22.3.13

Μπορεί κανείς να αστειευτεί με τον Χίτλερ;


Μπορει κανεις να αστειευτει για έναν μαζικό δολοφόνο; Το χιούμορ που βασιζεται στον Χίτλερ πλημμυριζει το διαδίκτυο, καθώς και οι σπιτικες μεταφράσεις πανω στο ξέσπασμα του Χίτλερ, στο καταφύγιο του, βρισκονται τώρα σε δεκάδες χιλιάδες παραλλαγές στο Youtube.

Η σκηνη ειναι απο τη  παρωδία της ταινίας "Πτωση" Downfall Undergången” με τον Bruno Ganz .
Πάμε στο Μόναχο και συναντουμε τον παραγωγό Martin Moszkovicz που γέλασε με πολλές από τις παρωδίες, αλλά είναι, επίσης ανησυχος για τους δημιουργους που δεν είναι πάντα ευχαριστημενοι με τετοιες παραλλαγες. Αργότερα την ιδια χρονια ερχεται η απάντηση απο την εταρεια της ταινίας σε μορφή DVD έκδοση με τις 100 καλύτερες παρωδίες.


Στην Αγγλία βρίσκεται ο Stacy Blackmon Lee, ένας από τους πιο έμπειρους "Untergångers", οπως οι ίδιοι οι παρωδοι λενε τον εαυτο τους. Έχει κάνει πάνω από 700 ταινίες και εξακολουθει να πιστεύει ότι είναι εξίσου διασκεδαστικό.

Γιατί είναι η σκηνή με τον Χίτλερ στο καταφύγιο τόσο καλη για παρωδία; Αν και είναι μόνο ολιγολεπτη είναι είναι φτιαγμενη σαν ένα κλασικό δράμα σε τρεις πράξεις, σύμφωνα με το  δραματουργικο μοντέλο του Αριστοτέλη εξηγεί η θεατρικη συγγραφέας Lucia Cajchanova.

Το χιούμορ του Χίτλερ είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνισή του - μια φιγούρα κινουμένων σχεδίων, με μουστάκι και φραντζα. Ενα «look», που φυσικά εξαφανίστηκε μετά το 1945 και αντ 'αυτού έγινε συνώνυμο με το κακό. Σήμερα, είναι αρκετό απλά να υπαινίσσεται κανεις την εμφάνιση του Χίτλερ για τον καθένα να γελασει. 

"Δεν τελειώσαμε με τον Χίτλερ εδω και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα" είναι το όνομα του βιβλιου της ερευνητριας και δημοσιογράφου  Barbro Eberans. Είναι Σουηδη και για πάνω από 50 χρόνια ζει στο Αμβούργο, ερευνα και γράφει για την γερμανική ενοχή. Την ανοιξη θα κυκλοφορησει το νεο της βιβλίο "Πώς μπορεσε κατι τετοιο να συμβεί;».
 
Η Barbro Eberans περιγράφει τον Χίτλερ ως ένα άδειο κέλυφος, έναν καιροσκόπο που δεν είχε πραγματικά προσωπικότητα και ηταν μόνο κατάλληλος για την προεκταση της δικής του κοινής ενοχής και ντροπής. Στην κοσμικη μας εποχή έχει αναλάβει τον ρόλο του διαβόλου, λέει η Eberan. Η Εberan βλέπει τις παρωδιες με τον Χίτλερ ως ένα τρόπο να διαλυσει την μυθολογικη εικόνα του Χίτλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)