις να γνωριζω καλα τι ισχυει,φανταζομαι ομως οτι ειναι πιο ευκολο εδω απ οτι Ελλαδα για ενα νεο σκηνοθετη να κανει μια ταινια με ερασιτεχνες ηθοποιους και με μικρη χρηματοδοτηση.
    Πρωτα πρωτα εδω δεν εχει τοση γραφειοκρατια οσο εκει και οι ανθρωποι ειναι πιο δεκτικοι σε νεες ιδεες απ ο τι στην Ελλαδα που ολα τα περνανε απο ...κοσκινο και στο τελος λιγα πραγματα γινονται, κι αυτα με χιλιους κοπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηταν όμως σε φεστιβάλ,και σου έλεγα ότι μονο εκεί υπάρχει ελπίδα.Να βγουν με κανονική εμπορική διανομή σε αίθουσες,δύσκολο λογω κατακλυσμού χολιγουντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Iκτινο

    Ελπιζω τοτε να προβληθει σε φεστιβαλ! Αλλιως ρωτησε με παλι οταν την δω, γιατι θα τη δω σιγουρα, (δεν μου ξεφευγουν κατι τετοια μαργαριταρια!) για να σου πω περισσοτερα.

    Παντως παρομοιαζουν τη σκηνοθετη με το στυλ κινηματογραφου που κανει ο Ken Loach, ο οποιος λογω αριστερων καταβολων θεωρειται σημερα απο τους λιγοστους εκπροσωπους πολιτικων ταινιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)