25.1.13

ΣΟΥΗΔΙΑ: Εργάτες από Καμερούν-Θα πάρουν τελικά τα χρήματά τους!



Εχουμε αναφερθει συχνα στην Σουηδικη τηλεοραση! Οταν ομως μιλαμε για ποιοτικες διαφορες με την ...Ελληνικη, δεν αναφερομαστε φυσικα στο στανταρ φαινομενο οπου οι παρουσιαστριες γνωστων Ελληνικων καναλιων φορουν ...ακριβα μοντελακια οικων μοδας, αλλα εννοουμε το επιπεδο και το ηθος της δημοσιογραφιας, οροι που συχνα δεν αφορουν ατομα, που κατα ...κακη τυχη πολλων θεατων στην Ελλαδα, ακομα εργαζονται στα πιο γνωστα καναλια, τα οποια καθε αλλο παρα...δημοσιογραφια προαγουν!   

Εδω, οι παρουσιαστες και οι παρουσιαστριες δεν ενδιαφερονται να εντυπωσιασουν με το ...ντυσιμο, αλλα με το εργο που προσφερουν ως επαγγελματιες! Λογικο ειναι λοιπον να χαιρεται κανεις οταν βλεπει ποσο καλα κανουν τη  δουλεια τους που ειναι να αποκαλυπτουν τα κακως κειμενα, οχι να προβαλλονται ως ...ειδωλα και ..γλαστρες στη κοινωνια!

Ετσι μετα την εκπομπη Uppdrag granskning που προσφατα αποκαλυψε οτι μεταναστες εργατες από το Καμερούν, οι οποίοι φύτεψαν δενδρα στη Σουηδία εξαπατηθηκαν και δεν ειχαν λαβει το μισθο που δικαιούνταν σύμφωνα με τη σύμβαση, μαθαμε οτι τελικα θα παρουν τα χρηματα τους! 

-Είμαι τόσο χαρούμενος. Είμαι πολύ χαρούμενος, λέει ο εργαζόμενος Stanley Beh, στο κρατικο καναλι SVT, όταν τον συναντουν. Οταν πληρωθω θα παρω ενα εισητηριο για το Καμερουν, λεει. 

Ο πατέρας ενος αλλου εργατη, του Gilbert Tikus, υποθηκεύσε την περιουσία του στο Καμερούν για να δώσει τον γιο του την ευκαιρία να πάει στη Σουηδία για να δουλεψει. Αλλά ο εργοδότης εξαπάτησε το Gilbert και τώρα ο πατέρας του έχασε την υποθηκευμένη γη!!

Στην εικόνα είναι επίσης η Antoinette,σύζυγος του Gilbert.

Η Κatarina Novak της Ενωσης γεωργικού και δασοκομικού τομέα (SLA) λέει στην SVT μετά από διαπραγματεύσεις με το διαμέρισμα GS και SLA.

- Αν έχουν ηδη παρει ενα πολύ μικρο μισθο, θα πρέπει να τους δωσουν τις αμοιβές που δικαιούνται, λέει και συνεχίζει:

- Κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασης, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τι συνέβη. Η εταιρεία δεσμεύεται από τη συλλογική σύμβαση και θα τους ζητούμε να την ακολουθήσουν.

Ο Tommy Andersson, γραμματέας του σωματειου GS, δήλωσε ότι το θέμα θα επιλυθεί γρήγορα.

Η εταιρεία που έφερε εδω τους εργαζόμενους, αυτοι θα πρεπει και να τους πληρώνουν τα χρήματα που τους οφειλουν, ειπε.

Οι εργαζόμενοι από το Καμερούν δελεάστηκαν να ερθουν στη Σουηδία με την υπόσχεση για μισθό 18.500 SEK (κορώνες). Στη Σουηδια ομως ελαβαν αντ 'αυτού ένα μισθό περίπου 6.000 SEK από τον ανάδοχο, που προσληφθηκε απο τις δασοκομικες επιχειρήσεις SCA και Holmen για δενδροφύτευση.

Οι εργατες είναι πλέον χωρίς χαρτια και μενουν στη Σουηδία χωρίς δουλειά, χρήματα και στέγαση.

Το σωματειο και η Ενωση γεωργικού και δασοκομικού τομέα (SLA) θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα για να ξεκαθαρίσουν ποιοι δικαιούνται τα επιπλεον χρήματα.

Πηγη: SVT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)