2.2.13

O Νορβηγός (συγγραφέας) που παραδέχεται οτι είναι κομμουνιστής!



Jon Michelet

Χθες στη πολυ δημοφιλη, στις Σκανδιναβικες χωρες, εκπομπη του Νορβηγου δημοσιογραφου και παρουσιαστη Skavlan, ακουσα για πρωτη φορα μετα απο πολλα χρονια οτι καποιος συγγραφεας στο Βορρα, ακομα αυτοαποκαλειται ...κομμουνιστης

Το γεγονος αυτο, μου κινησε τη περιεργεια να δω το προγραμμα, οι καλεσμενοι του οποιου ειναι γνωστα ονοματα, καλλιτεχνες, πολιτικοι, συγγραφεις κλπ., που αν εξαιρεσει κανεις ορισμενους, συχνα για τους υπολοιπους δεν συντρεχει κανενας λογος να εμφανιζονται σε τηλεοπτικες εκπομπες και να λενε οσα λενε.

Φυσικα, ο γνωστος στη χωρα του, εδω και 40 χρονια, Noρβηγος συγγραφεας Jon Michelet, με το προσφατο βιβλιο του «En sjøens helt -Skogsmatrosen», που προσφατα εγινε μπεστσελλερ εκει, εννοειται οτι δεν προσκαλεστηκε στην εκπομπη του Skavlan, (που προβαλλεται εκτος απο τη Σκανδιναβια και στην Αγγλια!), για να μιλησει για την..ιδεολογια του, αλλα για τη ζωη του, ως ναυτικος και για το μυθιστορημα του των 800 σελίδων πανω στους Νορβηγους ναυτικους του Β´ Παγκοσμιου Πολεμου.
Ας μη ξεχναμε οτι εγιναν και εδω πολλες....φιλοτιμες προσπαθειες, ωστε ακομα και ηγετες κομματων με ιστορια, οπως το vänsterpartiet, (To Αριστερο κομμα), να φτασουν να απαρνηθουν τον τιτλο του κομμουνιστη, ως..μιασμα, κατατασσοντας τα ΚΚ στην ιδια μοιρα με τις...ακραιες ιδεολογιες, οπως τον...φασισμο! 

Ο κύριος χαρακτήρας του βιβλίου του Μichelet, οπως διαβασα μετα, προέρχεται από μια οικογένεια εργατικής τάξης, όπου ο πατέρας είναι κομμουνιστής, και πανω στο πλοίο παιζεται ενα δυνατό πολιτικό παιχνιδι μεταξύ των αξιωματικών και του πληρώματος. Η πάλη των τάξεων και η πολιτική είναι συνεχώς παρούσες ως σκηνικό για το βιβλίο του. Ως λογοτεχνικό πρότυπο αναφέρει ο Michelet τον Φινλανδο συγγραφέα Väino Linna και το εργο του "«Polstjerne-trilogien», (η Τριλογία του Πολικου Αστερα), για τον πόλεμο και την ταξική πάλη στη Φινλανδία.

Η συμμετοχη του εμπορικού στόλου, λεει ο Μichelet, ήταν η κυριοτερη Nορβηγική συμβολη στον πολεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στα 1941-43 στον Ατλαντικο, (the Battle of Britain), προσφεραν τα Νορβηγικα δεξαμενόπλοια το 40% του συνολικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μ Βρετανια. Ετσι μπορεσαν οι Βρετανοι να νικήσουν τους Γερμανούς στον αέρα. Αν τα 250 Νορβηγικα δεξαμενόπλοια δεν πέρναγαν τον Ατλαντικό με καύσιμα, ειπε, ο κόσμος θα μπορούσε να ήταν διαφορετικος. Οι Γερμανοί θα μπορούσαν να ειχαν ''καταπιεί'' τη M Bρετανια. 

