28.5.13

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ιδεολογικές πιέσεις στη πολιτιστική ζωή



Οι περισσότεροι διευθυντες θεατρου έχουν αντικατασταθεί από την κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης έχουν αυστηρούς νόμους. Η εκπομπη Kulturnyheterna (Πολιτιστικα Νέα) συναντήθηκε με τη θεατρικη ομαδα Báb Szinhaz που φιλοξενειται στη θεατρικη Μπιενάλε στην πολη Jönköping της Σουηδιας.


Το θέατρο Báb Szinhaz από τη Βουδαπέστη επισκεφθηκε τη θεατρικη Μπιενάλε στο Jönköping, που ξεκίνησε την Τρίτη. Ανεβασε το εργο "Ο Βασιλιάς Ubu και τα παιδια" βασισμενο σε μια ιστορια του 1800, η ιστορία του κακού και δειλου δεσπότη Ubu. Η παράσταση αρχίζει με το οτι ο δικτάτορας ανατράπηκε και ενας νεος αναλαμβανει.
 
- Αυτό το κομμάτι παίζεται κάθε φορά που ένα διευθυντής ή μια θεατρικη ομαδα θελει να αναφερθει στην εξουσια. Και για τη σχέση μεταξύ εξουσίας και ανθρώπων, λέει ο ηθοποιός Péter Scherer στην εκπομπη Kulturnyheterna.



Ο πολιτισμός υποφέρει

Η ομαδα Báb Szinhaz προέρχονται από την Ουγγαρία, όπου η πολιτική πίεση για την πολιτιστική ζωή πιο σκληρή και  ολο και πιο πολλοι κλεινουν το στομα. Ο Δραματουργός και πανεπιστημιακος δασκαλος Laszlo Úpor ηρθε στην Biennale της πολης Jönköping να μιλήσουμε για την κατάσταση στη χώρα του.
 
- Υπάρχουν πολλά σημάδια οικονομικής πίεσης στους καλλιτέχνες, τα ιδρύματα τέχνης, τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και στην εκπαίδευση. Υπάρχουν, επίσης, ιδεολογικές πιέσεις ή προσδοκίες, λέει ο Laszlo Úpor. 

"Η κατασταση επιδεινώνεται"
 
Ο Lazlo ήταν ένας από εκείνους που ξεκίνησαν τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον πολιτικό διορισμό ενός ακροδεξιού διευθυντη θεατρου στη Βουδαπέστη πριν από δύο χρόνια. Η πολιτική διαχείριση της πολιτιστικής ζωής εχει να κανει με χρήματα, διευθυντικές θέσεις και την ιδεολογία και αυτη συνεχως χειροτερευει, λεει.
 
- Αναμένεται να είναι κανεις περισσοτερο πατριωτικος, ή εθνικιστικής και συντηρητικος παρά φιλελεύθερος, διεθνής, παγκόσμιος, και ούτω καθεξής, λέει ο Laszlo Úpor στα Νέα του Πολιτισμού.
 
Πολλοι σαν κι αυτον σκεφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση στην Ουγγαρία σήμερα, οχι μαύρη σαν τη νύχτα, αλλά πολύ σκοτεινή.
 
- Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι η Ουγγαρία έχει ακόμα ελευθερία του λόγου, τύπου και ούτω καθεξής. Αν και η κατάσταση επιδεινώνεται. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στα ΜΜΕ έχουν ηδη αρχίσει να κλεινουν απο μονοι το στομα τους, λέει ο Laszlo Úpor.

Τόπος συνάντησης

Η θεατρικη Μπιενάλε διοργανώνεται από την Ένωση Θεατρου, που ειναι μέλος της Σουηδικής θεατρικης σκηνης. Η μπιενάλε χρησιμεύει ως χώρος για την ανταλλαγες και επαφές πέραν των συνόρων και πραγματοποιηθηκε μεταξύ 21 και 26 Μαιου.

SVT 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)