5.5.13

ΔΑΝΙΑ: Μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση στην Κοπεγχάγη!


Mε αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Δανίας απο τους Ναζί, 4 Μάη 1945, διοργανώθηκε χθες όπως και κάθε χρόνο από τα δανέζικα ΚΚ, μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση με χαιρετισμούς απο επιζώντες αντιστασιακούς και πορεία από τον κεντρικό σταθμό της Κοπεγχάγης μέχρι την πλατεία Enghave που αποτελούσε κέντρο των αντιστασιακών και όπου σκοτώθηκαν πάνω απο 100 κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες.
Παρά την πολιτική συμβιβασμού της τότε σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με το χιτλερικό καθεστώς, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών δημιουργήθηκαν αντιστασιακές οργανώσεις και πολέμησαν τον κατακτητή με κάθε τρόπο.


Σε προσυγκέντρωση ο γνωστός αντιστασιακός 'Αντον Νίλσεν (φωτο) που φυλακίστηκε και τον περασμένο χρόνο επί «κόκκινης» κυβέρνησης γιατί πρωτοστάτησε σε έρανο για την οικονομική ενίσχυση των FARC και του PFLP, μίλησε για τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα στη διάρκεια της κατοχής καθώς και για τη σημασία της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης και το ρόλο της Σοβιετικής 'Ενωσης και του Κόκκινου στρατού.

Παρέμβαση έκανε και εκπρόσωπος της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν φτάνει σήμερα το ΟΧΙ στο φασισμό αλλά ότι πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο και ιδιαίτερα στους νέους ότι ο φασισμός γεννιέται μέσα από τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων, που ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και γενικότερα τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα εξέφρασαν. 

Ακόμα τονίστηκε ότι σήμερα, μέρος του ιμπεριαλιστικού ιδεολογικού πολέμου αποτελούν η παραχάραξη της Ιστορίας, η επιχείρηση αταξικής ερμηνείας τόσο των αιτιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η συκοφαντία να ταυτιστεί ο κομμουνισμός με το φασισμό, ο Στάλιν με τον Χίτλερ, για να διαμορφωθούν υποταγμένες συνειδήσεις, να συκοφαντηθεί η ταξική πάλη και η προοπτική της.

Εξέχοντα ρόλο στη στρέβλωση της ιστορικής μνήμης παίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία πρωτοστατεί στην αντικομμουνιστική υστερία καθιερώνοντας την 9η του Μάη ως «Ημέρα της Ευρώπης», απαλείφοντας την «Ημέρα της νίκης των λαών»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)