23.1.13

NOΡΒΗΓΙΑ: «Till Ungdommen»




Tέσσερις νέοι που θελουν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Το καλοκαίρι του 2011, όλα άλλαξαν. Για παντα. Η μουσουλμανα Sana, ο Henrik, o Haakon, και η Johanne ανηκουν σε διαφορετικες κομματικες νεολαιες. Προσπαθούν να προετοιμαστούν για τις σχολικες εκλογες του φθινοπώρου με έντονες συζήτησεις. Η Sana ανυπομονεί να βγαλει τα σιδερακια απ τα δοντια της, πριν από την έναρξη του σχολείου, ο Henry έχει κουραστεί να αμυνεται εναντια σε ριζοσπαστικους νέους που του λένε ότι το κόμμα του είναι ρατσιστικο, ο Haakon θα θελε να μετακομισει καπου μονος του και η Johanne πρόκειται να σταματησει με τις προεκλογικές συζητήσεις στο σχολείο της, επειδη δεν μπορει να αντεξει το αγχος



Η Johanne παιρνει το φερρυ για το νησακι Utøya. Τότε συνέβη κάτι που άλλαξε τα πάντα. Το Όσλο έχει ηδη πληγεί από βομβιστικη επιθεση. Κυβερνητικά κτίρια βομβαρδίστηκαν και ενας ακροδεξιος δολοφόνος σκοτωνει 77 παιδια κατά τη διάρκεια της θερινής κατασκήνωσης του AUF.(Nεολαια του Εργατικου κομματος). Η Johanne διηγειται πως αυτη και η αδελφη της γλυτωσαν τις σφαιρες του Βreivik. 

"Για τη νεολαία" είναι ένα ντοκιμαντέρ, της Kari Anne Moe, που απεικονίζει την γενια που η ζωη τους αλλαξε από τις 22 Ιουλιου του 2011 και μετα. Ο τιτλος της ταινιας ειναι απο ενα τραγουδι του Nordahl Grieg " Till Ungdommen"(Για τη Νεολαία), που έχει τραγουδηθει πολλές φορές στη Νορβηγία αυτo τον καιρο. Κατά τη διάρκεια επιθέσεων στην Utøya τρία κορίτσια κολύμπησαν μακριά από τις σφαίρες. Μετά από λίγο οταν ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν πια, ένα από τα κορίτσια αυτα αρχισε να τραγουδα αυτό το τραγούδι, για να παρουν δύναμη και να συνεχισουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)