Οι ναυτικοι του Εμπορικού ναυτικού ήταν ανεκπαιδευτοι πολίτες, συνεχισε ο Μichelet, που ριχτηκαν σε έναν πόλεμο, χωρις να γνωριζουν τιποτα για γερμανικα υποβρύχια, επιθέσεις, Ήταν πέντε χρόνια στην κόλαση. Θα ζούσαμε σε μια ναζιστική δικτατορία στη Νορβηγία σήμερα, λέει ο Michelet, που επισης επισημανε οτι αν και δεν ειναι πολυ γνωστο πρεπει να πουμε οτι 2000 Σουηδοι ναυτικοι, απλοι ανθρωποι, πεθαναν στη θαλασσα μαχομενοι, καμμια αλλη επαγγελματικη κατηγορια, στη Σουηδια, δεν ειχε τοσους νεκρους και εμεις, οι Νορβηγοι, ειπε, δεν εχουμε μεχρι σημερα αναγνωρισει το γεγονος αυτο οσο θα επρεπε.

Μετα μαθαινουμε οτι o ιδιος συγγραφεας λιγο ελειψε να χασει στη τραγωδια του Utøya τη κορη του, Marte Michelet, γνωστη δημοσιογραφο και πρωην ηγετη της Νεολαιας της Νορβηγικης Αριστερας, και τον γαμπρο του Αli Esbati, πρωην ηγετη της νεολαιας του Αριστερου κομματος Σουηδιας, οικονομολογο, Ιρανικης καταγωγης. 
Μαλιστα ο Βreivik ειχε τη Marte Michelet,  σε μια αποκλειστικη λιστα τριων ατομων μαζι με την πρωην πρωθυπουργο της Νορβηγιας την Gro Harlem Brundtland για ..αποκεφαλισμο και βιντεοσκοπηση!! Μιλησε επισης για την αναγκη ψυχολογικης στηριξης των θυματων και στο μελλον οταν οι μνημες απο τη τραγωδια επανερθουν οπως συνηθως γινεται στα θυματα πολεμικης βιας!

Ο επομενος καλεσμενος ηταν ο Φινλανδος πρωην Υπ Εξωτερικων Alexander Stubb με καρριερα στην ΕΕ, εχει γραψει ...10 βιβλια για την ΕΕ τα οποια (οπως καταλαβαινετε) δεν πουλανε καθολου καλα, κατι που και ο ιδιος ανετα και χαμογελαστα ομολογησε. Ο Jon Michelet ειπε οτι παραμενει κομμουνιστης και δεν ενδιαφερεται καθολου για την ΕΕ, ειναι με εκεινη τη πλειοψηφια στη Νορβηγια που ειναι αντιθετοι στην ΕΕ. Ειπε ομως στον Stubb, οτι ενω και οι δυο ενδιαφερονται για το τι γινεται με τη φτωχεια στη Νοτια Ευρωπη ο καθενας βλεπει τη λυση απο διαφορετικη κατευθυνση. 

Σε ερωτηση του παρουσιαστη αν η ...αριστερα με τη δεξια λειτουργουν σαν διαχωριστικες γραμμες ο Alexander Stubb ειπε ΟΧΙ(!!) και αυτος μιλησε για...localists (τοπικιστες) οι οποιοι οπως ειπε ειναι εναντιον της μεταναστευσης και συχνα και εναντιον της ΕΕ και για ...globalists (οπαδους της παγκοσμιοποιησης)! Κριμα που σ εκεινο το σημειο δεν παρενεβη, τουλαχιστον δεν ειδαμε εμεις να παρεμβαινει ο Jon Michelet να τον....διορθωνει!)

Ωστε ετσι λοιπον! Καταργηθηκε η παλη των ταξεων και απλα εχουμε ..τοπικιστες και οπαδους της παγκοσμιοποιησης! Απλα πραγματακια που δεν ξερω αν καταλαβατε αλλα κανουν τα πραγματα πολυ συγκεχυμενα και εξομoιωνουν παντα τους ...καλους με τους κακους , ωστε να βγαινει η ΕE παντα...λαδι!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)