7.6.13

1632 Η Μάχη του Lützen: Συμπεράσματα απο τον μαζικό τάφο!




Με τη σύγχρονη τεχνολογία εξετάζεται τώρα ένας μαζικός τάφος από τη μάχη του Lützen, στα 1632, στη Γερμανια, μία από τις πιο αιματηρές μάχες του “ πολέμου των 30 ετών”. Oι αρχαιολόγοι δινουν τωρα μια νέα, σκληρή και πιο συγκεκριμένη εικόνα για το τι κοινώς ονομάζεται η «Σουηδικη μεγάλη δύναμη», οταν οι βασιλείς της Σουηδίας και οι στρατοί τους αγωνίζονταν στη Γερμανία του 1600.  

Το πρωί της 16ης Νοεμβρίου 1632 υπήρχε πυκνή ομίχλη. Η μάχη ξεκίνησε το μεσημέρι όταν η ομιχλη καθάρισε.Ο προτεσταντικός στρατός του βασιλιά της Σουηδίας Gustav ΙΙ Adolf  επιτέθηκε στον αυτοκρατορικό στρατό των Ρωμαιοκαθολικών Αψβούργων με επικεφαλής τον Albrecht von Wallenstein. Η σφαγή κράτησε ώρες στο Lützen. Περίπου 20.000 άνδρες πάλεψαν σε κάθε πλευρά και σκοτώθηκαν μεταξύ 6.000 και 9.000. 

Οχι και τοσο ηρωικες απεικονίσεις 

- Ξέρουμε τα πάντα για τον Gustav II Adolf και πώς πέθανε το 1632, αλλά πολυ λίγα πράγματα ηταν γνωστα για τους απλούς στρατιώτες, δήλωσε ο Harald Meller, διευθυντης του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Halle, στη Γερμανια. 

-Δεν ήταν σαν τις ταινίες, ή τους πίνακες ζωγραφικής οπου απεικονισεις δειχνουν μερικους γενναίους στρατιώτες που κυματίζουν σημαίες με ενθουσιασμο για το οτι πήγαν στην μάχη, δήλωσε ο Harald Meller. Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχουν φτωχοί άνδρες, ηλικίας μεταξύ 15 και 45. Συχνά ηταν ασθενικα ατομα, που οταν ηταν παιδιά πεινουσαν και εχουν ηδη τραυματισμους από προηγούμενες μάχες.

 ''Γυμνοί και λεηλατημένοι'' 

Ο μαζικός τάφος ανακαλύφθηκε μόλις ένα χρόνο πριν μετά από μια συστηματική ανασκόπηση του πεδίου της μάχης. Σε δύο μεγάλα block μεταφερθηκε ο μαζικός τάφος στο εργαστήρι του μουσείου, στη κοντινη πολη Halle. Όταν το συνεργειο της SVT επισκεφθηκε το εργαστηρι του μουσειου ηταν κατά την τελική φάση των ερευνών τους.
 
Βρεθηκαν 47 σκελετοι στον μαζικό τάφο. Όλοι είναι γυμνοι, και τους εχουν κλεψει τα ρούχα και άλλα αντικείμενα. Οι στρατιώτες από διαφορετικούς στρατούς αναμιγνύονται στον ίδιο τάφο. Αγρότες από το Lützen και αλλοι απο τη περιοχη διατάχθηκαν να θάψουν όλους τους νεκρούς. 

Η μελέτη των ισοτόπων στροντίου στα δόντια θα είναι πλέον σε θέση να μας οδηγησει στο να βρουμε από ποιες χωρες, ποια μερη προερχονται οι νεκροί στρατιωτες. Το στρόντιο είναι αποθηκευμένο στα δόντια και είναι διαφορετικο ανάλογα με το πού μεγάλωσε κανεις ως παιδί και τι νερό έπινε. Ετσι θα βρουμε ποιος είναι Σουηδός, ποιος ειναι Γερμανός, ποιος Κροατης και ποιος Αυστριακος, δήλωσε ο Harald Meller. 

"Τιμημένο το όνόμά σου" 

Η μαχη του Lützen, το 1632, ήταν μία από τις πιο αιματηρές μάχες κατά τη διάρκεια του 30 χρονου Πολέμου. Περιπου 10.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους. Τα Σουηδικά στρατεύματα πολέμησαν για την προτεσταντική πλευρά ενάντια στα αυτοκρατορικά στρατεύματα των καθολικων.
Σήμερα υπαρχουν γεωργικές εκτάσεις εκει που ηταν πεδιο μάχης και κάποιες κατοικημένες περιοχες στα προάστια της πόλης Lützen. Από καιρό, υπηρχουν μνημεία όπου ειδικά ο Σουηδος βασιλιά Gustav Adolf χαιρετιζοταν ως Προτεσταντης βασιλιάς-ήρωας.
 
Στο Βασιλικό Οπλοστάσιο στη Στοκχόλμη υπαρχει ακομη το βαλσαμωμενο άλογο του βασιλια Gustav Adolf και τα ματωμενα ρούχα του. Όλα αυτα ηταν κειμήλια που μεταφερθηκαν στη Σουηδια μετά το θάνατό του.
 
Είναι μέρος μιας εθνικιστικής ιστοριογραφίας για τον ''Σουηδικο ηρωισμό'' και στον εθνικό υμνο υπαρχει μια σειρα οπου αναφερει «Τιμημένο το όνόμά σου πέταξε πάνω από τη γη.»

 
Εκθεση στη Σουηδία 

-Αυτος ο μαζικός τάφος είναι η απόλυτη αντίθεση της λατρείας του ήρωα Gustav ΙΙ Adolf. Εδώ έχουμε απλούς στρατιώτες και ανθρώπους που δεν είχαν καμμία αναφορα στα βιβλία της ιστορίας, αλλά τώρα μας μιλουν μέσα από τις ανακαλύψεις στο έδαφος και απ ο τι μαθαίνουμε από την αρχαιολογία, δήλωσε ο Harald Meller. 

Όταν η έρευνα του μαζικού τάφου έχει τελειώσει, ελπίζει το Μουσείο της πολης Halle ότι θα υπάρξει μια έκθεση και στη Σουηδία, τη Φινλανδία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες. Στη συνέχεια, ελπίζει η πόλη Lützen να δημιουργήσει ενα κέντρο και ενα μουσείο, όπου οι σκελετοί από τον μαζικό τάφο πρόκειται να εκτεθούν. Η ιδέα είναι το νέο κέντρο επισκεπτών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το έτος 2018, δηλαδη 400 χρόνια μετά το ξεκινημα του 30χρονου πολέμου.



2 σχόλια:

  1. μα είναι φανερό ότι για τον μαζικό τάφο,φταίει ο Στάλιν και οι πιθηκάνθρωποί του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. blogseviko


      Αλλοιμονο, δεν ειναι το πιο βολικο;!! Κι ας εγινε στα 1632! :S

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)