14.11.12

Παιδιά πωλούνται στη Σουηδία!


Επαιτεία, εγκληματικοτητα και σεξουαλική εκμετάλλευση. Παιδιά στη Σουηδία, θύματα εμπορίας συχνά ζουν έξω από τους νόμους και σε κοινωνική δυστυχία.


Σήμερα παρουσιάζεται μια εθνική έρευνα στην οποία οι κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους τους δήμους της χώρας δεχονται ερωτήσεις σχετικά με το πόσα παιδιά υπάρχουν υποψίες ότι είναι θύματα. 166 παιδιά που υπάρχουν υποψίες ότι ήταν θύματα trafficking την περίοδο 2009-2011 καταγράφηκαν. 

To νεότερο είναι μολις 3 ετών, σύμφωνα με την Εθνική Γραμματεία Συντονισμού εναντια στην πορνεία και την εμπορία ανθρώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο της περιοχης της Στοκχόλμης. Ηλικίες που κυμαίνονται μέχρι και 17, πολλά αγόρια οπως και κορίτσια. Τα 2/3 των παιδιών είναι ξένης υπηκοότητας, τα μισα διαμένουν προσωρινά στη Σουηδία.

Τα περισσότερα από τα κορίτσια της έκθεσης έχουν διατεθεί στο εμπόριο για σεξουαλικούς σκοπούς, αλλά επίσης σχετιζονται με κλοπες και επαιτεία. Τα αγόρια ως επί το πλείστον χρησιμοποιουνται για εγκλήματα οπως κλοπες αλλά ειναι και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.Τα μικρότερα παιδιά πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ενήλικες για να διαπράττουν κλοπές. Σε ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε δύο γυναίκες εντυναν δυο εξαχρονα παιδια βαζοντας τους ρουχα το ενα πανω απο το αλλο σε ένα κατάστημα ρούχων και μετά τα παρακινησαν να φυγουν τρεχοντας απο το καταστημα.

Το 1/3 των περιπτώσεων, ειναι παιδια που ζητούν άσυλο. Αλλά υπαρχει και η σκοτεινή πλευρα του ζητηματος, πιστευει ο ερευνητης τετοιων υποθεσεων.
- Μόνο το 2011 εξαφανιστηκαν 438 παιδια που ζητησαν άσυλο, που δεν ξέρουμε πού έχουν πάει. Μπορεί να είναι επειδή γνωρίζουν ότι δεν παίρνουν άδεια παραμονής, αλλά μπορεί επίσης να εχει να κανει με το εμποριο ανθρώπων, (trafficking) λέει Ingrid Åkerman.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ καλύτεροι στην εκπαίδευση των κοινωνικών υπηρεσιών. Πρέπει να υπάρχουν περισσότερα χρήματα – οι δήμοι δεν τα καταφερνουν. Πρέπει να υπάρξει σαφέστερη καθοδήγηση στις κοινωνικές υπηρεσίες, λέει.

Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Thomas Αhlstrand στη Διεθνη εισαγγελία του Göteborg, έχει τώρα, με την υποστήριξη του Γενικού Εισαγγελέα, ζητησει την άδεια να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για μια περίπτωση που το δικαστήριο δεν εκρινε  ότι επροκειτο για εμποριο ανθρώπων.

Απο τη μια, δεν υπάρχει τμημα υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων στο Ανωνταο δικαστηριο και απο την αλλη υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο σχετικα με το πώς να δικαστουν τετοιες υποθεσεις. Κάνουμε σήμερα μια μελέτη για το θέμα αυτό στο πλαίσιο ποινικής δίωξης και έχουμε ανακαλύψει ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες και πολυ διαφορετικες απόφασεις λέει ο Thomas Ahlstrand.

Ο ερευνητής της υποθεσης πιστεύει ότι το δικαίωμα των παιδιών στη νομική διαδικασία πρέπει να ενισχυθεί. Η έρευνα δείχνει ότι 68 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην αστυνομία, αλλά λίγες φτανουν σε ποινική δίωξη. Από τις 6 αποφάσεις που ειχαν να κανουν με εμπορία ανθρώπων, μόνο 2 κατέληξαν σε καταδικαστικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2011.

-Τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να σταθουν σε μια δικη. Αυτό απαιτεί μια αναθεώρηση της νομοθεσίας και πρέπει να καταστεί σαφές γιατί τόσο λίγες υποθεσεις με παιδια περνανε απο δικη, λέει η Ingrid Åkerman.

Για να ενισχυθουν συνολικά τα δικαιώματα των παιδιών, πιστεύει ότι τα δικαιωματα των παιδιων του ΟΗΕ θα πρέπει να ενσωματωθούν στο Σουηδικό δίκαιο. H Unicef περιλαμβανει όλα τα δικαιώματα που χρειάζονται τα παιδιά. Απο το δικαίωμα στην προστασία μεχρι και το δικαίωμα για διαλευκανση υποθεσεων τους, λέει η Åkerman.

Οι μεγαλύτερες κοινωνικες υπηρεσίες της χώρας, που μεσα στη Στοκχόλμη, αποφασιζουν ότι καποια παιδιά ειναι ευάλωτα στην εμπορία ανθρώπων είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα.

-Έχουμε παρατηρήσει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να πεσουν θυματα εκμεταλλευσης και ως εκ τούτου έχουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Εχει να κανει με το να βρεθει τροπος συνεργασίας με την αστυνομία, τους εισαγγελείς και τις άλλες αρχές, λέει η Maj-Stina Samuelsson, επικεφαλής των Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Αφου εχουμε δει παιδιά να κλέβουν και να ζητιανευουν ενισχυθηκαν οι υποψίες ότι πισω απο αυτα βρισκονταν ενήλικες.

-Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και καταλήγει κανεις σε διαφορετικές διλήμματα. Χαίρομαι που εργαζομαστε με αυτά τα θέματα και μπορούμε να δείξουμε τις δυσκολίες που υπαρχουν. Πρέπει να επισημαινεται σημερα ότι υπαρχουν πολλά παιδιά και νέοι που ζουν σε δύσκολες συνθήκες.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος14.11.12

    Ta kala tou polypolitismou tis pangosmiopoiisis
    twn trapezitwn tis Neas Taxis ftasane kai sti Souidia.
    Moni lysi i epistrofi sta ethnika krati kai
    i apodynamosi OHE ,Evrwpaikis Enwsis, NATO
    kai tou oikoumenismou mexri axristefsis i perithoriopoiisis tou.
    Oi laoi na antistathoun prin tous dialysei i Nea Taxi me Ethnika krati isxyra .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)