23.12.12

CARNAGE: H υποκρισία των ημιδιαλυμένων γάμων σε μια ταινία!




Η ταινία Carnage του Polanski, παραγωγης 2011, που πετυχα τις αλλες, στη δανειστικη βιβλιοθηκη, βασίζεται σε ένα θεατρικό της Yasmina Reza με τίτλο ‘God of Carnage‘ (ο Θεος της σφαγης) και ειναι φανερα τα θεατρικά χαρακτηριστικά της. 

Περιγράφει τη συνάντηση δύο ζευγαριών στο διαμέρισμα του ενός στο Brooklyn, (παρα το γεγονος οτι η ταινια εχει γυριστει κάπου στη...Γαλλία, επειδη ως γνωστο, η είσοδος στον Polanski στην Αμερική, έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια!), προκειμένου να συζητήσουν πολιτισμένα για έναν καυγά ανάμεσα στα δύο παιδιά τους, που τσακώθηκαν σ ενα πάρκο.



Το ένα ζευγάρι είναι ο Michael και η Penelope (John C. Reilly και Jodie Foster), οι γονείς του θύματος, η μητέρα μια δημοκρατική δικηγόρος με ευαισθησίες και ο σύζυγος ένας πωλητής. Το άλλο ζευγάρι ο Alan και η Nancy (Christoph Waltz και Kate Winslet) είναι οι γονείς του επιτιθέμενου και ο μεν Alan είναι ένας καπάτσος δικηγόρος, η δε σύζυγός του μια καλοντυμένη και εμφανισιακά μετρημένη οικονομολόγος.

Και ενώ φαίνεται πως oλοι διευθετούν το ζήτημα σαν ενήλικες άνθρωποι, τα πραγματικά αισθήματα και ο χαρακτήρας του καθενός αποκαλύπτονται σταδιακά και μετατρέπουν το διαμέρισμα σε..πεδίο μάχης, οταν σταδιακα οι τέσσερις γονείς θα οδηγηθούν σε μια ακραία, παιδιάστικη συμπεριφορά, χειρότερη από αυτή που τους οδήγησε στην εξαρχής, διπλωματική τους κουβέντα. 
Οι μάσκες σύντομα πέφτουν και αποκαλυπτονται τα αληθινά, και ουσιαστικά προβλήματα δυο ημιδιαλυμένων γάμων, που μέχρι τότε απλά προτιμούσαν να θάβουν τα προβλήματα κάτω από το 'welcome' χαλάκι της εξωπορτας τους.

Ειναι μια ταινία δωματίου που εξελίσσεται πανεξυπνα μέσα σε ένα σαλόνι και ενω πολλοι μπορει να βιαστουν να τη χαρακτηρισουν ως βαρετη, χωρις δραση, αυτοι που αγαπουν τον ψυχολογικο κινηματογραφο του Hitchcock, τoν κυνισμο και την γνωστη..αντιπαθεια για την αστική τάξη, του Buñuel, ειμαι σιγουρη οτι θα ενθουσιαστουν!


Απο το screenplay της Υasmina Reza και του Roman Polanski:

MICHAEL

Take a step back and look at the
situation we're in. Children suck the
life out of you and leave us old and
empty. It's the law of nature. You see these young couples, laughing
all the way to the altar, and you
think they don't know. Poor fuckers
don't know a thing. They're happy.
Nobody briefs you in the beginning.
This army buddy of mine is going to
have a kid with his new girlfriend. I
say to him, a kid at our age, what
are you stupid? You got ten, fifteen
good years left before you get cancer
or have a stroke and you're going to
saddle yourself with a fucking kid?

2 σχόλια:

  1. Δεν την εχω δει αλλα μετα απ οτι εγραψες πρεπει να την δω οπωσδηποτε.
    Ευχομαι καλες γιορτες και μια καινουργια καλυτερη χρονια γεματο υγεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Εphemeron

      Nαι, πραγματι αξιζει τον κοπο! Σ ευχαριστω για τις ευχες και ανταποδιδω! Καλη δυναμη και υγεια!

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)