17.6.13

Django Unchained: Μια γροθιά στον ρατσισμό από τον Ταραντίνο!


 

Αν και δεν μπορω να πω οτι μ αρεσουν ιδιαιτερα τα...σπαγκέτι γουέστερν φιλμς, οπως λεγονται, αλλα επειδη ετυχε να βρω προσφατα στη βιβλιοθηκη, το Django Unchained, (Django: Ο Τιμωρός, ο Ελληνικος τιτλος), παραγωγής 2012, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ταραντίνο, ειπα να το δανειστω δινοντας του μια ευκαιρια επειδη ηταν του Ταραντινο και τελικα εκανα πολυ καλα! 

Τι με νοιαζει κι αν αρκετες φυλλαδες και «ειδημονες» μιλανε για το οτι δηθεν...ξεθύμανε ο Quentin, δηλωνοντας οτι δεν τους αρεσε γιατι δεν ηταν οπως το...Pulp Fiction, το Reservoir Dogs, το Jackie Brown, το Kill Bill του και δεν συμμαζευεται! Ποτε δεν μου ειχε αρεσει τοσο ταινια σπαγκέτι γουέστερν, οσο αυτη, επειδη εδω παρουσιαζει την φριχτή ζωη των μαύρων στον αμερικανικό Νότο, στην περίοδο της δουλείας. Βεβαια οπως ολα τα φιλμ του Ταραντιντο υπαρχει αρκετο μακελειό, από το οποίο δεν λείπει και το μαύρο χιούμορ. Εδω ομως ο Ταραντινο γελιοποιει ταυτοχρονα τους λευκους καταπιεστες των μαυρων, στις φυτείες του νοτου, σε καθε ευκαιρια.

Ο τίτλος και η τοποθεσία της ταινίας είναι εμπνευσμένα από το σπαγκέτι γουέστερν Django: Ο Τρομοκράτης του Πάσο-Ντόμπλε (Django, 1966) με πρωταγωνιστή τον Φράνκο Νέρο. Πρωταγωνιστούν οι Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, και Samuel L. Jackson



Μεχρι και ο Φράνκο Νέρο, εμφανιζεται για λιγο στην ταινία, αλλα εκει που ρεζιλευει τους ρατσιστες ειναι μια ξεκαρδιστική σκηνή όπου μια ομαδα ανεγκεφαλων παραπεμποντας σε ...Κου Κλουξ Κλαν, καθισμενοι πανω στα αλογα τους, γκρινιάζουν για τις κακοραμμένες άσπρες πανινες σακούλες που φορουν στα κεφάλια τους που τους εμποδιζουν ν... αναπνεουν, κλπ! Σε αλλη σκηνη ο Ντι Καπριο μας κανει μαθημα ...ανατομιας για το ποσο ...«διαφερουν» τα κρανια των μαυρων απο των λευκων παραπεμποντας στις φυλετικες θεωριες περι δηθεν ανωτεροτητας της λευκης φυλης! 

Ο Django είναι ένας μαύρος δούλος, που αγοράζει ο Γερμανός Dr. King Schultz, κυνηγός επικηρυγμένων, για να του προσφέρει στη συνέχεια την ελευθερία του, με τη συμφωνία να τον βοηθήσει στην αναγνώριση και εξόντωση μιας συμμορίας επικηρυγμένων ληστών. Αποδέχεται ο ηρωας Django, την πρόταση του Dr Schultz, γιατί ο ίδιος θέλει να αναζητήσει τη γυναίκα του, που έχει πουληθεί σκλάβα σε κάποια φυτεία και μετα απο πολλες περιπετειες καταφερνει να επιβιωσει απο το μακελειο βρισκοντας και σωζοντας τη γυναικα του. 
Η ταινια αν και ειναι μεγαλη σε διαρκεια, σχεδον τρεις ωρες δεν υπαρχει περιπτωση να βαρεθει κανεις, εχει φοβερο σασπενς και σκηνες που δεν κανουν καμμια..«κοιλια», συν την ηθικη ικανοποιηση στο τελος οτι εξολοθρευονται επιτελους οι ρατσιστες και οι σαδιστες του νοτου! Λιγο ειναι;


Τη συστηνω ανεπιφυλακτα!



4 σχόλια:

  1. Εγώ έφαγα μεγάλο κόλλημα με την ταινία !!!

    Έχει και αλλά ωραία σημεία , όπως εκεί που Ο Λευκός "big daddy" προσπαθεί να βρει "λευκό ισοδύναμό¨ του Django

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μpampa Spyro

      Πραγματι εχει πολλα καλα σημεια και ισως πρεπει να τη..ξαναδω για να τα θυμηθω πιο καλα! :)

      Διαγραφή
  2. kalispera elva,

    sory gia ta greel-english alla apo ton ipologisti pou xrisimopoio sto ergastirio tou panepistimiou den mporo na grapso sta ellinika. Eida kai ego tin tainia kai an kai emena den mou aresoune katholou ta western to sigkekrimeno itane arketa kalo kai ethige polla peri katapiesis ton mavron sto amerikaniko noto. Vevaia pali diatheti ton amerikaniko laikismo.

    Polla filia apo ton galliko noto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Stefane A.

    Οπως βλεπω συμφωνουμε στο οτι η συγκεκριμενη ταινια διαφερει απο τις συνηθισμενες λογω ακριβως του οτι αυτη θετει καποια ζητηματα, κατι που δεν συνηθιζεται σε ταινιες του ειδους. Ειναι ομως συναμα και διασκεδαστικη και εκει βρισκεται η επιτυχια της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)