26.3.13

ΙΝΔΙΑ: Η Volvo μετέθεσε ηγέτες συνδικάτων μετά τις απεργίες!



Aπεργοσπαστες μεταφερονται με πουλμαν

Μετά από μια απεργία πείνας για αρκετούς μήνες, που εγινε για καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο της Volvo Bus, στο Bangalore, στην Ινδία, τρεις κορυφαίοι συνδικαλιστες μετατεθηκαν  από τη διοίκηση της εταιρείας. Τώρα κατηγορεί το σωματειο τη Volvo για εκδίκηση.

-Είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα είδος εκδίκησης για την απεργία. Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε ασκήσει διαπραγματευτικη πολιτικη όπου έχουμε πάντα συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους για τις μεταθεσεις. 
Αυτή τη φορά, απλως μας ειπαν τι θα κανουμε, λέει στην εφημεριδα Dagens Arbete, ο Raja SV, που βρισκεται στο τοπικό συμβούλιο της Ένωσης και είναι ενας από τους τρεις που μετατεθηκε.

Η απεργία, που έληξε τον Φεβρουάριο και τις τελευταιες εβδομάδες προχώρησαν σε απεργία πείνας, επικεντρώθηκε κυρίως στις χαμηλές αμοιβές που καταβάλλονται από την εταιρεία που μίσθωσε το προσωπικό του εργοστασίου στην Ινδία, οι οποιοι αποτελουν ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Arbete, ανερχεται ένας κανονικός μισθός στη χώρα για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στη Volvo σε 650 SEK/μήνα (77.10 Ευρω!). 

Επιπλέον, ο αυτοκινητιστικος γίγαντας της VOLVO εχει ηδη ρυθμισει πιο αυστηρα πολλους από τους ήδη αυστηρούς κανόνες που βρίσκονται στο εργοστάσιο στο Bangalore. Για παράδειγμα, ένας από το προσωπικό της εργασίας λεει οτι για αργοπορια  μισής ώρας τώρα τιμωρείται κανεις με μισής ημέρας απώλεια της αμοιβής του. 

- Απλά ψάχνουμε να δουμε τι συνέβη. Αν αφορα μια τιμωρία από την εταιρεία, είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο, λέει ο Lars Ask, που ειναι διεθνής γραμματέας του σωματειου εργαζομενων της Volvo.
Ο Lars Ask έχει επισκεφθεί το εργοστάσιο στην Ινδία και λέει ότι το σωματειο  σχεδιάζει τώρα ένα ακομη ταξίδι μετά τα στοιχεία που εφτασαν για τις μεταθεσεις.

- Μέχρι στιγμής είναι πολύ νωρίς για εμας να γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη. Αλλά, φυσικά, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από το προσωπικό που μετατεθηκε. Θα εχουν να αντιμετωπισουν πολύ χειρότερες συνθήκες, λέει.

Οι τρεις ηγέτες των συνδικάτων που πλέον έχουν μεταφερθεί όλοι, ειχαν εργαστει στο εργοστάσιο από την ίδρυσή του πριν από 15 χρόνια. Αλλά από την VOLVO πιστεύουν ότι οι αλλαγές στο εργοστάσιο έχουν να κανουν με επιδείνωση της οικονομίας.

Ο Lars Ask λέει στην εφημεριδα, ότι η γραμματεια στη Σουηδία συνήθως δεν παρεμβαίνει σε συγκρούσεις για μισθούς σε άλλες χώρες, αλλά ότι αυτό γίνεται σε τοπικό επίπεδο από το σωματειο της Ινδίας. Ωστόσο αν η διοικηση του εργοστάσιου στο Bangalore δειξει οτι οι ηγέτες των συνδικάτων μετατεθηκαν ως τιμωρία για τη σχεδόν τετράμηνη απεργία, το συνδικατο θα απαντήσει, σύμφωνα με τον Lars Ask. 

- Αλλά θα πρέπει να σχηματισουμε δική μας γνώμη και γι αυτο θα προσπαθήσουμε να πάμε στην Ινδία, το συντομότερο δυνατόν, λέει.

Ποια είναι η γνώμη σας γι 'αυτό που έχει προκύψει;

-Δεν υπαρχει καπνός χωρίς φωτιά, ετσι συνήθως είναι στην πραγματικότητα. Περισσότερα δεν μπορώ να πω αυτη τη στιγμη.

-Εάν αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι τιμωρουνται για τη συμμετοχή τους στο σωματειο, τι μπορειτε τότε να κάνετε από την Σουηδική πλευρά;

-Στη συνέχεια, θα πρέπει, φυσικά, να αναλάβουμε δράση κατά της διαχείρισης. Γιατι σε αυτήν την περίπτωση ειναι εντελώς απαράδεκτο, αλλά οπως ειπα ειμαστε στη μέση της διεργασίας αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με μια μελέτη από μια Σουηδική ερευνητική ομάδα απο το Πανεπιστήμιο του Umeå, που συναντήθηκε με εργαζομένους σε εργοστάσια της Volvo στην Ινδία, το Μεξικό και τη Ν. Αφρική, η  αυτοκίνητοβιομηχανια VOLVO κατα την αποψη των εργαζομένων στις τρεις ηπειρους είναι o χειρότερoς εργοδοτης στον κλάδο!

Πηγη Arbetaren.se


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)