31.5.13

BΡΕΤΑΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ: Ο φασισμός στην πράξη!



    Oπαδοι του ακροδεξιου English Defence League διαμαρτυρονται έξω από τη Downing Street, στο Λονδίνο, για υποστήριξη στο στρατο


Η βάναυση δολοφονία ενός νεαρού στρατιώτη στο Woolwich, στην περιοχή του Λονδίνου, την περασμένη εβδομάδα από ισλαμιστές, προκάλεσε δραματική αύξηση των επιθέσεων κατά των μουσουλμάνων στη Βρετανία. Η φασιστική οργάνωση English Defence League, πρόσφατα σοβαρά πληγμενη από εσωτερικά προβλήματα, (οι οποιοι μαζευτηκαν εξω απο το νουμερο 10 της Downing Street) «αναζωογονηθηκαν», με την προοπτική να χτύπησουν ανθρωπους στους δρόμους του Woolwich. 

Μόλις δυο μέρες αργότερα, είδαμε κάτι παρόμοιο στη Στοκχόλμη, όταν οι οργανωσεις Σουηδικό Κίνημα Αντίστασης και Εθνικη Eνωση νεων και το κομμα των Σουηδων, με τις ταραχές ως πρόσχημα εκαναν το ιδιο πραγμα με οργανωμενους χούλιγκαν του ποδοσφαίρου και επιτέθηκαν σε νέους με μεταναστευτικη καταγωγη, σε περιοχες της νότιας Στοκχόλμης. Μεταξύ άλλων χτυπησαν κι ένα δεκαπενταχρονο με δεκανίκια (!) - ενώ η αστυνομία επί τόπου κυριως στεκοταν και παρακολουθούσε.

Αυτό είναι ο φασισμός στην πράξη. Αυτή είναι η βασική μορφή του. Μεγάλες ομάδες ανδρών που βγαίνουν στους δρόμους να επιτεθούν σ εκείνους που θεωρούν ότι είναι ο "εχθρός". Φυλετικες ιδέες και υπερεθνικισμος είναι σίγουρα συστατικά σε μια δυσάρεστη ιδεολογία, αλλά δεν προκαλεί καμία ζημιά από μόνη της, μέχρι να μετουσιωθεί σε δράση.

Και αυτή είναι η τακτικη τους έξω. Το κάνουν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας και το έχουν κάνει από την πρώτη φασιστική οργάνωση που ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1919.
 
Η εφημεριδα Arbetaren έχει παρακολουθησει τα φασιστικά κινήματα απο παλια, απο τοτε που ως εφημεριδα ξεκινησε να υπαρχει - σε διάφορες μορφές. Στη δεκαετία του 1930, για να εξετασει τον όλο και πιο επικίνδυνο γείτονα της Σουηδίας, τη Γερμανία, μετά τον πόλεμο και η εφημερίδα ήταν μεταξύ των πρώτων που επεστησαν την προσοχή στις πρόωρες αρχές του νεοναζισμού. Εικοσι χρόνια πριν, οι αναγνώστες μπορούσαν να εξοικειωθούν με τα αυξανόμενα ρατσιστικα κινηματα τυπου white power.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως συντάκτη της εφημεριδας, έχουμε επιλέξει να μην εξετάζουμε λεπτομερώς τη κάθε μικρή ομάδα και τα διαφορετικα τέχνασμα τους - γι 'αυτό υπαρχουν σήμερα εξειδικευμένα εντυπα, οπως η Expo

Μεχρι και τις επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, η κατάσταση είναι διαφορετική. Όταν ένα πολιτικό κόμμα οπως το ακροδεξιο SVP, (Svenskarnas parti) με αντιπροσωπευση (μέχρι στιγμής από αποστάτες των επισης ακροδεξιων Σουηδών Δημοκρατών SD και των εθνικών Δημοκρατών) σε διάφορα δημοτικα συμβούλια της χώρας, με τον τρόπο αυτό δινει τον τόνο με επιθετικές ενέργειες στους δρόμους στις εργατικές συνοικίες, η πολιτική κατάσταση στη Σουηδία έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

Εχει περάσει ανεπιστρεπτί ο χρόνος όταν ο αντιφασισμός εστιαζοταν κατά κύριο λόγο με το να σταματησει κανεις μια φασιστική ομάδα που ειχε άδεια να κανει διαδηλωση υπό αστυνομική επιτήρηση, ή όταν η Αριστερά έπρεπε να προστατεύσει τον εαυτό της από τις φασιστικες επιθέσεις, ενώ καποιος που ήταν αδιάφορος για την πολιτική θα μπορούσε να περάσει τη ζωή του εχοντας σχεδόν άγνοια για την ύπαρξή τους.

Ας ελπίζουμε οτι εχει περάσει ανεπιστρεπτί και η εποχη που ο αντιφασισμός ηταν ως πόλεμος συμμοριών, ένα καταστροφικός κύκλος βίας, χωρίς να στηριζεται στη γύρω κοινωνια.

Γιατι οι επιθέσεις το Σαββατοκύριακο ειναι εκφραση μιας μαχητικότητας που δεν εχει να κανει με τη ελευθερία της έκφρασης ή της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, ούτε είναι μια έκφραση της οριοθετημένης βίας των συμμοριών. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ευρεία υποστήριξη όλης της κοινωνιας. Όταν οι φασίστες βγαινουν σε μεγάλους αριθμούς στους δρόμους για να επιτεθούν γενικα σε ανθρωπους που εμφάνιση τους δεν τους ''κανει'', πρέπει να αντισταθούμε όλοι με όποιο τρόπο μπορούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)