28.2.13

"Tro, hopp och kaffe med dopp"


Σουηδια, στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τα γεγονότα που συζητιουνται πιο πολυ στις κουζινες και στα καφε ηταν η καινουργια νομοθεσια για τη κυκλοφορία των αυτοκινητων απο τα δεξια και ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Αλλά σε ένα μικρό κόκκινο σπίτι λίγο έξω από Μariestad εκεινη την εποχη δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα συμβαινουν ταυτοχρονα που ειναι σημαντικα για ενα νεαρό αγόρι που μόλις μπαινει στην εφηβεία

Το πρώτο είναι η ανακάλυψη του popgroup Hep Stars, ενoς δημοφιλεστατου τοτε Σουηδικου συγκροτηματος σε στυλ Beatles, (που μελος τους ηταν ο Βenny Andersson των μετεπειτα ...ΑΒΒΑ)  και το άλλο είναι ένας κακοηθης όγκος στον εγκεφαλο. Αυτά τα πράγματα θα φτιαξουν ένα πεπρωμένο όπου τίποτα δεν θα εμποδίσει τη συνεχιση της φιλιας της δημιουργικότητας και της επιθυμίας για εκφραση.



Σήμερα το αγόρι πέρασε τα 50 και μέσα από τη μουσική του γνωρίζουμε τον Torbjorn Carlén και μοιραζομαστε την ιστορία του, τη ζωή του και τα όνειρά του. Ο Torbjörn Carlén έχει γίνει μια τοπική διασημότητα και μια cult φιγούρα που για δεκαετίες φερνει στους ανθρώπους το χαμογελο, αλλα και τον προβληματισμό



Oυτε ένα κάθισμα αδειο δεν υπηρχε στο θέατρο οταν η ταινία-ντοκυμαντερ "Πιστη, ελπιδα και καφες με γλυκo'' έκανε τη πρεμιέρα της στη μικρη πολη Mariestad, εξω απ τη Στοκχολμη. 

Οι Stefan Berg και Andreas Brink έχουν κάνει στο παρελθόν ταινίες για αλλους καλλιτεχνες. Τώρα έκαναν ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ με διάφορα μουσικά διαλειμματα για τον Torbjörn Carlén, o oποιος είναι πολυ ανετος στην ταινία που αφορα τον εαυτο του. Λεει αστεια και αποκαλύπτει ότι οταν ηταν επτά ετών, ήθελε να γίνει σαν τον Svenne Hedlund, απο τους Hep Stars, 

Oταν ο Torbjörn προσπαθεί να εξηγήσει τη λαχτάρα του για τα κειμενα των τραγουδιων που μιλανε για το αντιθετο φυλο δεν είναι εύκολο να κρατήσει κανεις τα δάκρυα του. Ενα φιλμ για τη φιλια, την αγαπη στη μουσικη και για το οτι δεν πρεπει να εγκαταλειπει κανεις τα ονειρα του. 

SVT


Aναρρωτιεμαι μερικες φορες αν θα μπορουσε καποια παρομοια ταινια να ειχε γινει στην Ελλαδα, που οι μονοι ...σταρς ειναι οσοι εγκρινονται απ τα καναλια και πληρουν τους ορους του ...sex appeal και της διαφημισης...οδοντοκρεμας! 

2 σχόλια:

  1. kalispera Elva,

    einai pragmati toso omorfo na akous kati teio. Tis teleftaies meres diavaza mono arthra kai akouga gegonota arnitika. epitelous na kai mia fora pou akouo mia toso aisiodoksi nota. einai pragmati poli entiposiako. Vasika panta pisteva oti i mousiki kai i aisiodoksia mporoun na nikisoune karkinous kai diafores aniates asthenies.


    filikous xairetismous apo tin Gallia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φιλε stefane,

      Χαρηκα που σου αρεσε η αναρτηση.Η αληθεια ειναι οτι εχουμε κουραστει απο τα ψευδοπροτυπα που μας πλασαρονται χρονια τωρα απο τα μηντια..Ετσι οταν ανακαλυπτει κανεις κατι ομορφο και ανθρωπινο οπως αυτο το ντοκυμαντερ που μιλαει για τη φιλια και το δικαιωμα εκφρασης στη ζωη, (παρα τα οσα τραγικα συμβαινουν σε καποιους), τοτε πραγματι υπαρχει ελπιδα και αυτην ακριβως θελει να αναδειξει το αρθρο!

      Χαιρετισμους,επισης, απο Βορρα!

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)