4.5.13

Ο Θάνατός σας, η...Ανάστάσή μου!!


''Μπορει να πανηγυρίζουν κυβέρνηση και ΕΕ για τη βύθιση των μισθών στην Ελλάδα και τη...βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας που ήρθε σαν αποτέλεσμα της ραγδαίας υποτίμησης της εργατικής δύναμης κατά τουλάχιστον 14,5% τα τρία τελευταία χρόνια. Μπορει να ομολογούν ότι η μείωση έως και 50% είναι ο βασικός λόγος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα επανήλθε το 2012 στα επίπεδα του 2001, συγκρινόμενη με τις επιδόσεις των 27 κρατών της ΕΕ.

Όπως σημειώνει η έκθεση, η ανταγωνιστικότητα με βάση τον «επίσημο» δείκτη μέτρησης, το μοναδιαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, έχει βελτιωθεί ταχύτατα και στο τέλος του 2012 επέστρεψε σε καλύτερη επίδοση από αυτή του 2001, όταν η Ελλάδα έμπαινε στην ΟΝΕ. Η βελτίωση από το 2009 φτάνει στις 14,5 μονάδες (από τις 103,3 στις 89,1 μονάδες, όπου μείωση σημαίνει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα).

Επιβραβεύοντας τις αντεργατικές επιδόσεις της κυβέρνησης, στέλεχος της ΕΕ ανέφερε ότι «έχει γίνει σημαντική προσαρμογή στην ανταγωνιστικότητα κυρίως από μία τεράστια μείωση του κόστους εργασίας», λέγοντας ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα τα χρόνια που προηγήθηκαν μειώθηκαν κατά 20-50%».

Τα στοιχεία επιβεβαιώνει και η τελευταία έκθεση της ΤτΕ, όπου αναφέρεται ότι υπερκαλύπτεται ο μνημονιακός στόχος για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και εκτιμάται ότι την τριετία 2012-2014 θα είναι 17,6%, έναντι στόχου για 15% σύμφωνα με το μνημόνιο.

Στο γενικότερο κλίμα της καλλιέργειας προσδοκιών στο λαό, αξιοποιείται και η έκθεση της «Goldman Sachs» για την Ελλάδα, όπου αναφέρεται ότι οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι χρηματοδότησης έχουν ουσιαστικά μειωθεί. Στα θετικά, συγκαταλέγει το γεγονός ότι ο όγκος των διαδηλώσεων γύρω από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις ήταν μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν, αλλά και το ότι η δημοτικότητα του βασικού κυβερνώντος κόμματος (ΝΔ) δεν έχει μειωθεί σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Τα δύο μέρη συνεχίζουν να είναι στη δημοσκόπηση πολύ κοντά το ένα στο άλλο», σημειώνεται στην έκθεση, που δείχνει αγωνία για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Η έκθεση προτρέπει σε ένταση των μεταρρυθμίσεων και ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων, για παραπέρα βελτίωση της οικονομίας''.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)