17.10.12

Διωγμοί, δολοφονίες, κακοποιήσεις «In the name of God»


Jens Galschiøt: «In the name of God»

Παρα το γεγονος οτι τα θρησκευτικά κείμενα σπάνια παρακινουν σε βία, το όνομα του Θεού χρησιμοποιειται όλο και περισσότερο για να δικαιολογήσει διώξεις, δολοφονίες και κακοποιησεις.  

 

Και ενω σε πολλες χωρες η θρησκοληψια εξελισσεται σε εφιαλτη για πολλους κατοικους, απο την αλλη βλεπει κανεις, επισης, πολλες περιπτωσεις οπου ατομα συγκρουονται με τις επισημες θρησκευτικες προσταγες.


Πρόσφατα, μουσουλμανοι ερμηνευτες θρησκευτικων κειμενων εγιναν γνωστοι με το εκδιδουν fatwā κατά συγγραφεων και σκιτσογράφων, jihad (εκδικηση) κατά της Δύσης και πιο πρόσφατα ένα κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά στο Πακιστάν. 



Αλλά ''το όνομα του Θεού'', χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει τη βία παντού, στις συναγωγές, τις εκκλησιες και τους ναούς ινδουιστών. Γιατι πάντα υπάρχουν αυτοί που πάνε τα πραγματα στα ακρα, εκείνοι που χρησιμοποιούν τον Θεό ως καλυψη για ό, τι νομίζουν ότι μπορουν να απαιτήσουν να κανουν οι άλλοι, ή για οτι σχετιζεται με τον τροπο ζωης των αλλων.


Δύο φορές την εβδομάδα οι Benedictine Sisters εχουν
 συσσίτια για ολους, Erie, ΝΥ (SVT)

Οι δημοσιογραφοι Lena Scherman και Linda Hörnqvist πηγαν στο Erie στη Νέα Υόρκη για να συναντησουν τις καλογριες Benedictine Sisters που έχουν υποστει την οργή του Βατικανού - και έτσι έγιναν παγκοσμια γνωστες. 
Το ..έγκλημα τους ήταν ότι ξεφυγαν από την ερμηνεία του Βατικανού για το ''τι θεωρει ο Θεός ως σημαντικό''. Ασχολούνται περισσότερο με το να φροντίζουν τους φτωχούς και να εκπαιδεύουν σχετικά με την αντισύλληψη, απο το να…επιδιδονται στη μάχη κατά των αμβλώσεων και κατα των gay γάμων!

Jamaica: Oι ομοφυλόφιλοι φοβουνται για τη ζωή τους σε περιπτωση 
που εκδηλωθουν.(SVT)

Οι ρεπορτερ Βengt Norborg και ο Kristján Sigurjónsson αποφασιζουν να βρουν την αιτία που πολλοι reggae και χορευτικοι καλλιτέχνες από την Jamaica είναι τόσο ομοφοβικοι. Στο Kingston, η απάντηση είναι προφανής. Η νομοθεσία χέρι-χέρι με την έντονη αντίθεση της Εκκλησίας στους ομοφυλοφιλους, εκθρεφουν ένα μίσος που οδηγεί σε φόνους - και αυτό είναι το θεμέλιο τραγουδιων σαν το «kill da batty-boy».

Ο Yehuda Shimon συνομιλει με τον Fredrik Önnevall στον  
παράνομο οικισμό, στη Δ. Οχθη (SVT)


«Ο λόγος του Θεού» μπορεί επίσης να είναι μια δικαιολογία για να παραβιάζει κανεις το διεθνές δίκαιο και πραγματικά να αψηφα το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών. Στη Δυτική Όχθη του Ισραήλ που εχει καταληφθει απο Ισραηλινους «ο λογος του θεου» κανει τους ριζοσπαστικους, ευσεβείς Εβραίους, να δημιουργουν συνεχως νέους παράνομους εποικισμούς.

Αψηφούν τη δική τους κυβέρνηση που αντιτίθενται στη δημιουργια νέων οικισμών και αψηφουν, επισης, το διεθνές δίκαιο.

Αλλά δεν πειράζει, λέει ο Yehuda Shimon στους δημοσιογραφους Fredrik Önnevall και Tomas Hallstan..«Το λεει στην Βιβλο ότι αυτή είναι εβραϊκή ιερή γη, έτσι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε εδώ!».


Πηγη SVT

3 σχόλια:

  1. Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι η θρησκεία χρησημοποιήται ως το ιδεολογικό επίχρυσμα προκειμένου να καλύψει τα πραγματικά και πολύ πιο ταπεινά ελατήρια ,κατά βάση οικονομικά-πολιτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταυρο Τ.

      Δεν εχεις και αδικο και εγω το ιδιο πιστευω, αλλα μεταφρασα το παραπανω κειμενο μ σκοπο να γινει αφορμη να ειπωθουν γνωμες σαν την παραπανω και να φανει πραγματι ο πολλαπλος ρολος της θρησκειας που λειτουργει συνηθως ως ''δικαιολογια'' για να επιτρεπονται αυθαιρεσιες, διωγμοι, κακοποιησεις ανθρωπων, καταπατησεις εδαφων ακομη και φονοι στο..''ονομα του θεου''!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18.10.12

    Α.Κ.

    Η θρησκεία δεν χρησιμοποιείται μόνο για αυτό. Αν και έχεις δίκιο, εν μέρει, θα διαφωνήσω. Πρέπει "κάτι" να υπάρχει στη θρησκεία ώστε αυτή να υπάρχει χιλιάδες χρόνια. Πρέπει, ίσως, "κάτι" να προσφέρει στην αντοχή και εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη ζωή του σε οργανωμένες κοινωνίες.

    Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ να σταθώ στο πως μερικές φορές χρησιμοποιείται η θρησκεία και να αγνοήσω "the big picture".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)